ORWELL'S ANIMAL FARM

ORWELL'S ANIMAL FARM

6.0

Keď sa zvieratá správajú ako ľudia

Recenzia na PC verziu

Ideálny svet, kde sú si všetci rovní. Svet plný rovnoprávnosti, každý má prácu, jedlo, má kde spať a ešte k tomu na raňajky má aj voňavú kávu. Totalitné mocnosti vedia byť romanticky príťažlivé a vábia davy ľudí na lacnú propagandu. Môže to byť prípad aj Marxizmu a jeho vízie komunizmu. Práve ten bol inšpiráciou pre Georga Orwella, ktorý vytvoril dielo s názvom Zvieracia farma, prvýkrát publikované v roku 1945 v Spojenom kráľovstve.

V knižnom titule sú titulné prasatá v skutočnosti predstaviteľmi najvyšších revolucionárov – Lenina, Trockého a Stalina. Rovnako sa nájdu prirovnania k nemeckému nacizmu a najmä operácii Barbarossa. Zvieracia farma je zrkadlom komunizmu a konkrétne najmä Sovietskeho zväzu. Nad celým dielom visí výkričník. Idea môže byť dobrá, ale Stalinov pokrútený komunizmus ju využil len vo svoj prospech, a tak sa stal nemilosrdným diktátorom.


V roku 1954 štúdio Disney v spolupráci s americkou CIA vypustilo na verejnosť animovaný film Zvieracia farma, ktorý niektoré drobné, ale dôležité veci oproti knihe zmenil, ale stal sa veľmi populárnym a šlo propagandistický film proti Sovietskemu zväzu. Oplatí sa však pozrieť si ho aj dnes. Ide o nadčasové dielo so silným posolstvom a rozhodne sa nebudete nudiť.

Britské vývojárske štúdio Nerial sa snaží vyzobať najlepšie súčasti z knihy, ale aj z filmu a pridáva vlastné ingrediencie so snahou ovplyvniť určité udalosti v hre. Tá sa pokúša byť vernou adaptáciou obohatenou o drobný manažment. Ale skôr ako o plnohodnotnú hru vlastne ide o grafickú novelu s decentnými zvukmi a oddychovou atmosférou, ktorá je v počiatkoch príjemná, ale neskôr začne mraziť. Podobný efekt má kniha aj film.

Hra sa však vlečie a nevyužíva potenciál moderných technológií a myšlienky autorov tak zostávajú žalostne nevyužité. Z herného hľadiska ide o nudu a stereotyp. Iba klikáte myšou a sem-tam robíte rozhodnutia. Ste za to, aby boli mačky vo výbore a odhlasovali, či majú na farme zostať aj potkany? Fajn. Budete dojiť kravy alebo brániť hranice pred farmármi? Fajn.

V hre ubiehajú dni a roky, ale kedykoľvek ju viete resetovať a skúšať rozhodnutia odznova. Na jednej strane je príjemné vracať sa k príbehu a byť prekvapený z toho, aké zlo vedia spáchať také milučké zvieratká, ešte k tomu v krásnom kreslenom grafickom kabátiku. Ale na druhej strane je tu ten negatívny pocit z premrhanej príležitosti. Mohla vzniknúť naozaj silná videohra, ktorá by sa zapísala do histórie, pretože Orwell by výrazne rezonoval aj v hernej adaptácii. Takto sa však jedná iba o drobné dielo, ktoré navyše v podstate nič nové neprináša. Možno len to, že vás privedie k tomu, aby ste oprášili knižnicu a prečítali si legendárnu knihu.

Hra nie je rozsiahla, ale nudné klikanie myšou môže trvať dlho. Nie je to nič pre netrpezlivých, chýba tu akákoľvek výzva. A práve to môže spôsobiť, že hra skončí v zozname nikdy neprejdených. Je to škoda, pretože sú tu zaujímavé rozhodnutia, je tú mrazivá téma, z ktorej by si navyše mladší hráči mohli niečo zobrať k srdcu. Obzvlášť v súčasnosti, kedy sa západný svet uberá rozporuplnou cestou. George Orwell si určite zaslúži pozornosť aj preto treba oceniť, že sa vývojári z Veľkej Británie pokúsili spracovať jeho dielo a uctili si tak svojho veľkého spisovateľa. I keď to mohlo dopadnúť aj lepšie.



napísal Possol 4.2.2021
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
6.5
Ohodnotiť
ORWELL'S ANIMAL FARM
+ rôzne rozhodnutia
+ krásne grafické spracovanie
+ cit pre detail
- stereotyp
- nevyužitý potenciál


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: The Dairymen / Nerial
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 10. december 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk