SILENT HUNTER III

SILENT HUNTER III

8.6

Silent Hunter je tu pre každého, kto má chuť aspoň nachvíľu veliť na podmorskom plavidle.

Recenzia na PC verziu

Tichý lovec je veľmi vhodné označenie bojovej ponorky. Titul pod týmto názvom sa hráčom predstavuje už po tretíkrát. Pri inštalácii nevšedného simulátora som si spomenul na pesničku, ktorú pred rokmi vyprodukovala skupina U96 - Das boot. Pamätáte si ju? Väčšina z vás pravdepodobne nie, ale možno hra Silent Hunter pre vás nie je celkom neznáma. Ak aj v tomto prípade krútite hlavou, nevadí. Najnovší simulátor je tu pre každého, kto má chuť aspoň na chvíľu stáť na veliteľskom mostíku vojenskej ponorky. Uvidíme, či je hra dostatočne atraktívna aj pre bežného hráča, alebo sa jedná skôr o záležitosť pre fajnšmekrov.

 

Ak sa dá u tejto hry hovoriť o deji, môžeme povedať, že sa odohráva v období druhej svetovej vojny. Nosná kampaň, výstižne označená ako kariéra, mapuje históriu ponorkovej flotily a námorné akcie nemeckého veliteľa, ktorým ste v tomto prípade vy. Kampaň v podstate nemá žiadny príbeh. Skladá sa zo série prieskumných a bojových akcií, ktoré väčšinou vychádzajú z historicky doložených plavieb nemeckého námorníctva. Prvé úlohy sa týkajú len nezáživného prieskumu, sú prakticky bez boja a - bohužiaľ, aj bez zábavy. Viac ako polhodinové blúdenie po ľudoprázdnom oceáne schladí aj veľkých nadšencov hry. Mnohonásobné zrýchlenie plavby síce čiastočne pomôže, ale aj tak si autori mohli odpustiť, misie typu preplávaj pol oceánu a vráť sa späť.

Silent Hunter III
Silent Hunter III
Silent Hunter III

Ak vás nezlomí monotónny úvod, dočkáte sa aj zaujímavejších plavieb, kde už pôjde naozaj do tuhého. Likvidácia transportov, útok na vojnové lode a nálety spojeneckých lietadiel, ktoré treba odraziť, konečne vnesú do fádnej plavby trochu adrenalínu. Ak by vám to nestačilo, môžete upraviť parametre hry a nastaviť si väčšiu realistickosť. Určite poteší aj možnosť plaviť sa na vyspelejších ponorkách a s posádkou podľa vlastného výberu. Ale ani v neskorších fázach kariéry sa úplne nevyhnete zdĺhavému blúdeniu pod morskou hladinou. Mne osobne oveľa viac vyhovovali samostatné misie, kde ste okamžite vrhnutý do víru boja. Už na začiatku sa musíte poriadne obracať, aby ste prežili nápor nepriateľov a poslali ich čo najviac na morské dno. Až tu som skutočne ocenil kvality hry.

 

V úvode je vhodné pozrieť si prehľadné video - tutoriály, prípadne priamo absolvovať cvičné plavby. Ako to už pri podobných simulátoroch býva, sú pomerne zložité a osvojenie ovládania vyžaduje určitý čas a cvik. Základnou a najnáročnejšou fázou je navigácia a ovládanie pohybu ponorky. Určovať smer, rýchlosť plavby a hĺbku ponoru môžete priamo pomocou prístrojov a budíkov, zobrazených v dolnej časti obrazovky. Upraviť nastavenia je jednoduché, stačí posunúť ručičky prístrojov na požadovanú úroveň. Horšie je, nastaviť ich správne. Na šírom mori sa pri chybnej manipulácii nič vážne nestane, ale v prístave môže zlé udanie smeru spôsobiť katastrofu.

 

Náraz do móla alebo lode môže skončiť aj totálnou deštrukciou. Celkom dobre som sa pobavil, keď sa to prvý raz stalo mne. Stál som na mostíku a nadšený dav v prístave mi mával na rozlúčku. Ponorka sa pomaly pohla, narazila do móla a pred vytešenými vlastencami sa nadobro ponorila na morské dno! Ale musím povedať, že s výnimkou prístavu nie je navigácia ponorky až taká zložitá. Najmä, ak použijete námornú mapu. Je jednoduchá, celkom prehľadná a rozdelená na sektory označené písmenami a číslami. Na začiatku misie je cieľ plavby označený príslušnými značkami a po porovnaní s mapou nie je problém nájsť cieľovú lokalitu. Potom už len stačí myšou zaznačiť na mape navigačné body (waypointy) a po stlačení pravého tlačítka sa ponorka prispôsobí zadanému kurzu. Nenáročné a praktické.


Silent Hunter III
Silent Hunter III
Silent Hunter III

Oveľa zábavnejšie ako navigácia a určovanie kurzu plavby je zameriavanie cieľov a ich likvidácia. Keď je ponorka na hladine, môžete na pozemné a plávajúce ciele použiť ďalekonosné delá. Najlepší spôsob je sledovať nepriateľa pomocou ďalekohľadu a označiť cieľ, na ktorý vaši delostrelci ochotne zaútočia. Môžete aj priamo ovládať ťažkú zbraň a samostatne mieriť, strieľať a určiť muníciu. Podobne to funguje aj s protileteckými zbraňami. Keď flak-kanóny zrušia anglický dvojplošník a ten ako žiarivá kométa padne na morskú hladinu, je to paráda!

 

Ponorka pod hladinou je naozajstný tichý lovec. V utajení, pomocou nenápadných torpéd dokáže poriadne zdecimovať nepriateľskú flotilu. Pomocou periskopu najprv vyhľadáte ideálny cieľ. Najlepšie v okruhu 1500m. Potom vyberiete raketové komory a po stlačení aktivačného spínača, torpéda prudko vyletia, alebo ak chcete vyplávajú na určené miesto. Náraz býva rázny a ničivý. Je to naozaj úchvatný pohľad! Na bežnú loď stačí jeden výstrel, krížniky a mohutné plavidlá vyžadujú dve-tri torpéda. Treba počítať aj s tým, že strela môže minúť, alebo je zneškodnená. Veľmi dobrý nápad je vložené video, ktoré sa aktivuje v malom okne automaticky po výstrele a zásahu. Zobrazí sa nielen pri torpédach, ale aj pri útokoch na hladine na lietadlá i lode. Či už sa jedná o pohyb ponorky, aktiváciu torpéd, alebo ovládanie radaru, všade sa vyžaduje prítomnosť posádky, ktorá vykonáva požadované úkony. Presun na potrebné pracovisko sa dá vykonať jednoduchým označením a presunom postavičky do určenej časti lode.

 

Popri bežných vojakoch a nižších dôstojníkoch je na palube aj niekoľko zručných oficierov. Okrem toho, že ich prítomnosť výrazne ovplyvní výkony mužstva, sú to ideálni pobočníci, ktorým môžete zveriť dôležité funkcie plavidla. Napríklad dôstojník pre zbraňové systémy sa veľmi dobre postará o útočné akcie, navigačný dôstojník koordinuje pohyb ponorky atď. Pravdepodobne sa aspoň z času na čas nevyhnete poškodeniam, ktoré vám spôsobia nepriateľské delá a lietadlá. Vtedy treba zostaviť opravárenský tím a ten je schopný dať väčšinu závad opäť do poriadku. Treba dbať aj na to, aby bola posádka odpočinutá. Ak budete mať v strojovni päť unavených námorníkov, ponorka nebude schopná pokračovať v plavbe. Týmto mužom treba dopriať odpočinok v kajutách a nahradiť ich čerstvými posilami. V hre nájdete množstvo rôznej autentickej bojovej techniky. Prehľad lodí, ponoriek a lietadiel, ktoré sa objavujú v hre, nájdete v sympaticky spracovanom múzeu.

 

Autori nezabudli ani na sieťovú hru. Na niekoľkých mapkách si môžete zmerať sily so živými protivníkmi. K dispozícii je multiplayer po lokálnej sieti, ale aj hra prostredníctvom internetu. Ak máte možnosť, určite si vyskúšajte online súboje, ktoré majú osobité čaro. Grafické spracovanie je na slušnej úrovni. Predovšetkým útroby ponorky vyzerajú veľmi vierohodne. Horiace lietadlá padajúce na hladinu a torpéda, ktoré opúšťajú komoru a narážajú do provy lode sú výborné. Hlásenia oficierov,  pokriky posádky, šum mora alebo dunivé explózie sú tiež solídne.

Silent Hunter III
Silent Hunter III
Silent Hunter III

Silent Hunter III je kvalitný titul. Určite najlepší a najrealistickejší simulátor ponorky, aký ste doposiaľ mohli vidieť. Má solídne technické spracovanie, ponúka atraktívne boje nad aj pod hladinou oceánu a vydarený multiplayer. Hoci ovládanie je na prvý pohľad veľmi zložité, v skutočnosti je vcelku prijateľné a prehľadné. Jedinou výraznou závadou hry je pomerne nudná kampaň, kde vás čakajú zdĺhavé a málo dynamické plavby. Ale samostatné misie a hlavne sieťová hra zatláčajú tento fakt do úzadia. Takže neváhajte. Nasaďte si kapitánsku čiapku, rozlúčte sa s vašimi drahými a vydajte sa na nevšedné podmorské dobrodružstvo.


napísal uni 12.4.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.6
Ohodnotiť
SILENT HUNTER III
+ vydarené námorné boje
+ veľmi dobrá atmosféra
+ manažment posádky
+ asisstujúci dôstojníci

- dosť nezáživná kampaň
- niekedy zbytočne rozťahaná plavba
- jednostranná náplň misií

Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1500MHz, 512MB RAM, grafická karta GF3 (ATI 8500)
Doporučená konfigurácia: CPU 2000MHz, 1024MB RAM, GF FX5900 128MB (ATI 9800)


RECENZIE HRÁČOV

Vývoj: Ubisoft / KONTIKI / Strategic Simulations
Štýl: simulácia
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk