IL-2 STURMOVIK: DESERT WINGS - TOBRUK

IL-2 STURMOVIK: DESERT WINGS - TOBRUK

8.5

Každá jedna guľka môže ukončiť váš let

Recenzia na PC verziu

Bezmála to už bude desať rokov, čo vyšlo pokračovanie legendárneho simulátora IL – 2 Sturmovik. Očakávania boli len tie najvyššie, ale o to bolo väčšie sklamanie, keď všetci piloti dostali simulátor, ktorý sa nedal ani len poriadne naštartovať. Žiaľ, nenasledovali ani žiadne práce na oprave tohto nepodarku, žiadne patche ani updaty, vrak bol zaparkovaný do hnijúcej stodoly a zakrytý starou plachtou. Časom sa ale, našťastie, našiel tím nadšencov, ktorí verili v potenciál tohto stroja, videli solídny základ, na ktorom sa dá ďalej pracovať, a tak priniesli pred rokmi prvé veľké vylepšenie. Nádej, radosť, konečne sa dal tento titul vzniesť k oblakom s dobrým pocitom aj napriek tomu, že bolo cítiť ešte veľa potrebnej roboty. Nadšenci z Team Fusion Simulations vynakladali ďalšie úsilie a dnes tu máme ich ďalšie vylepšenie. Renováciou prešlo úplne všetko a zo starého hrdzavého stroja spravili nablýskanú stíhačku. Aj keď miestami vidieť vek stroja, let na ňom si budete naozaj užívať.

Užívať si budete každú jednu otočku, každé prudké pritiahnutie za knipel, dokonca aj smrteľná vývrtka vám vybrúsi úsmev na tvári. Okamžite zabudnete, že sedíte doma na stoličke, hĺbka letového modelu vás vtiahne do každého jedného stroja, akoby ste v ňom naozaj sedeli. Vďaka prepracovanému letovému modelu si užijete aj obyčajný voľný let bez nepriateľov, len aby ste skúšali, čo všetko zvládnete vy i váš stroj a aby ste sa s ním zladili čo možno najviac. Budete sa učiť limity, pokiaľ môžete v rozličných momentoch ísť, učiť sa jednotlivé letové obraty, aby ste potom, keď budete mať neskôr za sebou dotieravého nepriateľa alebo na svojom zameriavacom krížiku svoju obeť, nespravili žiadnu chybu, ktorá by vás z lovca premenila na korisť. Letový model je naozaj precízny, pre každé jedno lietadlo odlišný, detailný, uspokojí aj tých najnáročnejších pilotov.

IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk
IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk Nálet troch torpédovacích letiek na konvoj.
Nálet troch torpédovacích letiek na konvoj.


IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk Pekne spracovaný kokpit jednoduchého dvojplošníka.
Pekne spracovaný kokpit jednoduchého dvojplošníka.


IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk Dve naleštené torpéda na ceste.
Dve naleštené torpéda na ceste.





Limity sa ale nebudete učiť len pri letovom modeli. Veľmi dôležité je vedieť, čo zvládne váš stroj aj z mechanického hľadiska. Samozrejme sa vám môže lietadlo rozpadnúť alebo inak poškodiť pri nesprávnom zaobchádzaní, ale dôležité je aj poznať jeho srdce, motor. Každý je iný, inak sa chová v rôznych výškach a pri rôznom zaťažení. Sledovať musíte nielen svoje okolie a kam nasypete dávku olova najbližšie, ale aj také veci, ako je prehrievanie oleja. Predsa len sú to staršie stroje a tieto veci k tomu patria. Môžete si to síce vypnúť, ale pre náročných pilotov tu táto možnosť je. Pre náročných pilotov je tu aj možnosť ovládania všetkých funkcií lietadla pomocou klikateľného kokpitu. Tie sú veľmi detailne spracované a aj napriek veku enginu a hry ako takej dosahujú veľmi vysokú úroveň.

Podobne je to aj v prípade modelu poškodenia, je špičkové. Žiadne také, že keď vás trafia do motora, tak máte poškodený motor, nie, záleží na tom, ktorá časť, súčiastka motora bola zasiahnutá. Podľa toho sa budú ďalej odvíjať vaše poruchy a let alebo vaše neplánované pristátie - v tom lepšom prípade. Zasiahnuté môže byť čokoľvek, aj pneumatika, ktorú síce pri lietaní nepotrebujete, ale pri pristávaní si na to rýchlo spomeniete. Samozrejme, tak ako každá jedna guľka môže obmedziť fungovanie lietadla, tak isto môže každá guľka obmedziť alebo aj ukončiť fungovanie pilota. Môžete byť zraneným alebo aj zabitý jednou jedinou guľkou. Toto všetko neplatí len pre vás, ale aj pre vašich nepriateľov aj spolubojovníkov.



Všetci čo sa nachádzajú okolo vás, dostali viac rozumu, vylepšenú umelú inteligenciu. Správajú sa viac prirodzene, robia chyby, ktoré by ste čakali od skutočných ľudí. Veľmi dobre manévrujú, využívajú výhody svojho stroja a snažia sa využiť nevýhody toho vášho. Spolubojovníci taktiež robia svoju robotu a nenechávajú všetky problémy a radosti len na vás. Máte presne taký ten správny pocit, že ste len malé koliesko vo veľkom stroji bitky a keby ste tam neboli, síce oslabíte celý svoj tím, ale vedia si poradiť a pokračovať vo vojne aj bez vás.

Celkovo v hre nájdete kopec detailov a drobností zvyšujúce ponorenie do simulátoru, reálnosť, účasť v púštnej vojne. Všade sa nachádzajúci piesok sa dostáva aj na lietadlá v podobe prachu. Diery po zásahoch sú presne tam, kde ste dostali zásah, aj sú presne podľa toho, z akého kalibru ste ten zásah dostali. Ak zhodíte torpéda, musíte si dávať pozor, pod akým uhlom narazia na trup lode, aby sa neodrazili.

Výrazný vplyv na atmosféru majú aj výborné zvuky a zvukový engine. Nestane sa vám často v leteckom simulátore, aby ste na letisku len tak stáli s naštartovaným motorom a počúvali ako buble, vytáčali ho ako tuneri autá na parkovisku. Krásne znejú aj počas letu a nielen motory. Obtekanie vzduchu okolo kabíny je prídavok pre tú správnu atmosféru, ale to, že sa zvuk obtekania vzduchu okolo krídiel a okolo lietadla mení aj podľa manévrovania, je už dosť dôležité. Zvukový engine vám dáva najavo aj to, ako veľmi zaťažujete trup lietadla kvílením vychádzajúcim z útrob lietadla, divnými zvukmi miestami až naháňajúcimi strach, či váš stroj ešte chvíľku zvládne to, ako mu šliapete na krk, aby ste prežili. Vám zas po krku pôjdu guľky, podľa zvuku budete vedieť určiť nielen ich smer, ale aj vzdialenosť. Inak znejú s otvorenou kabínou a inak so zatvorenou kabínou, kedy ich aj vôbec nemusíte počuť.

IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk
IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk Tesná formácia talianskych dvojplošníkov
Tesná formácia talianskych dvojplošníkov


IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk Pekne spracovaný kokpit modernejšieho dolnoplošníka
Pekne spracovaný kokpit modernejšieho dolnoplošníka


IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk Krásne vidieť, kde všade som ho už zasiahol.
Krásne vidieť, kde všade som ho už zasiahol.





Obsahu je ale viac, nielen čo sa týka drobností, ale aj dôležitých vecí. Značne rozšírený letový park o množstvo nových lietadiel, ktorých je však celkovo dokopy až štyridsaťdeväť variantov. Toto poteší hlavne naozajstných znalcov jednotlivých modelov. Sú medzi nimi na prvý pohľad malé rozdiely, avšak pre hardcore náročných pilotov sú tie rozdiely veľké a verte, že ich je do posledného cítiť. Pridané neboli ale nielen lietadlá, ale aj jednotky, ktoré budete posypávať svojimi bombami a dávkami z kanónov. 25 nových tankov, 15 nových lodí, rôzne budovy a hlavne nová mapa s rozlohou 385 x 385 kilometrov štvorcových. Máte k dispozícií nové neokukané ihrisko, púšť okolo mesta Tobruk. To určite nepatrí k bežným prostrediam, čo ocenia hráči dychtiaci viac po zmene. Je to veľmi špecifické, ponúkajúce iný pohľad nielen z výšky, ale aj z taktického hľadiska, kde je minimum prevýšení, kopcov pre skrytie letky, ale aj pozemnej techniky. Budete používať úplne iné spôsoby útokov na konvoje, ako keď ste boli zvyknutí ich prepadávať v lesnatých kopcovitých oblastiach. Tak isto svojím zasadením poskytuje aj miernu zmenu v zúčastnených stranách konfliktu, kde po novom skúsite, aké je to bojovať aj v radoch Talianov. Zmena je aj v jednoliatom prostredí púšte. Na jednej strane je to náročnejšie na navigáciu, ale na druhej strane menej náročné na detekciu nepriateľskej letky či konvoja.

Táto zmena v kombinácii s pomerne starým enginom prináša ale aj trošku negatívum v podobe sterilnejšieho prostredia. Hodilo by sa viac detailov, či už na samotnej mape v podobe rôznych skál, krajšie spracovaný piesok, duny, čokoľvek, len to nejako oživiť. Autori síce pracujú na ďalšom grafickom zlepšení, ale zatiaľ ešte nie je prístupné. Oživenie by pomohlo aj zo strany počasia, ktoré ostalo základné a dnes už cítiť jeho výrazný vek. Aj tu sa pracuje na zmenách, môžeme len dúfať v púštne búrky, ktoré by to naozaj náležite okorenili. Celkovo aj napriek podstatne vylepšenej grafickej stránke, novým grafickým efektom a funkciám vidieť vek enginu. Nie je to nič katastrofálne, milovníci, fanúšikovia a hardcore piloti nedostatky radi odpustia, ale sú tam, neviete ich prehliadnuť.

IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk
IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk Útok na nepriateľskú základňu
Útok na nepriateľskú základňu


IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk Formáciu bombardérov otravujú nepriateľské stíhačky
Formáciu bombardérov otravujú nepriateľské stíhačky


IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk Bombardovanie v noci odhaľuje pekné svetelné efekty
Bombardovanie v noci odhaľuje pekné svetelné efekty





Určite neprehliadnete aj množstvo misií a kampaní vrhnutých na vaše kanóny. Budete sa cez ne prestrieľavať, čítať všetky texty, ktoré síce neodkrývajú historické detaily, ale rozhodne zabavia na dlho a keď ich budete mať dosť, môžete si začať tvoriť vlastné misie vo vylepšenom editore, alebo sťahovať tie vytvorené komunitou. Celkom užitočná vec je možnosť preskočiť ktorúkoľvek misiu v kampani a pokračovať aj v prípade vášho neúspechu. Odpadá tak frustrácia, ak sa vám niektorú nedarí splniť aj na x-tý pokus a pridáva to na pocite, že hoci ste vy osobne neuspeli, vojna ide ďalej. Pri prechádzaní misiami si určite všimnete ich úroveň spracovania, komplexnosť, ktorá mohla byť o niečo vyššia. Zatiaľ som nenarazil na nejaké nové neokukané nápady, ani ma počas misií nestretli žiadne nepredvídateľné okolnosti a aj celkové dianie okolo na fronte mohlo byť viac dotiahnuté, komplexnejšie. Samozrejme, je tu aj multiplayer s výborne spracovaným sieťovým kódom dávajúci možnosť hrať bezproblémovo až sto pilotom naraz. Servery s aktívnymi hráčmi sú zatiaľ na výber v slušnom množstve, uvidíme po dlhšom čase, akú veľkú komunitu si Tobruk vybuduje a hlavne či si ju aj udrží.

Veľkou otázkou je, či budete patriť aj vy do tejto komunity pilotov preháňajúcich sa ponad oblasťou Tobruk, alebo vlastne aj nad ostatnými mapami. Tobruk nepriniesol len novú mapu, ale kompletne prepracovanie celého titulu IL – 2 Sturmovik: Cliffs of Dover, na čo treba tiež prihliadať. Podarilo sa mu spraviť z neotesaného kameňa diamant. Hoci niektoré jeho hrany potrebujú stále doladiť, ale rozhodne patrí do zbierky každého hardcore pilota. Starý engine a rôzne nedotiahnuté drobnosti sú ľahko prehliadnuteľné, zatiaľ čo všetok jeho obsah a vylepšenia už určite nie, nehovoriac o tom, že na titule sa stále pracuje a len počas testovania hry vyšlo niekoľko patchov opravujúcich a vylepšujúcich mnoho aspektov. Nedajú sa prehliadnuť ani všetky vylepšenia a tony obsahu posúvajúce celý simulátor na úplne novú kvalitatívnu úroveň. Nedá sa prehliadnuť ani fakt, že pôvodný nedotiahnutý titul má na svedomí iný tím ako tento nový prídavok. Dotiahnutie totiž prichádza tak o desať rokov neskôr, ako pôvodne malo, ale to pri hardcore simulátore ktorých životnosť sa ráta na dlhé roky, to až tak nevadí. Preto sa aj toto všetko dosť ťažko hodnotí. Pre hráčov, ktorí o tomto predtým nikdy nepočuli ani simulátory nehrávajú, ale chceli by nejaký skúsiť, to bude na začiatok trošku tvrdý oriešok aj vďaka veku, ktorý je z titulu cítiť. Pre nich je aj hodnotiaca známka približne o stupeň nižšia. No pre ostrieľaných pilotov, hardcore simulátorových nadšencov, pre tých čo neverili, že Cliffs of Dover niekedy opustí hangár, pre nich je nový Tobruk skvelým, veľmi kvalitným prídavkom, ktorý si na scéne najlepších vojenských simulátorov svoje miesto rozhodne zaslúži.

IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk
IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk Spolubojovníci rozhodne neostávajú bokom a bojujú rovnocenne s vami
Spolubojovníci rozhodne neostávajú bokom a bojujú rovnocenne s vami


IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk Pekné lietadlá a miestami sterilné prostredie
Pekné lietadlá a miestami sterilné prostredie


IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk Guľky sa pekne odrážajú od povrchu podľa uhlu dopadu
Guľky sa pekne odrážajú od povrchu podľa uhlu dopadu





napísal Andrei 2.9.2020
Páči sa mi! (+1)
8.5
Ohodnotiť
IL-2 STURMOVIK: DESERT WINGS - TOBRUK
+ výborný letový model
+ veľmi detailný model poškodenia
+ tony nového obsahu
+ vylepšená umelá inteligencia
+ vylepšená grafika
+ zvuky a zvukový engine
+ multiplayerový kód s až sto lietadlami
+ kokpity a detailne spracované stroje
+ nové misie, nové kampane, vylepšený editor misií
+ posúva IL -2 Sturmovik Cliffs of Dover na vyššiu úroveň
+ neokukané prostredie púšte
+ stále sa na hre neúnavne pracuje
- napriek vylepšeniam cítiť vek enginu
- trochu málo detailov na mape Tobruk
- takto mala hra vyzerať pri vydaní (nie je to ale chyba tvorcov DLC)
- efekty počasia sú stále len základné
- misie a kampane mohli byť trošku prepracovanejšie
- ťažko sa hodnotí (nové DLC na starú hru od iného tímu)
- zatiaľ nie je VR ale je oficiálne naplánované do budúcna
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core I5 6500 alebo ekvivalent, 8GB RAM, GPU Direct X 11.0 4 GB RAM
Doporučená konfigurácia: Intel Core I7 6800 alebo ekvivalent, 16GB RAM, GPU Direct X 11.0 8 GB RAM


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Ubisoft / 1C: Maddox Games
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. marec 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18485)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk