BLOODRAYNE 2

BLOODRAYNE 2

7.6

Po dlhom čakaní sa konečne vrátila aj na monitory PC - Rayne, hrdinka s upírskymi schopnosťami a smrtonosnými čepeľami.

Recenzia na PC verziu

Po dlhom čakaní sa konečne vrátila aj na monitory PC – Rayne, hrdinka s upírskymi schopnosťami a smrtonosnými čepeľami. Majitelia konzol Playstation 2 a Xbox si už hodnú chvíľu vychutnávajú krvilačnú lady v plnohodnotnom pokračovaní, čas pre PC nadišiel práve teraz. Otázne je, či toto vyčkávanie naozaj stálo za to.

 

Prvý diel sa odohrával v období druhej svetovej vojny, kde na všetky strany striekala krv nacistických vojakov a oficierov. Dvojka nás posunie o sedemdesiat rokov ďalej. Nemusíte sa však obávať, hlavná hrdinka nie je žiadna babička, ale stále atraktívna mladá dáma. To je jedna z výhod "dhampírov“ – polovičných upírov, nestarnú. Svet je zdanlivo pokojný a nažíva  v relatívnej harmónii. Opak je však pravdou – ľudstvu hrozí veľké nebezpečenstvo a Rayne má plné ruky práce (alebo skôr plné ústa krvi), pretože musí zastaviť upírsku hordu a jej prisluhovačov. A ešte stále má isté nevyrovnané účty z minulosti...

BloodRayne 2
BloodRayne 2
BloodRayne 2


V úvode hry sa ocitnete na slávnosti v honosnom kaštieli. Rayne sa sem však neprišla zabávať. Tunajšia smotánka totiž nemá celkom čisté ruky a zdá sa, že miestny snob by si zaslúžil zopár po papuli. Táto pasáž oboznámi hráča so základným ovládaním a slúži ako nevtieravý tutoriál. To však neznamená, že to bude prechádzka ružovým sadom. Nebudete mať veľa času na obdivovanie rytierskych brnení, elegantného nábytku či starobylých obrazov. Povalia sa na vás skupinky všadeprítomných hrdlorezov, na ktorých neplatí dobré slovo iba ostrá čepeľ a zuby na tepne. Navyše domáci pán nie je žiadny ustráchaný človiečik, ale prefíkaný upír. Jeden z mnohých, s ktorými sa stretnete v dramatickom zápase. Ďalšie boje sa však väčšinou odohrávajú v uliciach mesta, kde fašistov so samopalmi nahradili pankáči s palicami a baseballovými pálkami.

 

Základnými zbraňami fešnej poloupírky sú dlhé nože umiestnené na jej rukách, tak ako v prvej časti. Život si naďalej dopĺňa vysávaním krvi z hrdla nepriateľov. Zostala aj obľúbená harpúna, ktorou sa dajú protivníci odzbrojiť, alebo odhodiť do vzdialeného priestoru. Obzvlášť zábavné je takýmto spôsobom prikladať do rozpálenej pece, alebo otestovať roztočený ventilátor... Určite sa hodia aj efektné kopy, vhodné na lámanie palíc, ktorými sa protivníci účinne chránia pred upírskymi tesákmi. Tentoraz Rayne nepoužíva všemožný arzenál strelných zbraní, ktoré zanechali mŕtvi protivníci. Namiesto toho si osvojila unikátne revolvery a používanou munícou je krv. Dobíjanie "krvolverov“ je pomerne jednoduché – stačí do zásobníka napumpovať trochu životodarnej tekutiny z vyhliadnutej obete. Problém nastáva vo chvíli, keď sa minie strelivo a pozabudnete obnoviť zásoby – vtedy za každý výstrel platí Rayne vlastnou krvou.

 

Okrem týchto prostriedkov hlavná hrdinka používa aj špeciálne upírske sily. Sú rozdelené do troch kategórií – sily aury, sily zúrivosti a rýchlosily a obsahujú po tri unikátne schopnosti. U síl aury určite oceníte aura videnie, pri ktorom sa zmení náhľad na svet a vy uvidíte tajné upírske sídla, kľúče a vstupné portály, ktoré by inak zostali skryté. Súčasne je to aj forma nápovedy, pretože sú zvýraznené aj miesta a objekty, pomocou ktorých by ste mali dosiahnuť ďalšiu kľúčovú lokalitu. Napríklad oplotenia a tyče, po ktorých máte šplhať a skákať, piliere ktoré treba zničiť, aby sa uvoľnil prechod atď. Sily zúrivosti sú súborom útočných schopností a dočasne zvyšujú ničivé schopnosti vašej postavy. Sily rýchlosti umožnia spomaliť alebo naopak zrýchliť čas a tak poskytnú Rayne priestor na taktiku a rýchly výpad.

BloodRayne 2
BloodRayne 2
BloodRayne 2


Pri útoku a vysávaní krvi Rayne používa veľké množstvo špeciálnych pohybov a brutálne ničivé pohyby – takzvané fatality. Je to niekoľko desiatok viac či menej zložitých klávesových kombinácií a určite poteší, že ich zoznam aj postup nájdete v menu v sekcii  zoznam pohybov. V podstate si vystačíte s niekoľkými z nich, ale pohľad na mäsiarske umenie, ktoré Rayne prevádza početnými spôsobmi je úchvatný. Bohužiaľ, ovládanie v hre je vyriešené veľmi neprakticky. Takže inak zaujímavé boje, skoky a atletické výkony, pri ktorých Rayne skáče po lešeniach, balkónoch i vežiach sú dosť náročné na šikovné prsty. (Ideálne je použiť gamepad, potom je to o niečo lepšie.) Keď k tomu pridáte vysokú obtiažnosť a nešťastne umiestnené checkpointy, postupne stratíte chuť pokračovať v hre.

 

Niekoľko prvých hodín sa naozaj bavíte. Oceníte elegantné skoky, kombá a zaujímavé vstupy, ako napríklad vhadzovanie nepriateľov do krvilačného auta. Potom však nastúpi tvrdá realita a začne sa útok na vaše nervy. Ukážková situácia. Ste zahnaní do úzkych a obklopí vás množstvo pouličných bitkárov. Sú takí dotieraví, že každú chvíľu ležíte na zemi. Krkolomné ovládanie vám zabráni dostatočne rýchlo reagovať a tak s vypätím všetkých síl a pravdepodobne po niekoľkých reštartoch úspešne zdoláte celú tlupu. Bezprostredne potom však nasleduje súboj s upírskou beštiou a jej poskokmi a zrejme KO našej milej Rayne. Keďže najbližší checkpoint je umiestnený pred pouličným bojom, čaká vás opäť partia chulgánov a neľahký súboj s ozubenou kreatúrou. A žeby ďalší reštart?

 

K nedostatkom môžeme pripočítať aj nie celkom vyladenú kameru. Napriek tomu, že pomocou myši sa dá pomerne dobre orientovať v teréne, občas sa skrátka dostanete na neprehľadné úseky, kde kvôli zlému pohľadu prídete o krk, alebo spadnete. Ešteže Rayne je upírka a dopadne na nohy bez zranení ako mačka. To by sa však dalo prežiť, nebyť   zásadných vyššie uvedených kazov.

 

Čo sa týka grafického spracovania, je na vysokej úrovni. Pekne modelované interiéry aj exteriéry sú doplnené početnými objektmi, ktoré sa dajú väčšinou zdemolovať a rozbiť na kúsky. Nepriatelia v pohybe tiež nevyzerajú zle a pohľad na Rayne v akcii je úchvatný. Ozvučenie je na úrovni. Trochu zamrzí tá kamera, ale celkovo vzaté technická úroveň hry je v poriadku a pritom hardvérové nároky sú prijateľné.

BloodRayne 2
BloodRayne 2
BloodRayne 2


Na PC verziu BloodRayne 2 sme čakali dosť dlho a nedá sa povedať, že sa to vyčkávanie oplatilo. V porovnaní s verziou pre konzoly je tento produkt akosi nedotiahnutý. Strašidelné ovládanie v kombinácii so značnou obtiažnosťou pôsobí dosť deprimujúco. Hre chýba iskra a nedosahuje úroveň prvého dielu. Nie je to síce titul na zahodenie, ale mohol dopadnúť aj lepšie.


napísal uni 7.9.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
BloodRayne 2 trailer
| BLOODRAYNE 2 TRAILER
[6.1.2004]
7.6
Ohodnotiť
BLOODRAYNE 2
+ upírske sily
+ dobrá atmosféra
+ množstvo špeciálnych pohybov
- nepraktické ovládanie
- vysoká obtiažnosť
- nevhodne umiestnené checkpointy

Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1000 MHz, 256MB RAM, 64MB grafická karta
Doporučená konfigurácia: CPU 1800MHz, 512MB RAM, 128MB RAM grafická karta, gamepad


RECENZIE HRÁČOV
BloodRayne 2
7.5
XTREME    16.8.2005
BloodRayne je späť- krvavejšia, temnejšia,viac sexi...ale dokáže prekonať svoj prvý diel? Od...prečítať celé
PC

Vývoj: Majesco Sales / Terminal Reality
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 12. október 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19544)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk