PIKMIN 3 DELUXE

PIKMIN 3 DELUXE

9.0

Ako sa farebná sila na Switchi pochlapila

Recenzia na Switch verziu

Všetci si pamätáme, ako Nintendo na jar všetkým vypálilo rybník, keď uprostred prvej vlny korony vydalo Animal Crossing: New Horizons. Bola to milá hra, ktorá stavila na úplne iné princípy a umožnila parádny útek z reality v čase, keď museli všetci nútene trčať doma, na čo neboli zvyknutí. Konečne sa Nintendo aspekty pretavili v plnej paráde a dostavil sa aj predajný úspech.

Pikmin 3 Deluxe má podobný potenciál. Hoci som túto hru testoval pred siedmimi rokmi, stačil jeden večer, aby som si opäť vychutnal jej výborne prepracovaný koncept a prepadol dobrodružstvám na inej planéte. Je tu opäť tá malebná Nintendo atmosféra, ktorá vás s milými postavičkami postaví pred nečakané výzvy a váš um (a tentokrát aj väčšia miera taktiky) vedú k jednotlivým úspechom. Prepracovaný systém vás postupne učí ako prežiť, čomu sa vyvarovať a kde sa môžete realizovať.

Na začiatku je expedícia, smeruje na novú planétu a na nej stroskotáva trojica hrdinov Alph, Brittany a Charlie. V prvej misii sa dostávate iba k jednému z nich, neskôr budete pracovať v dvojici a až potom objavíte tretieho. Hľadaniu iných členov posádky sa venuje aj nemalá časť deja a ten skrýva viaceré zaujímavé atribúty, ktoré čakáte od námetu, kde idú objavitelia hľadať nové kultúry. Dej si vyhradil krátke pasáže medzi hrateľnými časťami a rozprávaný je cez animácie alebo celkom šikovne aj cez zápisky bádateľov, ktorí komentujú určité kľúčové zistenia, objavy alebo nečakané výzvy (ako napríklad súboj s bossom). Len kvôli deju hrať nebudete, ale slúži ako funkčný tmel pre posielanie hrdinov na odlišné miesta a ich motivácie.

Tým, že ste cudzinci v novom svete, nemáte spočiatku veľa možností. Netušíte, ako planéta funguje, čo na nej nájdete a či nebudete vystavení nebezpečenstvu hneď v prvých minútach. Našťastie rýchlo objavíte titulných pomocníkov. Pikmini sú drobné stvorenia a pripomínajú mravčekov. Jeden toho veľa nezmôže, ale keď sú vo väčších skupinách, dokážu už neskutočné divy. Alebo aspoň vám výrazne pomôžu v teréne. Na tejto planéte je totiž všetko obrovské (alebo vy ste krpatí), či ide o aktívne predmety alebo aj poživeň v podobe ovocia. Váš avatar sa tak stáva skôr veliteľom jednotlivých skupín Pikminov a zadávateľom rozmanitých príkazov, ktoré treba plniť. Lebo aj zdanlivo jednoduchá úloha dostať sa na opačný koniec mapy je neskutočne náročná.


Na jednotlivých mapách vás čaká množstvo prekážok a interaktívnych prvkov. Niekedy sa musíte prekopať cez tunel – 5 až 10 Pikminov dokáže zvládnuť túto úlohu. Často budete čeliť prekážkam ako chýbajúci most – ale obďaleč možno je 20 hlinených kúskov, ktoré vám ho pomôžu zložiť dokopy. Lenže niekedy nie sú ani na jednom mieste, takže musíte prešmejdiť mapu, aby ste získali všetky. Pokiaľ sa nerozhodnete občas šmariť pár Pikminov cez úzku pasáž rieky. Lenže samotní Pikmini sú bezmocní a potrebujú veliteľa. Takže neskôr sa začínate sústrediť na to, že máte dvoch (i troch) veliteľov a posielate ich na samostatné misie. A hra vyžaduje často, aby ste cez spomínanú rieku poslali na mini misiu napríklad veliteľa so skupinou Pikminov a vtedy už dokážu operovať na samostatnom fronte, resp. s inou úlohou.

Medzi ďalšie formy prekážok alebo úloh patrí prekonávanie bariér: hlinených, sklenených alebo elektrických. A najmä tu i celkovo v teréne sa ukáže ako treba pracovať s odlišnými druhmi Pikminov – základní červení sú skvelí bojovníci a odolní ohňu. Čierni sú skalní a majú parádnu výdrž, dokážu rozmlátiť sklenené bariéry či kryštály. Žltí ľúbia elektrinu a keď ich zapojíte viac k sebe, dokonca sú vodiví a dokážu zažať nejeden prístroj. Modrí vedia plávať a ružoví sú vhodní pre záťahy vo vzduchu. Každý druh Pikmina má nielen dobré vlastnosti pre prácu, ale aj inú odolnosť voči nepriateľom. Červení sa nedokážu spáliť, ale čierni áno. Tí sú zase odolní voči tvrdým zásahom či skokom z luftu na hlavu. A modrí sa neutopia.

Hra však limituje počet Pikminov: treba si vystačiť so stovkou, ale to väčšinou stačí. Keď máte 10-20 po ruke, tak si môžete trúfnuť na nejakého bežného živočícha, čo by vám znepríjemnil život. Ale väčšie počty sú dosť dôležité pre paralelné úlohy: napríklad pár Pikminov bude odnášať torzo živočícha, iní budú lámať prekážku, ďalší sa budú ťahať s obrovským citrónom a vy sa budete snažiť mapovať, čo sa kde deje. Musíte byť efektívni, lebo hra ma nasadený jasný časový limit, koľko môžete stráviť na istej mape v jednej dávke.

Expedícia sa totiž delí na jednotlivé dni. A jeden deň, to je jedna šanca na zvládanie istého počtu úloh. Trvá cca 15 minút v reálnom čase a hra vám ho nádherne ukazuje v podobe vrchnej lišty. Deň začína východom slnka, keď priletí expedícia na planétu a končí pri západe, keď sa objavitelia vracajú na orbit. Koniec dňa je však nemilosrdný: potrebujete nahnať Pikminov buď k tzv. cibuli (Onion je akoby domov pre Pikminov, kam ich môžete posielať, aj keď ich máte viac ako 100) alebo okolo nej. Pokiaľ sa tam nenachádzajú, môžete o nich prísť, čo je jednak bolestivé po emocionálnej stránke a jednak vám budú chýbať.

Našťastie, niektoré časti mapy sa pri každom dni resetujú. Napríklad kvety, čo obsahujú číslo 1 či 5, možno brať do cibule, kde sa spracujú a „vyrastú“ vám noví Pikmini. Týmto spôsobom si môžete sčasti obnoviť počty, ak ste počas minulého dňa zaznamenali straty. Čo sa môže stať: občas Pikmini vlečú veľkú jahodu, nestihnú prísť k hniezdu, jahoda ostane na mieste na druhý deň, ale Pikminov stratíte (zožerú ich tvory z planéty v noci).

V praxi tak prechádzate každú mapu viacero dní: podľa toho, koľko aktivít stihnete, koľko z nej objavíte a či sa posuniete ďalej v príbehu. Ale váš postup je sčasti limitovaný potrebnou potravou – bádatelia potrebujú piť džúsiky, tie sa žmýkajú zo zbieraného ovocia a ak ho nemáte dosť, môžete naraziť na slepý bod. Ste hladní, vaše zásoby sa minuli a neviete, kde zohnať ďalšie. Presne toto sa mi stalo pri prvom prechádzaní Pikmin 3 na Wii U, ale v Deluxe verzii som bol obozretný a nehnal sa za postupom príbehu, ale vracal sa aj na prvú mapu viac ráz, aby som z nej vyťažil čo najviac, zohnal čo najviac ovocia a mal aspoň istú zásobu na neskoršie dni. Lebo občas sa vám môže zdať, že v jeden deň ovocie nezoženiete a idete na dlh. Manažment zásob je v tomto smere esenciálny. Ale kombináciou hľadania ovocia, plnenia úloh a postupu si vystačíte.

V príbehovom móde sú momenty, kam vás hra chce dostať, ale inak ste pánmi svojho času. Posiela vás hra na tretiu mapu, ale vy máte chuť vrátiť sa na prvú a využiť nový objavený druh Pikminov? Môžete. Pikmin 3 vás priamo nabáda, aby ste sa vrátili na pôvodné miesta a skúšali jeho možnosti, i keď väčšinou vám odporúča kam ísť kvôli príbehu, či už hľadať strateného kapitána alebo nejaký záhadný signál.

Objavovanie sveta, riešenie priestorových puzzle a skladanie mostov či odstraňovanie prekážok je najväčšia lahoda. Pikmin 3 má fantastický dizajn a nebojí sa kombinovať rozličné možnosti. Od vás priamo vyžaduje, aby ste dokázali manažovať viaceré skupiny bádateľov s Pikminmi – dokonca v skupine môžete mať rozličné druhy s inými počtami. Nepriatelia či iné druhy tu sú, ale o boj s nimi nejde v prvom rade. Vedia vás zožrať či znepríjemniť chvíle, ale skôr sa ich chcete zbaviť. A odniesť ich torzá k cibuli a získať ďalších Pikminov.


Mapy plné výziev sú výborne štruktúrované, ale zároveň v neskorších fázach obsahujú toľko obsahu, že musíte nasadiť aj multitasking. Dvoch či troch veliteľov nemáte iba na okrasu a je vhodné naučiť sa vytvárať viaceré skupiny s vlastnými úlohami. Ak chcete neskôr zozbierať viac predmetov či pokladov, treba na mape zadávať miesta, kam budú tímy chodiť. Nemôžete stále ovládať každého, musíte sa spoľahnúť na čiastočnú automatiku. Alebo využiť novú funkciu Switch verzie a hrať Story Mode aj v kooperácii, čo dáva hre úplne novú dimenziu a pre dvojice hráčov (nielen v karanténe) je to celkom lákavá ponuka. Ďalším vylepšením je systém rád: ak netušíte čo robiť alebo kam ísť, stačí jedno tlačidlo a hra vám poradí. To je výrazný posun vpred pre nováčikov.

Okrem Story Mode vás čaká Mission Mode, kde naháňate najmä poklady a Deluxe verzia nasadila aj ďalšie misie, kde sa vracajú starí známi Olimar a Louie. Nemožno hovoriť o ich príbehu, ale sú vložené pred a po hlavnej kampani. Dvojica tiež hľadá rôzne poklady v miestach, ktoré už poznáte z kampani, ale ponúkajú lov na nové veci. V konečnom dôsledku nie je taký pútavý, lebo veľká časť Pikmin 3 čara spočíva v objavovaní máp, mechanizmov či prekonávaní prekážok. Tu sa veľa smeruje na zber predmetov, čo je tiež dobrá devíza, ale ešte musíte bojovať aj s limitovaným počtom Pikminov, čo je snaha naučiť vás tesnejšej taktike, že ako sa viete zariadiť, ak nemáte vysoké, ale určené množstvo a druhy Pikminov. Sú to sčasti umelé limity, ale môžete sa vyskúšať v náročných situáciách a hra využíva koncept, ako najlepšie vie.

Každopádne je Pikmin 3 Deluxe veľké víťazstvo pre Switch i tohtoročnú sezónu. Nič podobné tu nemáme a bola by škoda, ak by nezískal väčšiu pozornosť. Na Wii U to šťastie nemal, ale tento reparát by mal vyjsť.


napísal Korec 29.10.2020
Páči sa mi! (+4)
9.0
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
PIKMIN 3 DELUXE
+ výborný strategický systém
+ prepracovaná hrateľnosť objaviteľov a Pikminov
+ rozmanité druhy pomocníkov pre rôzne úlohy
+ bohaté mapy a ich objavovanie
+ Story Mode v kooperácii získal novú dimenziu
+ nový systém rád citeľne pomáha
- troška nového obsahu, respektíve vedľajšie misie mohli byť lepšie


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Nintendo / Nintendo
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 30. október 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19557)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk