TONY HAWK'S PRO SKATER 1+2

TONY HAWK'S PRO SKATER 1+2

9.0

Dôkaz nestarnúcej hrateľnosti

Recenzia na Xbox One verziu

Koľko zábavy si dokážete užiť behom dvoch minút? Zdá sa to ako veľmi málo, no kedysi tu bola séria, ktorá nám dokázala, že stačia dve minúty na to, aby ste sa zabavili tak, že budete chcieť ďalšiu dávku a ďalšie dve minúty. Je to ako droga, no naozaj stačia len dve minúty , aby ste zažili zábavu, vzrušenie, adrenalín a aj parádne zadosťučinenie, ak sa vám zadarí. Preto  si chcete tieto dve minúty dávkovať ďalej. Dnes sa už také hry nerobia, veď aj samotná Tony Hawk séria upadla d strašeného balastu, no a jej vydavateľ Activision rezignoval na takmer celú šírku svojho portfólia, namiesto čoho nám teraz prináša len pár hier ročne a sústredí sa hlavne na Call of Duty, ktorého sa už niektorí fakt prejedli?

Existuje z toho nejaká cesta von? Vicarious Visions a Beenox ukazujú, že áno. Zobrali prvé dve v sérii, ktoré zároveň patria k najlepšie hodnoteným hrám všetkých čias, a odeli ich do moderného hábu, s citom upravili hrateľnosť, pridali obsah a zachovali všetko to, čo si hráči pred dvoma dekádami zamilovali. Možno ste svoj skate už roky nevideli, stihol vám narásť pivný mozoľ a zrednúť vlasy, no niektoré veci sa nemenia a to je len dobre. Tony Hawk's Pro Skater 1+2 kolekcia totiž ukazuje, že hrateľnosť týchto legiend nestarne.

Dnes síce skateboardové hry môžeme zaradiť medzi ohrozené druhy, ale za tie roky sme sa dočkali niekoľkých populárnych hier z tohto žánru. Mnohým učarovala séria Skate a nie tak dávno vyšiel nový titul Skater XL. Ak Tony Hawk hry nepoznáte, no okúsili ste tieto novšie počiny, je medzi nimi zásadný rozdiel. THPS hry totiž nikdy neboli o simulácii skateboardingu, kde ovládate každú nohu a kombináciou pohybu páčok vytvoríte nejaký trik. Toto mala byť a aj je arkáda s okamžitou hrateľnosťou, veľmi dobrou prístupnosťou, no zároveň poriadnou hĺbkou, aby stále vedela baviť aj po desiatkach hodín.

Tony Hawk's Pro Skater 1+2
Tony Hawk's Pro Skater 1+2 Jednotlivé princípy si osvojíte veľmi rýchlo
Jednotlivé princípy si osvojíte veľmi rýchlo


Tony Hawk's Pro Skater 1+2 Staré známe parky v novom kabáte vyzerajú dobre
Staré známe parky v novom kabáte vyzerajú dobre


Tony Hawk's Pro Skater 1+2 V každom parku na vás čakajú rôzne zákutia a aj úlohy
V každom parku na vás čakajú rôzne zákutia a aj úlohy





Pôvodná hra mala veľmi dobre vybalansovanú krivku náročnosti. Rýchlo ste na ňu nabehli, osvojili ste si jednoduchšie triky a nabiehali ste na čoraz častejšie. Ani neviete ako (reálne ubehlo niekoľko týždňov a dosť ste si pri tom ponadávali) a už s prstom v nose robíte triky, ktoré zdanlivo odporujú fyzikálnym zákonom na našej planéte. Stále sa dostaví presne tento efekt, pričom vás základmi prevedie tutoriál. Je rýchly, intuitívny, bez zbytočných omáčok a tak trochu aj retro (predsa len sú jednotlivé lekcie reprezentované VHS kazetami).

A to isté sa dá povedať aj o hrateľnosti. Sú tu síce naozaj obrovské hromady rôznych trikov, ale všetko dokážete pohodlne ovládať len pár tlačidlami. Váš skater sa vpred pohybuje sám, vy tak nemusíte robiť nič, no môžete ho úplne zastaviť, ak potrebujete. Určujete mu však smer a taktiež skáčete. Skoky sú pritom základom každého jedného triku. Určíte si smer, naberiete nejakú rýchlosť a potom k tomu pripojíte jedno z trojice trikových tlačidiel – štandardné triky sú grab, flip a lip. Na každý je jedno tlačidlo a následne to kombinujete s pohybom. Pri niektorých navyše záleží aj na smere pohybu, napríklad pri grindoch. No a ešte tu meníte postoj. Stlačenie vstupu pre triky je však len polovica úspechu, ešte ich musíte vedieť aj reťaziť do kombo trikov a následne bezpečne „pristáť“ na zemi.

Triky so sebou nesú nejaký bodový zisk a čím je trik zložitejší, tým viac bodov zaň v prípade úspešného predvedenia dostanete. Ak robíte kombo, platí to isté – čím dlhšia a zložitejšia reťaz na jeden záťah, tým viac bodov získate. V kampani takto plníte jednotlivé ciele v skateparkoch, v multiplayeri sa zas takto dostávate pred súperov. Navyše sa v hre neoplatí stále dookola opakovať tie isté triky na tých istých miestach, keďže pakovaniami bodový zisk klesá. Musíte parky poznať, osvojiť si pestrú paletu trikov a striedať ich, kombinovať ich a pri hraní aj požívať hlavu, aby ste dosiahli požadované ciele, ktoré sú v niektorých prípadoch dosť vysoké. A toto je tá hĺbka hrateľnosti, o ktorej som písal a ktorá vás tu udrží dovtedy, kým nepríde remake kolekcia trojky a štvorky.

No a potom je tu ešte slušný zástup špeciálnych trikov, kam sa pridávajú aj ďalšie, rastie z nich bodový zisk a jednotliví skateri ich môžu mať odlišné, ktoré sú pre nich typické. Môžete si ich však aj upravovať a priraďovať. Nemôžete ich ale robiť kedykoľvek. Musíte mať aktívny špeciálny ukazovateľ, ktorý sa aktivuje automaticky, keď ho úspešnými trikmi naplníte. Ak spadnete, zresetuje sa na nulu. Ak triky nerobíte, pomaly z neho ubúda. Umožní vám nielen robiť špeciálne triky, ale tiež zlepší vaše štatistiky – počas aktívnej doby sa zvýši vaša rýchlosť, doskočíte vyššie a podobne. Autorov ale musím pochváliť, lebo nenechali všetko len po starom, ale pridali aj triky, ktoré v pôvodných hrách neboli.

Nemusíte sa báť, že by ste nemali kde robiť triky. Jednotlivé parky sú v hre až predimenzované, nechýbajú tak mnohé rampy, bazény, zábradlia, skoky a mnoho ďalšieho. Na triky pritom môžete využiť aj úplne bežné veci, napríklad kontajner, nízky múr, alebo aj stenu, na ktorej si dáte krátky wallride. Každé prostredie je unikátne, nájdete tu starý sklad, školu, downhill dráhu, mesto s premávkou, plošinu s vrtuľníkom, alebo napríklad aj skaterské nebo. Všetky sú naozaj komplexné, zachované tak, aby boli zábavné, no prevedené do modernej vizuálnej podoby.

Hrateľnosť je jasná, ale ak by som mal vypichnúť, čím táto kolekcia zaujme, tak je to to obrovské množstvo obsahu. Z jednotky je tu 9 parkov, z dvojky 10 a všetky vám v kariére zaberú naozaj pekných pár hodín. Všetky si ešte môžete užiť aj v Ranked & Free režime. V kampani majú parky svoje ciele, ktoré musíte splniť, aby ste sa dostali ďalej. nie všetky sú len  bodových ziskoch, ale musíte zbierať písmena slova SKATE, tajné videokazety, spraviť určité triky na určitých miestach a podobne. Hlavne tie náročnejšie dajú dosť zabrať, ale hra nefrustruje, naopak motivuje, aby ste sa zlepšovali.

Tony Hawk's Pro Skater 1+2
Tony Hawk's Pro Skater 1+2 Ak vám nevyhovujú známe tváre, vytvorte si vlastnú postavu
Ak vám nevyhovujú známe tváre, vytvorte si vlastnú postavu


Tony Hawk's Pro Skater 1+2 Rovnako si môžete vytvárať aj vlastné skateparky
Rovnako si môžete vytvárať aj vlastné skateparky


Tony Hawk's Pro Skater 1+2 Kvôli niektorým veciam sa musíte dostať aj na zjavne nedostupné miesta
Kvôli niektorým veciam sa musíte dostať aj na zjavne nedostupné miesta





A zlepšujete sa nielen vy hráči, ale keďže v parkoch nájdete aj skillpointy, zlepšovať tiež môžete skaterov. Investujete im body v naozaj rozsiahlych skúsenostných štatistikách, ktoré má každý svoje a zodpovedajú jeho štýlu. Zlepšovanie vám zároveň pomôže naberať vyššie skóre, prípadne sa aj dostať tam, kam t predtým nešlo. A ak vám náhodou nevyhovuje Tony Hawk a jeho partia, kde sú okrem známych mien tohto športu aj niektoré nové tváre, môžete si vytvoriť vlastného skatera, postupne si ho modifikovať novými prvkami aj vybavením. Toho si taktiež postupne vylepšujete a sympatické je, že je editor pomerne rozsiahly, takže môžete vytvoriť naozaj bizarné postavičky.

Navyše postava nie je to jediné, čo si v tejto hre môžete vytvoriť. Nájdete tu totiž aj naozaj rozsiahly editor vlastných parkov, v ktorom možno niektorí z vás strávia viac času ako samotným jazdením po už hotových parkoch. Možnosti sú skutočne obrovské a môžete sa tu vyblázniť do sýtosti. Prostredí je niekoľko, prvkov je taktiež dosť a hraním si môžete sprístupniť ďalšie, keďže sa levelujete a „zarábate“ kredity. Jednoduché je aj zdieľanie, rovnako sťahovanie už vytvorených parkov, avšak chýba tmu väčšia prehľadnosť, čo je koniec koncov problém aj inde v hre.

Spomenul som už levelovanie a a ak mám byť úprimný, nejaký väčší význam v tom nevidím. Je fajn, keď vám v pravom hornom rohu vyskočí nové číslo, niečo si odomknete, ale je to trochu nadbytočný prvok a snáď nebude neskôr využitý na nejaké XP boosty a podobné somariny. Zároveň sa ale levelujete aj prostredníctvom plnenia výziev, ktorých je v hre obrovská kopa a udržia vás tu aj v dobe, keď už budete mať kampane kompletné.  Zo začiatku síce vyskakuje nejaká splnená výzva každú chvíľu, ale aj neskôr máte za ich plnenie stále dobrý pocit zo svojich úspechov. Opäť ale musím vyčítať ich prehľadnosť, ktorá vôbec nie je najlepšia.

Tony Hawk's Pro Skater 1+2
Tony Hawk's Pro Skater 1+2 Postupom v hre zbierate skúsenostné body a môžete vylepšovať postavy
Postupom v hre zbierate skúsenostné body a môžete vylepšovať postavy


Tony Hawk's Pro Skater 1+2 Parky sú nápadité a veľmi zábavné
Parky sú nápadité a veľmi zábavné


Tony Hawk's Pro Skater 1+2 Plníte výzvy, získavate rôzne bonusy, kredity a úpravy
Plníte výzvy, získavate rôzne bonusy, kredity a úpravy




Dobre, prejdete kariéru v oboch hrách, nazbierate v každom parku parádne skóre a splníte každú výzvu. Čo ďalej? je tu aj online multiplayer, kam môžete pozývať priateľov, prípadne si zahrať proti cudzím hráčom. Kolekcia ponúka trojicu režimov: Trick Attack (najvyššie skóre), Combo Mambo (najvyššie kombo) a Graffiti (najviac otagovaných vecí). No aj keď multiplayer ponúka stále kvalitné jazdenie a je fajn si tam raz za čas zajazdiť a zasúťažiť, nie je to úplne ono a hra si pýta aj niečo hlbšie.

Už som toho vychválil veľa a rozhodne nekončím, keďže aj audivizuál hre naozaj pristane. Nie je to len nejaký lacný port, ale v oblasti grafiky poctivý remake. Modely postáv sú veľmi slušné, ale hlavne parky vynikajú. Ak patríte k pamätníkom, určite oceníte nový vzhľad dobre známych miest. Zvuk je taktiež skvelý, dabing poteší, efekty sú fajn, no je to hlavne hudba, ktorá tomu celému dáva gule. Niektoré staré známe skladby sa síce nevrátili, no pribudlo pár nových. Čo je ale hlavné, stále sú tu bomby od Dead Kennedys, Papa Roach, Rage Against The Machine, Bad Religion a ďalších. Vypočujete si tak parádny mix rocku, punku, ska a všetkého možného.

Takéto hry sa dnes už fakt nerobia a je to obrovská škoda. Zostáva nám tak len dúfať, že Tony Hawk's Pro Skater 1+2 nezostane len ako parádny remake, ale zároveň reprezentuje aj svetlú budúcnosť značky, ktorá bude v takomto štýle pokračovať. Ste fanúšikmi pôvodných hier? Smelo choďte do toho! Neviete, či vás niečo takéto bude baviť? No, ak máte radi chytľavú arkádovú hrateľnosť a zábavu, podľa mňa áno. Je tu obrovská hromada kvalitného obsahu na desiatky hodín a ak sa naozaj posnažíte, možno si časom odomknete aj nejaké vtipné bonusy, napríklad policajta Dicka, ktorého tentoraz stvárnil Jack Black.

 


napísal matus_ace 10.9.2020
Páči sa mi! (+8)
9.0
Vo svete
8.8
Ohodnotiť
TONY HAWK'S PRO SKATER 1+2
+ nadčasová hrateľnosť
+ obrovská hromada obsahu v každom ohľade
+ príjemná grafika, skvelá hudba
+ veľmi dobrá štruktúra kampane a výziev
+ jednoducho vás vtiahne, ponúka parádnu hĺbku
+ dva dosť detailné editory
- trochu nadbytočné levelovanie
- trochu fádny multiplayer
- trochu neprehľadné menu a rôzne podmenu obrazovky


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Activision / Vicarious Vision
Štýl: Šport
Dátum vydania: 4. september 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19623)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk