MICROSOFT FLIGHT SIMULATOR

MICROSOFT FLIGHT SIMULATOR

7.5

Chcete sa preletieť nad vlastným domom?

Recenzia na PC verziu

Séria Flight Simulator od Microsoftu prichádzala pravidelne s titulmi, kde autori dlho ako jediní spracovali celý svet a aj slušnú simuláciu lietadiel a v minulosti aj vrtuľníkov. Predošlý titul Microsoft Flight bol tak trošku odbočkou od zaužívanej cesty, ktorá nedopadla práve najlepšie. Možno aj práve preto sa tvorcovia rozhodli vrátiť na predošlú cestu, a to rovno vo veľkom štýle.

Prvé čo vás čaká pri tomto simulátore, je jeho inštalácia. Pripravte si pevné nervy a veľa hodín sledovaním a hypnotizovaním mierky znázorňujúcej priebeh inštalácie. Trvá naozaj dlho, neprimerane dlho, inštalácia je pomerne veľká 100 GB, ale neprimeraná dĺžka inštalácie zrejme súvisí so štruktúrou súborov. Síce v lepšom prípade inštalujete iba raz, takže by ste si povedali, že sa tým netreba zaťažovať, vydržím pár hodín a už bude dobre. Lenže so štruktúrou súborov súvisí aj každé ďalšie načítavanie hry, menu, letu, všetkého a zakaždým budete opäť sledovať a hypnotizovať mierku znázorňujúcu priebeh načítania. Žiaľ, všetko tu trvá naozaj večnosť, každý krok sa načítava dlho. Autori odporúčajú SSD disk, čo môžem len potvrdiť. Ďalším dôležitým prvkom na hranie Flight Simulatora je pripojenie na internet. Hra je stále pripojená na internet, lebo sťahuje dáta nielen o teréne a ostatných lietadlách z reálneho sveta, ale aj informácie o počasí, ktoré neustále prenáša do hry, takže vždy môžete lietať v autentickom počasí kdekoľvek sa nachádzate.

Po dokončení inštalácie sa dostanete do menu. Určite každý bude horieť nedočkavosťou spustiť hru, konečne vidieť na vlastné oči tie krásne scenérie, na ktoré sa doteraz pozeral len cez videá na internete a nemohol ich nijako ovplyvňovať. Odporúčam najprv spustiť nastavenie grafiky a začať s medium nastavením. Hra totiž nielenže dobre vyzerá, ba priam miestami vyráža dych, ale aj skvele potrápi váš hardware. Nech už je akýkoľvek, bez problémov vám ho rozpáli do biela. Náročnosť značne závisí od scenérie, či letíte nad mestom so stovkami objektov, alebo niekde ďaleko vo vnútrozemí, kde máte pod sebou len jednu veľkú fotografiu. Záleží aj od výšky, v ktorej letíte alebo aj od počasia. To si môžete ľubovoľne meniť dokonca aj v reálnom čase počas letu a jeho spracovanie je taktiež očarujúce. Dážď, krásne oblaky, tajomná hmla či rozprávkový sneh vám zastavia dych. Miestami to zvládne váš počítač lepšie, miestami sa nevyhnete prudkému poklesu snímkovania. S mojou konfiguráciou, ktorá síce nie je najnovšia (Ryzen7 2700, Vega56, 64GB RAM), ale rozhodne nepatrí do starého železa, som si užíval scenérie v „high“ vysokom nastavení s rozumnou hodnotou snímkovania. Ak som chcel ultra, musel som sa niečoho držať, inak by ma sekanie na monitore zhodilo zo stoličky.

Microsoft Flight Simulator
Microsoft Flight Simulator Východ nad mestom, vidno aj tiene, ktoré vrhajú jednotlivé mrakodrapy.
Východ nad mestom, vidno aj tiene, ktoré vrhajú jednotlivé mrakodrapy.


Microsoft Flight Simulator Len tak niekde vo svete si letím a vyzerá to pekne.
Len tak niekde vo svete si letím a vyzerá to pekne.


Microsoft Flight Simulator Vaša hracia plocha - celá zemeguľa.
Vaša hracia plocha - celá zemeguľa.





No zo stoličky vás nezhodí len náročnosť, ale aj to čo to ponúka na oplátku. Nádhera, krása, sánka na podlahe, oči von z jamiek, zimomriavky až na pätách. Nová technológia, next gen, nazvite to akokoľvek chcete. Určite ste neraz hľadali niečo v Google maps, alebo na ortofoto mape a možno ste si povedali, že by bolo super ísť sa tam pozrieť, keď to už máte takto na dlani pekne na fotografii,  kamkoľvek sa pozriete. Teraz už túto možnosť máte. Preniesť sa kamkoľvek na svete. Žiadne vymyslené scenérie, umelo doplnené objekty, prázdne miesta, na ktoré nevyšli prostriedky. Všetko v hre, celý jej svet, je presne to čo je nafotené v realite z výšky, čiže svet zachytený na fotografie tak, ako reálne vyzerá zhora. Algoritmy preniesli tento dvojrozmerný svet do trojrozmerného, ale nedodali mu len rozmer, ale aj hĺbku a čo je najdôležitejšie, aj život. Nehovorím len o zvieratách, autách a lietadlách, ktoré môžete stretnúť pri potulovaní sa po tomto svete, ale aj hĺbku reálnosti - každé miesto je autentické, existuje, môžete tam naozaj ísť, porovnať si ho so skutočnosťou.

Hneď moje prvé kilometre smerovali do oblasti, ktorú veľmi dobre poznám, aj keď len z pozemnej perspektívy. Do môjho domova. Navolil som si vzlet z letiska M.R.Štefánika a letel som od letiska pozdĺž cesty, akoby som išiel domov, ponad cestu, ktorú veľmi dobre poznám a bol som zvedavý, nakoľko bude presná. Je veľmi presná. Bez problémov som rozpoznával cesty, križovatky, obchvat, zjazdy, nájazdy, parkoviská, ulice môjho sídliska a aj môj dom, kde bývam. Neskôr aj moju prácu, kde som spoznal aj moje zaparkované auto, ktorým denne jazdím. Keď som letel okolo domu, samozrejme, že som si neodpustil pristáť na hlavnej ulici rovno pred svojou bránou a mal som sto chutí sa pozrieť von oknom, či tam to lietadlo naozaj nie je. O tomto živote v hre hovorím - je to prostredie, ktorým lietate, naozaj v ňom vnímate reálny svet, ste jeho súčasťou a v hre to všetko spoznávate.

Autori si pre vás pripravili nielen lietanie po celom svete, ale aj rôzne aktivity. Je to niekoľko kategórií a podkategórií. Cesty svetom, pristátia na slávnych, nebezpečných či epických miestach. A nielen to. Podľa toho ako tieto aktivity zvládnete, budete aj vyhodnotení podľa rôznych ukazovateľov a zaradení do rebríčka spolu s inými hráčmi, čo navodzuje chuť pretekať sa a skúšať, komu sa to podarí lepšie. Pristávanie na hore Courchevel, kde to buď dáte na pána, alebo pôjdete za pánom, je úžasné, nie je priestor na omyl. Jednoducho zábava, ak máte zaľubu v pristávaní ako ja, aj zabudnete, že je tu spracovaný celý svet.

Spracovanie tohoto sveta má, žiaľ, jedno malé ale. Každý si všimol prekrásne scenérie, zábery akoby z reality pozostávajúcich hlavne z povedomých destinácií. Takéto krásne scenérie sú aj v spomenutých predpripravených aktivitách a je to spôsobené tým, že niektorým scenériám je venovaná väčšia miera pozornosti ako zvyšku sveta. A o tom to je. Sú miesta, ktoré sú spracované prácnejšie a sú miesta, ktoré boli spracované len algoritmom. Samozrejme, nie je v silách autorov, aby sa robil celý svet ručne, práve preto bola použitá umelá inteligencia. Môžeme si len predstavovať, aké vylepšenia nás časom čakajú, keď už teraz to vyzerá úžasne, a to aj na miestach, ktorým nebola venovaná nadmerná práca. Avšak iné miesta, hlavne letiská, ktorým bola táto pozornosť venovaná viac, vyzerajú naozaj grandiózne. Na druhej strane za tie zaplatíte a nielen spomenutým rozpáleným počítačom, ale aj peniazmi.

Fligh Simulator si môžete zakúpiť v rôznych edíciách, ktoré obsahujú rôzny počet detailne spracovaných letísk a lietadiel. Už základná verzia nie je najlacnejšia a Premium Deluxe edícia môže byť pre mnohých odrádzajúca. Je to na zvážení každého hráča, avšak životnosť titulu zodpovedá okrajovému žánru. Ak ste fanúšikom leteckých simulátorov, viete, že každý kvalitnejší simulátor vám vydrží roky a neraz sa rozvíjajú aj vďaka komunite do rozmerov, ktoré ani samotní autori dopredu nevedia predpovedať. Flight simulator do tejto kategórie aj vzhľadom na predošlé diely rozhodne patrí.

Flight Simulator sa vždy zaraďoval aj do kategórie leteckých simulátorov, aj keď nie k ich úplnej špičke. Vždy sa skôr zameriaval na simuláciu, alebo lepšie povedané stvárnenie sveta ako takého, ako funguje civilné letectvo a jeho ruch. Podobne je to aj teraz. Nečakajte tu najprepracovanejší letecký model, fyziku letu či autentické správanie lietadla v medzných situáciách. Lietanie je veľmi jednoduché, takže ho zvládne aj začiatočník - možno hneď na prvý pokus nepristanete na hore Courchevel, ale to nevadí. Relaxačné lietanie, kdekoľvek vás krídla zavedú, zvládnete bez dlhšieho tréningu, ktorý tu, mimochodom, je implementovaný. Viac štúdia vám zaberie fungovanie navigácie a komunikácia s navádzacími vežami. Síce máte možnosť ovládať slušnú paletu gombíkov v každom jednom lietadle, ale naučíte sa to rýchlo. Vlastne sa to ani nemusíte učiť, ak nechcete. Na lietanie len tak pre radosť to nepotrebujete. 

Microsoft Flight Simulator
Microsoft Flight Simulator Moje sídlisko, ktoré veľmi dobre do detailu spoznávam.
Moje sídlisko, ktoré veľmi dobre do detailu spoznávam.


Microsoft Flight Simulator Moja robota a vidím si aj svoje zaparkované auto.
Moja robota a vidím si aj svoje zaparkované auto.


Microsoft Flight Simulator Môj dom, vchod hneď tam, kde je to červené auto.
Môj dom, vchod hneď tam, kde je to červené auto.





Ak nechcete, nemusíte sa učiť ani ovládanie manažmentu motorov, ich zmesi ani náklonu listov vrtúľ. Môžete to nechať na počítač a dokonca s už aj takým jednoduchým letovým modelom môžete využiť pomoc. Nehovoriac o tom, že aj výber lietadla ovplyvní, aké skúsenosti budete potrebovať. Máte na výber od malých vyhliadkových vrtuľových, cez výkonnejšie turbovrtuľové, prúdové, až po veľké dopravné zaoceánske lietajúce parníky. Ich dostupnosť závisí od edície, ktorú máte, ale všetkých dohromady je tridsať. Ovládajú sa rozdielne, každé sa hodí na iné príležitosti a iné dobrodružstvá. Veľká škoda, že chýbajú vrtuľníky a hydroplán je iba jeden malý, dvojmiestny. Okrem tohto hydroplánu sa vody nemôžete ani len dotknúť, vlastne sa nemôžete dotknúť ničoho, ani nesmiete nič prehnať pretože ako vždy úplne chýba akýkoľvek model poškodenia, deformácií alebo aspoň náznak vibrácií, a to je škoda.

Jediné čo si môžete zvoliť pre väčšie dobrodružstvo, sú zlyhania rôznych systémov. Napríklad pri spomínaných pristávacích aktivitách sa mi ani raz nepodarilo poškodiť podvozok alebo prasknúť pneumatiku. Možno je to licenciami na lietadlá, možno je to politikou, ťažko povedať pretože je to tak vždy v každom dieli Flight Simulatora. Je to miestami poriadne otravné, na túto dobú už veľmi spiatočnícke. Stačí, že preženiete preťaženie, maximálnu rýchlosť, alebo spravíte nejaký prudší manéver alebo chybu, dostanete čiernu obrazovku a koniec. Poviete si, v poriadku, dám si pozor, čo by som také aj tak vystrájal v simulátore, ktorý nie je na to určený. No, stačí, že pozabudnete ubrať výkon na motoroch alebo pri klesaní na aerodynamické brzdy či jednoducho na rýchlosť pri kochaní sa okolím, stačí že sa necháte uniesť manévrovaním, bum, zrazu čierna obrazovka a koniec. Tento titul naozaj kradne pozornosť svojou krásou, čiže sa vám to bude aspoň zo začiatku stávať často. Našťastie sa to dá vypnúť, lebo inak zabudnite na bezstarostný či akčný let nad zemou medzi budovami. Stále budete mať na pamäti, že vám môže vyskočiť čierna obrazovka, ak budete chcieť stihnúť otočku. Na dotýkanie sa vody kolesami zabudnite. Zabudnite na akékoľvek vylomeniny, ktoré vám skôr či neskôr napadnú. Môžete len opatrne lietať.

S lietaním v civilnom simulátore súvisí aj interiér, kde strávite hodiny letu, zvlášť ak patríte k tým pilotom, ktorí sa radi hrajú s gombíkmi a majú radi presné pilotovanie, dodržiavanie navigácie, komunikácie s vežami, nastavovanie autopilota či frekvencií. Tu zaznamenáte značný pokrok oproti predošlým dielom a aj keď to stále nie je ono, rozhodne poteší aj naozaj náročnejších hráčov. Na druhej strane zďaleka nie všetky gombíky, ktoré v kokpite nájdete, môžete aj použiť, dokonca tu nie sú spracované ani všetky palubné systémy, takže napríklad na kompletný štart motorov zabudnite. Spomenuté spracovanie interiéru rozhodne nepatrí medzi špičku, ale neurazí, ani nebudete sklamaní. Keď nie v porovnaní s konkurenciou, tak aspoň oproti predchádzajúcim Flight simulatorom je to posun vpred.

Microsoft Flight Simulator
Microsoft Flight Simulator Keď ste nízko, kvalita už nie je taká ako z výšky. Mimochodom - moja ulica.
Keď ste nízko, kvalita už nie je taká ako z výšky. Mimochodom - moja ulica.


Microsoft Flight Simulator Niekde vysoko relax v oblakoch.
Niekde vysoko relax v oblakoch.


Microsoft Flight Simulator Môžete si nastaviť aj sneh a v reálnom čase vidíte, ako sa mení krajina,
Môžete si nastaviť aj sneh a v reálnom čase vidíte, ako sa mení krajina,





Tak isto nie je nejako prevratne spracovaný zvukový model. Zvuky sú síce pekne nahraté, ale ich znenie v priestore a celkovo zvukový engine je taktiež za konkurenciou. Zatiaľ nie je spracovaná ani virtuálna realita a aj multiplayer nie je klasický, ako by ste čakali. Autori sľubujú neprestajné vylepšovanie produktu aj doplňovanie obsahu. Dúfajme, že dodržia slovo, pretože rozhodne je čo dopĺňať aj zlepšovať. Napríklad scenérie sú často krásne a mestá berú dych, no často si všimnete nezrovnalostí na povrchu, autá jazdiace vo vzduchu, useknuté textúry, grafické artefakty, domy nie sú niekedy také, aké by ste čakali (kaviareň mosta SNP), ale generované krabice podľa toho, čo vyšlo algoritmu. Jednoducho tak ako vždy, Fligh Simulator vyzerá úžasne z výšky, ale z klesajúcou výškou klesá i nadšenie zo spracovania. Sú to väčšie či menšie detaily, radi ich hre odpustíte, ale je na čom pracovať, hlavne ak chcú autori pýtať peniaze za prípadné sťahovateľné prídavky.

Práce na Flight Simulatore je ešte veľa. Prvotné nadšenie zo spracovania prostredia o nejakú dobu opadne a začnete si uvedomovať, čo všetko vám tu chýba a čo všetko by tu už mohlo či malo byť. Začnete sa pýtať aj na optimalizáciu. Či by sa nedala trošku zlepšiť, prečo chýbajú vrtuľníky, ktoré v predošlých dieloch boli, kedy si to budete môcť skúsiť vo virtuálnej realite a či toto nie je viac simulátor sveta ako letecký simulátor. Chýbať vám totiž bude aj profesionálny letový model, ktorý by vás neobťažoval čiernou obrazovkou a vyskúšal vaše schopnosti pilotovania do krajných medzí. Chýbať vám budú dnes už v simulátoroch štandardne ovládateľné kompletné systémy lietadiel či aspoň základný model poškodenia. Aktivít mohlo byť tiež viac - ako napríklad lietať na čas cez vymedzené trate okolo pamiatok a využiť to, čo táto úžasná technológia ponúka. Toto všetko si tento obrovský, nádherne spracovaný svet priam pýta. No môžem vás uistiť, že hneď po tom ako si rozmyslíte, kam sa pozriete najbližšie, zvolíte si nádherné počasie podľa nálady a zapnete štart, zabudnete na všetky nedokonalosti. Podložíte si bradu a budete s radosťou spoznávať svet, kde ste ešte neboli, spôsobom, akoby ste tam vlastne naozaj boli. No na druhej strane, s istotou odpovedať na otázku, či vám len toto vydrží nejakú dlhšiu dobu, je naozaj ťažké.

Microsoft Flight Simulator
Microsoft Flight Simulator Budíííček!!!
Budíííček!!!


Microsoft Flight Simulator Interiéry nie sú top, ale ani neurazia a zďaleka nie všetky gombíky môžete používať.
Interiéry nie sú top, ale ani neurazia a zďaleka nie všetky gombíky môžete používať.


Microsoft Flight Simulator Niekde nejaký ostrov. Netuším kde, ale paráda, užívam si to.
Niekde nejaký ostrov. Netuším kde, ale paráda, užívam si to.





napísal Andrei 21.8.2020
Páči sa mi! (+10)
7.5
Vo svete
9.3
Ohodnotiť
MICROSOFT FLIGHT SIMULATOR
+ technológia spracovania sveta novej generácie
+ celá zemeguľa k dispozícii
+ načítavanie sveta so skutočnými hodnotami
+ efekty počasia a ich nastavovanie v reálnom čase
+ rôzne predpripravené aktivity (hlavne tie pristávacie :) )
- veľmi zdĺhavá inštalácia ako za trest
- je to viac simulátor sveta ako letecký simulátor
- dlhé načítavanie všetkého, vrátane menu (ideálne inštalovať na rýchle SSD)
- neexistujúci model poškodenia
- chýba komplexnejšie ovládanie lietadiel
- veľmi jednoduchý letový model
- optimalizácia mohla byť lepšia
- žiadne vrtuľníky a iba jeden hydroplán
- VR podpora príde neskôr
- zvukový engine a zvuky mohli byť prepracovanejšie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel i5-4460 | AMD Ryzen 3 1200, 8GB RAM, NVIDIA GTX 770 | AMD Radeon RX 570
Doporučená konfigurácia: Intel i5-8400 | AMD Ryzen 5 1500X, 16GB RAM, NVIDIA GTX 970 | AMD Radeon RX 590


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox Series X|S

Vývoj: Microsoft / Asobo
Štýl: Simulácia
Dátum vydania: 17. august 2020
 27.7. 2021 (Xbox Series X|S)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19642)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk