TAXI CHAOS

TAXI CHAOS

3.0

Nástupca legendy sa nekoná

Recenzia na Xbox One verziu

Snáď každý z nás už zažil minimálne jednu zlú jazdu taxíkom. Napríklad taxikár naraz obsluhoval tri telefóny a volantu sa veľmi nevenoval. Prípadne počúval hudbu, pri ktorej ste premýšľali, či je jednoduchšie vyskočiť za jazdy, alebo si napchať do uší tie malé voňavé stromčeky. No a čo sa týka tých „vôní“, tiež to nie je vždy ideálne. Ak sa do toho všetkého pripočítajú ešte poučenia o svetových sprisahaniach a podobné debaty, máte o „zábavu“ počas jazdy postarané. Ak vám tieto zlé zážitky z taxíkov v dnešnej dobe chýbajú, nemusíte zúfať. Stačí si zahrať hru, kde sa z vás stane zlý taxikár. A ani kvalita samotnej hry nie je práve najvyššia.

Tí starší z vás asi pozornosť zbystrili už hneď po prvých záberoch z hry. Či už propagačné obrázky, alebo aj priamo obrázky z hry totiž jasne evokujú jednu už takmer zabudnutú klasiku od Segy. Práve Sega totiž už v roku 1999 prišla s nápadom na šialené jazdenie v taxíku ulicami mesta, kde bojujete nielen so zákrutami a úzkymi uličkami, ale najmä s časomierou, aby ste svojich zákazníkov čo najskôr dopravili do cieľa. Hra najskôr zaujala na automatoch, no neskôr sa dostala aj na konzoly a PC. A tak vznikla séria, ktorá sa dočkala 6 ďalších častí, no obdobie najväčšej slávy má už za sebou.

Práve na inšpiráciu touto sériou a nostalgiu jej fanúšikov vsadil holandský tím Team6 Game Studios, ktorý už kedysi priniesol niekoľko taxi hier, no teraz sa k tomuto konceptu vrátil. A bohužiaľ to dopadlo tak, ako v ich prípade zvyčajne. V minulosti nám priniesli napríklad Flatout 3 alebo aj Super Street: The Game. No a táto hra len trošku podvihla kvalitatívnu latku nastavenú predchádzajúcimi titulmi.

Taxi Chaos
Taxi Chaos Výber postavy nemá na hru samotnú vplyv
Výber postavy nemá na hru samotnú vplyv


Taxi Chaos Robíte si starosti kvôli nehodám a policajtom? Nerobte
Robíte si starosti kvôli nehodám a policajtom? Nerobte


Taxi Chaos Autori si pre vás pripravili aj questy
Autori si pre vás pripravili aj questy





Hneď v úvode ale musím povedať, že konečne nejaká hra od Team6 aspoň dobre vyzerá a občas aj znie. Ich predchádzajúce hry boli často strašné po každej stránke a to, že patria k tomu najhoršiemu v danom roku, ste videli už z obrázkov. Ale Taxi Chaos vyzerá na pohľad pekne. Samozrejme, to nie je nejaký grafický skvost, ale príjemne štylizovaná grafika dáva dojem, že toto by mohla byť dobrá hra. Síce nie je, ale naozaj aspoň dobre vyzerá, ak si nevšimnete niektoré detaily a podobne. Modely áut vyzerajú fajn, mesto je pomerne pestré a aj bohaté, len modely postáv sú na tom dosť zle.

No a dokonca ani zvuk nie je vôbec zlý. Samozrejme, zvuky áut sa nesú na rovnaké príšernej vlne ako v predchádzajúcich hrách a ak si budete len brblať pod nosom, bude to viac zodpovedať skutočnému zvuku auta, ale ten zvyšok je na tom lepšie. Napríklad hudba. Skladieb je málo a rýchlo sa opočúvajú, ale trochu mi to pripomenulo niektoré večerné sety Milana Lieskovského v rádiu. Nie sú to skladby, ktoré by ste si niekedy sami dobrovoľne pustili, ale v hre fungujú. Podobne je aj na tom aj dabing. Herci svoje úlohy síce odflákli a veľmi rýchlo zistíte, že každý tu má tak minútu dialógov a hneď sa tak rozhovory taxikára s pasažierom opakujú, ale v hre to funguje. Akurát škoda chýb, keď mužský model postavy hovorí ženským hlasom, či mlado vyzerajúca postava s mladým hlasom hovorí veci, aké by ste čakali od starej postavy. Ešte viac to kazí už tak biedny dojem.

Za ním stojí hlavne herná náplň, ktorá nie je ani zaujímavá, ani zábavná. Môžete si vybrať z dvoch taxikárov bez osobnosti, charizmy a akýchkoľvek rozdielov. Okrem modelu postavy a hlasu teda. Nezáleží teda na tom, či jazdíte s mužom, alebo ženou, na hru to vplyv nemá a dialógy sú stále rovnako zlé. Tak si vyberiete postavičku, vyberiete si auto (aj keď v úvode je dostupné len jedno do 7) a v rámci aktuálneho režimu sa vydávate do ulíc fiktívnej verzie New Yorku. Niekde v pozadí sa črtá Socha slobody, no priamo v meste nechýba prístavná časť, park, finančná štvrť s mrakodrapmi, čínska štvrť a mnoho ďalších typických lokalít, aké v takejto hre ani nesmú chýbať. Mesto nie je nejaké drobné, no ani veľmi veľké. Naprieč ním prefrčíte naozaj rýchlo, no dostanete sa aj na strechy budov, keďže váš taxík vie z nejakého dôvodu aj skákať.

Problém mesta je to, že je jednak dosť nudné, aj napriek tomu všetkému, čo v ňom je, no zároveň jednotlivé jeho časti pôsobia veľmi genericky. Sú to len recyklované prvky, takže sa tam nakoniec ani neviete dobre orientovať. No a vlastne ani nechcete, lebo hru veľmi nechcete hrať. Akurát škoda, že je na tom poznaní mesta založený jeden z režimov, ale k tomu sa ešte dostanem. Trochu pomáha to, že v meste naozaj môžete skákať po strechách. Je to taká krátkodobá a primitívna zábava, ale jazdenie s klientmi je aspoň o niečo zábavnejšie, keď sa nemusíte len držať cesty, ale môžete do cieľa vlastne doskákať.

Dobre, takže tu máme nie škaredú hru s nezáživným mestom. Čo s tým? Na začiatok môžete skúsiť Arcade režim, ktorý vychádza z tej automatovej klasiky. Takže máte limitovaný čas a je len na vás, koľko ľudí v rámci neho stihnete doručiť do cieľa. Každý úspešne doručený pasažier vám pridá sekundy, takže môžete jazdiť dlhšie. Každopádne to ale nie je dlhodobý režim a vždy po pár minútach dojazdíte. Ak sa vám darí v Arcade, môžete si odomknúť Pro režim. Ten je o tom istom, akurát vám už cieľ neukazuje šípka, ale musíte mesto poznať a pamätať si, kde sú jednotlivé miesta, kam chcú zákazníci ísť. Lenže ťažko si zamilujete ulice mesta, keď vás samotná hra nebaví a všetko vyzerá tak genericky.

Ak by ste niekde chceli hľadať väčší objem zábavy, tak snáď len v režime voľnej jazdy. Môžete si len tak jazdiť, sem tam niekoho zobrať, skúmať to nešťastné mesto, prípadne objavíte, že hra má aj nejaké tie questy. Tie sú ale až ubíjajúco nudnú a zle dizajnované. Pod úlohou si tu totiž autori predstavujú to, že zoberiete nejakú konkrétne postavu a potom jej na mape musíte nájsť 3 predmety, ktoré s ňou súvisia. Potom ju musíte zobrať zase a zase hľadať ďalšie 3 predmety. Takto tu napríklad narazíte na rockovú hviezdu, ktorej musíte nájsť 6 lakov na vlasy. Fakt „zábava“.

Taxi Chaos
Taxi Chaos Zápcha? 6iadny problém, stačí ju preskočiť
Zápcha? 6iadny problém, stačí ju preskočiť


Taxi Chaos Graficky to nie je zlé, len si nevšímajte detaily
Graficky to nie je zlé, len si nevšímajte detaily


Taxi Chaos Červená neznamená stoj!
Červená neznamená stoj!





Takýchto úloh je tu 10 a majú hneď niekoľko problémov. Sú hlavne nudné. Ale tiež tie postavy, ktoré musíte voziť, často nie sú nejako zaujímavé a pri tom množstve generických NPC si ich v hre ani nevšimnete. Možno až na ufóna a chlapa v kostýme nosorožca. Tieto quest línie sa nijako nelíšia od vozenia bežných ľudí, sú tak rovnako nudné, jednoducho trasy z A do B. S každou postavou musíte absolvovať dve jazdy. Predmety sa vo svete objavia až po tom, ako odveziete postavu, takže zabudnite na priebežné zbieranie počas skúmania sveta. No a potom je tu ešte umiestnenie týchto predmetov. Možno by ste čakali nejakú logiku v tom, kde ich nájdete, no opak je pravdou. Sú na streche, v rôznych kútoch alebo len tak pri ceste. Prečo ale autori nedali lak na vlasy napríklad pred divadlo či iné miesta, ktoré s ním aspoň okrajovo súvisia?

Ďalšia vec, ktorá hre veľmi nepomáha, je samotné jazdenie. Našťastie to nie je úroveň Flatout 3 a iných tragédií, takže je to o niečo lepšie hrateľné, ale k zábavnej arkádovke to má ďaleko. Áut je tu sedem, správajú sa inak, no nakoniec si uvedomíte, že veľa z nich sa správa z hľadiska ovládania zle, takže sa k nim nebudete vracať a osvojíte si prakticky len to jedno, ktoré je aj rýchle, dobre prechádza zákruty a aj vie dobre zabrzdiť. Ostatné sú tu len do počtu. Občas je totiž ovládanie áut boj, takže pochopiteľne siahnete po tom, ktoré funguje najlepšie. Odomykanie áut nie je zložité a ani nebudete vedieť, ako k niektorým z nich prídete.

Autá majú svoju podivnú zotrvačnosť, fyzika je voči ním benevolentná, a tak aj rôzne krkolomné nehody pre vás končia tým, že hladko pokračujete ďalej. Dokonca sa s nimi môžete točiť na mieste. Ak potrebujete niekam ďalej doskočiť, jednoducho k tomu využijete boost (plyn a brzda naraz) a po mape doslova lietate. Tu a tam sa o niečo zbytočne zaseknete, prípadne sa zaseknete aj o nič, čo vyzerá, akoby v hre boli tu a tam nejako zle nastavené collidery.

Taxi Chaos
Taxi Chaos Spoznáte nielen cesty, ale aj strechy mesta
Spoznáte nielen cesty, ale aj strechy mesta


Taxi Chaos Bugy tu nájdete na každom kroku
Bugy tu nájdete na každom kroku


Taxi Chaos Šípka presne ukazuje na vec, ktorú by ste si mali všimnúť
Šípka presne ukazuje na vec, ktorú by ste si mali všimnúť




Takže už asi tušíte, že hra je nielen nudná, ale aj dosýta naplnená bugmi. Niekde okolo nájdete obrázok z hry, na ktorom je stánok s hotdogmi vo vzduchu. Taktiež tu je niekde aj záber z hry, na ktorom je časť kolies auta prepadnutá pod cestu, čo ovplyvnilo jazdu a bola to ešte väčšia bieda ako bežne. Kolízny model áut je veľmi zlý, no občas vás naozaj rozosmeje, keď vidíte, ako do seba nabúra autobus a auto a ten autobus sám vyskočí na to auto. Takže ani umelá inteligencia nie je nejaký veľký zázrak. Podobných vecí je tu viac, no, našťastie, som si ešte uchoval schopnosť takéto traumy vytesniť.

Istým spôsobom sa cítim naozaj zle, že hre musím dať takúto nízku známku. Už som hral viacero hier od tohto štúdia a boli dosť zlé, no tu vidieť progres. Naozaj sa asi snažili priniesť niečo lepšie, zábavnejšie, akurát to opäť nevyšlo. Je to ale asi ich prvá hra, na ktorú sa dá reálne pozerať a nekričí z nej 3/10 už na prvý pohľad. Dokonca by ste podľa obrázkov mohli povedať, že hra vyzerá lákavo. Takže polovica úspechu za nimi, už ich čaká len tá ťažšia – aby hra dokázala presvedčiť aj svojimi kvalitami a hrateľnosťou. Takto je aj prvá časť Crazy Taxi dnes stále lepšou voľbou


napísal matus_ace 4.3.2021
Páči sa mi!
3.0
Vo svete
5.9
Ohodnotiť
TAXI CHAOS
+ možno tak hodinu si budete hovoriť, že to nie je až také zlé
+ grafika je fajn
+ elektronická hudba pri hraní ujde
- nezaujímavé mesto
- fakt obrovská nuda
- zle navrhnuté „questy"
- žalostne málo obsahu
- obrovská nádielka bugov a glitchov


RECENZIE HRÁČOV
Xbox One
PS4
Switch

Vývoj: Lion Castle / Team6 Game Studio
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 23. február 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18487)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk