EMPEROR: BATTLE FOR DUNE

EMPEROR: BATTLE FOR DUNE

9.4

Recenzia na PC verziu

Vítajte na planéte Arakis, piesočnej planéte, domove korenia, domove červov a Fremenov, vítajte na Dune. Duna je už po dlhé roky vystavovaná vojnám rozličných strán, ktoré bojujú o nadvládu nad ňou. Všetci chcú korenie. Látku, ktorá sa nachádza len na tejto planéte. Látku ktorá umožňuje cestovať vesmírom. Látku, ktorá predlžuje život. Kto ovládne Dunu, ovládne celý vesmír. Teraz znova bojujú tri strany Atreidovia, Harkoneni a Ordosovia o nadvládu nad planétou, každý má svoje vlastné taktiky a zbrane, pripravené zrady a podvody.  No všetci potrebujú jedno - korenie.

Duna je dielo Franka Herberta, geniálneho spisovateľa sci-fi, ktorý o tejto planéte a konfliktoch na nej napísal celú sériu kníh. U nás som si všimol, že teraz začali vychádzať ďalšie pokračovania a videl som aj nejaký prequel. Podľa knihy sa už natočil aj film a nedávno v čechách natáčali amerikáni aj trojdielny miniseriál a musím povedať, že všetko to boli kvalitné veci.

Na PC už pred 10-timi rokmi vyšla prvá Duna, bola to asi prvá hra ktorá pripomínala realtime strégiu. V tom čase bola však ešte kombinovaná s adventúrou, ale Westwood zbadal veľkú šancu v realtime strategických hrách a čoskoro vytvoril Dunu 2. Na ten čas nudných ťahových stratégií revolučnú vec, kde sa jednotky stále pohybovali a útočili a vy ste museli rýchlo rozmýšlať a konať. Potom o niekoľko rokov neskôr sme ešte videli Dunu 2000, čo bolo ďalšie pokračovanie Duny, len to už bolo na ich novom engine, na ktorom spravili aj Command and Conquer a Red Alert. Vtedy sa však zmenila akurát grafika, ale stratégia a aj jednotky v podstate ostávali také isté... A teraz rok a pol po Dune 2000 Westwood prichádza s najnovšou Dunou - Emperor: Battle For Dune, úplne prepracovanou a s novým príbehom, novou zápletkou, novou vojnou a samozrejme aj novým 3D enginom, ktorý presunul Dunu na novú úroveň bytia.  Mimochodom, momentálne sa pracuje ešte na dvoch počítačových spracovaniach hry a to Dreamcatcher pracuje na adventúre podľa originálu Duny a pripravuje sa aj multiplayerová online stratégia Duna. Obe hry uvidíme asi koncom roka 2001.

Hra je na 4 CDéčkach, tri z toho sú hrateľné a jedno inštalačné. Na troch hrateľných sa nachádzajú videá za každú z bojových strán a umožňuje to aj hrať multiplayerovú hru viacerým hráčom súčastne s vloženým CDéčkom z jednej zakúpenej hry. K animáciám v hre nemôžete mať žiadne námietky, super prepracované videá, zložité príbehy, gigantické scenérie a hlavne vizuálna výrazná podobnosť s pôvodným filmom Duna poteší. Príbeh však autori teraz posunuli 200 rokov pred pôvodný Herbertov príbeh a vytvorili svoju nezávislú vojnu, kde po zavražední Imperátora sa znova bojuje o nadvládu nad planétou piesku.

Emperor: Battle for Dune
Emperor: Battle for Dune
Emperor: Battle for Dune

Pozrime sa bližšie na tri domy, ktoré bojujú v tejto vojne:

Atreidesovia - mocný dom vznešených atreidov je teraz vedený Dukom Achilesom, mocným panovníkom, ktorý chce zachovať dominanciu nad planétou. Najdôležitejším jeho cieľom je spojiť sa s národom Fremenov a pomocou nich zvíťaziť. Ich zbrane sú vyvážené a ľahké, obávajte sa hlavne ich útoku zo vzduchu.

Harkoneni - diabolský národ Harkonenov sa snaží za každú cenu získať víťazstvo. Porušujú pravidlá vojny a útočia vo vesmírne, ničia nepriateľské transporty a samozrejme zradou musia zabrániť, aby sa fremeni spojili s Atreidami. Ich jednotky sú opancierované a smrtiace, používajú plameňomety a rakety.

Ordosovia - uzavretý tajomný národ, ich primárnym cieľom je profit, preto sa snažia získať  planétu Arakis pod kontrolu. Majú najvyspelejšiu techniku, ovládajú klonovacie techniky a vedie ich monštrum, v ktorom sú spojení štyria najväčší panovníci Ordosov. Dosť slabé jednotky, radi používajú smrtiace plyny a lasery.

Teraz všetci bojujú o nadvádu nad planétou, tvorí ju 33 území, ktoré sú na začiatku rovnomerne rozdelené medzi všetky strany. Vy nech si vyberiete hocijakú stranu budete musieť dobiť všetky územia a úplne eliminovať nepriateľov.  No v tejto hre už nebudete bojovať len na planéte Arakis, ako ste zvyknutý, ale dostanete sa aj na priemyselnú planétu Harkonenov Geidi Prime, ľadovú planétu Ordosov Draconis a aj morskú planétu Atreidov Caladan. Misie na Dune už nebudú jednotvárne a stále len pieskové, ale dostanete sa aj do vesmírnych lodí, rozľahlých podzemných komplexov alebo jaskýň, kde budete len s pár jednotkami vojakov musieť splniť rôzne misie, ako napr. zničiť transporty alebo personál lode. Najdôležitejšie boje sa však samozrejme budú odohrávať na povrchu, kde si budete musieť vytvoriť a obraňovať základňu, postaviť budovy, obranné veže, vyskúmať a vyrobiť jednotky a brániť ju s nimi. Samozrejme popr itom musíte ťažiť korenie, ktoré vám dodáva kredity na stavbu. Pri ťažbe treba dávať pozor na prieskové červy, ktoré priťahuje všetko hlučné a nikdy neviete, kedy a kde sa objavia (ale pozor teraz čakajte gigantické monštrá nie maličké červíčky, ktoré ste videli v Dune 2 a Dune 2000). Popri červoch boli pridané aj piesočné tornáda, ktoré vám ochvíľu dokážu reorganizovať celú armádu. Ďalej sú pridané podpory menších strán ako Fremeni a iné obchodné skupiny, s ktorými sa v priebehu hry môžete spojiť a pridajú vám nové budovy a nejaké špeciálne jednotky.

Emperor: Battle for Dune
Emperor: Battle for Dune
Emperor: Battle for Dune

Poďme sa pozrieť na 3D engine v hre. Ak ste niekedy hrávali Westwoodovské stratégie, tak viete, že je obrazovka rozdelená na dve časti. Jedna časť je veľká mapa a druhá časť úzke menu na pravej strane, kde sa nachádzajú konštrukčné, vývojové veci a malá radarová mapka. V novom 3D engine to v podstate ostalo rovnaké, len mapa je 3D cez celú obrazovku a menu je priesvitné a nachádza sa stále na svojom mieste. Ovládanie je presne také isté, ľavým tlačidlom označujete jednotky a pravým útočíte a postupujete. Pribudla možnosť využiť stredné tlačidlo myši, ktoré približuje a vzďaluje mapu a ak chcete, môžete si ju aj rotovať, ale myslím, že to je asi najmenej potrebná vec. Celé to ostáva rovnako dynamické a možno ešte zaujímavejšie ako pôvodný 2D engine (dynamické vzhľadom na váš hardware a nastavené detaily, lebo ak to preženiete môže sa vám stať, že si z realtimeovky spravíte ťahovku a prikaždom pohybe jednotiek budete pár sekúnd čakať).

Stratégia vojny stále ostáva taká istá, vytvoriť si Construction Yard a Elektráreň WindTrap, potom  Baráky na výrobu vojakov alebo Rafinériu na ťaženie korenia, aby ste si rýchlo nahromadili kredity, s ktorými potom môžete budovať jednotky a budovy. Tak isto ani ďalšie budovy sa nezmenili, máte tam Outpost, čo je radarová budova, Factory - budova na výrobu ťažkých jednotiek, Hangar - výroba vzdušných jednotiek, Helipad - pristávacia plocha pre vzdušné jednotky, StarPort - dôležitá budova, cez ktorú si môžete objednávať jednotky a nakoniec Palác - ak ho postavíte dostanete super zbraň. Tieto budovy sú za všetky strany rovnaké, jediný rozdiel je v dvoch typoch obranných veží rozdielnych pre každú stranu.

Emperor: Battle for Dune
Emperor: Battle for Dune
Emperor: Battle for Dune

O videách a hudbe ani nemusím hovoriť, je to asi najlepšie, čo zatiaľ vo Westwoode spravili a myslím, že aj najdrahšie. Rozličné exteriéry, prepracované kostýmy a super príbeh zaručujú dokonalú zábavu a od hry sa neodtrhnete, pokým ju neprejdete za všetky tri strany. V príbehu nájdete 10 hlavných postáv, čo je dosť na vytvorenie pekne rozvinutého príbehu. Harkoneni majú 4 hlavné postavy, Atreidovia 2,  Ordosovia 2, Fremeni majú svojho veliteľa, ktorý za nich vyjednáva a najvyššie stojí Reverendka, ktorá viac-menej ovláda aj dozornú radu, ktorá vyberá od každej strany korenie a dohliada na dodržiavanie pravidiel vojny.

Hra má samozrejeme aj nepríbehové misie a to single aj  mutiplayer, kde si len vyberiete mapu, vašu stranu, dve substrany, ktoré vám budú pomáhať a potom už len nepriateľov a mapu. Nečakajte však nič nové, len klasický strategický boj, kde musíte eliminivať všetkých nepriateľov.

A čo sa týka hardwarových požiadaviek hry, nemôžete očakávať nič malé, odporúčal by som aspoň 600MHz procesor a okolo 128MB pamäte RAM a aspoň Geforce 2 grafickú kartu. Možno to ako tak pôjde aj na 500 MHz alebo menej, ale vtedy odporúčam čo najmenšie detaily a rozlíšenie 640x480.

A môžem vám už povedať, že ďalšia hra od Westwoodu bude nové pokračovanie Command and Conqueru, samozrejme na novom engine a s novým príbehom. Zatiaľ pracujú na expanzii Red Alert 2 : Yuris Revenge a akcii C&C Renegade, ktoré vyjdú do jesene.


     


napísal saver 20.6.2001
Páči sa mi!
9.4
Používatelia
7.1
EMPEROR: BATTLE FOR DUNE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19952)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk