STATIONFLOW

STATIONFLOW

7.5

Všetko pre pasažierov metra

Recenzia na PC verziu

U nás metro nemáme, ale môžete si ho užiť v hre StationFlow. Nebudete však dolovať tunely a stavať dráhy pre vlaky v podzemí, ale budovať prechody pre pasažierov a poskytovať im sprievodné služby. Hra je minimalistická a predsa pomerne komplexná. Vyžaduje určitú zručnosť aj precízne plánovanie, aby ste mali zisky a vyhoveli čoraz náročnejším cestujúcim.

Čaká vás teda manažment stanice, kde začínate vytváraním koridorov a chodieb, ktorými spojíte vchody do metra s linkami metra, kde pasažieri nastupujú a vystupujú do/z vlakov. Súčasne je dôležité umiestňovanie orientačných značiek, ktoré môžu mať jednu alebo viac šípok, kde podrobne vyznačíte, kam vedú. Ak to zanedbáte, ľudia budú dezorientovaní a naštvaní, zníži sa váš rating aj zisky a napokon aj zhorší celková bilancia na konci dňa. Každá etapa tu totiž trvá 24 hodín, pričom si čas môžete kedykoľvek viacnásobne zrýchliť, ale aj zapauzovať. A aj vtedy sa dá vytvárať infraštruktúra.
 
Ak ste mali úspešný deň, získali ste ste slušné peniaze za poskytované služby a navyše aj veľa skúseností a možno aj vyšší level. A s každou vyššou úrovňou sa zvyšujú aj nároky pasažierov, pribúdajú nové vchody, prípadne aj trate s vlakmi, ktoré treba pripájať a odomykajú sa vám nové konštrukčné možnosti. Takže v priestoroch metra postupne umiestňujete informačné tabule, automaty na kávu a jedlo, toalety, reštaurácie, smetné koše, bankomaty, lekárne a ďalšie príslušenstvo. V neposlednom rade staviate aj eskalátory a výťahy, pretože dôchodcovia a vozičkári sa nedostanú na nižšie stupne metra po tradičných schodoch.

StationFlow
StationFlow V hre nebudujete vlaky a trate, ale chodby a služby pre pasažierov metra.
V hre nebudujete vlaky a trate, ale chodby a služby pre pasažierov metra.


StationFlow Smerové šípky sú dôležité, ak ich zanedbáte, ľudia budú zmätení a nespokojní.
Smerové šípky sú dôležité, ak ich zanedbáte, ľudia budú zmätení a nespokojní.


StationFlow Postupne pribúdajú nové služby, možnosti a požiadavky, ktorým musíte vyhovieť.
Postupne pribúdajú nové služby, možnosti a požiadavky, ktorým musíte vyhovieť.





Výstavba je vcelku intuitívna, všetky súčasti sú rozdelené do štyroch sekcií. Stačí zvoliť požadovaný objekt, umiestniť ho na vhodnom mieste a podľa potreby otočiť. Chodby majú predvolenú veľkosť, ale myšou sa dajú ľubovoľne rozťahovať a meniť ich tvary. Potom ich stačí pospájať s inými chodbami, vchodmi, schodmi a výťahmi, potvrdiť náklady a počkať, kým sa všetko nedobuduje. Vstupy do podzemia treba oficiálne otvoriť, WC či reštaurácie sú automaticky prístupné hneď po dokončení. Jednotlivé služby môžete aj dočasne zatvoriť, napríklad ak sú vysoké náklady na prevádzku a nemáte dostatok financií. 

Ceny služieb sú nastavené automaticky a vašou prvoradou starosťou je dozeranie na pohodlie cestujúcich. Nemali by zbytočne blúdiť a hromadiť sa na konfliktných úsekoch, šomrať na nedostatok informácií a služieb.  Ich zlú náladu signalizujú výstražné červené ikony nad ich hlavami a môžete si klikať na človiečikov, aby ste zistili, čo im chýba. Ľudkovia síce neprehovoria, ale ich požiadavky pochopíte z jednoduchých ukazovateľov a značiek.

Stáva sa, že napriek veľkej snahe sa niekde zhlukujú a motajú nespokojní ľudia. Našťastie, nepoloží vás to hneď na lopatky, hoci v priebehu dňa potom kolíšu príjmy a pred polnocou môže byť už situácia kritická. No potom nasleduje ďalšie hodnotenie a metro sa na chvíľu vyprázdni, takže počas nového dňa môžete urobiť korekcie chýb a skôr ako bude hlavná špička a najväčší nával cestujúcich. Nestalo sa mi, že by som napriek kolíziám klesol hlboko do mínusu, ale pre tento prípad sú pripravené pôžičky, ktoré môžete využiť, ak máte prázdne vrecká.

Spočiatku všetko prebieha bez väčších problémov, neskôr je to už väčšia fuška a komplikácie vznikajú najmä vtedy, keď už máte viac podzemných úrovní. Tie sú síce dostatočne prehľadné a pohodlne sa prepínajú, ale vhodne umiestniť schodiská či výťahy tak, aby nenastali kolízie s inými objektmi v rôznej výške, už vyžaduje kumšt a precízne plánovanie. A začne sa aj prejavovať nevalná inteligencia človiečikov. No keď sa vám to podarí koordinovať, potom už len spokojne sledujete to mravenisko, čo sa hemží pred vašimi očami.

Hra neobsahuje kampaň s príbehom, ale niekoľko rôznych máp s trochu odlišnými podmienkami, kde je však priebeh veľmi podobný. Niekedy je tam viac východov a vlakových liniek, inokedy je všetko rozložené viac vertikálne, do hĺbky alebo sú vlaky rozmiestnené v špirále. Platí tam však rovnaká schéma. Začínate chodbami  a značkami, pokračujete službami a s pribúdajúcimi levelmi musíte koordinovať čoraz väčšie davy ľudí, ktorí prichádzajú z početnejších vchodov umiestnených na rôznych miestach.

Grafika je jednoduchá, ale keby to bolo inak, na obrazovke by bol neprehľadný mišmaš. Úplne stačia schematické chodbičky, strohé objekty a postavičky ľudí, ktoré majú podobu farebných figúrok. Dôležité je, že si môžete všetko pohodlne prepínať, otáčať, približovať  a rýchlo si zvyknete na užívateľské rozhranie s praktickým ovládaním a prehľadnou ponukou. K tomu máte hudobný podmaz a to úplne stačí. Na disku vám hra zaberie približne pol Gb a je, samozrejme, hardvérovo veľmi nenáročná, takže sa pre ňu nájde miestečko na každom PC aj laptope. A pritom vôbec nevyzerá zle a ukazuje, že v jednoduchosti je krása.

StationFlow
StationFlow Čím viac orientačných značiek na smerových šípkach, tým väčší prehľad majú pasažieri.
Čím viac orientačných značiek na smerových šípkach, tým väčší prehľad majú pasažieri.


StationFlow V neskorších fázach to už vyzerá ako mravenisko so zaplnenými cestičkami na niekoľkých úrovniach.
V neskorších fázach to už vyzerá ako mravenisko so zaplnenými cestičkami na niekoľkých úrovniach.


StationFlow K dispozícii sú rôzne mapy. Niekedy staviate viac do hĺbky, inokedy expandujete do šírky.
K dispozícii sú rôzne mapy. Niekedy staviate viac do hĺbky, inokedy expandujete do šírky.





Čo môžeme hre vytýkať, je postupne narastajúci stereotyp, hoci spočiatku motivuje pridávaním nových objektov a priestorov. No možností výstavby nie je až tak veľa, väčšinou pri novom leveli pribudne jeden stánok alebo služba. Časom to už skrátka nestačí. Okrem toho sa pri väčšom počte ľudí prejavuje ich slabšia AI a plus pri rozrastajúcom sa metre je už aj samotná výstavba kostrbatejšia. A občas sa aj jednotlivé časti chodieb nepresne spoja a nedosadnú, čo môže spôsobiť, že ľudia neprejdú alebo niečo nefunguje. A nie vždy si to hneď všimnete a  opravíte. Tutoriál vás oboznámi so základnými vecami, ale nezaškodilo by, keby neskôr vysvetlil aj pokročilé prvky. Tam si však už musíte poradiť sami. Mušiek je teda dosť, ale pozitíva jednoznačne prevládajú nad negatívami.

StationFlow je skromný, ale príjemný relaxačný titul, ktorý by síce mohol mať o niečo viac možností, ale pobaví. Ak máte radi manažmentové hry či simulácie zábavných parkov a mestečiek, môže vás tento kúsok osloviť, no nečakajte, že pôjde veľmi do hĺbky. Nie je však ani povrchný a ponúka zaujímavé, i keď skôr krátkodobé výzvy. A hodí sa aj pre tých, čo sa ešte len zoznamujú s týmto žánrom.


napísal uni 24.4.2020
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
STATIONFLOW
+ príjemný manažment stanice metra
+ minimalistické, ale dostatočne komplexné a zábavné
+ praktické ovládanie a užívateľské rozhranie
+ vhodné aj pre nováčikov v tomto žánri
- časom sa vytráca motivácia a nastupuje stereotyp
- slabšia AI cestujúcich
- málo možností výstavby
- nejde až tak veľmi do hĺbky
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,5 GHz, 4 GB RAM, 2 GB VGA, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: DMM GAMES
Štýl: Stratégia / Simulácia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| StationFlow 24.4.2020
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk