SUZERAIN

SUZERAIN

6.0

O strastiach prezidenta a ako nebyť diktátorom

Recenzia na PC verziu

V mysterióznom názve Suzerain je šifrovaná virtuálna simulácia denných rutín prezidenta Rayna vo fiktívnej krajine Sordland. Krajina má svojou štruktúrou blízko k tým, ktoré po rozpade ZSSR začali hľadať svoju identitu, no tiež sa museli vysporiadať s neporaziteľnými a vždy živými kostlivcami za skriňou v podobe predstaviteľov starého režimu. Tých sa len tak ľahko nezbavíte, ale nepredbiehajme. 

V úvode sa na nápaditej časovej osi dozviete podrobnosti o svojom imaginárnom živote. Prídete tu do kontaktu s faktami, aké vás sprevádzajú od narodenia, až po počiatky politickej kariéry. Aký bude mať vaša minulosť priebeh stojí na vašom súkromnom rozhodnutí. Každé rozhodnutie po voľbe možnosti priamo ovplyvňuje výsledného človeka a ten sa mení v závislosti od politických okolností. Prezident je teda kompilátom vašich úvah o tom, ako by ste naložili s človekom, ktorý sa narodil začiatkom dvadsiateho storočia a súhrou okolností sa dostal až do čela krajiny.

Krajina Sordland je poznačená turbulentnými udalosťami a po rozpade monarchie má pred sebou náročnú politickú úlohu. Dostáva sa na slepú uličku dejín, kedy staré ešte neskončilo, no nové nezačalo. Z bývalých mocenských štruktúr sa do sféry vášho vplyvu naďalej miesia aj ambície starého režimu. Ten ešte profesionálne nepochoval všetkých svojich členov, a tak sa na dennej báze stretávate s aktivitami, aké majú v úmysle narušiť vaše progresívne ciele. Priamo, alebo opatrne, cez malé deštruktívne detaily. Vy to viete, oni to vedia. Na verejnosti však musíte vystupovať neutrálne, keďže akákoľvek snaha o priamu či nepriamu likvidáciu oponentov má obrovský spoločenský dopad. Vaše postoje sú pod drobnohľadom lokálnych i svetových médií, ktoré vaše činy kriticky hodnotia. Často sa teda dočkáte negatívnej reflexie, aj keď ste konali v dobrej viere.

Suzerain
Suzerain V diskusii o otázkach vašej krajiny sa stretnete s pestrou názorovou zmesou.
V diskusii o otázkach vašej krajiny sa stretnete s pestrou názorovou zmesou.


Suzerain Rodina je neodškriepiteľnou súčasťou vášho súkromného života. Je s ňou spojené aj značné bezpečnostné riziko.
Rodina je neodškriepiteľnou súčasťou vášho súkromného života. Je s ňou spojené aj značné bezpečnostné riziko.


Suzerain Musíte sa naučiť orientovať v stranách, spoločnostiach.
Musíte sa naučiť orientovať v stranách, spoločnostiach.





Pri takej rozmanitej a rôznorodej textovej hre, ako je Suzerain, je len sťažka identifikovateľný komplexný cieľ, pretože každý hráč sa rozhoduje individuálne a každý akt má za následok sériu ďalších krokov, ktoré vašu prezidentskú kariéru kladne alebo negatívne ovplyvňujú. Samozrejme, všetko ovplyvňuje aj dôležité rozhodnutie, aké podniknete hneď v úvode. Prikloníte sa skôr k politike západu? Alebo preferujete skôr východnú sféru moci? Necháte sa nepriateľmi vyprovokovať a budete mobilizovať armádu okolo svojich hraníc, alebo zvolíte cestu mieru a preukážete im v novej sociálnopolitickej ére dôveru? Uveríte konšpiráciám, alebo sa budete riadiť racionálne? Na všetko máte právo. Rozhodnutie je na vás.

Ja osobne som sa rozhodol pre cestu demokracie, ekonomického rastu a prosperity, taktiež som chcel koncentrovať svoju moc na otvorený obchod a prosperujúcu diplomaciu s okolitými štátmi. Aká by to bola ale hra, keby ste si na začiatku určili šťastný koniec a potom ho bezducho očakávali? Nič nie je také, ako si pôvodne naplánujeme. Starý režim prirodzene nesúhlasí s liberálnou politikou, ktorá je navyše benevolentná aj v otázkach migračnej krízy. Starý režim by rád prijal represívne opatrenia, aby upevnil svoju moc a postupne sa vracal k overeným nacionálnym štruktúram. Tie viedli vo vašej krajine k násilným protestom. Ako sa ale zachovať, keď vám časom začne ísť taktiež o život? Stačí, že ste človekom verejným, zúčastňujete sa na spoločenských udalostiach a podceníte vašu bezpečnosť. Začnete byť paranoidný, alebo sa posnažíte vašich nepriateľov odstrašiť rozvážnosťou a inteligenciou?

Suzerain je obsahovo veľmi komplexná textová hra, v akej okrem politických, diplomatických, vojenských a obchodných otázok riešite aj vlastnú rodinu. V čase strávenom s ňou sa vaša povaha taktiež profiluje. Dospievajúci syn vo vás začína vidieť zaslepeného karieristu a vy sa mu snažíte vysvetliť, že otázky krajiny nie sú len čírou hrou dospelákov. Ide aj o jeho budúcnosť. Je neuveriteľné, na akom širokom poli budete musieť podnikať rozhodnutia.

Aby vás ale pri úvahách nerozbolela hlava, po celý čas vám v pozadí hrá nevtieravá ambientná hudba, nenásilne meniaca atmosféru v závislosti od vašich aktivít. Verte mi, idylická vízia demokratickej a úspešnej krajiny v takej harmónii v akej je táto hudba, má ďaleko od reality. Aj ja sám som podcenil svoju trpezlivosť a s bezpečnosťou som zašiel priďaleko. Navyše radikálnym odmietaním korupcie od seba odstreďujete ľudí, ktorí vám v mieri môžu priniesť dôležitú podporu. Tolerovaná korupcia ale nie je žiadny kompromis a vy sa musíte vysporiadať s enormne prehnitým podhubím systému, v ktorom sa začnete cítiť ako smrteľná a extrémne ohrozená bábka.

Aj legendárna séria zo štúdia Paradox Interactive v zložení Crusader Kings, Europa Universalis, Stellaris, Hearts of Iron si kladie za cieľ priniesť na herný trh tituly bohaté na diplomatické otázky. Tu je však ich orientácia pomerne viditeľne rozdelená. Zatiaľ čo stredoveký svet Crusader Kings je orientovaný na rodové intrigy a sobáše, Europe Universalis dominuje obchod a kolonializmus, Stellaris zase za svoju prednosť môže uviesť prepracovaný systém výskumu a vojensky najprofesionálnejšie pôsobí Hearts of Iron zameraný na dejinné udalosti späté s druhou svetovou vojnou.

Suzerain sa vymyká zo všetkých týchto štruktúr, pretože nikdy to nie je len o ekonomike či len o intrigách. Váš vládny kabinet zostáva aktívny vo všetkých odvetviach a každá sféra považuje výkazy svojej práce za tie najdôležitejšie. Pozor, aby sa vám nestalo, že pri častých úvahách a rozhodovaniach neuvidíte skratku, z ktorej sa vykľuje korupčný škandál namierený priamo na vás. Takéto rozhodnutie je však len čírou fikciou, tu mohli vývojári zapracovať na väčšej miere benefitov pre negatívne rozhodnutie. Cesta korupcie je len nutným adrenalínom, neprofitujete žiadne osobné zisky.

Suzerain
Suzerain Každý deň sa môžete o vašich krokoch voči krajine dočítať v kritickej tlači.
Každý deň sa môžete o vašich krokoch voči krajine dočítať v kritickej tlači.


Suzerain Mapa nemá veľké rozmery, no dosť veľké na plnú koncentráciu vašej pozornosti.
Mapa nemá veľké rozmery, no dosť veľké na plnú koncentráciu vašej pozornosti.


Suzerain Konkurencia nikdy nespí.
Konkurencia nikdy nespí.





Ak sa rozhodnete pre čas strávený s hrou Suzerain, vedzte, že gro vašich strategických úvah budete investovať do nespočetných dialógov. Je to textová, konverzačná hra. Náročná na pozornosť a vyžaduje si aj plnú koncentráciu vašej angličtiny. Jedno zlé rozhodnutie vám môže natrvalo narušiť reputáciu a to, prirodzene, nechcete. Je to ideálna hra na pokračovanie, no musíte si vaše kroky aspoň čiastočne pamätať, inak bude váš prezidentský kabinet nedôveryhodný a schizofrénny. V skratke, máte čo robiť, ak chcete byť dobrým prezidentom alebo zlým diktátorom. Obe cesty, hoci nie sú jediné, so sebou nesú volebnú záťaž. Ľudia vám musia preukázať dôveru. Ak sú nespokojní, očakávajte vzbury.

Hlavu štátu si môžete vyskúšať v rôznych variáciách, každá z nich má cirka desať hodín. Závisí na vašej šikovnosti, no hra je limitovaná. Nečakajte dlhočiznú kampaň, no napriek tomu sa mentálne statočne vyčerpáte.


napísal Manta 28.1.2021
Páči sa mi! (+1)
6.0
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
SUZERAIN
+ široká škála dialogických možností
+ príjemná hudba
+ prehľadná animácia
+ napriek náročnosti dobrá a intuitívna manipulácia
+ informačné kanály v prehľadnosti podobné Wikipédii
- obmedzené možnosti osobného profitu
- nedostatok možností pri personálnom usporiadaní kabinetu
- pomalý reakčný čas pri realizácii vašich plánov
- žiadna vizuálna optimalizácia postáv


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Fellow Traveller / Torpor Games
Štýl: RPG
Dátum vydania: 4. december 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk