Ako čeliť zdravotným problémom pri práci s PC, tabletmi a smartfónmi?

Tí, čo stále pozerajú do obrazovky, to vedia – pália nás oči a bolí chrbát. Ale vieme, ako tomu predchádzať.

pridal PR 22.4.2021 o 17:58 pod informácia
Ako čeliť zdravotným problémom pri práci s PC, tabletmi a smartfónmi?

INFORMÁCIA > NOVINKY >

Máme za sebou rok lockdownu a oveľa viac hodín pred obrazovkami. Dokonca tak veľa, že slovenská online populácia hlási „otrávenosť z pozerania do obrazoviek počítačov, tabletov a smartfónov“.

Reprezentatívny prieskum na tému „Ako vníma svoju duševnú a fyzickú kondíciu internetová populácia Slovenska" realizovala v marci 2021 agentúra Nielsen Admosphere pre značku ASUS (Omnibus, populácia od 15 rokov).

Čo je veľa, to je veľa

Necelá polovica slovenskej online populácie je „otrávená“ z používania IKT a neustáleho pozerania sa do obrazoviek, výrazne viacej sú otrávené ženy a prítomnosť pri obrazovke unavuje najviac mladých ľudí vo veku 15 – 24 a potom hneď skupinu 35 – 44 rokov.

90 percent slovenskej online populácie v reprezentatívnom prieskume potvrdilo, že práca s počítačmi, tabletmi a smartfónmi im prináša viacero zdravotných problémov. Pália a režú ich oči (45 %), bolí chrbát (35,6 %), majú bolesti hlavy a závraty (19 %) a opuchnuté nohy (8 %).

Zároveň však priznali aj najčastejšie zlozvyky pri práci s počítačom či mobilnými zariadeniami. Uvádzali súčasne viacero ohrození, ale takmer tri štvrtiny respondentov sa zhodli na nesprávnom sedení a takmer polovica populácie uvádza ako škodlivé modré svetlo z obrazovky.

Ako čeliť zdravotným problémom pri práci s PC, tabletmi a smartfónmi?

Reprezentatívny prieskum na tému, ako vníma svoju duševnú a fyzickú kondíciu internetová populácia Slovenska, realizovala v marci 2021 agentúra Nielsen Admosphere pre značku ASUS (Omnibus, populácia od 15 rokov).

 

Opäť najviac negatív na práci s IKT prostriedkami nachádza veková skupina 15 – 24 rokov, kde až 95 percent (!) označilo viacero škodlivých vplyvov na zdravie. Odsudzujú nesprávne sedenie, modré svetlo z obrazovky, ale takmer polovica si je vedomá, že ich ohrozujú aj stravovacie poruchy, čo je najviac v porovnaní s inými vekovými skupinami. Starosťami o zdravie sa im približujú ich generační nasledovníci vo veku 25 – 34 rokov.

Poznávate sa?

  • Sedenie s nohou pod sebou, vykladanie nôh na stoličku do výšky bedier, prekladanie nohy cez nohu, asymetricky usporiadané pracovisko, zvesenie hlavy pri používaní mobilu, nesprávne držanie tela, hodiny bez pohybu...
  • Sústredený pohľad na obrazovku, dlhé hodiny pri počítači či mobile, práca v prostredí so suchým a teplým vzduchom, učenie sa či práca v podvečerných alebo vo večerných hodinách...

 

Nič nové, ale predsa niečo

Fyzioterapeut Tomáš Malárik a očný lekár Peter Žiak pomenovali najčastejšie zlozvyky a príčiny zdravotných problémov slovenskej online populácie. Nové a zarážajúce je však to, že ich ordinácie sa v uplynulom covidovom roku naplnili a plnia čoraz mladšími pacientmi.

 

* Radí MUDr. Peter Žiak, PhD., hlavný odborník MZ SR na oftalmológiu, prednosta Očnej kliniky JLF UK a UNM Martin

Modré svetlo z obrazovky

Modré svetlo obrazoviek je vlastne prevaha modrej zložky v podsvietení obrazoviek. Toto svetlo nám priamo neškodí, podobne ako nám neškodí svetlo modrej oblohy pri jasnom slnečnom dni. Farbu svetla podvedome vnímame špeciálnym typom fotoreceptorov v sietnici, ktoré sú citlivé práve na modrofialovú zložku svetla. Pokiaľ vo večerných hodinách pracujeme s obrazovkou s prevahou modrého svetla, môže nás aktivovať a môžeme potom horšie zaspávať. Na tento proces má vplyv aj celkový jas obrazovky.

Ako predchádzať páliacim očiam

Odpoveď je jednoduchá. Je potrebné robiť častejšie prestávky, pozrieť sa napríklad von oknom. Uvedomiť si, že treba žmurkať častejšie, a robiť to. Existujú aplikácie, ktoré sledujú používateľa webkamerou a upozornia ho, keď málo žmurká. Je vhodné, pokiaľ je to možné, tiež používať v pracovnom prostredí zvlhčovače vzduchu. V ťažších prípadoch, keď tieto postupy nepomáhajú, je možné používať očné kvapky, tzv. umelé slzy. U ľudí nad 45 rokov je potrebné na prácu na blízko používať vhodné okuliare.

Ako čeliť zdravotným problémom pri práci s PC, tabletmi a smartfónmi?


* Radí Tomáš Malárik, fyzioterapeut, chiropraktik a osteopat z rehabilitačného centra Fyzio Klinik

 

Treba meniť polohy, čiže nepohyb za pohyb

Veľkú zmenu vieme spraviť už len tým, že zmeníme človeku rytmus osemhodinového sedenia. Napríklad dve hodiny státia, štyri hodiny sedenia a hodinu drepy, sedenie na kľakačke alebo cvičenie na fitlopte. Mobil si dajte na úroveň očí, keď ho používate.

 

Každý potrebuje iný čas

Do svojej každodennej rutiny by sme mali zaradiť pravidelný pohyb a správny oddych. Prvým dobrým znamením je vôľa, že človek chce zmeniť nesprávny návyk. Fyzioterapeut vám ukáže správne cviky, ktoré podporujú správne držanie tela. Po čase je dobré prísť na terapiu opäť, utvrdiť sa v tom, že správne cvičím, prípadne posunúť obťažnosť cvikov alebo ich úplne zmeniť, pokiaľ nám nevyhovujú.

 

* A naozaj skvelý praktický tip na záver

Na CES 2021 uviedla značka ASUS nový rad notebookov ZenBookOLED displejmi, ktoré dokážu vykresliť žiarivejšie farby aj dokonalú čiernu farbu a pridávajú dôležitý zdravotný benefit. Tým, že displeje majú kalibrovanie farebného spektra, vyžarujú až o 70 percent menej škodlivého modrého svetla.

Agresívne modré sa nachádza v spektre 415 – 450 nanometrov a jeho eliminácia na displeji sa dosiahne posunutím spektra do 460 nanometrov. Na rozdiel od rôznych filtrov, ktoré sa používajú na obrazovkách a v okuliaroch, tento delikátny technický posun nespôsobuje žiadne skreslenie farieb. Precízna kvalita a výkon sú dosiahnuté použitím špeciálnych organických svetelných materiálov v OLED displeji.





Ako čeliť zdravotným problémom pri práci s PC, tabletmi a smartfónmi?  Ako čeliť zdravotným problémom pri práci s PC, tabletmi a smartfónmi?  Ako čeliť zdravotným problémom pri práci s PC, tabletmi a smartfónmi?
Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19941)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk