JET KAVE ADVENTURE

JET KAVE ADVENTURE

8.0

Vynaliezavý pračlovek s tryskami

Recenzia na PC verziu

Je trochu zvláštne, že pri tom obrovskom množstve videohier, ktoré máme na trhu, sa len minimum z nich odohráva z praveku. Pritom je to veľmi zaujímavé obdobie, s ktorým sa dá pekne pracovať. Už len samotné dinosaury sú úchvatné, čo potvrdila napríklad aj stratégia Jurassic World Evolution vytvorená podľa známych filmov, kde sú však tieto tvory prenesené do modernej epochy. No aj pohľad do života pračloveka môže byť zábavný, o čom nás kedysi dávno presvedčila hra Prehistorik a jej pokračovanie. A práve na tieto klasiky som si spomenul aj pri Jet Kave Adventure. Ale táto hra vám môže pripomenúť aj iné vydarené tituly, napríklad Donkey Kong Country, ktorému sa približuje svojou hrateľnosťou.

Jet Kave Adventure si najskôr zahrali záujemcovia na Nintendo Switch v roku 2019. No povedzme si na rovinu, aj keď je to veľmi praktická konzola, minimálne u nás nie je zatiaľ až taká populárna a rozšírená. A celkovo je komunita na PC a Xbox One masívnejšia, takže sa sympatický titul do širšieho povedomia dostáva vlastne až teraz - s januárovým príchodom na spomínaných platformách. Preto sme si zaleteli do praveku a referujeme vám, čo sme tam zažili.

Jet Kave Adventure
Jet Kave Adventure S tryskovým pohonom utiahnete aj takéto balvany.
S tryskovým pohonom utiahnete aj takéto balvany.


Jet Kave Adventure A s tryskami sa dá aj preletieť cez nebezpečné miesta.
A s tryskami sa dá aj preletieť cez nebezpečné miesta.


Jet Kave Adventure Tento maxi orech nie je na jedenie, ale na zatlačenie spínača.
Tento maxi orech nie je na jedenie, ale na zatlačenie spínača.





A tým, že sme si zaleteli, nemyslíme žiadneho vtákojaštera, na ktorého krídlach by sme plachtili. Skôr sme nejaké umlátili, keď sa nám priplietli do cesty. Lietali sme však na jetpacku, vznášadle s tryskami, ku ktorému sa hlavná postava, hoci je to pračlovek, dostane po kontakte s mimozemšťanom krátko po štarte svojho dobrodružstva. A to sa začína odvrhnutím vodcu kmeňa  - vás, pretože ste sklamali ako náčelník a lovec.
 
Tu už je teda jasné, že tvorcovia pristúpili k praveku s istým nadhľadom a neberú ho príliš vážne, skôr s humorom. Ide hlavne o zábavu a o tú núdza rozhodne nie je od prvého až do posledného z 36 levelov. I keď tie posledné pritvrdia a môžu byť až frustrujúce. Je sympatické, že počas progresu vám postupne pribúdajú nové možnosti, dostávate sa pritom do ďalších prostredí a zažijete aj rôzne vsuvky, ktoré trochu vybočia zo zaužívanej hrateľnosti.  Takto hra dokáže aj po dlhšom hraní spestriť postup a neupadá do stereotypu.

Základom je poskakovanie, ktorým prekonávate jamy a rôzne prekážky a pomôže vám dostať sa na vyvýšené miesta. Okrem toho po prikrčení prekĺznete úzkymi prechodmi, svojím budzogáňom vymlátite agresívne dinosaury či iných protivníkov a rovnako vám poslúži aj prak s kameňmi. Viete sa aj odrážať od stien či rúčkovať po rastlinách a skalných výčnelkoch, ktoré sa však občas rozpadávajú, takže treba konať rýchlo. Neskôr prenášate obrovské orechy na spínače aktivované záťažou.

Keď získate spomínaný jetpack, dokážete sa dlhšie udržať vo vzduchu a prekonať dvojskokom či krátkodobým letom väčšie vzdialenosti. Ale limituje vás pritom zásoba paliva. To sa však v pokoji rýchlo dopĺňa, prípadne občas nájdete zásobníky vo vzduchu, čím sa vám predĺži let. Navyše získate schopnosť krátkodobého zrýchlenia aj na zemi, kedy vám trysky umožnia bleskovo sa prešmyknúť pomedzi pohyblivé ostne aj rozraziť odolné kamenné múry.

Okrem toho s tryskami môžete posunúť alebo zatlačiť veľké kamenné bloky, ktoré blokujú prechody. Alebo sa vyšvihnete ľubovoľným smerom, ktorý si viete pekne nastaviť a potom sa dostanete aj k početným tajným miestnostiam a vysoko umiestneným mušliam - užitočnému platidlu v hre. K tomu zbierate aj rôzne ovocie a inú potravu, ktorou si dopĺňate zásobníky jedla a tými zas po naplnení obnovíte stratené životy v podobe srdiečok. A v každom leveli je aj zlatá soška, ktorú ale treba najskôr nájsť.

Spestrením sú už spomínané vsuvky, ako je prelet na rogale cez úzke chodby, útek pred mamutom či iným prenasledovateľom, kde je pre vás každé spomalenie osudné. Alebo aj príležitostné duely, čo sú vlastne súboje s bossmi. V tých majú protivníci niekoľko životov a spravidla ich zraníte len vtedy, keď sú omráčení, napríklad po náraze do múru. Vždy pritom treba využiť nejakú fintu a hlavne sa uhýbať ničivým útokom.

Jet Kave Adventure
Jet Kave Adventure Po úmrtí sa oživujete pri totemoch.
Po úmrtí sa oživujete pri totemoch.


Jet Kave Adventure V každej úrovni môžete získať zlatú sošku.
V každej úrovni môžete získať zlatú sošku.


Jet Kave Adventure Tu už začína byť poriadne horúco.
Tu už začína byť poriadne horúco.





Medzi levelmi  využijete mušle na nákupy u kmeňovej obchodníčky. Za postupne sa zvyšujúce sumy si môžete zväčšiť počet srdiečok, jedla, kameňov do praku, predĺžite si budzogáň a zvýšite kapacitu paliva. To už sa potom v ďalších leveloch postupuje rezkejšie a máte väčšiu šancu na úspech a prežitie. I keď vám hra pomáha už checkpointmi v podobe totemov, kde sa oživujete s plným zdravím vždy , keď prídete o všetky srdiečka. Takže levely nemusíte absolvovať od začiatku, opakujete len pasáže, kde ste zlyhali. 

Po zdolaní približne osemhodinového príbehu, ktorého dĺžka závisí aj na vašom úsilí vyzbierať všetky sošky a mušle, sa vám odomkne arkádový režim. Líši sa tým, že máte na celé ťaženie limitovaný počet životov a keď o ne prídete, je definitívny koniec hry. Extra životy si môžete kupovať medzi levelmi. Na ovládanie je pritom optimálny gamepad, ale na PC sa to dá slušne zvládnuť aj s klávesnicou.

Väčšinou sa na všetko dívate zboku a hlavná postava sa pohybuje z ľavej strany obrazovky na pravú, no môžete sa aj vrátiť na predošlé úseky. Všetko je v peknom 2.5D prevedení, to znamená, že dvojrozmerná hra je v prostredí s väčšou hĺbkou a elasticitou. Rôznorodé lokality sú pekné farebné a štýlové, či už prechádzate džungľou, jaskyňami alebo cez lávové pole. Hravá hudba pekne všetko dotvára a len tak neomrzí, celkovo je to príjemné na pohľad aj počúvanie.

Jet Kave Adventure
Jet Kave Adventure Za mušle si kúpite extra srdiečka a rôzne vylepšenia.
Za mušle si kúpite extra srdiečka a rôzne vylepšenia.


Jet Kave Adventure V súbojoch treba dobre uhýbať a vystihnúť správne momenty na útok.
V súbojoch treba dobre uhýbať a vystihnúť správne momenty na útok.


Jet Kave Adventure Počas letu pravekým rogalom sa treba vyhnúť prekážkam a zbierať palivo.
Počas letu pravekým rogalom sa treba vyhnúť prekážkam a zbierať palivo.




Ak nepohrdnete kvalitnými platformovými hrami, v Jet Kave Adventure si určite prídete na svoje. Poskakovanie je zábavné a pekne to spestrujú príležitostné súboje s bossmi a síce trochu stresujúce, ale nápadité naháňačky a prelety. Hrá sa to dobre, pozerá sa na to dobre, ešte keby tak bolo v príbehu pár hodín navyše - ale nie je dôvod na nespokojnosť. Je naozaj fajn, že si Switch neponechal toto praveké dobrodružstvo len pre seba, ale môžeme si ho teraz užiť aj na ďalších platformách.


napísal uni 15.1.2021
Páči sa mi! (+2)
8.0
Ohodnotiť
JET KAVE ADVENTURE
+ intuitívna hrateľnosť spojená s príjemným audiovizuálom
+ solídne možnosti, duely a špecifické úseky, ktoré spestrujú postup
+ zábava v štýle obľúbených platformových hitov
- náročnejšie posledné levely môžu byť miestami frustrujúce
- aj prísne naháňačky a letecké pasáže vás občas potrápia
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i3-6006U, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 520, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: 7Levels
Štýl: Akcia / Arkáda
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NAJNOVŠIE NOVINKY
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19624)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk