Slovenská logická platformovka YesterMorrow čerpá inšpiráciu z klasík, ako Mario a Zelda

Ďalšia slovenská hra je za rohom a kvality z nej cítime už teraz. Preto sme sa rozhodli vyspovedať jedného z autorov, aby vám prezradil, čo vás v nej čaká.

pridal matus_ace 1.11.2020 o 19:47 pod hry
Slovenská logická platformovka YesterMorrow čerpá inšpiráciu z klasík, ako Mario a Zelda

HRY > NOVINKY >

Peter Jánošík je spoluzakladateľ malého a nezávislého slovenského štúdia Bitmap Galaxy, kde už nejakú dobu pracujú na nádejnej a graficky krásnej pixel artovej puzzle platformovke YesterMorrow. Vydanie hry je už za rohom, dočkáme sa ho konkrétne 5. novembra, preto sme sa rozhodli Petra vyspovedať a priniesť vám stručný rozhovor, ktorý nielen bližšie predstaví samotnú hru, ale taktiež zodpovie aj tú najdôležitejšiu otázku zo všetkých - Bude mať hra slovenčinu?

Ako dlho už pracujete na hre YesterMorrow?

Na YesterMorrow sme začali pracovať ešte v roku 2017 v pôvodnom 3-člennom tíme. Hra sa počas vývoja do značnej miery zmenila, narástla a takisto narástol aj náš tím na aktuálne 6 ľudí. To sa nám do veľkej miery podarilo vďaka Fondu na Podporu umenia, ktorý nás podporil dotáciou, čo nám umožnilo pripraviť demo hry. Následne sme začali oslovovať rôznych vydavateľov a podarilo sa nám dohodnúť s austrálskym vydavateľom Blowfish Studios, ktorý nám pomohol dofinancovať dokončenie hry a postará sa o vydanie.

Odkiaľ ste čerpali inšpiráciu pri tvorbe YesterMorrow?

Pôvodná inšpirácia bola z herných klasík, ako sú Super Mario a Legend of Zelda. Našou snahou bolo do hry dostať vynikajúci platforming zo Super Mario a a čiastočne aj exploráciu zo starších častí série The Legend of Zelda. Samozrejme sme neobišli ani novšie tituly, ako sú Hollow Knight a Celeste. Pôvodne mal byť herný svet relatívne otvorený, ale postupne, ako sme dolaďovali príbeh, sa stal viac lineárnejším.

Ako v hre funguje cestovanie v čase a časové línie?

Vo svete YesterMorrow sa na rôznych miestach nachádzajú takzvané Časové portály, ktoré umožnia hráčovi prepínať sa medzi 2 časovými pásmami, medzi idylickou minulosťou a zničenou prítomnosťou. Aj keď toto rozhodnutie pôvodne vzniklo z dôvodu skrátenia potrebného času na vývoj levelov, opak bol pravdou a pridalo nám to kopec práce a nekonečných diskusií o cestovaní v čase a s tým spojených problémov :) Zároveň je to ale jedna z vecí, ktoré nás odlišujú od podobného typu hier.

Hra zaujme už svojim krásnym pixel artom. Prečo ste sa rozhodli pre tento štýl a ako je náročný na vývoj?

Nad iným grafickým štýlom ako pixel art sme ani nepremýšľali. Je to tak trochu nostalgia za hrami, ktoré sme hrávali za našich mladých čias :) Trvalo nám pomerne dlhú dobu, kým sme sa dopracovali k štýlu, s ktorým sme boli spokojní. Pixel art je trochu jednoduchší na výrobu, aj keď by som rád zdôraznil, že docieliť príjemný vizuál je rovnako náročné, či už ide o 3D grafiku, vektor alebo pixel art. Napríklad pri animovaní pixel artu treba kresliť všetky fázy animácie ručne, na rozdiel od vektorovej či 3D grafiky. Výhodou je ale relatívne rýchla výroba, aj keď to tiež záleží od skúseností grafika.

Čo všetko nás čaká v YesterMorrow?

YesterMorrow je atmosférická puzzle plošinovka so zápletkou s cestovaním v čase. V priebehu hry získa hráč šesť špeciálnych schopností, s ktorými prekonáva čoraz ťažšie situácie. Hra má tiež dva rozdielne konce. Vo svete YesterMorrow existujú 4 ostrovy a každý z nich obsahuje unikátnych nepriateľov, bossov a vizuál. Na rozdiel od väčšiny plošinoviek, v ktorých hráč skokom alebo útokom zneškodňuje príšerky, sme sa rozhodli pre mierumilovnejší prístup. Použitím špeciálnych vlastností má hráč možnosť 'oslobodiť' zvieratá posadnuté Tieňmi a následne ich napríklad využiť ako platformy. Téma očisťovania a opravovania zničeného sveta je v hre prítomná od začiatku po koniec. V hre sú tiež poschovávané zvieratká, ktoré viete pohladkať (mačky, psy, vlky, líšky).

Aká dlhá bude približne hra?

Keďže hra ešte nie je vydaná, tak vychádzame len z odhadov našich testerov a čas potrebný na celkové prejdenie bude približne 6 - 10 hodín v závislosti od typu hráča a od toho, ako veľmi bude svet YesterMorrow preskúmavať a zbierať všetky artefakty.

Slovenčina v hrách je častou témou diskusií a mnohí možno ani nevedia, čo pre vývojárov znamená jej zakomponovanie. Ako je na tom YesterMorrow?

Áno, špeciálne kvôli hráčom Sectoru, resp. opakovaným diskusiám na fórach pod hrami od slovenských vývojárov, sme do hry doplnili aj slovenskú lokalizáciu. A dúfame, že to niektorí hráči ocenia :))) Len pre upresnenie by som rád dodal, že každý rozumný vývojár od začiatku navrhuje hru v anglickom jazyku a lokalizácie sa pripravujú až úplne na konci. Slovenskú lokalizáciu sme robili sami, zabralo nám to približne 14 človeko-dní. Každý si teda dokáže spočítať približnú finančnú náročnosť a návratnosť tejto investície pri predajoch na Slovensku. Ďakujeme, že sa hráte! 

Ďakujem za rozhovor.





Páči sa mi! (+1)






PC
PS4
Xbox One
Switch
Slovenské hry

Vývoj: Blowfish Studios / Bitmap Galaxy
Štýl: Akcia / Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5. november 2020
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19546)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk