BEYOND A STEEL SKY

BEYOND A STEEL SKY

8.0

Adventúra zo starej školy na moderný spôsob

Recenzia na PC verziu

Na niektoré veci sa oplatí počkať, aj keď to čakanie môže byť neúmerne dlhé. Veľmi rád by som si myslel, že sa to týka aj tejto recenzie, ktorá prichádza dosť s oneskorením, ale primárne píšem o tejto hre. Tí mladší z vás to pravdepodobne nevedia, ale ide o pokračovanie 26 rokov starej klasickej adventúry. Fanúšikovia pôvodnej hry dávno odrástli, majú rodiny, vychovali ďalšiu generáciu hráčov, ktorá už možno vychováva ďalšiu generáciu hráčov, no a niektorí sa pokračovania bohužiaľ ani nedožili. Ale teraz je tu a opäť si musíme položiť otázku, či sa toľké čakanie vôbec oplatilo, keďže nie každému sa dnes podarí oživiť legendy.

Britské štúdio Revolution Software je dnes známe najmä sériou Broken Sword, ktorá patrí medzi moje najobľúbenejšie. No bodovali už pred ňou. Ich prvotina Lure of the Temptress bola výborná, no ešte vyššie sa vyšvihli parádnym kyberpunkovým počinom Beneath a Steel Sky v roku 1994. Skvelý námet, scenár, hrateľnosť aj vizuál (na tú dobu) si získali srdcia mnohých hráčov a ak ste hru doteraz nehrali, určite ju vyskúšajte. Od roku 2003 je freeware, takže ju pokojne sťahujte. A jej príbeh síce nie je potrebný pre pochopenie dvojky, ale obe hry spolu dajú oveľa lepší obraz o tomto netradičnom svete.

Séria sa odohráva na dystopickej postapokalyptickej Zemi a v ý v oboch častiach preberáte postavu Roberta Fostera. V prvej časti ste sa postavili proti systému ovládajúcemu spoločnosť v Union City a s pomocou androida Joeyho ste sa vybrali na cestu za nastolením utópie. Beyond a Steel Sky sa odohráva mnoho rokov po prvej časti, kedy sa Joey stal záchrancom mesta Union City a Robert sa vydal žiť mimo múry mesta do malej dediny. Tam si získal nových priateľov, roky plynuli a všetko sa zdalo byť v poriadku, až jedného dňa podivný stroj uniesol mladého chlapca menom Milo. Bol to Robertov priateľ a vy sa tak spolu s ním vydávate po stopách zmiznutého chlapca.

Beyond a Steel Sky
Beyond a Steel Sky Robert Foster je aj po 26 rokoch charizmatický protagonista
Robert Foster je aj po 26 rokoch charizmatický protagonista


Beyond a Steel Sky Easter eggy potešia pamätníkov
Easter eggy potešia pamätníkov


Beyond a Steel Sky Hra je parádnou modernou variáciou na klasické adventúry
Hra je parádnou modernou variáciou na klasické adventúry





Piesočná búrka tieto stopy síce zmetie, ale aj tak vás niekam dovedú. Konkrétne na miesto, kam sa Robert už ani nechcel vydať. Ocitáte sa pred múrmi Union City a pred vami je úloha dostať sa dnu. Doba sa ale zmenila a nebude to také jednoduché. Iné sú pravidlá, iné sú technológie a iní sú aj ľudia, ktorých tu stretnete. Nehovoriac o tom, že sa príbeh poriadne zamotá aj vďaka mŕtvole, na ktorú pred bránami narazíte. No ešte ani len netušíte, ako sa to celé zamotá.

Nemá zmysel vás dlho naťahovať, do Union City sa dostanete a nemyslím si, že to je nejaký veľký spoiler. Práve tam sa totiž odohráva jadro hry a pamätníci pôvodnej hry si veľmi užijú moderný pohľad na mesto, ktoré opustili pred 26 rokmi. Zároveň si môžete pozrieť, či váš plán vybudovať utópiu vyšiel. Ľudia sú šťastní (aj keď v dosť prísnom kastovom systéme), ulice čisté, všade je všetko moderné a navyše sa pripravuje veľká oslava. Vyzerá to ako idylka, akurát svojho starého priateľa už neviete nikde nájsť.

Veľa vecí tušíte od začiatku. Predsa len hry hráte už dlho, poznáte ich tradičné trópy a občas to pôsobí, že už bolo všetko napísané. Ak vám teda niečo smrdí, nakoniec sa vaše podozrenie potvrdí. Príbeh tak nie je nejako prevratne originálny, ale ani sa taký nesnaží byť. Snaží sa ale byť dobre napísaný a to jednoznačne platí. Pomaly sa zoznamujete s pomermi v Union City, stretávate pestrú paletu rôznych postáv, no a neustále odhaľujete viac o zmiznutom chlapcovi a aký to môže mať súvis so všetkým ostatným. Situácie sú napínavé, vtipy sú vypointované, zvraty síce očakávané, no dobre realizované. A čo je najlepšie, v príbehu nie sú hluché momenty. Žiadna vata, ktorá by len naťahovala čas, ale všetko dobre odsýpa, aby ste sa ani len náhodou nezačali nudiť.

Ďalej je tu koncept. Beneath a Steel Sky bolo dieťa Charlesa CecilaDavea Gibbonsa. Prvý z nich je skvelý scenárista, druhý zas skvelý komiksový výtvarník (na konte má napríklad Watchmen, Hellblazer, Dredd a mnoho iných). Výsledkom toho je, že hra pôsobila ako hrateľný komiks. Nie nejako silene a umelo, ale prirodzene ste pri hraní mali z príbehu dojem, že čítate dobre napísaný a dobre animovaný komiks. Po 26 rokoch máme pri pokračovaní ten istý pocit. Kvalitne sa tu snúbi mnoho prvkov, ktorých výsledkom je výborná a hlavne unikátna adventúra, ktorá je pravým pokračovaním Beneath a Steel Sky.

Zároveň tu Revolution ukazuje, ako by mali vyzerať moderné adventúry. Zabudnite na nejaké QTE a podobné nezmysly. Nie je to ani interaktívny film ako napríklad Telltale hry. Hra presne nadväzuje na point and click korene, pričom tradičnú hrateľnosť prenáša do roku 2020. priamo tak ovládate postavu ako dajme tomu v iných 3rd person hrách. Dá sa to tak pohodlne hrať aj na gamepade. Ak hráte klasicky na myške a klávesnici, rovnako priamo ovládate postavu a myškou klikáte na interaktívne predmety. Je to intuitívne, hrá sa to dobre, akurát teda interaktívne body mohli byť väčšie, keďže si občas budete pripadať, že ich neviete trafiť.

Hra je tak plne v 3D a aj keď sa môžete pozrieť prakticky kamkoľvek, stále pôsobí takým dojmom starej školy, akoby ste pozerali na obrazovky jednotlivých scén. Prostredia sú totiž spracované naozaj detailne a bohato, pričom každý kút tu vyzerá tak, aby vás zaujal. Pridá niečo k naratívu, dodá na atmosfére, prípadne vám chce len vyraziť dych nejakou krásnou scenériou. Hra berie štýl a prostredia známe z prvej hry a pretvára ich do podoby, akú ste si kedysi dávno sami predstavovali. Navštívite rôzne časti mesta, každé so svojským duchom, ktoré vám rozhodne učarujú. Toto je jednoducho parádny herný kyberpunk s komiksovým nádychom.

Beyond a Steel Sky
Beyond a Steel Sky Inventár je intuitívny a viete ho jednoducho používať
Inventár je intuitívny a viete ho jednoducho používať


Beyond a Steel Sky Niektoré pohľady na mesto si budete naozaj užívať
Niektoré pohľady na mesto si budete naozaj užívať


Beyond a Steel Sky Stretnete pestrú paletu postáv, s ktorými môžete do sýtosti konverzovať
Stretnete pestrú paletu postáv, s ktorými môžete do sýtosti konverzovať





Okrem toho hre nechýba humor. Rozoberá vážne témy, kladie si (a vám) filozofické otázky o slobode alebo aj dopade vlastných nerozvážnych slov. Perfektne to ilustruje v závere (na jednom dojemnom momente a zbierke zbytočných a už trochu nudných hádaniek), ale dokonca aj v priebehu hrania máte možnosť rozhodnúť sa inak, čo vám síce neprinesie iný záver, ale niektoré postavy sa k vám môžu správať rozdielne. No aj napriek týmto vážnym momentom vie rozosmiať. Hlavne doťahovaním medzi dvojicou hlavných postáv, ale aj niektorými situáciami, pričom vám dáva možnosť napáchať aj veľa nepekných vecí.

Je to adventúra, zbierate tu teda predmety, kombinujete ich, používate ich na iné, prípadne ich využívate aj v dialógoch. To je klasika, ktorá k žánru patrí a ku cti Beyond a Steel Sky slúži aj to, že sú jej hádanky spracované kvalitne, inteligentne a aj keď sa možno tu a tam zaseknete, vždy si viete riešenia odvodiť z niečoho navôkol. Možno si raz za čas zanadávate, že prečo by ste niečo mali vyhodiť do vzduchu, či dokonca inde deliť nulou, ale nakoniec to dáva perfektný zmysel. Len teda samotný koniec vám dá pár nezáživných hlavolamov so skladaním obrázkov. Významu za nimi budete rozumieť, ale možno by ste to uprednostnili ako prestrihovú scénu, nie takéto silené puzzly bez nápadu.

Okrem toho však v priebehu hry dostanete nástroj na hackovanie, bez ktorého sa neskôr nepohnete ani na krok. Pomocou jednoduchého presúvania príkazov a prípadne ich vlastností sa dostanete na nedostupné miesta, vyvoláte chaos, prípadne aj tu a tam niekomu fakt dosť ublížite. S nepriateľmi sa Robert totiž veľmi nemazná. Navyše môžete vo veľkom hackovať aj mimo nutného progresu hrou, takže môžete v meste vyvolávať chaos, robiť neplechu a celkovo sa nesprávať ako ukážkový občan, ale len sa zabávať. Musíte si len uvedomiť, že nie vždy sú veci, ktoré potrebujete hacknúť, vo vzájomnom dosahu. Vždy sa to dá nejako obísť a už na vás, aby ste na to prišli.

Beyond a Steel Sky
Beyond a Steel Sky Navštívite aj staré známe miesta
Navštívite aj staré známe miesta


Beyond a Steel Sky Podobných chýb je tu až neuveriteľne veľa
Podobných chýb je tu až neuveriteľne veľa


Beyond a Steel Sky Hackovanie spestruje hrateľnosť
Hackovanie spestruje hrateľnosť




Neviem, čo sa to v poslednej dobe deje, ale stále mám v rukách hry, ktoré sa mi páčia, ale ničia ma svojimi chybami. Deadly Premonition 2 môže byť jednou z najlepšie napísaných hier roka, ale hrať ju je za trest. NASCAR Heat 5 ma bavil, ale bug tam snáď každému druhému hráčovi ničí uložené pozície. No a tu je také množstvo glitchov, že by to vystačilo aj na 3 hry. Nič, čo by hru robilo nehrateľné, ale dosť vám pokazí dojem, keď vediete dialóg s postavou, ktorá v scéne nie je. Prípadne sa kamera pozerá do steny. Alebo je postava zaseknutá v nejakom objekte. Možno aj musíte znova načítať poslednú uloženú pozíciu, lebo z nejakého dôvodu nie sú jedny dvere aktívne. Podobných menších vecí je tu až nezdravo veľa a je to prakticky jediná vec, ktorá ťahá dole hodnotenie tejto inak perfektnej hry.

Perfektne aj vyzerá. Už som čo-to popísal o tom, ako vám niektoré scenérie dokážu vyraziť dych. Dobre sú spracované aj postavy a celkovo sa na hru veľmi príjemne pozerá vďaka komiksovo štylizovanému vizuálu. Avšak hru som hral na dvoch rôznych zostavách a kým na jednej išla bez problémov, na druhej som zažíval nepríjemné grafické glitche. Zvuk je však už prakticky bez chýb. Zvlášť ku koncu hry parádne graduje hudba, no počas celej hry si ju budete užívať. Rovnako ako špičkový dabing plný talentovaných hercov, ktorí postavám naozaj dali dušu.

Návrat do Union City po 26 rokoch má rovnaké čaro ako kedysi. Smeruje hlavne na starých hráčov, no dokáže osloviť aj nových. Beyond a Steel Sky ponúka takých 7-8 hodín naozaj parádnej modernej adventúry s kvalitným príbehom a očarujúcim vizuálom. Nebudete sa nudiť, nedá vám vydýchnuť a možno pri nej vyroníte nejednu nostalgickú slzu. Akurát škoda toho obrovského množstva glitchov, inak by hra atakovali tie úplne najvyššie priečky. Snáď to autori čo najskôr opravia.


napísal matus_ace 30.7.2020
Páči sa mi! (+3)
8.0
Vo svete
7.2
Ohodnotiť
BEYOND A STEEL SKY
+ výtvarný štýl
+ perfektná hudba a dabing
+ kvalita hádaniek
+ len tak pre vlastnú zábavu môžete robiť neplechu
+ košaté konverzačné stromy
+ veľa easter eggov pre pamätníkov
- obrovské množstvo úplne zbytočných glitchov a bugov
- záver mohol dopadnúť aj o trochu lepšie, najmä z hľadiska hrateľnosti


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Revolution Software
Štýl: Adventúra
Dátum vydania:  2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19620)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk