METAMORPHOSIS

METAMORPHOSIS

8.0

Srdečné pozdravy zo sveta hmyzu

Recenzia na PC verziu

Určite to poznáte tiež. Váš najlepší kamarát má narodeniny, pozve vás na oslavu, tam pijete, pijete a.....ešte trochu pijete, až sa nakoniec ráno zobudíte s tým nepríjemným pocitom.....že sa meníte na chrobáka. Osobne sa mi to, našťastie, ešte nestalo, ale presne to zažijete v hre Metamorphosis, inšpirovanej známym dielom Franza Kafku, Premena.

Ste Gregor Samsa, obchodník a zobúdzate sa po prehýrenej noci u svojho najlepšieho kamaráta Jozefa. V ľudskom tele však ostanete len krátko. Najprv sa podivne zmenšíte, zhruba na veľkosť malého dieťaťa, ale ani to netrvá dlho a stane sa z vás chrobák, presnejšie mravec. Všimnete si dve malé predné nôžky a aj váš hlas sa zmení na chrobáčiu verziu.

Zistíte, že nie ste jediný človek – mravec, ktorému sa to stalo a vydáte sa na cestu do veže, aby ste sa opäť mohli stať človekom. Cesta to bude dosť krátka a jednoduchá. Pre niekoho možno až príliš. Prvá časť hry sa odohráva zväčša vo svete ľudí. Dostanete sa do izby vášho spiaceho kamaráta, ktorý sa, podobne ako vy, ocitol tiež v problémoch a je u neho polícia, neskôr aj do bytu právnika, preskúmate vnútro šuplíkov, stola a dokonca aj starého gramofónu.

Metamorphosis
Metamorphosis Toto zažiť nechcete.
Toto zažiť nechcete.


Metamorphosis Vnútro gramofónu je v skutočnosti nóbl klub.
Vnútro gramofónu je v skutočnosti nóbl klub.


Metamorphosis V orientácii vám pomôže pohľad zhora.
V orientácii vám pomôže pohľad zhora.





Hlavne v prvej časti si užijete skvele spracovaný pomer veľkosti vás a sveta. Ste naozaj maličký a všetko okolo je obrovské. Pre postup vpred budete musieť splniť sériu úloh, ktoré sú zamerané na navigáciu prostredím a aktiváciu rôznych mechanizmov, ako napríklad spínače a rotujúce časti. Môžete tak spustiť hraciu skrinku, vypnúť ventilátor a podobne.

Budete veľa skákať, liezť a na určitých miestach vám pomôžu aj kvapky lepivej tekutiny, do ktorej si môžete namočiť nohy a následne určitú dobu liezť aj po kolmých plochách, nie však dole hlavou. Tu príde vhod možnosť prepnúť sa do pohľadu z vtáčej perspektívy, ktorý vám ukáže vašu polohu, cestu, ktorú ste prešli a aj miesto kam sa potrebujete dostať. Tak si môžete naplánovať cestu, aby sa vám náhodou nestalo, že vám pri lezení kolmo dôjde lep a spadnete.

Inak sa na svet pozeráte výhradne vlastnými očami. To oceníte najmä v druhej časti hry, keď sa dostanete do veľmi zaujímavého a skvele spracovaného surrealistického sveta. Hra je robená v Unreal Engine a aj vďaka tomu ponúka skvelú „podívanú“. Pozriete sa do srdca kartotéky plnej dokumentov, mravčieho mestečka a nakoniec aj do veže, ktorá je vaším cieľom. 

Hlavne prvý spomínaný priestor sa mne osobne páčil najviac zo všetkých. Je tu veľké množstvo zásuviek, lietajúcich dokumentov a v strede dominuje obrovský potrubný systém. V tejto časti zároveň narazíte na dobre zapracovaný odkaz na ďalšie literárne dielo, R.U.R. od Karla Čapka. Podobných odkazov nájdete v hre hneď niekoľko, či už na literatúru, pivo, alebo aj známu českú herečku z filmov pre dospelých. Môžete si tiež všimnúť viaceré nápisy v češtine a aj staré československé mince.

Okrem sveta si autori dali záležať aj na audiovizuálnom spracovaní samotných mravcov. Stretnete rôzne druhy, veľké, malé, farebné. Celkovo sú veľmi detailné a niektoré majú aj nejaké doplnky na sebe. Veľmi dobrú prácu odviedli autori aj pri dialógoch. Porozprávať sa môžete s takmer všetkými mravcami, mnohé vám dajú dôležité informácie, ktoré budete potrebovať pre postup vpred, iné vám zas len priblížia ich mravčí život. Samotné znenie tejto reči je pomerne ťažké opísať, tak ako je aj ťažké jej rozumieť. Jedno alebo dve anglické slová síce rozpoznáte, ale pre celkové porozumenie si budete musieť zapnúť titulky.

Veľa dialógov vás čaká hlavne v mestečku mravcov. Centru dominuje veľký projektor a vašou úlohou bude spustiť ho. Nepôjde to však len jednoduchým skončením na tlačidlo, ale budete potrebovať pomoc ďalších mravcov. Jeden vás pošle k druhému, ten zas k tretiemu a tak ďalej. Niekomu pomôžete, niekomu môžete aj uškodiť, ale nakoniec, po trochu otravnom behaní a rozhovoroch, uspejete a dostanete sa konečne do veže, kde vás už čaká záver.

Metamorphosis
Metamorphosis Pre mňa najzaujímavejší level.
Pre mňa najzaujímavejší level.


Metamorphosis Mravce sú rôzne, dokonca aj dúhové.
Mravce sú rôzne, dokonca aj dúhové.


Metamorphosis V hre narazíte na viacero zaujímavých odkazov.
V hre narazíte na viacero zaujímavých odkazov.





Ak sa vám to zdá málo, tak nie ste na omyle. Hra je mimoriadne krátka a dá sa prejsť aj za menej ako 4 hodiny. Aspoň čiastočne to však kompenzuje možnosť vybrať si z dvoch rôznych koncov a v dvoch prípadoch môžete zvoliť aj trochu odlišný postup v rámci levelov. Avšak ani jeden koniec nie je ideálny a celkovo sú to len také drobnosti. Okrem toho ešte môžete tráviť čas skúmaním levelov a hľadaním zberateľských predmetov. Je to trochu škoda, keďže si myslím, že potenciál na väčšiu rozsiahlosť a aj nejaké ďalšie prvky by tu bol.

Napriek tomu, že sa dostanete naozaj veľmi blízko ľudí, dokonca na moment aj do ich vnútra, tak si vás vôbec nevšímajú a nijako na vás nereagujú. Nehrozí vám od nich teda žiadne nebezpečenstvo. Je však hneď niekoľko ďalších spôsobov ako umrieť. V hre si tiež môžete párkrát všimnúť mravce, ktoré aj niečo prenášajú. Aj v prírode je známym faktom, že mravce vedia prenášať omnoho ťažšie predmety ako sú oni sami. Vy sami v hre však také niečo neviete. A možno by sa našlo aj niečo ďalšie, na čo mohli tvorcovia myslieť.

Aj napriek nie maximálne využitému potenciálu je Metamorphosis príjemnou malou jedno - respektíve „dvojhubkou”. Ponúka skvelé audiovizuálne spracovanie, malý-veľký svet a zaujímavú, ale zároveň jednoduchú a miestami možno trochu nudnú hrateľnosť. Za plnú cenu nedostanete toľko muziky, koľko by ste možno chceli, ale minimálne v zľave sa hra oplatí.


napísal AdamXMX 22.9.2020
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
7.2
Ohodnotiť
METAMORPHOSIS
+ pôsobivý a zaujímavý surrealistický svet
+ skvele spracovaný pomer veľkostí
+ zaujímavá reč chrobákov
+ dva rôzne konce a možnosť odlišného postupu
- pre niekoho príliš krátke a jednoduché
- trochu nevyužitý potenciál
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5 , 8 GB RAM, GeForce GTX 960, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Ovid Works
Štýl: Adventúra / Logická
Dátum vydania: 12. august 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18418)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk