ASSASSIN'S CREED VALHALLA: WRATH OF THE DRUIDS

ASSASSIN'S CREED VALHALLA: WRATH OF THE DRUIDS

7.5

Írsko vám bude ležať pri nohách

Recenzia na PC verziu

Ubisoft štandardne do Assassin's Creed hier prináša vždy dve veľké expanzie a ani pri Assassin's Creed Valhalla to nebude iné. Tentoraz príde Wrath of the Druids, ktorá nás zavedie do Írska a nasledovať ju bude Siege of Paris, ktorá nás zavedie do Paríža v čase vikingského útoku. Obe prinesú vlastné rozsiahle mapy a vlastné možnosti do hrateľnosti.

Teraz tu máme prvú Wrath of the Druids expanziu, v ktorej pocestujeme do Írska. To sa nám otvorí podobne ako v pôvodnej hre Anglicko a budeme ho môcť celé objavovať a zjednocovať. Mapa bude menšia ako Anglicko, ale na DLC to bude stále viac ako dostatočne rozsiahle a zároveň nebudú chýbať nové doplnky do hrateľnosti. Tie budú špecifické pre menej rozvinuté Írsko. Do Anglicka by sa až tak nehodili, ale tu sadnú.

Zároveň však nečakajte niečo výrazne odlišné od základnej hry. Je to znovu o spoznávaní územia, plnenie misií pre miestnych vodcov, boje, nájazdy a obsadzovanie lokalít. Autori to tu netlačili do niečoho nového. Chceli ponúknuť ďalšie územie a inú atmosféru a inú sociálnu situáciu ako v Anglicku. Celé to budete spoznávať v približne 20 hodinách. Samotná kampaň z toho vyjde na približne 12 hodín, zvyšok vedľajšie misie a objavovanie prostredí. 

Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids
Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids Išli by ste radi do Írska?
Išli by ste radi do Írska?


Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids Írsko má približne tretinovú mapu oproti Anglicku, stále je však dostatočne veľká.
Írsko má približne tretinovú mapu oproti Anglicku, stále je však dostatočne veľká.


Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids Prostredie Írska bude zelenšie, upršané a aj hornatejšie.
Prostredie Írska bude zelenšie, upršané a aj hornatejšie.





Expanzia do vašej dediny Ravensthorpe v Anglicku pridá írskeho obchodníka Azara a ak mu pomôžete založiť svoj obchod, zavedie vás do Írska. Tam potrebuje miestny kráľ pomoc v zjednotení krajiny. Na ceste vás síce čaká ešte prekonanie blokády, ale to bude len malý tréning predtým, ako sa dostanete do novej krajiny. Írsko bude odlišné od Anglicka. Nie je také rozvinuté. Nie sú tu také pevnosti, také veľké mestá, obchod. Hlavne však kráľ potrebuje pomoc so získaním kontroly nad územím, ako aj s likvidáciou odtrhnutých druidov, ktorí chcú zastaviť to, čo prichádza.  Krajina je totiž na pokraji zmeny. Prichádza do nej kresťanstvo a pohania sú pomaly asimilovaní.  

Budeme tak sledovať príbeh, ktorý nás prevedie situáciou v krajine. Ukáže nám jej krásy a aj temnotu. Popritom budeme pre kráľa plniť úlohy, pomáhať dobýjať pevnosti, rozširovať jeho vplyv, ale aj rozvíjať obchod v krajine, kde sa budeme snažiť po celom území oslobodiť trhoviská. 

Keďže tu nemáte vlastnú dedinu na vylepšovanie, budete vylepšovať samotné trhy, ale okrem nich aj hlavné mesto Dublin. Všetko, samozrejme, zo získaných tovarov z misii alebo nájazdov. Je to nakoniec aj jedna z vašich hlavných úloh v expanzii. Doplní to aj hlbšie zapracované obchodovanie, keďže váš hlavný kontakt Azar je obchodník.

Zároveň, keďže starí nepriatelia ostali v Anglicku, tu pribudnú noví, a to kult druidov Children of Danu, ktorých je potrebné sa zbaviť. Dostanete tak nový zoznam skrytých nepriateľov, ktorých budete musieť po krajine hľadať a postupne likvidovať. Ale ak budete chcieť viac misií, pribudne aj ďalšia novinka, a to vtáčia búdka, do ktorej budú prichádzať doplnkové úlohy. Tieto budú mať primárne a voliteľné úlohy, pričom splníte aj vedľajšie, získate viac bonusových zásob.

Samotná hrateľnosť sa nemení, a teda sekanie nepriateľov naokolo bude základom, ale zároveň tu cítiť väčší tlak na stealth hrateľnosť, kde veľa misii má sekundárne ciele, aby vás nevideli alebo aby ste niekoho zbytočne nezabili. Ak budete chcieť, natrápite sa viac, ale získate lepší zážitok a zlepšíte sa v zakrádaní. Niekedy to bude aj vhodnejší prístup kvôli veľkej sile niektorých nepriateľov.

Spolu s tým expanzia prináša aj nové zaujímavé zbrane. Nový silný luk bude veľmi dobrý pomocník, vykšeftovať s Azarom budete môcť aj silný nôž, kvalitné štíty, ale nájdete aj špeciálny oštep, pri ktorom po troch útokoch nepriateľa skolí blesk. Plus viete získať ďalšie legendárne írske zbrane.

Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids
Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids Jasné, že som idiot, ale aj tak ťa skúsim zbaliť
Jasné, že som idiot, ale aj tak ťa skúsim zbaliť


Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids Novinkou v hre bude obsadzovanie a vylepšovanie obchodných miest.
Novinkou v hre bude obsadzovanie a vylepšovanie obchodných miest.


Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids Už ti niekto povedal, že ti smrdí z papule?
Už ti niekto povedal, že ti smrdí z papule?





Popritom všetkom budete spoznávať nádherné prostredie Írska. Mapa tu zachytáva stredné a severné Írsko s veľkosťou 5 kilometrov na výšku. Pre porovnanie pôvodná mapa Anglicka má 13,5 kilometra. Nie je teda také veľké ako pôvodná hra, ale zase na DLC to je viac ako dostatočné. Niekoľko hodín vám potrvá už len celé ho precestovať a vychutnať si nížiny, ale aj hory, ktoré vám strmými kaňonmi zabránia v ďalšej ceste, ako aj netradičné pevnosti. Celé to dopĺňa nesmierne premenlivé počasie - chvíľu prší, chvíľu je slnko, často niekde vidíte dúhu. Je to pekný pohľad. 

Čo nie je pekné, sú temné stránky Írska. Hlavne Children of Danu majú svojský prístup k bojom a ich halucinogénne hmly dokážu vytvoriť nepríjemné monštrá, proti ktorým je následne potrebné bojovať. Nebude to vždy jednoduché, ale osviežuje to hrateľnosť a pridáva niečo nové. Možno to správnym smerom vylepšuje strety s nepriateľmi aj oproti pôvodnému príbehu.

Graficky je to celé stále pôsobivé a prostredie si jednoznačne vychutnáte. Írsko je iné ako Nórsko a Anglicko a ponúka zelenšie prostredie s kontrastom hôr a nížin, ako aj množstvom riek, tajných jaskýň a druidských okultných centier. Aj keď je zároveň menej zastavané a nie je tu až toľko miest alebo pevnosti, ale zato sú rozmanité a netradičné. Hrad na dvoch útesoch je veľmi pôsobivý a zaujímavý je aj prechod Dublinom, ktorý bol v tých časoch len väčšou osadou, ale už sa začínal formovať na mesto. Vy mu v tom výrazne pomôžete.

Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids
Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids Niektoré veľké zrázy viete prekonať lanom. Problém je, keď sa potrebujete dostať naspäť.
Niektoré veľké zrázy viete prekonať lanom. Problém je, keď sa potrebujete dostať naspäť.


Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids Pohanské zvyky práve začína vytláčať nastupujúce kresťanstvo
Pohanské zvyky práve začína vytláčať nastupujúce kresťanstvo


Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids Dúhy sú základom Írska.
Dúhy sú základom Írska.




Expanzia Wrath of the Druids pre Assassin's Creed Valhalla ponúka mix niekoľkých nových a väčšiny známych vecí z pôvodnej hry, ale v novom írskom prostredí s novým zaujímavým nepriateľom. Celé to tu ťahá príbeh, ktorý ukazuje stav krajiny a aj jeho odvrátené pohanské stránky, ako aj postupný nástup kresťanstva. Možno je škoda, že tvorcovia neskúsili spraviť niečo odlišnejšie od pôvodnej hry, ale výlet do Írska je napriek tomu zaujímavý.


napísal saver 14.5.2021
Páči sa mi! (+2)
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
ASSASSIN'S CREED VALHALLA: WRATH OF THE DRUIDS
+ nová rozsiahla mapa
+ dobre zachytené Írsko, ako vizuálne, tak aj atmosférou a príbehom
+ niekoľko noviniek do hrateľnosti
- málo odlišností od pôvodnej hry


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One


Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 13. máj 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18390)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk