BREATHEDGE

BREATHEDGE

8.5

Vesmírny survival so slepačím humorom

Recenzia na PC verziu

Dobrá survival hra vám dá pocit, že ste Robinson, ktorý sa snaží pomocou svojej vynaliezavosti prežiť na opustenom ostrove. Alebo pokojne to môže byť aj inde. Niekde v drsnej severskej krajine pri polárnom kruhu,  v tropickej džungli, pod morskou hladinou alebo vo vesmíre. Tam, vo hviezdach, sa odohráva aj uletené dobrodružstvo jedného svojského chlapíka a jeho nesmrteľnej sliepky.
 
Znie to ako pritiahnuté za vlasy? To bol zámer tvorcov, ktorí sa na tento žáner pozerajú sarkasticky a s humorom, ale popri absurdnostiach, ktoré v tejto hre určite nájdete, prinášajú aj pozoruhodný boj o prežitie. Hoci by sme im mohli trochu vyčítať, že v úvode okrem tabuľky s ovládaním nepodajú hráčovi žiadnu pomocnú ruku aspoň so symbolickým tutoriálom. Niežeby mechaniky hry boli zložité a dosiaľ nevídané, ale fungujú trochu ťažkopádne. Lepšie užívateľské rozhranie a intuitívnejšie používanie vecí a aktivít by nebolo na škodu. Úvod preto pôsobí trochu sterilne, tápate a chvíľami sa môžete cítiť bezradní. I keď vás vývojári skúšajú rozosmiať humornými prvkami.

Vaše dobrodružstvo je vlastne hlásenie stroskotanca, ktorý po nehode skončil na vrakovisku vesmírnych lodí.  Spočiatku sa pokúša privolať pomoc, čo si však vyžaduje opravu mimo pohodlného modulu s futuristickým WC a fotkami príbuzných a rodinnej sliepky. Po správe, že záchrana dorazí o 4369 rokov, vám nezostáva nič iné, len sa spoľahnúť na svoje schopnosti a to, čo poletuje v okolí. Nasadíte si teda skafander a budete robiť časté, ale krátke výpravy do otvoreného vesmíru, kde vaša postava v bezváhovom stave vydrží len 75 sekúnd. To vám stačí na preskúmanie okolitých vrakov a asteroidov, kde nájdete občas funkčné veci, ale častejšie len suroviny, ktoré sa musíte naučiť spracovať a použiť. Plus voľne sa vznášajúce telá neborákov, ktorí mali menej šťastia ako vy, no aj vzácne plány, ktoré vás naučia nové postupy výroby.

Breathedge
Breathedge Hej! V práci sa nespí!
Hej! V práci sa nespí!


Breathedge Vzduchový balón je užitočná pomôcka v otvorenom vesmíre.
Vzduchový balón je užitočná pomôcka v otvorenom vesmíre.


Breathedge Niektoré suroviny pozbierate, iné vydolujete z asteroidov.
Niektoré suroviny pozbierate, iné vydolujete z asteroidov.





Po návrate do modulu sa vám takmer okamžite obnoví kyslíková zásoba a môžete sa opäť na chvíľu vydať von. Alebo si zdriemnete, čím si doplníte život, pozriete kazetu na svojom prehrávači so zabudovanou obrazovkou, no predovšetkým použijete výrobné zariadenie, bez ktorého by ste čoskoro skapali. Vašou základnou úlohou je dbať na to, aby ste mali dostatok potravín. Máte prvé recepty na výrobu vody a balíčkov s jedlom. Na to vám stačia kúsky ľadu, trochu medu a výživy, ktoré poletujú v hrudkách v okolí modulu. Naučíte sa zostrojovať jednoduchšie a potom aj zložitejšie nástroje a veci, ktoré zvýšia vašu šancu na prežitie a dovolia vám robiť dlhšie výpravy a ďalej od modulu.

Všetko, čo sa dá vyrobiť, je rozdelené do  štyroch hlavných kategórií s podskupinami – potrava, výstroj, zdroje a objekty. A asi je vám jasné, že pokročilejšie veci vyžadujú okrem plánov aj viac a vzácnejších surovín. To vás núti vonku sa dobre obzerať, pátrať a všímať si aj zdanlivo bezvýznamné maličkosti. Nikdy totiž neviete, čo sa vám hodí a ako pomôže. Teda možno okrem mŕtveho škrečka a špinavých slipov, čo sú nálezy dobré jedine na pousmiatie a získanie výstredných achievementov. 

Suroviny v malých hrudkách jednoducho pozbierate, väčšie celky, hrudy a debny musíte najskôr rozbiť. Na to potrebujete primitívne kladivo zhotovené z kovového odpadu. A to vám tak, ako ostatné používané náčinie, vydrží len krátky čas, potom sa rozpadne a musíte vyrobiť nové. Skener je nutný na identifikovanie vybraných objektov, z ktorých potom často máte nové plány, prípadne získaniu prístupu. Nožnicami na predĺženej rúčke napríklad postriháte gumu a zachytávač vecí vám dovolí siahnuť aj na to, čo je ťažko prístupné, alebo by vás mohlo zraniť. Vŕtačkou dolujete rudu z asteroidov alebo navŕtate nádoby, ktoré obsahujú nejakú užitočnú tekutinu či plyn. Opravárenským kľúčom dáte dokopy niektoré poškodené mechanizmy a stroje.

K dôležitým veciam patrí výstroj, ktorý vás trochu posilní a ochráni. Nová prilba a oblek zvýšia vašu odolnosť voči rádioaktivite, ktorá by vás na niektorých miestach postupne zabila. Primitívna kyslíková bomba, ktorá na výrobu potrebuje aj odolný kondóm, zvýši kapacitu vášho kyslíka na 100. A ešte si môžete vyrobiť akcelerátor a baterku na lepšie videnie. Zaujímavé sú podporné prostriedky, vďaka ktorým sa nemusíte každú chvíľu vracať naspäť do modulu, ale umožnia vám dosiahnuť nové méty aj zotrvať von dlhšie. Konkrétne sú to jednorazové kyslíkové bomby a skvelé kyslíkové balóny, ktoré vyrobíte vo forme prenosného zariadenia a rozbalíte v otvorenom vesmíre. Balón má vysokú kapacitu kyslíka, ktorý si tam môžete niekoľkokrát dočerpať, až kým sa úplne neminie. Ale ak si zhotovíte aj kyslíkové generátory, tými balóny opäť naplníte.

No to všetko je iba skromný rozbeh. Postupne získate pokročilejší výstroj, ktorý je často nevyhnutný, aby ste sa dostali na špecifické miesta a navyše vám umožní lepšie znášať nepriaznivé podmienky. Napríklad oblek s elektrickou odolnosťou vám dovolí vstúpiť do poškodenej stanice s nebezpečnými výbojmi pri vstupe. Na preniknutie do opustenej vojenskej základne, ktorú strážia drony a veže s pohybovými senzormi, zas potrebujete inú výbavu. A prieskum týchto miest s početnými miestnosťami vám prinesie nové objavy a skúsenosti.

Dostanete sa aj k výstavbe svojej vlastnej stanice, ktorú doplníte rôznymi modulmi a môžete tam aj vyskúmať ďalšie prístroje a pomôcky. Hoci aj extra veľkú kyslíkovú bombu, s ktorou už potom môžete veselo a dlho plachtiť vesmírom. No stále treba dávať pozor na nástrahy a sťažené podmienky, napríklad na istých miestach hrozí aj zamrznutie. Vtedy pomôže alkohol, ktorý vám zvýši telesnú teplotu, no točí sa vám z neho hlava a dá sa využiť aj inak. Preto sú praktickejšie tepelné zdroje, ktoré sa môžu vyskytovať pri vrakoch. Tam znovu na chvíľu pookrejete a keď vám zmizne z prilby námraza, môžete sa zas posunúť ďalej.

Breathedge
Breathedge S týmto sa už dajú robiť dlhé výpravy mimo modulu.
S týmto sa už dajú robiť dlhé výpravy mimo modulu.


Breathedge Nájdete aj malé transporty, ktoré síce nefungujú, ale neraz sa tam dá doplniť kyslík.
Nájdete aj malé transporty, ktoré síce nefungujú, ale neraz sa tam dá doplniť kyslík.


Breathedge Medzi nálezmi sú aj takéto kuriozity.
Medzi nálezmi sú aj takéto kuriozity.





V otvorenom vesmíre sa môžete pohybovať na všetky strany a aby ste sa trochu orientovali, kľúčové miesta sú označené značkami – vrátane vášho modulu, aby ste trafiť späť. Spočiatku je to pohyb pomalý a v bezváhovom stave, bez zemskej príťažlivosti, takže počítajte s určitou zotrvačnosťou a nestabilitou. Môžete sa trošku popohnať tryskovým pohonom, ale iba priebežne a s minimálnym zrýchlením. No vylepšujete a dopracujete sa k jednoduchému vozidlu, ktoré sa dá označiť ako vesmírny skúter, a to je už radosť postupovať ďalej. A nie je to jediný dopravný prostriedok, ktorý sa dá využiť.

V pokročilej fáze hra potom trochu prekvapivo a dosť rázne mení štýl. Pozor! Ak nechcete vedieť priveľa, tento odstavec radšej preskočte. Zo stroskotanca sa stane kapitán lode, s ktorou sa dá letieť do nových oblastí a tam ju bezprostredne pripájať ku vstupom do ďalších základní. Občas si dokonca užijete prestrelky v štýle vesmírnych simulátorov, čím sa hra síce už dosť odkloní od svojho prvotného zámeru, ale je to pekné spestrenie. S novou loďou už nepotrebujete ísť von v skafandri, ale pri medzipristátiach po svojich prechádzate útrobami komplexov, kde vás čakajú nové objavy, plány, pozoruhodné úkazy a situácie. Dokonca aj s menšou prímesou hororu. Suroviny už nemusíte hľadať vonku, stačí ich zbierať po chodbách, prípadne vymlátiť z debničiek a nové veci vyrábate vo svojej lodi.

Pri tom všetkom získate kazety, správy v písanej či elektronickej podobe alebo od umelej inteligencie vášho systému. Natrafíte na bizarné predmety, fotografie a popkultúrne odkazy, pri ktorých sa často pousmejete.  Prečítate si správu E. Ripley, na stenách visia svojské plagáty Conana a Tomb Raidera, Jigsaw má pre vás svojrázne puzzle a možno uvidíte aj Hviezdu smrti. Miestami je to bizarné, ale  vôbec nie zlé. A na rozdiel od mnohých iných survival hier orientovaných primárne na zbieranie surovín a výstavbu, ktoré sa neraz zvrhnú v obyčajný sandbox, tu sa celkom pekne, na pokročilej úrovni rozvíja aj príbeh s komplotom a slušným sortimentom úloh. A celé to postupne graduje, hoci pritom hra pozvoľna upúšťa od náročnejších survival prvkov. Nakoniec to ale všetko veľmi dobre ustojí. A ak sa vám bude po bezmála tridsiatich hodinách s dejovou líniou máliť, môžete si už len tak voľne stavať, snoriť a vracať sa do ľubovoľných lokalít.

Breathedge
Breathedge Zdá sa mi, že  Lara trochu pribrala a predtým nemala fúzy...
Zdá sa mi, že Lara trochu pribrala a predtým nemala fúzy...


Breathedge Môj malý domov s výrobným stolom a momentálne bohatými zásobami.
Môj malý domov s výrobným stolom a momentálne bohatými zásobami.


Breathedge Vstup do vojenskej základne je chránený a nepovolený. Čo s tým?
Vstup do vojenskej základne je chránený a nepovolený. Čo s tým?




Bohatý obsah tvorcovia zabalili do príjemného vizuálu. Otvorený vesmír nie je ani náhodou prázdny, miestami dokonca vyzerá skôr prepchatý, ale to len preto, aby vám ponúkol mnohé zákutia na odhaľovanie. Sú tam spomínané orientačné ikony, ktorých sa v istých momentoch nahromadí až priveľa, takže občas namiesto pomoci už trochu dezorientujú a vyrušujú. Interiéry základní sa snažia byť rôznorodé a väčšinou to tak aj je, obvykle dokážu aspoň sčasti prekvapiť novou štruktúrou alebo javom, ktorý ste v tých predošlých nevideli.  Veľa spoločnosti si neužijete, ale vynahradí vám to váš AI systém, sprievodná hudba či ruské melódie z prehrávača v moduloch. Dizajn je vcelku nápaditý a len tak skoro sa neokuká.

Breathedge je chuťovka, ale najskôr musíte preklenúť náročný a trochu fádny začiatok. Úvod vás môže veľmi ľahko odradiť. Spočiatku si poviete: „ Ok, skúsim to, no zatiaľ ma to nenadchlo.“ A potom nasleduje buď „kašlem na to, uninstall a vrátenie peňazí na Steame“  alebo „fíha, začína to byť zaujímavé“  – a už sa od toho neodtrhnete. Hra postupne mení svoj štýl a na konci je to už výrazne niečo iné ako na začiatku, ale všetko pekne graduje. Dá sa to charakterizovať ako Subnautica vo vesmíre, kde namiesto nedostatku kyslíka pod morskou hladinou riešite vákuum vo hviezdach. Ale tu vás o niečo viac ťahajú príbehové úlohy a tvorcovia to celé prekryli miestami absurdným, ale dobre fungujúcim humorom.


napísal uni 19.3.2021
Páči sa mi! (+2)
8.5
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
BREATHEDGE
+ pôsobivý a postupne sa transformujúci survival vo hviezdach
+ všadeprítomný, občas aj absurdný humor
+ pribúdajúce možnosti, adaptovanie na nové situácie
+ paródie a odkazy na známe hry a filmy
- ťažkopádny rozbeh, ktorý môže vzbudiť pochybnosti
- užívateľské rozhranie a výroba mohli byť intuitívnejšie
- niektorých sklame postupné upúšťanie od náročnejších survival prvkov
- náradie sa veľmi rýchlo opotrebuje
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel core i3, 8 GB RAM, GeForce GTX 660, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: HypeTrain Digital / Redruins Softworks
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 25. február 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19965)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk