MAFIA II: DEFINITIVE EDITION

MAFIA II: DEFINITIVE EDITION

7.5

Mafia II sa vracia v mierne vylepšenej edícii

Recenzia na PC verziu

Je to už takmer 20 rokov odvtedy, čo česká firma Illusion Softworks priniesla legendárnu Mafiu, ktorá nás vtiahla do začiatkov organizovaného zločinu v akčno-adventúrovom štýle hrateľnosti. V tom čase prakticky po boku GTA 3 vstúpila česká firma do otvoreného 3D sveta. Neskôr nasledovalo pokračovanie Mafia 2, ktoré už firma vyvíjala po odkúpení ako 2K Czech a následne to uzavrela Mafia 3, už primárne americký produkt od Hangar 13. 2K games sa práve rozhodlo trilógiu oživiť a ponúka Definitive edition pre všetky Mafia hry. Pri každej to však znamená niečo iné.

Parádna jednotka (recenzia) dostane Definitive edition ako remake, ale až v auguste, teraz dostáva dvojka kvalitnejší remaster a trojka kompletnú edíciu (recenzia). Keďže trojka je rovnaká, oplatí sa pozrieť na dvojku, ktorá vyšla pred desiatimi rokmi a ktorá už potrebovala zlepšiť svoj vizuál. Tú si môžete kúpiť za 30 eur, alebo ak ste mali na Steame štandardnú Mafiu II, dostanete túto verziu a to aj s expanziami.

Na remaster si 2K zobralo vývojárov z D3T Limited, ktorí robili napríklad Burnout Remastered alebo Shenmue remastre. Čo sa týka kvality ich remasterov, nie je práve najvyššia a ukazuje sa to aj teraz pri Mafii 2 Definitive edition. Objem dát síce zvýšili z 8 GB na 43 GB, ale nedá sa povedať, že by vizuál výrazne vylepšili.

Mafia II: Definitive Edition
Mafia II: Definitive Edition Vito a Joe sú späť.
Vito a Joe sú späť.


Mafia II: Definitive Edition Návrat do Empire Bay.
Návrat do Empire Bay.


Mafia II: Definitive Edition Mesto ponúkne dostatok misii v príbehu a aj expanziách.
Mesto ponúkne dostatok misii v príbehu a aj expanziách.





V príbehu sa dostávame do mesta Empire Bay v roku 1945, teda oproti pôvodnej mafii sa posunieme o 15 rokov vpred a uvidíme, ako sa organizovaný zločin v Amerike zmenil po druhej svetovej vojne. Ste Vito Scaletta, syn talianskeho imigranta, ktorý sa už v mladosti dal na kriminálnu kariéru, ale chytili ho a odviedli na vojnu. Potrebovali ľudí na útok na Sicílii, ktorí sa tam vedia dohovoriť.  Po vojne sa vraciate späť a znovu vás problematický priateľ Joe vtiahne do kriminálneho sveta. Nakoniec v tomto meste ani nemal na výber, úžerník a mafián je tu na každom kroku. Začína sa tak vaša cesta cez miestne podsvetie plné násilia, zrád a pre hráčov aj prekvapení. 

Možno je až škoda, že autori nevydali prvú hru remasterovanú verziu Mafie 1, keďže sú hry v  jednom dôležitom momente previazané. Ak ste však jednotku nehrali, nie je problém zahrať si dvojku, nie je to priamo príbehovo prepojené, až na jeden moment, ktorý vám počas hrania dvojky nebude prekážať. Až neskôr pri hraní jednotky zistíte súvislosti. 

Dvojka vám ponúkne na svoju dobu decentnú, 10-12 hodinovú kampaň, ktorá je primárne príbehovo orientovaná s množstvom prestrihových scén približujúcich danú dobu a jej problémy. Ponúkne vám množstvo príbehových misií a len minimum vedľajších aktivít. Za to však ponúkne dve doby mesta, a to zimné Empire Bay v štyridsiatych rokoch a letné v päťdesiatych rokoch minulého storočia. V tomto čase spoznáte tri mafiánske rodiny, pomôžete im rásť, alebo ich budete likvidovať a postupne budete zisťovať, aký je život mafiána vrtkavý.  Ak vám to bude málo, hru už teraz v základnej verzii dopĺňajú tri príbehové expanzie, ktoré titul ešte obohatia a pridajú ďalších 15 hodín hrateľnosti, aj keď už viac arkádovej.

Hrateľnosť už kombinuje klasický GTA štýl, a teda rozprávanie sa s postavami, jazdenie, ale aj prestrelky a konkrétne tu aj bitky na telo, ktoré sú hlboko zapracované ako v engine, tak aj hrateľnosti. Hlavne v príbehovej kampani je dobrá kombinácia všetkých herných prvkov, už samotné expanzie sú brané viac akčnejšie aj arkádovejšie.

Mesto je slušne rozsiahle, má okolo 10 kilometrov štvorcových, je koncipované hlavne podľa Chicaga ale sú tu aj inšpirácie New Yorkom. Je dostatočne detailné aj keď možno až príliš monotematické. Čo však robí veľký rozdiel a oživenie, je postupný prechod zo zimy na leto, respektíve jeseň. Rovnako aj počas ubiehajúcich rokov postupne vidíte, ako sa mesto mení, ako sa menia autá a ako sa všetko okolo vás vyvíja. Spolu s tým sa vyvíjate aj vy, a to ako vaše postavenie v mafii, tak aj váš arzenál.

V misiách už budete štandardne jazdiť krížom cez mesto, naháňať sa o zločincami, políciou, vyvražďovať gangy, kradnúť autá, vylepšovať ich, ale aj odnesiete tetu do nemocnice a hlavne budete plniť rôzne prepadové, typicky mafiánske misie. Nudiť sa nebudete a ani sťažovať na repetitívnosť. Čo však v hlavnom príbehu chýba, sú vedľajšie možnosti. Viete len navštíviť reštaurácie, servis, pumpu alebo obchod s oblečením. Jedinou reálnou činnosťou je odvoz áut na šrotovisko. Viete ešte hľadať bonusy, a to Playboy časopisy a wanted plagáty, ktoré sa vám ukladajú do vašich zbierok. 

Mafia II: Definitive Edition
Mafia II: Definitive Edition Nechýbajú možnosti upgradovania vozidiel.
Nechýbajú možnosti upgradovania vozidiel.


Mafia II: Definitive Edition Pästné súboje dopĺňajú prestrelky.
Pästné súboje dopĺňajú prestrelky.


Mafia II: Definitive Edition Na vizuále vidieť kombináciu slabých a vylepšených textúr, väčšinou však vidieť tie slabšie textúry.
Na vizuále vidieť kombináciu slabých a vylepšených textúr, väčšinou však vidieť tie slabšie textúry.





Čo sa týka akcie, je jej tu dostatok, strieda sa s automobilovými scénami a mixuje ako bitky, tak aj prestrelky. Prestrelky sú kvalitne spracované, je tu krytie, skrývanie sa za prekážkami a aj deštrukcia prostredia, takže pri prestrelkách vo vnútorných priestoroch bude všetko lietať a rozbíjať sa. Pritom strieľať budete pištoľami, vojenskými samopalmi, pribudne aj Tommy gun. Pekne to obohatí Molotovov koktail alebo granáty. 

Zapracovaný je aj stealth systém, ak nevyhnutne nebudete chcieť, alebo nebudete môcť ísť do priameho súboja a sú tu aj bitky na telo. Tie majú decentné základné údery, obranu a aj tvrdé údery, plus kombá. Bitky budú pravidelne využívané a často aj problematickejšie ako prestrelky, Vito nie je práve majster v boxe a aj to pocíti hlavne v bojoch s ťažkou váhovou skupinou, kedy sú súboje s nepriateľmi náročnejšie.

Vito však nie je jediná postava, za ktorú budete hrať. V Jimmyho expanziách preberiete postavu nájomného zabijaka, ktorého poznávacími znameniami sú vyholená hlava a Tommy Gun v ruke. Je to klasický akčný hrdina a teda nečakajte v jeho expanziách žiadny príbeh, ale namiesto toho viac arkádovosti. Ale na druhej strane expanzia rozšíri možnosti hry o vedľajšie misie. Budete si ich môcť na mape vyberať a napríklad  pôjdete kradnúť autá, likvidovať členov gangov, čerpacie stanice, naháňať vozidlá alebo biť určené ciele. Je to presne to, čo v hlavnej kampani chýba a zároveň je škoda, že expanzie to celé nespoja v jednej mape a musíte všetko hrať samostatne. 

Ak budete chcieť viac príbehu, Joe vám ho ponúkne v ďalšej expanzii a zmixuje príbehové misie z kampane a arkádovú hrateľnosť Jimmyho expanzii. Ponúkne niekoľko veľkých príbehových misii a sériu vedľajších doplnkových. Príbeh bude postavený do obdobia, ktoré chýba v kampani a ukáže vám život a prístup Joea k misiám. Zároveň mierne upraví niektoré lokality v meste.

Mafia II: Definitive Edition
Mafia II: Definitive Edition Expanzie ponúknu hru za iné postavy, a to aj za Joea.
Expanzie ponúknu hru za iné postavy, a to aj za Joea.


Mafia II: Definitive Edition Za nájomného zabijaka Jimmyho si zahráte až dve expanzie.
Za nájomného zabijaka Jimmyho si zahráte až dve expanzie.


Mafia II: Definitive Edition Jeho misie budú hlavne akčné s príchuťou arkádovosti.
Jeho misie budú hlavne akčné s príchuťou arkádovosti.




Vizuál Mafie 2 na remaster desať rokov starej hry nie je zlý, ale videli sme už výrazne lepšie spracované upgrady. Tu autori akoby len upscalovali a mierne zostrili väčšinu textúr, len minimum je skutočne prepracovaných, niektoré akoby nechali bez zásahu. Často tak vzniká mix rozmazaného a ostrého vizuálu. Popritom upravili nasvietenie, ktoré už nie je také rozmazané  a preplnené bloomom, ako to bolo v móde okolo roku 2010, je to celé modernejšie a viac reálnejšie.

Zároveň sú tam rôzne malé chyby, ktoré prekážajú a ktoré autori nedotiahli. Napríklad z kanálov ide para, ale veľmi nepríjemne bliká, podobne blikajú písmená na tabuliach nad cestou a je tam viac takých malých nedokonalostí. Tie zrejme patch upraví. Je ale skôr škoda, že v remasteri autori nedotiahli rôzne preskakujúce animácie, teleportujúce sa postavy alebo doskakujúce objekty a vozidlá v prostredí, ktoré zostali z pôvodnej hry. Mohli tam aspoň zvýšiť parametre dohľadnosti. Rovnako AI je stále miestami veľmi slabá,a to nie len AI policajných áut, ale aj priateľov alebo nepriateľov na bojisku, ktorí sa občas niekde zaseknú a vy ich musíte ísť potlačiť alebo vystrieľať, aby ste sa mohli pohnúť ďalej.

Zároveň s upgradom tvorcovia orezali fyziku v hre - aspoň v PC verzii a už tam nie je naplno zapracovaný PhysX. Väčšina efektov sa síce správa podobne, ale tlakové vlny už nefungujú a neničia veci okolo a aj deštrukcia je mierne obmedzená, podobne fyzika oblečenia je nižšia. Na druhej strane výkonovo ide hra bez problémov a aj na slabších PC by ste to mali rozbehať.

Čo, našťastie, vývojári neorezali, je fyzika vozidiel, ktorá je stále veľmi dobrá, a to už v základnom zjednodušenom nastavení, kde majú autá veľmi dobrú dynamiku. Ale ak by ste chceli ešte viac reality, viete si zapnúť Simulation mód, kedy si treba skutočne dávať pozor aj na rýchlosť a vyberanie zákrut. Samotných vozidiel je v hre cez 50 a ponúkajú pekný prierez danou dobou, od starých vozidiel z 30.-40. rokov, cez moderné z päťdesiatych rokov. Nechýbajú hod-rody, ale ani autobusy alebo kamióny, ktoré môžete ukradnúť a zajazdiť si s nimi. Chýbajú však motorky. 

Čo je dôležité, zostal tu kvalitný český dabing, ktorý pekne zlepšuje atmosféru hry. Množstvo rozhovorov a príbehu si tak vychutnáte oveľa lepšie. Dopĺňajú to aj dialógy obyvateľov mesta, vysielačky policajtov a aj dobové rádio. To však nie je predabované. Skladby však ukazujú aktuálnu dobu a napríklad v štyridsiatych rokoch ide hlavne jazz, neskôr v päťdesiatych sa to presunie na rock and roll. Zvyšná zvuková stránka výrazne nezaostáva aj keď samotná streľba znie až príliš tlmene.

Celkovo je Mafia II: Definitive Edition peknou spomienkou na časy, keď ešte bola Mafia veľmi kvalitnou značkou, aj keď hlbší remaster z toho celého mohol dostať viac. Zlepšené sú len niektoré textúry a na nasvietení alebo animáciách by sa dalo tiež zapracovať.V každom prípade, edícia prichádza s dostatkom obsahu a ako príbeh, tak aj expanzie dokážu zabaviť na desiatky hodín a ponúknu pekný pohľad na mafiu v štyridsiatych a päťdesiatych rokoch minulého storočia v Amerike. 


napísal saver 19.5.2020
Páči sa mi! (+10)
7.5
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
MAFIA II: DEFINITIVE EDITION
+ český dabing
+ pôsobivé zobrazenie mafiánskeho sveta
+ kvalitný príbeh a postavy
+ slušne spracovaná akcia
+ dostatok obsahu s pridanými expanziami
+ zadarmo na PC ak máte pôvodnú Mafiu II
- len malé vylepšenia
- grafické chyby
- PC verzia má aj downgrady po stránke fyziky
- slabá AI postáv (niekedy sa zasekávajú) a policajných áut


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: 2K Games / 2K Czech
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 19. máj 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk