NEW POKÉMON SNAP

NEW POKÉMON SNAP

8.0

Relaxovanie s pokémonmi

Recenzia na Switch verziu

Koľko rôznych spin-offov dokáže Nintendo vyťažiť z Pokémonov? Niektorí ohýbatelia franšíz by sa mohli učiť, aké rôzne techniky možno vytasiť na dobre známe postavičky. Prirodzene, Pokédex má už stovky druhov, s ktorými môžete skúšať rozmanité aktivity. Nielen zber, taktické akcie, ale aj pútavé výpravy do bludísk a najnovšie je tu šanca nadviazať na 22-ročný titul, kde sa Pokémoni fotili...

Odtiaľ pochádza názov novinky, kde máte všetko: New – druhý diel série (jednotku hral asi málokto na N64). Pokémon – jasné, je ich tu viac ako 200. Snap – bude sa fotiť v správnej chvíli. Zoomovať na pohyblivé objekty, ktoré robia vždy iné postoje a tie sa budú hodnotiť.

Keď si vyberiete hrdinu či hrdinku, rýchlo sa zoznámite s prostredím regiónu Lental, kde sa pokúša Profesor Mirror a jeho asistenti Rita a Phil zmapovať žijúcich Pokémonov (i nejaké legendy). K tomu sa hodí pomoc dobrovoľníka, ktorý sa vydáva v špeciálnom vznášadle NEO-ONE do rôznych častí ostrovov a snaží sa nafotiť čo najviac fauny (a sčasti i flóry). Vaším novým domovom je laboratórium, ale gro toho zaujímavého sa odohráva v divočine. Hlavné časti menu jasne odlišujú, kde trávite čas – Research sú výbehy do terénu, v Labe sa triedia fotografie a získavajú dobré hodnotenia.


V prvých hodinách má hra skvelý náboj a vždy vás za niečo odmení. Je to cena za neustále úlohy, aj tutoriály, kedy hra postupne odhaľuje fungovanie a triky. A na štarte vás azda zarazí, že mechanizmus je na pohľad veľmi jednoduchý: o pohyb sa nestaráte, lebo hra vás posúva vpred ako klasická koľajová strieľačka (typu House of the Dead). A fotografovanie realizujete cez cvakanie jedným tlačidlom, nasmerovanie hľadáčika cez páčku alebo pohyb celej konzoly. Do toho sa však miešajú bonusové možnosti, ktoré vám nahrajú body či výhody – cez jedno tlačidlo môžete skenovať okolie či určité predmety, ďalším tlačidlom môžete hádzať návnady, ktoré majú šancu väčšmi prilákať Pokémonov.

Štruktúra hry je ideálna aj pre krátke herné seansy. Môžete sa vydať na výpravu do jedného z levelov, za pár minút nacvakáte, čo sa dá a potom sa ide hodnotiť. Fáza evalvácie je dôležitá a satisfakčná, aby ste nefotili iba pre osobný pocit, ale poriadne body, vypĺňanie Photodexu a posúvali sa ďalej. Po vašej výprave sa v labáku preukážete profesorovi fotografiami, ktoré sú predbežné ohodnotené – kvalita foto sa rieši jednak cez kategórie (hviezdičky od 1 do 4) a zároveň každá má vlastné atribúty: ako ste na nej zachytili objekt, či bol ďaleko, dal pózu, využili ste pozadie atď. Za všetky atribúty dostanete výsledný počet bodov, takže fotka má jednak hviezdičkovú kategóriu a aj skóre. Samozrejme, ak budete chcieť grindovať a zlepšiť sami seba i nahrabať viac bodov, môžete prekonávať aj konkrétne fotografie.

Na začiatku je všetko vzácne a ste radi, že zachytíte nové druhy Pokémonov. Neskôr sa zameriate na kategórie foto: môžete mať štyri, takže neraz pomôže vrátiť sa a ak už aj máte 3-hviezdičkový záber, stále treba získať do albumu aj dva „horšie“ – s 1 a 2 hviezdičkami. Navyše každý level má stanovený istý počet bodov – ak ho dosiahnete, posunie sa na vyššiu úroveň a to umožní prísť na novú výpravu. A vyššia úroveň tradične značí lepších Pokémonov, viac druhov nové možnosti, azda nové pózy. Je tu výborne pripravený kolobeh, ale zároveň vám hra dáva voľbu – chcete upaľovať stále do nových miest či najprv poriadne zmapujete tie prvé?

Vďaka tomu funguje pocit z postupu a cyklus je efektívny. Lepšie fotky = viac bodov = vyššia úroveň = viac regiónov = lepší Pokémoni. Samozrejme, po určitej fáze zistíte, že už nezískate veľa nových záberov alebo na úroveň sa viac nadriete, ale každý beh vo vznášadle prinesie ovocie a istú odmenu. Mohli by sme polemizovať, či 214 Pokémonov nie je málo, ale hra s nimi efektne pracuje: vyšší počet by vás už mohol začať mýliť – sám som sa občas pristihol pri fotení trávnatých Pokémonov, či som ich už videl alebo ešte nie a mám fotiť ako o život.

A ikonickí fešáci sa uvoľňujú postupne, to je výborná devíza pre hru. Niektorí potrebujú vyššiu úroveň a ďalší zase lákadlá typu ovocie, aby vyšli zo svojho úkrytu. V hre sú aj melódie, ktoré sú nápomocné na roztancovanie Pokémonov – a dobré tančeky, to sú opäť sľubné pózy na vyšší počet hviezdičiek. Na nočné záťahy sú vhodné rôzne svietiace orby, ktoré majú dve úlohy: rozsvietia Pokémonov a to sú skvelé zábery alebo dokonca môžu zmeniť svoje správania – a to opäť signalizuje odlišné momentky. To sú celkom zásadné pomôcky, vďaka orbom sa spachtoši prebúdzajú, smutné druhy získajú úsmev a nenápadné typy sa osmeľujú (ak už nevypálili po bobuliach, čo je lacný, ale spoľahlivý trik).

Samostatnou kapitolou sú tzv. Illumina fenomény, kde sa obrovský Pokémon vydá na obed a keď chrúme vzácnu rastlinu, začne pár sekúnd svetielkovať a vtedy získate mimoriadne cenné zábery. Professor Mirror sa zameral špeciálne na tento úkaz a samostatné levely sú venované prechádzkam s veľkými druhmi (pripomenie to až Jurský park).

Lental región ponúkne rôzne prostredia, časové obdobia a druhy úrovní: dostanete sa k zeleni (lesy), žltým pláňam (púšte) i azúru (na pláže). Samozrejme, objaviť chcete všetky čo najskôr – hoci osobne odporúčam zdržať sa najprv v otvorených leveloch, zopakovať ich pár ráz a potom sa pustiť do iných. Netreba mať otvorených viac ako štyri-päť súčasne: hoci vstrebávate rozličné druhy, treba sa sústrediť na sadu Pokémonov, zozbierať možné zábery a pustiť sa ďalej.

Milovníci editovania záberov sa môžu tešiť aj na fíčurku Re-Snap, ktorá vám umožní ďalej sa baviť s fotografiami, pridávať rozličné výrezy, filtre, nálepky alebo rámy. Osobne nie som fanúšik post-produkcie, ale ak ste ochotní tráviť čas v editore, máte ideálnu možnosť. Editované zábery si môžete ukladať samostatne do zbierky a zdieľať ich aj s ostatnými.


Príbehová kampaň má istú porciu, ale správne tušíte, že na jej koniec sa môžete dostať relatívne skoro, ale nemusíte mať pochytané všetky druhy či vylevelované prostredia. Ale bola by to veľká škoda, lebo obsahu a druhov je tu neúrekom, najmä ak si uvedomíte, že 214 Pokémonov po štyroch hviezdičkách, to smerujeme takmer k tisícke kvalitných záberov. Navyše sú tu rozmanité zadania, ktoré vám pomôžu nájsť cestu k top záberom, takže treba dávať pozor aj pri brífingu u Professora.

Grafika využíva mäkkú paletu farieb a príjemné rozlíšenie na Switch. Je to mierumilovná hra, kde sa zrelaxujete, nafotíte desiatky záberov (akurát sledujte či si nevybúchate počet záberov) a teší ma, že si môžete zvoliť rozličné jazykové stopy. Niežeby bola hra plne nahovorená, skôr občas vyhŕknu postavy pár slov – napríklad začiatočné slova viet. A taká japončina je autentická a dobre sem padne.

New Pokémon Snap je splnený sen pre pár znalcov a objavná relaxačná hra pre fanúšikov série. Nemá klasické mechanizmy, ale starých známych a s nimi sa ľahko zhostíte novej úlohy v pútavom svete.


napísal Korec 17.5.2021
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
NEW POKÉMON SNAP
+ zaujímavý koncept s rôznymi obmenami
+ šikovné a rôznorodé ovládanie
+ krásne prostredia a atmosférická grafika
+ štruktúra výletov a systém levelovania
+ efektné pomôcky a rozmanité zadania
+ vhodný systém hodnotenia a lov na body
+ nočné výpravy a Illumina Pokémoni sú top zážitky
- občas zvláštne hodnotenie fotografií
- niektoré ciele sú ťažšie uchopiteľné


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Nintendo / Bandai Namco
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 30. apríl 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19841)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk