MAFIA

MAFIA

9.0

Vstúpme do 30-tych rokov minulého storočia.

Recenzia na PC verziu

Každý sa musí nejako živiť. Je ťažká doba. Život v meste nie je žiadna slasť, zvlášť keď nebola robota zrovna výnosná. Vždy som si doprial trochu pohodlia v starom kresle a so spoločnosťou whisky som sa ponáral do hlbokých úvah o živote. Ale väčšinou som brázdil ulice, ktoré som poznal ako svoju dlaň a prevážal som ľudí z jedného miesta na druhé. Tým to pre mňa zhaslo. Vždy som chcel robiť poctivo svoju prácu, aby som sa na druhý deň mohol spokojne prebudiť a neprísť tak o flek. Volám sa Tommy Angelo, som taxikár a toto je môj príbeh.

Za projektom Mafia stojí český tím Illusion Softworks, predstavovať ho by bolo nosením dreva do lesa. Predstavu si môžete spraviť, keď nazriete do našej reportáže práve z týchto štúdií.Po nespočetných informáciách a obrázkoch sa k nám konečne dostala review verzia (veď už bolo na čase ! :-)), plná verzia by sa už mala v tejto dobe predávať v obchodoch.


Vždy som sa tešil na chvíľu, keď budem môcť odstaviť svoju káru, skontrolovať jej stav, zapáliť si cigu a rozmýšľať, ako prežijem zvyšok dňa. Bola jeseň roku 1930. Práve som zaparkoval taxík na krajnicu a zasnene som hľadel ani neviem kam. Bežný deň, tešil som sa na sprchu a posteľ. Dnes mi už nič iné nemôže chýbať. Moje predstavy o pokojnej noci by sa naplnili keby... Spoza rohu sa ozvala rana ako z dela, zostal som zmätene stáť, ale moja zvedavosť bola väčšia. Pomaly som kráčal k rohu budovy, keď sa predo mnou vynorila hlaveň zbrane a za ňou dokonale oblečený muž. Za ním sa dotackal ďalší, pravdepodobne jeho parťák, tackavou chôdzou sa doplazil k taxíku kričiac „Rýchle preč !“. Bolo mi jasné, čo treba robiť. Nezostávalo mi nič iné ako vyhovieť týmto gentlemanom a uspokojiť ich želanie. Idyla dnešného večera sa rozplynula ako ranná hmla na vodnej hladine.

Mafia by sa dala porovnať, ba je veľmi podobná, nedávno vydanému GTA3. Spája autá a pešiu chôdzu do jedného celku. Misia vždy začína a končí v Salieriho Bare, kde si vyzdvihnete inštrukcie, vyzbrojíte sa, vyberiete auto a môže sa vyraziť. Misie sú rôznorodé, od na prvý pohľad banálnych, v ktorých sa vždy niečo poserie (vyberanie výpalného, doprevádzanie Sáry domov) po absurdne ťažké (dlho omieľané závody na okruhoch, galéria, garáž, kostol). Jedným z dôvodov je automatický sejving, hra sa uloží niekoľko krát za misiu, ale keby bol integrovaný aspoň jeden sejv, ktorý môžete ľubovoľne použiť, bolo by to jednoduchšie a ušetrili by sme nadávky :-). Druhým dôvodom môže byť reálna fyzika vozidiel, priznám sa, som sviatočným hráčom racingu (autíčok) a aj ja som mal problém na okruhoch (na 18krát sa to podarilo), takisto som mal problém pri naháňačkách s policajtami, nestíhal som časové limity. Pri hraní Mafie si treba uvedomiť, že to nie je arkádovka štýlu GTA, navyše každé auto sa chová inak, treba si chvíľu na ne zvykať, potom už nebude problém počas jazdy konštatovať, ktoré auto má predný a ktoré zadný náhon a sem tam poštekliť chodcov streľbou počas jazdy. Autá reagujú na povrch, po ktorom jazdíte, na zaťaženie vozu (keď ste naložený, pomalšie akceleruje), na poškodenie (s troma kolesami alebo defektom sa veru ťažko jazdí, verte mi), fyzika ráta dokonca aj so zraňovaním cestujúcich, väčšina z nich sa pri vysokých rýchlostiach stáva neovládateľnými, takže pozor! S čím však neráta, sú pokrivené a odletujúce plechy, áno odletí nárazník, ale tým to končí. Dočkáte sa iba škrabancov na prehnane nablízkaných karosériách.

A kde že sa to budete premávať ? Mesto Lost Heaven je rozdelené na tri časti, každá so svojimi jedinečnými štvrťami a architektúrou. Nájdete tu mrakodrapy, vládne budovy, nemocnice, kostol, milionársku a robotnícku štvrť, malé Taliansko, prístav a mnoho ďalších. Mesto sa nahráva naraz, takže sa môžete povoziť po všetkých troch častiach, ktoré sú navzájom prepojené mostami a podchodmi. Autori navyše rátali s možnosťou vyraziť si za mesto a pokochať sa dedinskou atmosférou, výhľadom na letisko alebo priehradu, povoziť sa na nadzemnom vlaku (a vidieť tak mesto z trochu iného uhla). Ak by ste zablúdili, je tu mapa, na ktorej sú všetky ulice, výnimku tvoria cesty mimo mesta. Po uliciach prúdia autá a zástupy ľudí a hlavne strážcovia zákona (fízli). S nimi si užijete kopec srandy, za nedodržanie rýchlosti (dá sa zapnúť limiter), prejdenie na červenú alebo ťuknutie do ich auta znamená, že ich už máte v pätách. Zaplatíte pokutu a ide sa ďalej, tí odvážnejší (čo aj doporučujem) si užijú naháňačku, po ktorej sa z pokuty stáva pobyt v lochu (pokiaľ im neuniknete). K policajtom sa pridávajú ďalšie a ďalšie hliadky, nádherný rozruch hneď zrána. Tasenie zbrane na verejnosti rovnako ako únik, vyvoláva v policajtoch závodnú horúčku.


Záhadná AI alebo demencia okoloidúcich ? 

Nemôžem nespomenúť jednu z najväčších chýb v inak dokonalej Mafii a tým je AI. Autá v meste nedokážu predbiehať iné autá. V prípade, že sa im postavíte do cesty (autom, ináč vás bez milosti prejdú!) vytvorí sa zápcha, každý len vytrubuje a pritom by mohol kľudne vyjsť do druhého pruhu a neprehlbovať si vrásky.

Každý dodržuje predpisy, nevidel som počas celého hrania, že by fízli naháňali niekoho iného ako mňa. Podobne je to aj s inými gangami, ktoré po mne strieľajú, ale milí policajti idú po mne, pretože som prekročil hoc len o trošičku rýchlosť!

Iné je to pri prestrelkách v interiéroch, protivníkom dochádza munícia, počas nabíjania sa snažia ukrývať a hľadať výhodné miesto na útok. Aj na to som našiel liek. V prípade, že sa niekto dostane príliš blízko, stačí sa prikrčiť a protivník (protivníci) akoby oslepol, jednoducho vás nevidí. Môžete v kľude nabiť a odpraviť ich na druhý svet. Ku kontroverznej misii so závodmi výhrady nemám. Na elimináciu je tu široká škála koltov a ručných zbraní, ďalej brokovnice, tomy gun, snajperka, boxer, bejzbolová pálka a holé ruky.

Počas hrania vám je rozprávaný príbeh Tomyho, ktorý hľadá ochranu u policajného dôstojníka, v úžasných ingame animáciách filmovej kvality. Akoby to ani nebola hra, dynamická kamera, výborný scenár, je to radosť pozerať. A ako to celé vyzerá ? Určite ste si už pozreli obrázky, ktoré sa tu niekde poflakujú (THX Saver). Grafika je nádherná, veľké textúry, hipolygónové postavy (rozpohybované motion capturingom), všetko je na správnom mieste. Tu je naozaj škoda slov, keď to vidíte v pohybe po prvý krát, kašlite na singleplayer kampaň a poprechádzajte sa, stojí to zato. Podobne je na tom zvuková stránka, vynikajúca dobová muzika, čisté a verné zvuky a dabing. Mal som možnosť zahrať si ako anglickú tak aj českú verziu, česká je trochu vulgárnejšia, ale viacej mi sedela angličtina. Je to ale môj osobný názor. V českej lokalizácii môžete počuť Marka Vašuta, Petra Rýchleho a mnoho iných známych českých hercov.

K technickému popisu patria aj hardwarové nároky a tie sú, nebojím sa to povedať, krvavé (na najvyšších detailoch). Treba mať naozaj výkonný hardware, aby ste si mohli v plnej kráse vychutnať tento kúsok a on za to stojí. Pre porovnanie Celer1G + 256RAM + GF2 v meste okolo 15fps :-) (možno bol problém na mojej strane, ale čokoľvek som nastavil vždy tam bolo okolo 15-20, v interiéroch to bolo okolo 40-50). Ďalej sa mi nepodarilo rozbehnúť Mafiu na 5.1reprákoch, vždy hrali len dva alebo štyri.


Ďalšie módy hry (okrem singleplayer kampane):

Free Ride (voľná jazda) : jedná sa o mód "zarábaj prachy a bav sa". Na začiatku si vyberáte časť mesta, kde chcete začínať, či chcete jazdiť v noci alebo počas dňa, nastavíte si vhodný pomer premávky, policajtov a môžete vyraziť. Je to vlastne GTA3, bez príbehu, zarábate prachy, kupujete autá, opravujete si ich, vraždíte, vozíte sa na taxíku, kupujete zbrane, preháňate chodcov, vyhýbate sa fízlom... Je to prakticky na Vás, či budete len tak blúdiť mestom, alebo niekoho pošteklíte. Škoda, že sa nedá vylúpiť banka a navštíviť, všetky lokácie, ktoré už poznáte z hlavnej kampane.

Extreme Free Ride (extrémna jazda): Tento mód je odmenou za úspešné dokončenie hlavnej dejovej linky Mafie, po ktorom sa odomyká. Obsahom extrémnej jazdy je 19 misií, zameraných hlavne na jazdecké schopnosti hráča. Je k dispozícii celé mesto so všetkými štvrťami okrem výjazdov za mesto, v jednotlivých častiach mesta sa nachádzajú 19 týpci, ktorí Vám budú kývať a tým na seba upozornia, že by mohli mať pre Vás zaujímavú prácu. Za každé splnenie misie sa odomkýna jedno bonusové auto (a že nie sú nejaké obyčajné, posúďte: rýchle formule, diabolský taxík s kravskými rohmi na streche a mnoho ďalších). Je vidieť nielen na bonusových autách, ale aj na náplni misií, že autori trošku popustili uzdu svojej fantázii a tak sa dočkáte naháňania týpka v trenírkach, ktorého je problém dobehnúť aj na aute (Speedy Gonzales), parkovanie taxíkov s bombou do rieky, likvidovanie bômb umiestnených po celom meste. Akoby to nestačilo, vždy je tu krkolomný čas, ktorý je často neúprosný a tak je treba misiu hrať znovu, nie je možné sa vykašlať na problematickú misiu a ísť si po novú, musíte dokončiť to, čo ste začali. Našťastie v meste nešmírujú fízli, takže porušovať predpisy je povinnosťou! V tomto móde narazíte aj na skokanské mostíky ala GTA3, takže si môžete skúsiť preskočiť rieku, pokiaľ máte chuť.

Multiplayer : tento mód sa v Mafii nenachádza, dôvod je jednoduchý. Keby ho chceli Illusion predsa integrovať, vydanie hry by sa znovu odložilo a my sme už dlhšie čakať nemohli (beholder: fakt toto je ten dôvod?). Malo sa jednať o preteky na okruhoch alebo vonku za mestom. Vraví sa, že bude vydaný MP patch, ale to ukáže až čas.

Kratučký popis hlavných postáv, s ktorými sa určite stretnete :

Tommy Angelo : Taxikár, ktorý sa nedopatrením zaplietol do prestrelky, z ktorej pomohol dvom ostrým chlapíkom tak, že ich odviezol do bezpečia. Zásadový muž, hľadajúci pokoj pri rodine.

Paulie : Jeden z týpkov od Salieriho, neskôr Tommyho parťák, vždy ukecaný, trochu zbrklý, výbušnej povahy so zmyslom pre humor.

Sam : Pravá ruka Dona Salieriho, nekompromisný, tvrdý, neľudský, nehladiac na dôsledky, typ človeka, čo najprv strieľa a až potom sa pýta.

Don Salieri a Don Morello : Dvaja zástupcovia podsvetia Lost Heaven, spravodlivo si rozdelili mesto na polovicu, aby sa každý staral o tú svoju, ale ako to už býva, nikto nie je spokojný s tým, čo má. V jednom meste je dvom donom akosi pritesno.

Frank : poradca Dona Salieriho, bez neho sa hádam ani nevyčúra, všetky obchody konzultuje s ním, stará sa o financie aj o právnu stránku.

Luigi : Barman v Salieriho bare, spokojný, že má prácu, vždy s dobrou radou na jazyku.

Vincenzo : človek, ktorý má na starosti zbrojný arzenál, od basebalovej pálky (bejzbolka), boxera cez rôzne kolty po brokovnice až po populárny tomy gun

Ralph : expert na autá, dokáže ich nielen opravovať a vylepšovať. Vždy ukáže Tommovi zopár fígľov, ako väčšinu z nich ukradnúť. Napriek svojim vedomostiam je považovaný za hlupáka, navyše sa zajakáva. Je to ale dobrák, stará sa o garáž a o autá, ktoré mu priveziete.

Čo dodať na záver, okrem toho, že pozdravujem nášho korektora (ten má určite radosť z množstva textu :-)) (beholder: no to ma teší, asi Ti k Vianociam kúpim Pravidlá), Mafia splnila očakávania, výborný príbeh skombinovaný do jedného celku s akciou a naháňačkami na autách, okorenená dvoma ďalšími módmi a českým dabingom. Bohužiaľ s chýbajúcim multiplayerom a podivnou AI. Jedná sa o titul, ktorý jednoducho treba mať bez kompromisu.

Ak by som náhodou niečo zabudol v recenzii spomenúť, môžete otázky smerovať do diskusie. 


napísal Space Junker 24.9.2002
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
Mafia - Honest trailer
| MAFIA - HONEST TRAILER
[5.10.2016]
9.0
Ohodnotiť
MAFIA
+grafika
+český dabing
+napínavý príbeh
+30-te roky
+Mafia
-podivná AI
-zvláštne EAX HD
-obtiažnosť niektorých misií
-krvavé hardwarové nároky


RECENZIE HRÁČOV
Mafia
8.0
AUTORNEZNÁMY    27.8.2020
Počet nahratých hodín celkovo: 41 (no nedokončená extrémna jazda) ...prečítať celé
Mafia
10
MARK101    15.3.2015
Na akú inú hru by mala byť moja prvá recenzia než na tento skvost ?. Mafia je herný klenot ...prečítať celé
Mafia
10
REAPERAPO    20.4.2013
Mafia, nestarnúca česká hra ktorá chytila za srdce hráčov po celom sv...prečítať celé
Mafia
9.5
BOSS MARŤAS    9.2.2013
Česká gangsterka Mafia bola prvýkrát predstavená v roku 2000 na ...prečítať celé
Mafia
9.5
MAYCON    12.2.2012
Mafiu som si vybral ako hru pre moju prvú recenziu vôbec ....prečítať celé
Mafia
9.5
NORMAN BATES    18.1.2011
Spomínam si, keď som ešte ako malý chlapec, niekedy koncom roku 1999, u...prečítať celé
Mafia
10
DARADEVIL123    15.11.2010
Mafia je jedna s najviac kvalitných hier ktore kedy vyšli a myslim ze bude so mnou ...prečítať celé
Mafia
9.0
BBOYRYXO    15.2.2010
Jedného večera ked som mal po šichte som si stál pri taxíku a fajčil cigaretu.V tom mi začal chla...prečítať celé
Mafia
9.0
N_GAGE092101    21.1.2010
Každý človek, ktorý má ako také sociálne náznaky m&aacu...prečítať celé
Mafia
10
LUCOS    10.1.2010
  Mafia to je super hra!To povie určite každý kto túto hru hral a prešiel.Spomínam si, ke...prečítať celé
Mafia
9.5
WERTIGO    1.9.2008
Mafia bola dlho očakávaným projektom nie len u nás a v česku, ale aj v iných štátoch a krajinách. Id...prečítať celé
Mafia
9.5
BABLAQUA    31.8.2007
„Jednou večer sem si dal pauzu na cigáro, když v tom se spoza rohu ozvala strašlivá rána. Šel sem se...prečítať celé
Mafia
9.6
M U CH A    21.9.2006
Keď vyšla MAFIA, boli z toho všetci úplne nadšený a ja tiež.GRAFIKAHra je graficky dobre...prečítať celé
Mafia
10
DUDEMAN    17.2.2006
Keď vyšla MAFIA, bol som celý bez seba.Len podotýkam že je to jediná hra krorú som si kúpil orig...prečítať celé
Mafia
9.8
MICHAL4    23.9.2005
Volám sa Thomas Angelo pôvodne som bol taxikár i keď to moc nevynášalo a robil som to od nevidím, ne...prečítať celé
Mafia
9.6
DARTHNADD    20.8.2005
Úvod: Mafia - keď to človek počuje prvý krát, hneď ho napadnú mená ako Ea games, Codemasters ale...prečítať celé
Mafia
8.0
LIAM GALLAGHER    9.8.2005
Zdravim:-))!Mafia je jedna z mala hier,ktora mi tiež velmi zmenila pohlad na myslenie človeka a je t...prečítať celé
Mafia
9.4
PRO_GAMER    17.7.2005
Obdobie v rozhraní rokov 1930 až 1940 sa považuje za časy najväčšieho rozkvetu mafie v dejinách. V t...prečítať celé
Mafia
9.3
RAINBOW    7.5.2005
Pri tejto hre sa zasa ukázali zlaté české ručičky. Tvorcovia Illusion Softworks sa Mafiou definitívn...prečítať celé
Mafia
9.3
PATRICK00    25.4.2005
Život mafiána nie je ľahký! Okrem výhod, ako pekný finančný zárobok a akú takú ochranu od vašej rodi...prečítať celé
Mafia
9.6
MR.SOLID    16.4.2005
Mafia...táto hra nebola až taká kvalitná ale čo sa týka hrateľnosi a zábavnosti tak prekonala všetky...prečítať celé
Mafia
9.7
MARTOPETKO    12.4.2005
Skvelá akčná hra od Illusion Softworks. Dej hry vás zavedie do mesta Lost Heaven, ktoré by malo ...prečítať celé
Mafia
PC
PS2

Vývoj: Take 2 / Illusion Softworks
Štýl: Akčná Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19778)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk