História hier podľa Duny

Legendárna knižná Duna sa dočkala novej a naozaj parádnej filmovej adaptácie, tak si môžeme zhrnúť aj tie herné, ktoré boli neraz rovnako dôležité

pridal matus_ace 9.3.2024 o 19:09 pod hry
História hier podľa Duny

HRY > NOVINKY >

Spisovateľ Frank Herbert priniesol svoj sci-fi román Duna v roku 1965 a stal sa kultom. Nasledovalo ho 5 ďalších románov a jedna poviedka, ktoré detailne rozpracovali tento naozaj bohatý svet plný zaujímavých postáv, zvratov a aj originálnych prvkov. V jeho centre je planéta Arrakis, známa tiež ako Duna. Tá je bohatým zdrojom Korenia, látky, ktorá umožňuje medzihviezdne cestovanie a taktiež predlžuje život a je tak najdôležitejším zdrojom vo vesmíre. Ovládanie planéty Arrakis je tak v centre konfliktov, ktoré sa rozprestierajú počas tisícročí.

Duna je naozaj náročná materiál, ktorý bol považovaný za nenatočiteľný. Popálili sa na nej David Lynch a aj Alejandro Jodorowsky, ktorý svoju víziu nikdy nenatočil. Podobne náročné spracovanie knižnej série sa javí byť aj v hernej sfére, kde máme hneď niekoľko zrušených projektov a podľa Duny už roky pripravuje nové hry aj skúsený Funcom, no doteraz sme sa nedočkali ani len oficiálneho oznámenia. Aj napriek, že je táto látka náročná na spracovanie, sme sa dočkali niekoľkých hier a pár z nich sa stalo aj legendami. A keďže tu máme konečne podarenú filmovú adaptáciu v prvej časti  a teraz už aj druhej časti, tak sme sa pozreli aj na hry podľa Duny, ktoré doteraz vyšli.

 

Dune - 1992

Prvá hra podľa Duny prišla v roku 1992 od Cryo Interactive, vychádzala z prvej knihy, no zároveň využívala vizuálne prvky Lynchovho filmu z roku 1984. Hra zmiešala prvky adventúry a stratégie, pričom sa v nej z vás stal Paul Atreides a vašou úlohou bolo ťažiť Korenie a vyhnať Harkonnenov z Arrakis. Zároveň ste mohli časť planéty aj terraformovať.

História hier podľa Duny

 

 

Dune II - 1992  (zahrajte si rovno v prehliadači)

Ešte v tom istom roku vyšlo aj pokračovanie od legendárneho Westwoodu a práve táto hra je považovaná za prvú mainstreamovú modernú RTS hru vôbec. Hra až tak nevychádzala z kníh (a ani z filmu), no ponúkla boj troch rodov o kontrolu nad Arrakis a Korením - Atreides, Harkonnen a Ordos. Princípy, ktoré položila druhá Duna, sú pre RTS žáner typické dodnes. Westwood si tu zároveň položil základy štýlu svojich prestrihových scén, tu ale boli zatiaľ len animované.

História hier podľa Duny

 

 

Dune 2000 - 1998

Intelligent Games a Westwood pripravili čiastočný remake druhej Duny, kde rozšírili príbeh a aj hrateľnosť a získali si obrovské množstvo fanúšikov. Vylepšili tiež grafiku a pripravili dobre obsadené hrané prestrihové scény. V nich sa objavili John Rhys-Davies, Musetta Vander či Nancy Vallen (pozrite si ich tu). Hrateľnosť už vychádzala z prvého Red Alertu, rody mali spoločné, ale aj unikátne jednotky a vlastné príbehy.

História hier podľa Duny

 

 

Emperor: Battle for Dune - 2001 - recenzia

Nadväznosť prvých troch hier je otázne, ale v podobe Emperora už Intelligent Games a Westwood priniesli priame pokračovanie Dune 2000, kde majú tri zostávajúce rody bojovať o to, kto sa stane novým imperátorom. V pozadí však číha zrada, čo sa dozvedáte aj prostredníctvom hraných prestrihových scén, kde sa teraz objavili aj Michael Dorn, Vincent Schiavelli alebo Minae Noji. Hráčov tak čakali 3 kampane s vlastnými príbehmi, jednotkami a teraz aj v 3D, avšak aj s nejakými novými problémami.

História hier podľa Duny

 

 

Frank Herbert's Dune - 2001

O tom, ako náročné je spracovať Dunu, sa v roku 2001 presvedčilo dovtedy úspešné štúdio Cryo Interactive. Frank Herbert's Dune je jedna z ich posledných hier, bola úplným prepadákom medzi kritikmi a aj medzi hráčmi, čo prispelo k bankrotu štúdia. V hre ste prebrali Paula, ktorý si musí získať dôveru a rešpekt Fremenov, aby sa stal ich predpovedaným mesiášom a zároveň porazil baróna Harkonnena. Hra síce vychádza priamo z knihy, no veľmi jej to nepomohlo.

História hier podľa Duny

 

Spolu s bankrotom Crya bola zrušená aj hra Dune Generations, ktorá mala byť 3D realtime stratégiou. Pre zaujímavosť bola zrušená aj GBA hra Dune: Ornithopter Assault, ale tá nakoniec vyšla bez licencie ako Elland: The Crystal Wars, tá pred dvomi rokmi prišla aj na Steam.

 

 

Dune: Spice Wars - 2022  karta hry

V roku 2022 vyšla nová stratégia v Dune univerza a to Dune: Spice Wars, tá bola síce inšpirovaná prvými Duna hrami, ale nakoniec nebola štandardná realtime stratégia, ale mala 4X mechanizmy, a teda bola globálnejšia a pomalšia. Bojuje sa v nej skôr o teritóriá na mape ako medzi jednotlivými základňami. Zároveň má hra ekonomiku, politiky a aj špionáž.

História hier podľa Duny

 

 

 

Dune: Awakening - 2024  karta hry

Teraz Funcom pripravuje novú Duna hru, ktorá však nebude stratégia, ale online survivalovka. Čakať tak môžete niečo ako Ark, ale na Arrakise. Zatiaľ neukázali priamo gameplay, ale posledný trailer naznačil, čo môžeme čakať. Zároveň autori hovoria, že vraj sa chcú držať základov Duny a násilne nerozširovať možnosti.

História hier podľa Duny

 





Páči sa mi! (+6)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk