Vybrať si Xbox Series X, alebo Xbox Series S konzolu?

Pozrime sa bližšie, ktorá nová Xbox konzola môže byť vhodná práve pre vás a ktorú si kúpiť.

pridal saver 13.9.2020 o 14:16 pod hardware
Vybrať si Xbox Series X, alebo Xbox Series S konzolu?

HARDWARE > NOVINKY >

Keďže obe Xbox konzoly máme plne ohlásené, môžeme si ich detailnejšie porovnať. Microsoft totiž hneď na začiatku generácie vydáva dve verzie konzol a to Xbox Series S a Xbox Series X.

V skratke porovnanie vyzerá nasledovne:

Vybrať si Xbox Series X, alebo Xbox Series S konzolu?

Xbox Series S - 299 eur  (vyjde 10. novembra)

- 8 jadrový procesor 3.6 GHz
- 4 Tflops grafika (pre 1440p rozlíšenie)
- bez mechaniky (hry kupujete digitálne)
- 10GB pamäte
- 512GB SSD disk (2.5GB/s)

 

Vybrať si Xbox Series X, alebo Xbox Series S konzolu?

Xbox Series X  - 499 eur  (vyjde 10. novembra)

- 8 jadrový procesor 3.8 GHz
- 12.15 Tflops grafika (pre plné 4K rozlíšenie)
- so 4K Bluray mechanikou (pôjdu aj diskové hry z obchodov a Bluray filmy)
- 16GB pamäte
- 1TB SSD disk  (2.5GB/s)
 

 

Vybrať si Xbox Series X, alebo Xbox Series S konzolu?

Doplnky: 

- dokúpiteľný externý 1TB SSD (zatiaľ nemáme potvrdenú cenu, zrejme okolo 200 eur)

 

Čo ponúkne Xbox Series S?

Teda, ak vám doteraz stačila Xbox One S konzola, pokojne môžete pokračovať v Xbox Series S, hlavne ak ste už aj teraz hrali digitálne a nekupovali krabicové verzie hier (a nebude vám chýbať mechanika). Hry tu nepôjdu v 4K, ale okolo 1440p (s AI upscalingom na 4K), ale stále bude mať konzola možnosť raytracingu a aj 120fps podporu. Plus rátajte s 512GB diskom, ktorý môžete relatívne rýchlo zapratať, ale ak nehrávate viac ako 4-5 hier naraz, nebudete s tým mať problém. 


Čo ponúkne Xbox Series X?

Oproti tomu Xbox Series X bude teraz najrýchlejšia konzola tejto generácie, ponúkne 12 Tflops výkonu a teda pre 4K/60fps rozlíšenia, vďaka 16GB pamäti umožní dostať aj lepšie textúry ako Xbox Series S.  Zároveň má 1TB SSD disk, na ktorý sa zmestí viac hier a môžete používať aj Bluray diskové verzie hier, ak ešte preferujete tento štýl nákupu titulov. Samozrejme, to všetko dostanete za vyššiu cenu.

 

Externé disky

Ak by vám bolo málo 512GB alebo 1TB vnútorného SSD disku, bude dostupný aj externý SSD, ktorý si môžete dokúpiť a získate na ňom rovnakú rýchlosť (2.5GB/s) Hry tak pôjdu rovnako, ako keby boli na internom disku.

Tieto SSD disky sa budú dať dokúpiť, ale nebudú lacné. Odhaduje sa okolo 200 eur za 1TB verziu disku.

Lacnejšie riešenie bude použiť klasický USB HDD disk na zálohovanie. Tam si môžete hry odložiť a potom znovu obnoviť, aby ste ich nemuseli znovu sťahovať z internetu. Neviete z neho priamo hrať nextgen hry, ale viete z neho hrať hry zo spätnej kompatibility, tie totiž nepotrebujú rýchly SSD disk (ale pomôže to rýchlosti, ak ich tam nainštalujete).

 

Spätná kompatibilita

Väčšina hier z Xbox One generácie by mala byť spätne kompatibilná na Xbox Series X/S konzolách, plus už podporované spätne kompatibilné hry z Xbox a Xbox360. Pritom hry budú vylepšené s lepším filtrovaním textúr, niektoré hry budú mať zdvojnásobený framerate, všetky dostanú automatické HDR, toto na oboch konzolách. Xbox Series S však bude mať spätnú kompatibilitu bez 4K Xbox One X vylepšení, Xbox Series X bude mať aj 4K vylepšenia.

Plus hry, ktoré dostanú nextgen update, môžu využiť aj širšie možnosti novej generácie. Napríklad Gears 5 dostane 120fps podporu, vylepšená bude aj Forza Horizon 4.

 

Spätná kompatibilita zariadení

Zároveň spätná kompatibilita platí aj pre ovládače a budete môcť použiť všetky Xbox One gamepady, volanty alebo fightsticky na ovládanie hier na Xbox Series X/S. Nemusíte si tak dokupovať ďalší ovládač, ak už máte teraz Xbox One gamepad.

 

Funkcie

Aké funkcie nové konzoly ponúknu? Hlavne všetky moderné a to raytracing pre kvalitné nasvietenia a odrazy, ale aj Variable Rate Shading a Variable Refresh Shading, ktoré urýchľujú grafiku, samozrejme bude plná podpora Direct X 12 Ultimate a aj novinky ako Mesh Shading, ktorý sa ešte do hier len dostane, ale aj Machine learning, vďaka ktorému bude môcť Xbox konzola upscalovať obraz podobne ako DLSS od Nvidie (hlavne Xbox Series S to môže dobre využiť). Nakoniec pribudne aj podpora Dolby Vision, teda kvalitnejšieho HDR pre hry a chýbať nebude 3D zvuk Dolby Atmos.

Zaujímavosťou v konzolách bude Quick Resume funkcia, ktorá vám umožní prepínať sa medzi viacerými hrami bez toho, aby ste z nich vyskočili von. Hry sa vždy zapauzujú a za pár sekúnd sa prepnete do inej rozohranej hry. 

 

Vybrať si Xbox Series X, alebo Xbox Series S konzolu?

 

Game Pass / Game Pass Ultimate - EA Play

Veľmi dôležitou súčasťou konzol je Game Pass, ktorý je parádnou ponukou pre hráčov, keďže za mesačný poplatok ponúka Microsoft stovky hier, ktoré sa postupne obmieňajú.

Pritom na konzole je v ponuke ako základný Game Pass len s hrami, tak aj rozšírený Game Pass Ultimate, ktorý sa teraz veľmi oplatí, keďže ponúka ako Xbox Live Gold, teda poplatky za multiplayer na konzolách, tak aj Game Pass, ale aj Game Pass pre PC s viac ako sto hrami. K tomu neskôr na jeseň príde aj EA Play pre konzolu a PC s takmer stovkou hier od EA (FIFA, NHL, Battlefield...). Nakoniec, teraz 15. septembra sa spúšťa xCloud služba, ktorá bude rovnako predplatená v Ultimate a umožní hrať cez stovku hier na mobile cez streaming.

Microsoft tak hlavne z Game Pass Ultimate robí stále zaujímavejšiu ponuku a to za 13 eur mesačne.

Takže ktorú vybrať?

Ak ste menej náročný hráč, tak vám určite bude stačiť Xbox Series S, ak ste náročnejší, tak Xbox Series X. Oba dostanú rovnaké hry, len na Series S budú v nižšom rozlíšení možno s nižšími detailami. K obom je ideálne predplatiť Game Pass Ultimate, pre veľkú zásobu hier na konzolu a aj na PC a mobil.

Konzoly vychádzajú 10.novembra





Páči sa mi! (+9)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19517)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk