TIMESPLITTERS: FUTURE PERFECT

TIMESPLITTERS: FUTURE PERFECT

8.5

Tretie pokračovanie špičkovej FPS série TimeSplitters si získa určite množstvo fanúšikov.

Recenzia na PS2 verziu

Príliš veľké očakávania sa môžu vo finále zmeniť na veľké sklamanie. Opatrnosti nie je nikdy dosť a herní vydavatelia si začínajú hrozbu prestrelenej reklamnej masáže snáď aj trochu uvedomovať. TimeSplitters: Future Perfect však nezapadá do škatuľky prehypovaných hier. Tretie pokračovanie špičkovej FPS série malo byť vetrom v tomto žánri. Nakoniec Future Perfect je skromným fúknutím a pre mnohých hráčov jednoznačným sklamaním. Prečo také vysoké hodnotenie?

 

Free Radical vedia robiť zábavné hry, navyše ich obdariť návykovým multiplayer komponentom, kde druhý diel exceloval. Future Perfect navyše pridáva kooperatívny režim, online hranie, tonu odomykateľných postáv, ovládateľné vozidlá a vylepšený editor vlastných máp. Na jednu skupinu hráčov však zabudli, na tých, ktorí nemajú možnosť pripojiť svoju konzolu na internet a oddávať sa online orgiám. Pozrime sa najprv, čo ponúka Future Perfect pre jedného hráča.

 

Singleplayer kampaň možno brať ako zlátaninu všetkých známych a pamätných situácií z iných projektov. Serža Cortez (hlavný hrdina s výrazom Vina Diesela) sa vracia na domovskú planétu s časovými kryštálmi. Jeho misia je u konca, ale po tvrdom pristaní, zisťuje, že za všetkým sú TimeSplitteri a opäť sa snažia zničiť ľudskú rasu. Cortez je vyslaný na bláznivú cestu v čase, aby zaistil časové kryštály skôr, ako sa dostanú do nesprávnych rúk. Osud hrozivého konfliktu budúcnosti drží v rukách Cortez a hráč. Áno, áno, hrdina vyslaný zachrániť svet, to sme tu už mali tisíckrát. Ale v akej forme?

 

TimeSplitters: Future Perfect
TimeSplitters: Future Perfect
TimeSplitters: Future Perfect


Humor rozhodne autorom nechýba a v každom časovom období (štartujete v roku 1920 a končíte v 2401) narazíte na paródiu a sarkazmus, ktorý podfarbuje démonickým hlasom Cortez. Väčšinu času bojujete sám, ale po vašom boku sa objavujú aj počítačom riadení spojenci. Fúzač Harry Tripper pátrajúci v štýle bondoviek po zloduchovi a samozrejme zajatých slečnách, koketa v minisukni s príznačným nápisom SLUT na tričku alebo futuristický robot osviežujú hrateľnosť. Okrem známych postáv sa stretnete s novými. Zoznamovanie je bleskové a získajú si vás práve svojským humorom. Punkerka po konci misii v zombie dome pripustí, že by sa s Cortezom mohla dať dokopy. Po vzdúchnutí v časovom paradoxe, uzná, že bol predsa pre ňu trocha pristarý.

 

S postavami sa oživujú misie a kooperácia naberá na dynamike. Nestaráte sa iba o vlastný život, ale aj o život NPC postavy. Ostreľujete nepriateľov, aby mohol Harry infiltrovať základňu cez kanál, alebo bok po boku strieľate po zombie kravách. Vzájomné pomáhanie je prenesené aj na nový prvok - ovládateľné vozidlá. Buď sa staráte o jazdu v správnom smere, alebo o streľbu. Tu však kooperácia zďaleka nekončí.

 

Časové paradoxy, na ktoré vás koordinátorka Anya neustále varuje, vás na krátky moment prenesú v čase (v rovnakej misii) a neraz pomôže Cortez z budúcnosti Cortézovi z prítomnosti. Časovou slučkou sa vrátite na rovnaké miesto a pozeráte sa na už prežitú situáciu druhým párom očí. Skočíte do paradoxu, aby ste vlastnému ja predali kľúč, pomohli s nepriateľmi či v súboji s bossom. V poslednom menovanom prípade sa na scéne objavujú až štyria Cortézovia!

 

TimeSplitters: Future Perfect
TimeSplitters: Future Perfect
TimeSplitters: Future Perfect

 

Aby ste sa nezamotali v časových slučkách, jeden príklad za všetky. Cortéz prichádza na scénu a stretá svoje druhé ja s obrovskou zbraňou, určenou na hubenie duchov, ktorých inak nie je vidno. Začína boj. Future Cortez strieľa po duchoch a vy ho chránite streľbou po zombíkoch. Po príchode na križovatku vám Future Cortez ukáže cestu k ultra zbrani a sám zdrhne alternatívnou cestou. Čo vám teda zostáva, zoberiete zbraň a vrátite sa na križovatku, na ktorej ste začínali, kde teraz stretáte Cortéza z minulosti. V tomto momente sa úlohy vymenia, keďže už máte zbraň na duchov, tak je úloha jasná. Podobných a omnoho zaujímavejších situácií je v hre oveľa viacej.

 

Časové paradoxy predstavujú jediné odklonenie od nálady celej hry, počas ktorej kosíte všetko, čo sa pohne na obrazovke. Stavba levelov nepočíta s alternatívnymi cestami, je striktne lineárna a úlohy postrádajú originalitu. Pri hraní budete mať neustále pocit deja-vu. Nech už budete v akomkoľvek časovom období, budete sa cítiť, akoby ste už situácie raz prežili. Technická stránka síce nedosiahne na vrchol ľadovca, ale prázdne úrovne vynahrádza rýchlou a plynulou grafikou.

 

Kampaň veľmi rýchlo napreduje, jedna úroveň strieda druhú a pod rukami vám prechádza značne široký zbraňový arzenál. Každé časové obdobie má vlastnú sadu, v ktorej nechýba pištoľ, samopal a jedna silnejšia zbraň. Navyše, skoro každá podporuje alternatívný mód, zo samopalu vystrelíte raketu, hlavne rotačáku sa nemusia rozbiehať, na pištoľ pripevníte tlmič... Dizajn zbraní je výborný a zo širokého radu vystupuje elektropulzná puška, ktorá v zloženom stave pripomína malý kváder. Keď ju prvýkrát zoberiete a Cortez ju začne rozkladať, verte, že si nahráte najbližší checkpoint, aby ste sa na rozloženie znovu pozreli. Medzi zbraňami vyčnievajú aj časové granáty, ktoré efektne spomaľujú okolitý čas v mieste výbuchu a 3D mapa na Cortezovom náramkovom Gravity Gune. Rýchlemu spádu hry je podmienená aj celková krátkosť kampane. Future Perfect pohodlne dohráte za 6-8 hodín na strednej alebo vyššej obtiažnosti, ktorú vrelo odporúčam.

 

TimeSplitters: Future Perfect
TimeSplitters: Future Perfect
TimeSplitters: Future Perfect

 

Už výsledná štatistika po dohraní single-player kampane (je ju možné hrať aj kooperatívne v splitscreene) odhalila, že sila Future Perfect sa bude skrývať v dodatočných herných módoch za voľbami Arcade a Challenge. Arcade predstavuje frenetický multiplayer s botmi alebo v splitscreene v 12 herných módoch vrátane klasických - DM, TDM, Capture the Bag, Assault a exotických - Virus, Shrink, Vampire. Ak sa cítite byť dostatočne silný, môžete skúsiť hrať ligu v úzko vyprofilovaných turnajoch, napr. iba streľbou z raketometu. Herný mód Challenge je šitý na mieru jednému hráčovi. Je postavený pred špecializované úlohy, ako prežiť vlny útočiacich opíc čo najdlhšie, rozbiť čo najviac objektov tehlou, alebo skúsiť racing s mačkou na kolesách!

 

Inteligencia botov sa odlišuje od zvolenej obtiažnosti (sú celkovo tri), predstavujú solídnu výzvu (majú presnú mušku), ale nemôžu nahradiť živého protivníka v online hre. Herné módy obsiahnuté v Arcade si môžete zahrať na 16 mapách aj po internete (iba Xbox a PS2). Každá mapa je pritom ideálna na iný typ hry a samozrejme používané zbrane. Na Sibíri bude preferovaná sniperka, vo vnútri Zepelina dostane priestor súboj na blízko a raketomet. V turnajoch sa môže stretnúť 16 hráčov v prípade Xboxu a o polovicu menej v prípade PS2. Future Perfect beží na serveroch EA s čím sú spojené problémy s výpadkami alebo nemožnosťou sa pripojiť k rozbehnutej hre. Úzko spojený s online hraním je aj intuitívny editor máp vo vylepšenej forme. Svoje výtvory si môžete ľahko vymeniť s inými hráčmi a nové mapy pohodlne stiahnuť.

 

TimeSplitters: Future Perfect je výbornou, ale krátkou zábavou pre jedného hráča. V určitom smere aj sklamaním. Všade prítomné deja-vu vás donúti zamyslieť, či autori nevarili Future Perfect z rovnakého hrnca ako predošlé časti. Jednoznačne najviac sa zabavia pri hre hráči s online pripojením a je ideálnou voľbou, ak chcete fenoménu online prepadnúť.


napísal spacejunker 18.5.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
TIMESPLITTERS: FUTURE PERFECT
+ zábavné herné módy
+ kooperatívny mód
+ ovládateľné vozidlá
+ 150 hrateľných postáv v MP
+ zbraňový arzenál
- strohý dizajn
- krátka kampaň
- neustály pocit deja-vu


RECENZIE HRÁČOV
TimeSplitters: Future Perfect
9.1
FAJNSMEKER    10.5.2005
Ako každý fanúšik sci-fi vie, keď začnete blbnúť s časom, začnú sa diať zlé veci. Zlí a zákerní...prečítať celé
PS2

Vývoj: EA / sevenM / Free Radical Design
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 8. marec 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk