TONY HAWK'S PRO SKATER 1 + 2

TONY HAWK'S PRO SKATER 1 + 2

Spomienkový optimizmus či skutočná kvalita?

Mladší hráči dnes už možno ani nepoznajú meno Tony Hawk. Dá sa to ale jednoducho napraviť, stačí ho napríklad sledovať na Twitteri a zistíte, že je to nielen legenda skateboardingu, ale aj dosť vtipný človek. Zato firmu Activision dnešným hráčom netreba nijako zvlášť predstavovať. Zisky sa im len tak sypú, pričom ale až tak veľa hier nevydávajú. V zásade sa dokonca dá povedať, že sedia na značkách, s ktorými nič moc nerobia a v mnohých prípadoch je to obrovská škoda. Skateboardová séria Tonyho Hawka bola presne takým prípadom, no konečne sa ju rozhodli oživiť. Nie pokračovaním, ale remastrom prvých dvoch častí.

Preč je to také terno?  Nielenže sú to kvalitné éry, patria totiž do elitného klubu a PS1 verzia dvojky je druhá najlepšie hodnotená hra všetkých čias hneď za Ocarinou. Kolekcia Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 tak dáva možnosť nielen okúsiť kus hernej histórie, ale zároveň jednu z najlepších hier, aké vôbec vyšli. Na PC, Xbox One a PS4 vyjde 4. septembra a my sme mali možnosť vyskúšať si demo, ktoré pretvorilo legendárny prvý level z jednotky do modernej podoby. A hneď v úvode musím napísať, že je obrovská škoda, že si demo nemohol vyskúšať každý.

Je to demo, aké si pamätáte spred 20 rokov, kedy ste v THPS demách dostali len relatívne málo obsahu, ale mohli ste si ho užívať, až kým ste z neho nezošaleli. Časový limit vás totiž nútil demo neustále opakovať, zlepšovať sa,  učiť sa nové triky a tým pádom aj získavať vyššie skóre. Stále to funguje perfektne a ani neviete ako, ale ubehne vám pri jeho hraní aj niekoľko hodín. Už len kým si spomeniete, ako sa to má hrať (predsa len od hrania pôvodných hier ubehlo 20 rokov), strávite tu peknú kôpku času.


Demo teda ponúka základný Warehouse level zasadený v opustenom sklade kdesi v Kalifornii, kde sa však nachádzajú rôzne zábradlia a rampy. Zo skaterov je tu síce len Tony Hawk, ale to na demo stačí a navyše vám ukáže aj niekoľko svojich skinov. Rovnako tak tu narazíte aj na niekoľko skateboardov. Ako asi čakáte, kompletná kolekcia pri vydaní ponúkne obsah z oboch hier, singleplayer aj multiplayer. Nebude tiež chýbať hromada známych skaterov, ktorých aspoň formu videa predstavilo už demo a okrem starých známych tvárí uvidíte aj nové, medzi nimi budú Riley Hawk alebo Lizzie Armanto. Objavili sa síce v niektorých Tony Hawk hrách, no nie v pôvodných. Taktiež starí skateri dostanú aj svoju súčasnú podobu.

Poďme ale k demu samotnému. To teda ponúka Warehouse level a časový limit na dve minúty, pričom sa to síce môže zdať ako mál, no rozhodne to tak nie je. Ako som už písal, toto je o objavovaní trikov, o zlepšovaní vlastného skillu a aj o prekonávaní samého seba. Schválne skúste na začiatku dať tie dve minúty bez pádu napríklad. Samozrejme, triky si môžete trošku bližšie pozrieť a nadefinovať v menu, ale to je stále len teória a musíte ich vedieť aj vykonať priamo v hre, dobre dopadnúť a zlíznuť za ne čo najviac bodov.

Možno ste mali radi sériu Skate, prípadne ste si obľúbili aktuálny titul Skater XL, no s nimi sa klasická THPS séria nedá úplne porovnávať hlavne z toho pohľadu, že toto bola vždy primárne arkáda. Áno, postavenie na doske a podobné veci tu majú vplyv, ale napríklad neovládate priamo nohy skatera. Skater ide vpred sám, vy ovládate skoky a na jednotlivé triky sú tu priradené tlačidlá a aj kombinácie. Ďalej ich viete reťaziť, kombinovať behom skokov a podobne. Záleží pritom nielen na tlačidlách samotných, ale aj na smeroch. Musíte však dávať pozor aj na dopad. Zlý dopad vás totiž nielen stojí body, ale zresetuje tiež násobiteľ vášho skóre a taktiež Special ukazovateľ. Tak trochu vo vás musí driemať vnútorný sadista, lebo skaterom v tejto budete občas robiť fakt zle, ale aspoň sú tie mnohé krkolomné pády dosť dobre zvládnuté.

Vydavateľ a aj vývojári síce hru označujú ako remaster, no možno by jej sedel aj remake. A nielen preto, že tu nájdete nové postavy, moderný vizuál, nové assety a prekopanú geometriu levelov, ktorá ale stále pôsobí verne voči originálnym hrám. Táto kolekcia totiž dostala aj nové triky, ktoré v pôvodných hrách neboli, no mohli ste ich vidieť v iných Tony Hawk hrách neskôr. Nepôsobí to však ako nejaký zlepenec, ale veľmi prirodzene a ak si aj pôvodné hry pamätáte, možno si ani nevšimnete, že je tu niečo výraznejšie nové.

Na pôvodných hrách bol nezabudnuteľný aj ich soundtrack a tu si už všimnete, že niečo chýba a niečo pribudlo. Nepodarilo sa totiž získať licencie na všetky pôvodné skladby, no väčšina z nich tu nebude chýbať a pribudlo aj niekoľko nových, ktoré pekne zapadajú k tejto unikátnej a zábavnej hrateľnosti a ďalej skvele budujú atmosféru. Z pôvodných interpretov tak nechýbajú Anthrax, Bad Religion, Dead Kennedys, Goldfinger, Papa Roach, Rage Against The Machine a ďalší. Demo ponúklo 4 skladby, ktoré zmiešali novú aj starú hudbu a pri hraní sme tak mohli počúvať práve Goldfinger a RATM, no pridali sa Billy Talent a Tyrone Briggs.

Graficky demo ponúka pekné zobrazenie škaredého a ošarpaného prostredia, kde pekne vynikajú tiene, aj keď si musíte poctivo pohľadať miesta, kde na vás priamo zasvietia slnečné lúče. Nečakajte od toho nejaké grafické orgie (na to na nej Activision príliš šetrí), no hra rozhodne nevyzerá zle. Hlavne modely skaterov sú spracované dosť dobre a poteší taký drobný efekt, ktorý akoby napodobňoval pretočenie VHS kazety, keď váš skater svojou tvárou blízko spozná zem. Nechýba nejaká tá menšia deštrukcia a ďalšie drobnosti.


Okrem zábavnej hrateľnosti v deme tu navyše máme aj obrovský potenciál toho, čo chce priniesť plná verzia kolekcie. A teraz nemyslím len skombinovaný obsah dvoch legendárnych hier, aj keď samozrejme to pre vás znamená hodiny a hodiny hrania v rôznych leveloch, množstvo skaterov aj s unikátnymi trikmi, možnosť vytvoriť si vlastný park a taktiež vlastnú postavu, lokálny multiplayer v splitscreene a neviem čo všetko ešte. Tým chcem možno trochu komplikovane povedať, že sa tu je na čo tešiť.

Po tom strašnom trapase THPS 5 pred pár rokmi som bol rád, že Activision konečne prišiel o licenciu a ak ste ako ja, asi ste sa aj trochu báli, ako to môže dopadnúť. No demo nám naznačuje, že sa to podarilo parádne. Zostáva chytľavá arkádová hrateľnosť plná zábavy z učenia sa aj na vlastných chybách. Ovládanie je responzívne a dojem z hrania je rovnaký ako pred tými 20 rokmi, keď som demo dvojky hral dovtedy, kým som si ešte cítil prsty, no a neskôr prišla plná hra. Je fajn vedieť, že nie všetko je len spomienkový optimizmus, ale niektoré veci naozaj aj po rokoch dokazujú svoje kvality. Snáď to tak bude aj v plnej verzii a následne sa dočkáme remastrovaného spojenia trojky a štvorky.


napísal matus_ace 19.8.2020
Páči sa mi! (+1)
TONY HAWK'S PRO SKATER 1 + 2


PC
PS4
Xbox One
Switch
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Activision / Vicarious Vision
Štýl: Šport
Dátum vydania: 4. september 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk