Aký je WD_Black M.2 SN750 v 1TB verzii? Oplatí sa prejsť z klasického SSD na NVMe?

M.2 disky sú už štandardnom na PC a pozrime sa ako sa oplatí siahnuť po výkonnom WD_Black 1TB disku.

pridal saver 30.11.2019 o 11:49 pod hardware
Aký je WD_Black M.2 SN750 v 1TB verzii?  Oplatí sa prejsť z klasického SSD na NVMe?

HARDWARE > NOVINKY >

Klasické SSD sú už dnes pomalé a veľké a kto chce rýchly systém zoberie rovno M.2 NVME disk. Tieto disky totiž dokážu masívne zrýchliť načítavanie ako systému, tak hier. Vynímajú sa z bežných 550 MB/s rýchlostí a siahajú nad 1000 MB/s už idú okolo 3000-4000 MB/s.

Konkrétne my sme mali na testovanie tohtoročnú verziu WD_Black SN750 1TB disku. Pričom Western Digital ich má od 250GB, cez 512GB, 1TB až po 2TB. Všetko sú to herne zamerané disky, náležite tomu im pridáva aj masívny dizajnový chladič (sú aj verzie bez chladiča, ak už máte priamo na doske, alebo ho nevyhnutne nepotrebujete). Nečakajte tu však nejaké RGB podsvietenia, týmto smerom Western Digital zatiaľ nejde.

Aký je WD_Black M.2 SN750 v 1TB verzii?  Oplatí sa prejsť z klasického SSD na NVMe?

Pričom rýchlosť ide od 3100MB/s pri čítaní pri 250GB disku až po 3400 MB/s pri ostatných. 1TB je najrýchlejší a ponúkne 3470MB/s. Pri zápise je to menej, kde 256GB disku je to 1600MB/s, pri 2TB 2900MB/s a najrýchlejší je znovu 1TB, ktorý má 3000MB/s.  Samozrejme čím rýchlejšie tým lepšie, len musíte mať aj kvalitnú dosku aby vám takú rýchlosť zvládala (tam pozor niektoré dosky majú M.2 sloty zdieľané so SATA, alebo niektoré majú jeden rýchlejší a jeden pomalší slot). 

Odber rátajte okolo 10W pri maxime, s tým že teploty môžu ísť na 75 stupňov, čo je štandard pri týchto rýchlych diskoch.  Nevyhnutne chladič nepotrebujete, ale nižšie pracovné teploty sú vždy lepšie pre čipy a ich životnosť. Ak by vás zaujímala životnosť tá sa ráta na počet zápisov a 1TB verzia má 600TBW, čo znamená, že naň môžete zapísať 600 terabajtov dát. Teda minimálne na toľko je záruka. Pri ďalších verziách je životnosť  prepočítané podľa veľkosti disku a teda 2TB má 1200TBW, 512GB má len 300TBW a 250GB má 200TBW.  

Aký je WD_Black M.2 SN750 v 1TB verzii?  Oplatí sa prejsť z klasického SSD na NVMe?

Čo sa týka rýchlosti, čakajte podobný výkon ako Samsung 960 Evo alebo Corsair Force Series MP510, kde napríklad v benchmarkoch ako HD Tune a Sisoft sandra je Samsung mierne vpredu, v PC Marku SSD ho WD Black mierne predbieha. Lepšie totiž drží rýchlosť pri zápisoch.  Sú to momentálne najrýchlejšie M.2 disky v reálnej cenovej kategórii.  Detailné benchmarky nájdete napríklad guru3D.

Rýchlosť je uvádzaná  3470MB/s a zápis 3000MB/s, čo je teoretická rýchlosť ktorú ešte spomaľuje systém a načítavania viacerých súborov. Pri reálnom kopírovaní dosiahnete rýchlosť okolo 1.5GB/s.  Podobne pri načítavaní hier máte okolo 1.5-1.6GB, pričom pri väčšom počte načítavaných súborov postupne rýchlosť klesá. Naopak čím väčšie súbory načítavate alebo ukladáte, tým rýchlejší disk je.

Aký je WD_Black M.2 SN750 v 1TB verzii?  Oplatí sa prejsť z klasického SSD na NVMe?

Samotnú rýchlosť si užijete hlavne v systéme, ktorý je je na NVMe veľmi rýchly, a oproti 500MB/s SSD disku zrýchlenie veľmi dobre cítiť. Nie je to síce ako prechod z HDD na SSD, ale je to znovu pokrok. Načítavanie systému to vie zrýchliť o 2-3 sekundy pri 15 sekundách na SSD,  načítavanie hier, záleží od titulu a jeho súborov. Veľké rozdiely spraví pri hrách ktoré sa dlho načítavajú špeciálne GTA V, kde WD_Black NMVe načítava 30 sekúnd, WD SSD 550MB/s bolo 40 sekúnd, klasický HDD 70 sekúnd. Ale v hrách, ktoré už majú lepší streaming textúr ako Far Cry V je to len malý rozdiel kde z 16 sekúnd stiahol na 14 sekúnd. Samozrejme čím rýchlejší disk tým rýchlejšie sa vám už v samotnej hre načítajú dodatočné textúry aj keď oproti HDD už tie rozdiely nie sú také veľké (tu si môžete pozrieť aj videoporovnanie).

Wedstern má na disky aj svoju utilitu WD_BLACK SSD Dashboard, ktorú môžete používať ako na štandardné SSD disky, tak aj na M.2 NVME a ktorá vám ako monitoruje ich životnosť, tak umožňuje aj zapnúť plný výkon. Plný výkon je tu označený ako herný, kde ovládač umožní vyťažiť z disku maximum a umožní aj väčšiu spotrebu.  Je to režim, v ktorom je už chladič vhodný, aj keď nárast výkonu je už len malý.

Aký je WD_Black M.2 SN750 v 1TB verzii?  Oplatí sa prejsť z klasického SSD na NVMe?

Celkovo je WD Black SN750 veľmi dobrý disk, či už zoberiete s chladičom, alebo bez. Robí peknú konkurenciu Samsungu 970 Evo, kde rýchlosti sú podobné, aj keď WD je o chlp pomalší má nižšiu spotrebu (ak ho beriete do notebooku ušetrí vám batériu). Zároveň  SN750 pri zápisoch tak neklesá s rýchlosťou tak ako Samsung. Reálne sú však rozdiely malé a pri bežnom používaní ich nepostrehnete.

Určite však, ak už teraz budete prechádzať na nový PC, oplatí sa rovno zobrať rýchly M.2 NVMe disk oproti klasickému SSD, kde ceny sú stále bližšie k SSD a výkon je vyšší. 

K tomu teraz teraz na čierny piatok v akcii WD Black SN750 1TB kúpite len za 156 eur,  vo verzii bez chladiča, aj keď s chladičom je bez akcie za 270 eur.  Z nižších verzii je 500GB za 111 eur s chladičom je za dobrú cenu 136 eur,  najmenšia 250GB verzia je za 71 eur.





Páči sa mi! (+5)

Zaradené pod: HDD, SSD, NVMe, M.2, Western Digital, disk, test






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19843)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk