OPERENCIA: THE STOLEN SUN

OPERENCIA: THE STOLEN SUN

8.5

Bludisko plné hlavolamov a nepriateľov

Recenzia na PC verziu

Ó áno, krokovacie bludiská, to ja môžem. A Operencia je veľmi vydarený kúsok, ktorý kombinuje to najlepšie z klasických RPG tohto druhu s modernými prvkami a spracovaním. Pred niekoľkými týždňami som hodnotil inú hru na hrdinov s postupom po štvorcových políčkach, ale Conglomerate 451 skrátka ani napriek štýlovému kyberpunkovému svetu nijako mimoriadne nezaujal. No tentoraz som narazil na drahokam, ktorý sa krásne zaligoce v kolekcii každého RPG fanúšika. Pritom to nie je celkom nová hra, lenže až donedávna exkluzivita, ktorá sa až teraz udomácnila na viacerých platformách a Steame.

Štartujete so silnou skupinkou hrdinov, s ktorou sa trochu oťukáte a osvojíte základy, na ktoré sa postupne nabaľujú ďalšie súčasti. Ale veľmi si na túto družinu nezvykajte, máte ju len na chvíľu. Je to vlastne prológ, ktorý poslúži na načrtnutie príbehu vo fantasy svete, kde sa zrazu stratí slnko a vy sa pokúsite vyriešiť tento problém. Ale nebude ani zďaleka jediný. Lídrom novej partie sa stane postava, ktorú si vytvoríte a určíte jej povolanie (bojovník, lovec, mág), nastavíte atribúty, talenty,  čiastočne vzhľad a pôvod, ktorý prinesie nejaký bonus.  Zaujímavé je nastavenie náročnosti hry prostredníctvom piatich parametrov. Určujú silu nepriateľov, môžete zvoliť permanentnú smrť hrdinov pri zlyhaní, ukladanie len pri ohniskách bez autosave a označenia dôležitých miest. Ale aj to, či budete mať automaticky kreslenú štvorčekovú mapu a minimapu. Takže si hru pekne nastavíte podľa svojich preferencií.

Potom sa už ocitnete priamo v bludisku so svojím prvým druhom, banditom menom Jóska.  Áno, znie  to maďarsky a niet sa čo čudovať. Vývojári zo Zen Studios majú sídlo v Budapešti a aj preto je hra do istej miery poznačená maďarským folklórom. Postupne pribudnú ďalšie postavy s rôznymi povolaniami a schopnosťami.  Aktívna skupinka, ktorú celú ovládate z pohľadu prvej osoby, môže mať maximálne štyroch členov. Dobrodruhov však bude viac a môžete ich meniť pri ohniskách.

Operencia: The Stolen Sun
Operencia: The Stolen Sun Prví nepriatelia majú radi vlhko.
Prví nepriatelia majú radi vlhko.


Operencia: The Stolen Sun V hre je množstvo hlavolamov, hádaniek a tajných zákutí.
V hre je množstvo hlavolamov, hádaniek a tajných zákutí.


Operencia: The Stolen Sun Zaujímavo je riešená výroba elixírov. Nepotrebujete hľadať suroviny, ale musíte postupovať podľa zašifrovaného receptu.
Zaujímavo je riešená výroba elixírov. Nepotrebujete hľadať suroviny, ale musíte postupovať podľa zašifrovaného receptu.





Ohniská sú skvelá vec na ukladanie hry, zmenu partie a jej liečenie počas oddychu. Regenerácia je však možná len vtedy, ak máte nejaké drevo. A to nájdete v bludiskách, väčšinou vo forme vybraných objektov, ktoré rozbijete. Táborák je súčasne miesto, kde postavy vedú medzi sebou plne nadabované dialógy, ktoré môžete aj odklikávať. Neskôr tam môžete aj navštevovať starú obchodníčku, ktorá vám predá nejakú výbavu a kúpi prebytky. A pribudne aj mapa sveta, prostredníctvom ktorej sa vrátite do predošlých oblastí. Dôvodom môže byť získanie špeciálnych predmetov, ktoré vám umožnia dostať sa na určité miesta, kde to predtým bez pomôcok nebolo možné.
 
V neposlednom rade pri ohnisku po získaní kotla aj vyrábate podporné doplnky a elixíry. Zhotovujú sa podľa objavených receptov, ktoré sa automaticky zapíšu do denníka. S hľadaním surovín na výrobu sa netrápite,  všetko potrebné vždy máte, ale musíte to vedieť správne použiť. Recepty sú vo forme hádaniek so zašifrovanými inštrukciami, ktoré vám naznačia, v akom poradí a do ktorých slotov treba vkladať tri druhy položiek. Po rozlúštení rébusu a správnom nastavení máte hotový výrobok - výbušný, liečivý alebo iný odvar, ktorý priradíte ľubovoľnej postave. Elixír môžete použiť v boji, prípadne aj počas bežného prechádzania bludiskami a dopĺňa sa počas oddychu pri ohnisku.

Ten prvý poriadny labyrint je viac-menej tradičný a uväzní vás medzi kamennými stenami s prepadliskami a pascami, pákami, zamrežovanými prechodmi a dverami, ktoré odomykáte nájdenými univerzálnymi kľúčmi. Nechýbajú truhlice s korisťou a nepriatelia, ktorí prechádzajú po chodbách a keď sa s nimi stretnete, dochádza k boju. V bitke sa striedajú vaše a nepriateľské postavy, ktoré vidíte pred sebou. Každý z vašich hrdinov má základný útok zblízka, môže vypáliť strelu a použiť povel na obranu, ktorá navyše regeneruje energiu. Tá je potrebná na pokročilé útoky a schopnosti. Samozrejme, líšia sa podľa povolaní hrdinov. Sú to rôzne výpady, elementálne šípy, liečenie, povzbudenie družiny, transformácie, oslabenie nepriateľov, ohnivé, ľadové a ďalšie kúzla, jedy.

Protivníci sú rozmiestnení v troch rovinách, kam síce dosiahnete s každou zbraňou, ale niektoré útoky sú vhodnejšie na blízke a iné na vzdialené ciele. Inak sú menej efektívne. Škoda, že sa nadá aj váš tím rozmiestniť aspoň do dvoch línií. Schopnosti sú pritom pekne označené, takže vidíte, či zasiahnu jednotlivca alebo skupinu, na akú vzdialenosť sú vhodné a koľko stoja energie. K tomu je pekne uvedená pravdepodobnosť úspešného zásahu v percentách. Nechýba možnosť upútať nepriateľov na svoju najodolnejšiu postavu, takže vtedy nemôžu atakovať ostatných hrdinov.  Túto vymoženosť často  používajú aj protivníci a celkovo vedia slušne zraniť a najmä bossovia a špecifické vybrané kreatúry aj potrápiť. Vďačnou pomôckou sú skupinové schopnosti, ktoré sa postupne samé odomknú aj dobíjajú v boji. Trvá to však pomerne dlho a radšej si ich šetrite na bossov a mimoriadne náročné bitky. Najmä také okamžité oživenie všetkých padlých je skvelá vec.

Ak sa pred bojom priblížite k nepriateľom odzadu, hra to vyhodnotí ako prepadnutie a v prvých kolách máte bonus. Sortiment protivníkov je pritom veľmi pestrý a líšia sa podľa prostredí. Proti vám sa postavia jaštery, obrie chrobáky, kostlivci, pavúky, golemovia, živé huby, ohnivé lebky, démoni, duchovia aj ľudia. Neraz prekvapia svojimi schopnosťami, napríklad keď jeden protivník absorbuje silu druhého alebo sa spálení chodci po skonaní priebežne počas boja znovu oživujú .

Rozmanité sú však aj bludiská. Neobmedzujú sa na kamenné kobky. Postupne prechádzate labyrintami v  interiéri aj exteriéri. Budete hľadať cestičky v pevnostiach, prechádzať lesom, jaskyňami, baňami, ruinami hradu, skleneným palácom. Natrafíte tam na rôzne nástrahy, pasce, úlohy, hlavolamy a tajné prechody a miestnosti. Napríklad  treba nájsť vedro, naplniť ho vodou a uhasiť horiaci konár, aby ste mohli prejsť. Inokedy vám cestu prehradí obrovská čeľusť, ktorú musíte nakŕmiť jedlom, alebo treba hovoriaci strom zbaviť parazitných húb a nájsť spôsob, ako ho zavlažiť vodou zo zavalenej rieky. Inokedy riešite hlavolam s prelievaním alkoholu, točiacimi sa kruhmi a symbolmi zvierat alebo spínačmi a kadečo iné. Objavíte aj veľké kryštály, ktoré vás dočasne nabijú špeciálnou energiou a kým nevyprchá, ukážu sa symboly na stenách alebo tajné spínače.

Operencia: The Stolen Sun
Operencia: The Stolen Sun Medení vojaci strážia bane.
Medení vojaci strážia bane.


Operencia: The Stolen Sun Postavy majú osobité schopnosti a dajú sa kedykoľvek resetovať.
Postavy majú osobité schopnosti a dajú sa kedykoľvek resetovať.


Operencia: The Stolen Sun Ocitnete sa na rôznych miestach, napríklad aj na obrovskom strome s mäsožravými rastlinami.
Ocitnete sa na rôznych miestach, napríklad aj na obrovskom strome s mäsožravými rastlinami.





A potom sú tu unikátne predmety - artefakty, ktoré zvyčajne dostanete ako odmenu a bez nich by ste sa ďalej nepohli. Najskôr je to lopata, ktorou môžete kdekoľvek kopať, aby ste získali truhlice s nálezom. Po každom pokuse vám chvíľu lopata oznamuje, ako ďaleko od daného miesta sa nachádza poklad. Zázračným pierkom dokážete zdvihnúť masívne predmety, čarovným kladivom dať dokopy roztrieštené skaly a vytvoriť z nich most a podobne. To všetko hra pekne využíva aj pri hlavolamoch.

Vývojári nezabudli na precízny vývoj postáv a zmenu výbavy. Inventár síce mohol byť riešený ešte o niečo praktickejšie, ale s priraďovaním častí výzbroje a zbraní si poradíte. Samozrejme, väčšina výbavy pridáva bonusy a niektoré (aj kúzla) majú aj šancu na okamžité zabitie cieľa. Navyše je tu sympatická možnosť automatickej voľby najvhodnejšej výbavy. Takže hra postave nahodí optimálnu výzbroj z toho, čo práve máte. Schopnosti postáv sú rozdelené do troch základných vetiev a každá má tri stupne, ktoré sa odomknú po vhodnom investovaní talentových bodov. Vyberáte si aktívne schopnosti zobrazené na veľkých ikonách, ale aj pasívne, ako je viac energie, zvýšená šanca na kritický zásah, účinnejšie útoky jedom a podobne.

Kedykoľvek a bez postihu alebo extra požiadaviek si môžete svoje talenty aj atribúty zresetovať a prestaviť. Takže sa dá pekne experimentovať so schopnosťami a obzvlášť sa to hodí pri bossoch, ktorých možno skôr porazíte s inými kúzlami a útokmi. Okrem talentového bodu vám každý nový level postavy prinesie aj tri  body na zvýšenie atribútov. Sú to v podstate obvyklé parametre, ako je sila, šikovnosť, múdrosť, inteligencia a k tomu možno menej štandardný elán (vigor). Zvyšujú počet životov, energie, odolnosti a podobne, veď to poznáte. Pokročilé časti výbavy si vyžadujú vybraný atribút s určitou stanovenou hodnotou.

Operencia: The Stolen Sun
Operencia: The Stolen Sun Vybrané schopnosti využijete aj mimo boja. A taktiež špeciálne predmety.
Vybrané schopnosti využijete aj mimo boja. A taktiež špeciálne predmety.


Operencia: The Stolen Sun Samozrejmosťou sú bossovia, niektorých zdoláte bez väčších problémov, iní sú tvrdší oriešok.
Samozrejmosťou sú bossovia, niektorých zdoláte bez väčších problémov, iní sú tvrdší oriešok.


Operencia: The Stolen Sun Démonické ženy vedia byť veľmi nepríjemné.
Démonické ženy vedia byť veľmi nepríjemné.




Graficky je to určite jedna z najlepšie vyzerajúcich RPG z pohľadu prvej osoby. Má to svoj štýl aj pekné efekty kúzel a odlesky, ktoré obzvlášť vyniknú v sklenenom paláci. Dej je prerozprávaný formou predelových scén a rozhovorov s obrázkami postáv a plne dabovanými dialógmi. Kvalitou sa vyznačuje aj hudba s dobovými motívmi a píšťalami.

Od krokovacieho bludiska by ste zrejme očakávali trhaný, skackavý postup po štvorcoch s otáčaním do štyroch základných strán. V Operencii sa však premiestňujete ladne, akýmsi kĺzavým pohybom. A štvorce v teréne nevidno,  no môžete si v menu zapnúť mriežku, ak vám to vyhovuje. A aj keď sa nedá posúvať šikmo, len v pravom uhle, obzerať sa môžete v plnom rozsahu 360 stupňov a aj nad a pod seba. To hra neraz využije pri postupe a napríklad na strope nájdete ukrytý predmet alebo symbol. Pritom je veľmi prakticky využívaná myš, ktorou aj môžete klikať na ikony schopností v boji a označovať ciele. Výborne to funguje, s  výnimkou pár súbojov, kde sa nepriatelia prekrývajú a ťažko sa označuje ten v zákryte. Aj na PC je podporovaný gamepad.

Operencia vyšla už minulý rok na Epic Store a Xbox One, no veľmi nenápadne a potichu. Teraz, prakticky už bez chýb a vyladená, prišla aj na Steam, GOG.com, PS4 a Switch. A môžeme vám povedať, že je to skvelá záležitosť vhodná nielen na obdobie, keď musíme takmer všetci povinne sedieť doma. Umne strieda ťahové boje s početnými hlavolamami a pestrými úlohami a vytvára z toho veľmi dobre fungujúci celok. Až na frustrujúci záver... Pre priaznivcov krokovacích bludísk z radu veteránov je to priam povinnosť. Ale keďže tvorcovia zvolili moderný prístup, hra pobaví aj tých mladších, ktorí s RPG v tomto klasickom štýle nemajú veľké skúsenosti.


napísal uni 14.4.2020
Páči sa mi! (+1)
8.5
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
OPERENCIA: THE STOLEN SUN
+ klasické krokovacie bludisko v modernom prevedení
+ vydarené hlavolamy a tajomstvá
+ rozmanité prostredia, lokality a úlohy
+ zaujímavé postavy a ich schopnosti
- zbytočne frustrujúce a nevyvážené finále
- občas menšie neduhy, ktoré pôsobia rušivo
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-2500K, 8 GB RAM, GeForce GTX 760 2GB, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One
Game Pass

Vývoj: Zen Studios
Štýl: RPG
Dátum vydania:  2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19549)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk