SHADOW MAN: REMASTERED

SHADOW MAN: REMASTERED

8.0

Vrátil sa, aby zastavil zlo

Recenzia na PC verziu

Remastery starých hier sú čím ďalej populárnejšie. Hlavne keď ide o herné klasiky väčšinou z deväťdesiatych rokov. Teraz prišiel rad na akčnú hru, ktorá vo svojom čase kombinovala dobrodružné prvky Tomb Raidera s príchuťou voodoo hororu a tajomstva. Síce sa v herných análoch nespomína tak často ako kolekcia hier s Larou Croft a neobsahuje osobitú atmosféru prvých Resident Evil kúskov, má však určitú fanúšikovskú základňu a jedno vcelku dobré pokračovanie.

Vaša postava Michael LeRoi aka Shadow man je posledný z rodovej línie bojovníkov voodoo, ktorí chránia svet živých (Liveside) pred hrozbami, čo prichádzajú zo sveta mŕtvych (Deadside). Vašou hlavnou misiou je zastaviť takzvanú päťku, skupinu mŕtvych sériových vrahov naverbovaných temnou légiou z Deadside, ktorá nimi chce otvoriť pekelné brány a vpustiť do sveta živých armádu temných duší a rozpútať tak Apokalypsu na Zemi. Pomocou shadow zbrane sa budete snažiť nastoliť narušenú rovnováhu a odvrátiť tak dobu temna.

Shadow Man: Remastered
Shadow Man: Remastered „ Všelijako sa zjavuje a berie na seba rôzne podoby...
„ Všelijako sa zjavuje a berie na seba rôzne podoby...


Shadow Man: Remastered Zaspominate si aj na klasického Tomb Raidera.
Zaspominate si aj na klasického Tomb Raidera.


Shadow Man: Remastered Vývojári remasteru sa vyhrali s grafikou, ako aj s osvetlením scén.
Vývojári remasteru sa vyhrali s grafikou, ako aj s osvetlením scén.





Shadow Man sa klasifikuje ako akčná dobrodružná adventúra vyvinutá svojho času spoločnosťou Acclaim Studios Teeside a publikovaná spoločnosťou Acclaim Entertainment. Avšak o novodobý remaster sa postarali vývojári zo štúdia Nightdive Studios, ktoré je známe tým, že prerába zašlé videoherné klasiky a ponúka ich na moderných konzolách a PC s vylepšenou hrateľnosťou a najmä grafikou.

Zo zvedavosti som si vyskúšal Playstation verziu z 1999 a PC verziu z 2013 a následne súčasný remaster, ktorý očividne dodáva originálu čerstvý nádych vylepšení a hlavne nový obsah. Grafika je prvé, čo si na tomto remasteri všimnete najskôr. Remaster síce nie je remake, ale kto pozná originál, určite ho v novej verzií potešia HD textúry úrovní a objektov už hneď v prvých scénach. Hra svetla a tieňov je výrazne prepracovanejšia a jednotlivé časti hry tak vyzerajú živšie.

Remaster podporuje 4K rozlíšenie s obnovovacou frekvenciou 240 Hz, čo rozhodne poteší vlastníkov moderných grafických kariet a monitorov. Nezabudlo sa ani na post-processing efekty, ako antialiasing, anisoptropic filtering či vylepšenú ostrosť, ktoré dajú hre novú príchuť. Ak chcete vidieť, ako vyzerala hra v rokoch svojho vzniku, v menu si môžete prepnúť HD textury na predošlé z verzie z roku 1999.

Zrejme každého však zaujíma hrateľnosť a fakt, či ju tvorcovia vylepšili alebo len mierne upravili. Shadow man Remastered sa hrá skoro rovnako ako originál, ale tie vylepšenia detailov hrateľnosti vám dodajú väčšiu radosť z hry. Prvým takým detailom je vylepšená cirkulácia zbraní v tvare kruhu, kde si viete aj počas boja veľmi ľahko pomeniť výzbroj podľa potreby. Základom je zbraň shadow gun, ktorá  dostala aj miernu grafickú úpravu, ale vrátili sa aj klasické zbrane z originálu, ako aj pár nových ako Violator či brokovnica s odpílenou hlavňou.

Shadow Man: Remastered
Shadow Man: Remastered Detská hra „Podlaha je láva sa tu berie doslovne.
Detská hra „Podlaha je láva sa tu berie doslovne.


Shadow Man: Remastered Niektorí nepriatelia vám dajú zabrať.
Niektorí nepriatelia vám dajú zabrať.


Shadow Man: Remastered Pribudli aj noví protivníci.
Pribudli aj noví protivníci.





Ovládanie sa, pochopiteľne, vylepšilo, je viac plynulejšie a kto sa rád pri hrách nechá viesť automatickým zamierovaním, určite ho poteší aj takáto možnosť. Tvorcovia nezanevreli ani na nepriateľov a okrem vylepšenej umelej inteligencie pridali aj nových nepriateľov ako Seraph Queen či Dead Worm. Základný koncept hry sa však nezmenil. Okrem strieľania budete nachádzať rôzne artefakty a veci, ktoré následne použijete. Hlavným z nich je medvedík, s ktorým dokážete cestovať medzi svetmi.

Samotné úrovne tiež podstúpili zmeny k lepšiemu. Okrem HD textúr sa vývojárom podarilo obnoviť levely tak, ako bolo predtým plánované, vylepšiť deštrukčné vlastnosti objektov, opraviť plno grafických chýb originálu a ako bonus pridať tri úplne nové úrovne. Na nový zvuk a hudbu si vývojárske štúdio zavolalo pôvodného tvorcu zvukov a soundtracku Tima Haywooda, ktorý nielen dodal do remasteru nový audio mix, ale pridal úplne nové skladby a dokonca obnovil predtým nepoužité dialógy z prvého Shadow mana. Čo sa týka exkluzivít, obsah z portu na vtedajšiu konzolu N64 si sem našiel taktiež cestu.

Shadow Man: Remastered
Shadow Man: Remastered Idú na mňa spomienky na klasické akčné adventúry.
Idú na mňa spomienky na klasické akčné adventúry.


Shadow Man: Remastered Tohto tu sa neunúvajte pozývať na pivo.
Tohto tu sa neunúvajte pozývať na pivo.


Shadow Man: Remastered Nové typy zbraní oživujú hrateľnosť.
Nové typy zbraní oživujú hrateľnosť.




Otázne však je, či napriek tone vylepšení a nového obsahu dokáže Shadow Man Remastered zaujať súčasných hráčov natoľko, že mu dajú šancu, hlavne keď v súčasnosti tmáme veľkú konkurenciu podobných hier a taktiež aj remastrov. Kto sa však vyžíva v akčných adventúrach z konca deväťdesiatych rokov minulého storočia alebo má rád hororovú atmosféru s prvkami voodoo, mal by dať tejto obnovenej klasike šancu. Taktiež určite poteší aktuálna 25 % zľava na Steame.


napísal jinxed 7.7.2021
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
6.4
Ohodnotiť
SHADOW MAN: REMASTERED
+ nostalgia
+ vylepšená grafika, zvuk a hudba
+ 3 nové levely
+ vylepšená hrateľnosť
+ nové zbrane a nepriatelia
+ 4K podpora a post-processing efekty
+ bonusy, ktoré boli exkluzívne len
pre N64 a Dreamcast
+ opravené predošlé chyby originálu
+ obsahuje predtým nezverejnený obsah
+ priaznivá cena
+ hardvérovo nenáročné
- hlavne pre fanúšikov originálu,
moderných hráčov pravdepodobne
nezaujme
- miestami náročné a neprehľadné


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Nightdive Studios, Acclaim Studios Teeside
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 15. apríl 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19605)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk