Ako zostarol Doom 64?

Hra vyšla v roku 1997 na Nintendo 64 a až po toľkých rokoch sme sa dočkali portu na iné platformy.

pridal matus_ace 19.3.2020 o 21:19 pod hry
Ako zostarol Doom 64?

HRY > NOVINKY >

Keď v marci 1997 vyšiel Doom 64 na konzolu Nintendo 64, nezožal až taký úspech. Nebola to zlá hra, no doba jej nepriala. Len mesiac pred ňou na tú istú konzolu vyšiel prvý Turok, na ceste bol Golden Eye 007 (taktiež pre Nintendo 64), nehovoriac o tom, že rok predtým vyšiel na PC prvý Quake. Všetky tieto hry boli technologicky oveľa ďalej v dobe, kedy FPS žáner napredoval míľovými krokmi s každým novým veľkým titulom. A tu bola hra, ktorá pôsobila ako z roku 1994, keďže stále vychádzala zo základu, ktorý postavil Doom 2.

Časom sa jej však dostalo pozornosti, ktorú si zaslúži. Dnes už nie je prekvapením, že si hra neskôr vybudovala kultový status, keďže s odhliadnutím na technologické zastaranie v dobe vydania bola fakt kvalitná. A vzhľadom na to, že vyšla len na Nintendo 64, je to asi najlepšia Doom hra, akú ste nehrali. To sa teraz zmení, hra vyjde na všetkých aktuálnych platformách a konečne si ju budú môcť užiť viacerí hráči.

Doom 64 nie je žiaden port ani nič podobné. Je to vlastne ďalšia hra, ktorá nadväzuje na dvojku a ak ste náhodou niekedy sledovali príbeh v prvých Doom hrách (niežeby tam nejaký výrazný bol), odohráva sa roky po nich, kedy bolo UAC stredisko pod v karanténe, no po dlhej dobe pokoja sa objavili správy, že sa tam opäť objavila entita, ktorá povoláva démonov. A niet nikoho lepšieho na ich elimináciu ako je Doomguy. Ten tak opäť ide do pekla a späť, aby porazil pekelnú hordu a na záver proti nemu stojí Mother Demon.

To vás ale určite nezaujíma, keďže dôležitá je tu hrateľnosť. Tá je založená na presne tom istom, čo ste hrali v dvojke. Teda brutálna a rýchla akcia, parádne zbrane a hordy rôznorodých démonov, ktorých musíte likvidovať. Vracajú sa všetky zbrane z dvojky, no sú upravené. Nielen vizuálne (napríklad píla má dve čepele, čo vyzerá dobre), ale majú aj mierne upravené efekty, napríklad raketomet kope späť. Pribudla laserová novinka Unmaker (dokonca s vylepšeniami). Rovnako je zachovaný aj štýl dizajnu levelov. Dokonca by som povedal, že sú možno o niečo náročnejšie ako v prvých dvoch hrách. nečakajte však nejakú vertikalitu, stále to nebola 3D hra v dnešnom ponímanú, nedalo sa tu mieriť a ani skákať.

Čaká vás tak veľa blúdenia, nejaké tie jednoduchšie priestorové hádanky, hľadanie kľúčov na odomykanie uzamknutých farebných dverí a aj jeden poriadne hnusný boss. Základná hra ponúkla 32 levelov (aj s tajnými), čo vedelo zabrať peknú porciu času. Tým to však nekončí a toto nové vydanie hry obsahuje aj nový epilóg, ktorý sa skladá z novej kampane nazvanej ako The Lost Levels a v týchto stratených leveloch zistite, že ten finálny súboj možno nebol až taký finálny.

A ako to celé zostarlo? Technicky je tam tých takmer 25 rokov vidno, niet sa o čom baviť. Aj keď je pravda, že Doom 64 oproti pôvodnej dvojke vyzerá lepšie, obsahuje nové sprity, lepšiu grafiku, temnejšiu atmosféru a celkovo ladený vizuál. Hudba zostarla o niečo lepšie. V porovnaní s pôvodnými hrami je viac ambientná, aby ladila s temnejšie ladeným prostredím a výraznejšími pekelnými motívmi. Stále je to pekne krvavé a hlavne je to stále dobre hrateľné, hlavne ak máte radi prvé dve hry a túto ste doteraz nehrali. Hráči na PS4 a Switchi navyše majú výhodu v tom, že dostali aj nové pohybové ovládanie. Pre fanúšikov série je Doom 64 niečo, čo určite chcú. Ja osobne by som hru odporučil každému, keďže ukazuje to najlepšie z akčných hier zo začiatku 90. rokov, aj keď vyšla trochu neskôr.





Ako zostarol Doom 64?  Ako zostarol Doom 64?  Ako zostarol Doom 64?
Ako zostarol Doom 64?  Ako zostarol Doom 64?
Páči sa mi! (+8)






Ako zostarol Doom 64?
PC

Vývoj: Bethesda / Bethesda
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 20. marec 2020
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19911)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk