Späť do školy: Notebook s výkonnou grafikou nemusí byť len na hry, využijete ho aj pri učení

Výkonné notebooky nemusia byť len na hranie. Nvidia to ukazuje.

pridal saver 18.9.2021 o 14:35 pod hardware
Späť do školy: Notebook s výkonnou grafikou nemusí byť len na hry, využijete ho aj pri učení

HARDWARE > NOVINKY >

Výkonné notebooky nemusia byť len na hranie. Nvidia to už dlhšie ukazuje so svojimi RTX čipmi a postupne rozširuje ich využitie v rôznych profesionálnych programoch, či už na samotnú prácu, alebo aj výuku. Výkon RTX sa totiž dá využiť aj inak ako na hranie. 

Čipy majú množstvo ďalších funkcií na rôzne využitie a môžu napríklad pomáhať aj pri štúdiu STEM odborov - veda, technológie, inžinierstvo a matematika. Je to ako vďaka umelej inteligencii v čipoch, tak raytracingu, ale aj výpočtovému výkonu. Všetko pomôže rýchlosti aplikácií.

Ide hlavne o vyššie triedy notebookov s RTX3060, RTX3070 alebo RTX3080, kde ponúknu dostatok výpočtového výkonu, AI výkonu, raytracingu, rôzne profesionálne aplikácie to vedia využiť.

Aké aplikácie podporujú RTX grafiky?

Využiť grafiky môžu študenti strojárstva, informatiky, dátových vied alebo ekonómie vďaka podpore kariet v rôznych aplikáciách. Ponúknu výraznú redukcia času renderingu alebo výpočtov pri používaní veľkých aplikácií ako SolidWorks, Ansys alebo MathLab:

  • Solidworks je strojárska platforma na návrh dielov pre výrobu, či už skrutiek, plechov alebo iných objektov aj s automatickým generovaním výkresov. RTX čip vám tu pomôže s akceleráciou renderingu.

  • AnSys je 3D simulačný softvér, ktorý vám umožní vytvoriť fyzikálne simulácie s rôznymi vlastnosťami, či už prídenie vzduchu, vody, teplôt. Napríklad sa na tom simulujú aj chladiace systémy pre PC, odpruženia pre autá. 
     
  • Mathlab je pre zmenu matematická platforma inžinierov a vedcov na analyzovanie a dizajnovanie systémov a produktov. Ponúka maticový jazyk, pomocou ktorého môžete tvoriť systémy a RTX ich pomôže pomocou CUDA a deep learningu vypočítavať. 

Ušetríte tak čas a budete s úlohami skôr hotoví. Časy sú aj 5 až 10 krát rýchlejšie ako na bežných notebookoch.

Späť do školy: Notebook s výkonnou grafikou nemusí byť len na hry, využijete ho aj pri učení

Ale nielen tieto programy RTX akceleruje. Akceleráciu využívajú aj Adobe programy, či už kreslenie, strihanie, ale aj strojárske Autodesk Revit, Rhino 7 alebo aj Blender na 3D modelovanie. Tieto programy si pravidelne berie na mušku Studio kanál Nvidie, na ktorom nájdete rôzne tutoriály.

K tomuto všetkému môžu študenti využívať možnosti NVIDIA Broadcast aplikácie na vzdialené učenie, prednášky alebo spoluprácu. 

Späť do školy: Notebook s výkonnou grafikou nemusí byť len na hry, využijete ho aj pri učení

Štúdiom a následným pracovným nasadením týchto programov ponuka Nvidie ešte nekončí a nedávno predstavila Omniverse platfromu. Tá umožňuje ešte hlbšie previazanie nástrojov a aplikácií v jednom prostredí s live synchronizáciou.

Napríklad nasadenie Omniverse ukázala Nvidia v BMW továrni budúcnosti, kde majú v systéme virtuálnu verziu továrne, v ktorej sa dajú simulovať a skúšať zmeny. Presnejšie môžu simulovať rovno 31 tovární s kompletným modelom od ľudí, cez roboty, budovy, diely áut.

Ale čo po práci a škole?

Ale RTX notebooky samozrejme nemusíte využívať len na prácu. Keď ich už máte, viete využiť RTX čipy ako na vysoký výkon v klasických hrách, tak v hrách s raytracingom a aj s DLSS. Hlavne DLSS vám z notebooku umožní vytiahnuť viac a pri hraní bez napájania ušetrí batériu.

Čo sa týka efektov, z aktuálnych hier si viete pekne užiť Cyberpunk 2077 alebo najnovšie aj The Ascent, ale teraz prichádza napríklad Guardians of Galaxy s podporou DLSS a raytracingu alebo Battlefield 2042, ktoré využije DLSS pre rýchlejší framerate a pridá aj Nvidia Reflex pre rýchlejšiu odozvu, prípadne aj Back 4 Blood dostane DLSS. DLSS prišlo aj do náročného Red Dead Redemption 2, Rustu alebo F1 2021.

Notebooky s RTX grafikou si môžete vybrať na Alza.sk. Ak chcete výkonnejšie, pozerajte sa rovno po notebookoch aspoň s RTX3060 grafikou, ideálne s RTX3070 alebo RTX3080.

Teraz sme napríklad recenzovali zaujímavý 16 palcový Lenovo Legion 5 Pro s RTX3070. 16 palcové sú teraz novinkou a zaujímavým kompromisom medzi 15 a 17 palcovými notebookmi, určite sa po nich pozrite. Plus teraz sa do notebookov dostáva aj 1440p rozlíšenie, ktoré je tiež dobrým upgradom, ktorý sa oplatí sledovať.





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk