SWORDS & SOULS: NEVERSEEN

SWORDS & SOULS: NEVERSEEN

7.5

Malý-veľký hrdina, ktorého si treba vytrénovať

Recenzia na Switch verziu

Niekedy hra nemusí mať epické rozmery, aby priniesla atraktívny zážitok a veľa zábavy. Ťahová RPG Swords & Souls: Neverseen nás o tom presvedčila v roku 2019 na PC a teraz aj na Switchi, kde jej to obzvlášť pristane. Je to totiž ideálna zábavka do vrecka, ktorou si môžete kedykoľvek a prakticky kdekoľvek príjemným spôsobom skrátiť čas. A vybojovať víťazstvá v roztomilom fantasy svete.

Od začiatku vám bude jasné, že ide o oddychovú záležitosť s humorom a sklonom k paródii. Už meno svojského inštruktora a jeho ironické poznámky vám jasne dajú najavo, že autori nič nebrali vážne, ale odviedli dobrú robotu. Ste svojský hrdina, ktorý vyráža z pobrežného mestečka do krajiny, kde sa musí cez vytýčené body v okolí prebojovať až do úspešného finále. Spočiatku vám môžu možnosti hry pripadať strohé, ale postupne zistíte, že je veľmi komplexná a premyslená. 

V prvých bojoch toho veľa nenarobíte a možno s prekvapením zistíte, že vaša postava vlastne bojuje sama a nemusíte ani pohnúť prstom, respektíve páčkou. Potom ale dostanete inštrukcie, ako môžete priložiť ruku k dielu a ovplyvniť priebeh bitky. Taktické možnosti pribúdajú postupne a zrazu zistíte, že toho vlastne viete urobiť veľa a bez vášho prispenia by hrdina pokročilé boje neustál. Základný útok, ktorý je štandardne vykonaný mečom, palicou či inou zbraňou, síce prebieha automaticky, ale vy dokážete prepínať cieľ, uhýbať a vykryť ranu. Ďalej podľa uváženia použiť strelu, kúzlo alebo špeciálny útok, či dočasný energetický štít.

Swords & Souls: Neverseen
Swords & Souls: Neverseen Taktické boje vyzerejú spočiatku jednoducho, možnosti pribúdajú postupne.
Taktické boje vyzerejú spočiatku jednoducho, možnosti pribúdajú postupne.


Swords & Souls: Neverseen V krajine postupujete po bodoch a do nových lokalít.
V krajine postupujete po bodoch a do nových lokalít.


Swords & Souls: Neverseen V mestečku predovšetkým trénujete v piatich minihrách.
V mestečku predovšetkým trénujete v piatich minihrách.





Háčik je v tom, že všetky tieto prvky potrebujú určitý čas na regeneráciu. Vrátane uskočenia a obrany. Keď sa vám minú dávky, musíte si istú dobu poradiť bez pomoci a napríklad sa nedokážete chrániť. Musíte dúfať, že to ustojíte a zlikvidujete nepriateľov skôr, ako váš život klesne na nulu. Neskôr vám asistuje aj pomocník, takže je to pohodlnejšie. Boje sú ťahové, bežne majú dve alebo viac fáz a v tej poslednej silnejšieho protivníka alebo bossa. Po víťazstve zinkasujete korisť z truhlice a môžete postupovať na nových bodoch na makete krajiny. Po prehre skúsite repete, alebo sa vrátite do mestečka, aby ste sa lepšie pripravili a prezbrojili.

Mestečko tiež odkrýva svoje karty postupne a niektoré sú naozaj unikátne. Primárne vás bude zaujímať tréningový tábor. Tam si za medené, strieborné, platinové mince a kryštály odomknete jednotlivé kategórie výcviku aj vylepšujete cvičný priestor. Päť odvetví vás zdokonalí v boji so zbraňou zblízka, v streľbe, čarovaní, obrane a pohyblivosti, a to vo forme piatich minihier, ktoré vyžadujú dobré reflexy. K nim sa budete často a ľubovoľne vracať, pretože vám neustále zvyšujú atribúty. Čím viac trénujete, tým silnejšie útoky a schopnosti môžete používať.

V prvej minihre musíte mečom zasahovať jablká a kotúče, ktoré prilietavajú zo strán a zhora. Pridajú sa aj útočníci. Úspešné zásahy prinášajú skúsenosti a po naplnení ukazovateľa vylepšenia atribútov. Vyprázdnený ukazovateľ sa neustále napĺňa ďalším cvičením a vaše hodnoty permanentne rastú. Spestrením sú sprievodné ciele za extra odmeny, ako je bezchybné zasahovanie počas určeného limitu, zasiahnutie istého počtu jabĺk, získanie hviezdičiek alebo dosiahnutie určitého progresu.  Tieto úlohy sa síce opakujú, ale s prísnejšími podmienkami a nutnosťou intenzívne reagovať a aj na nové podnety.

V ďalších minihrách odrážate letiace predmety štítom, strieľate lukom a šípmi do terčov a figurín, kým nezmiznú, alebo cez dymové kruhy prelietavate nestálou magickou strelou. Napokon v poslednej minihre sa treba skrčiť, vyskočiť hore alebo do strany, aby ste nedostali zásahy palicou. Za všetko sú skúsenosti, občas extra schopnosti s vylepšením, nárast atribútov aj ich dodatočné zvyšovanie bodmi a odomknutie striebornej a vyššej kategórie. S tým potom súvisia ďalšie možnosti v mestečku.

Kováč vám podľa vašej vyspelosti a financií sprístupní rovno celé sety základných a strelných zbraní a výbavy. Vy si v inventári môžete navoliť ľubovoľnú výzbroj a výstroj a priebežne ich nahrádzať pokročilými variantmi. V krčme dostanete misie, ktoré plníte v krajine a navyše tam môžete najať spolubojovníkov, ktorých ste predtým našli a porazili na potulkách. Háčik je v tom, že takýto partner s vami bude len v dvoch bitkách, potom odíde a potrebuje niekoľko dní na regeneráciu. Potom si ho ale môžete najať na ďalšie dva boje. Na tržnici nakúpite nejaké doplnky a odvary. A zaujímavé je múzeum, kde okrem záznamov vašich úspechov a beštiára môžete investíciami získať podiely v podniku. To sa vyplatí, pretože potom z toho máte pravidelné výnosy, ktoré si medzi bojmi prídete vyzdvihnúť aj so štvorlístkami. A dostanete sa aj k stavbe domu z modulov, ktoré pristavujete podľa svojej peňaženky a tým zvyšujete množstvo skúseností, ktoré získate pri dobrodružstvách.

Pekne sa viete pohrať s možnosťami v mestečku, zdokonaľovať sa tam, upravovať svoju výbavu, schopnosti a ich účinky. Ideálny čas na návrat do osídlenia, ďalšie tréningy a nákupy je vtedy, keď v teréne nestačíte na nových protivníkov. Zosilniete, upravíte svoju postavu a potom s novým elánom a ničivejšími útokmi triumfálne porazíte protivníka, na ktorého ste nedávno nestačili. A tak to vlastne ide dookola.  Malým spestrením je možnosť rybárčenia a v boji získanie maznáčika, keď na píšťale nájdete správnu melódiu, ktorou si opantáte nepriateľa.

Swords & Souls: Neverseen
Swords & Souls: Neverseen Tu už prituhuje, pozor na chyby, môžu byť osudné.
Tu už prituhuje, pozor na chyby, môžu byť osudné.


Swords & Souls: Neverseen Postava získava aj lepšiu výzbroj a výstroj.
Postava získava aj lepšiu výzbroj a výstroj.


Swords & Souls: Neverseen V krčme sa dá najať výpomoc. No vždy len na dve bitky a neskôr za poriadne pálky.
V krčme sa dá najať výpomoc. No vždy len na dve bitky a neskôr za poriadne pálky.





V prvých hodinách je to veľmi pútavá oddychová zábava. V neskorších fázach, po odkrytí pokročilých častí mapy, už ale hra pritvrdí a sťaží aj podmienky, takže už je to náročnejšie a ste nútení veľa času tráviť pri tréningoch. Takže už aj tie minihry sa pomaly stávajú stereotypnými a čaká vás grindovanie, aby ste mali šancu poraziť odolnejších protivníkov.

Aby ste to ani náhodou nemali uľahčené, permanentne sa zvyšujú cenu podporných nápojov aj nájomných postáv. Za odvar alebo služby žoldnierov tak už nezaplatíte len niekoľko strieborniakov, ale vyťahujete už aj zlatky a drahé kamene. Je to také drahé, že pomoc si niekedy ani nemôžete dovoliť, kým sólo nevyhráte pár ďalších súbojov. Tie síce začnú vynášať viac, ale stále nie toľko, aby ste bez problémov pokryli svoje výdavky. Ľahko sa tak niekde zaseknete a opakovane zlyhávate a už s nevôľou sa nútite do ďalších tréningov, inak to môžete rovno zabaliť. Je to škoda, lebo kvôli nedostatočnému vybalansovaniu pravdepodobne o hru postupne stratíte záujem.

Swords & Souls: Neverseen je v prvých fázach veľmi príjemná oddychová vecička, pri ktorej si precvičíte reflexy aj taktické myslenie. Oproti  pôvodným hrám, ktoré fungovali vo Flash verzii, doznala určité zmeny, úspešne sa ujala v plnohodnotnom titule na Steame a veľmi jej to pristane na malej obrazovke Switchu. Postupne však s narastajúcou náročnosťou vzrastá aj stereotyp, takže zábava napokon upadá, ale to už budete mať za sebou veľa pozoruhodných súbojov a príjemne strávených hodín.


napísal uni 20.9.2021
Páči sa mi! (+2)
7.5
Ohodnotiť
SWORDS & SOULS: NEVERSEEN
+ tréningové minihry výborne precvičia vaše reflexy
+ solídny vývoj a formy prípravy v mestečku
+ nápadité taktické súboje s pribúdajúcimi možnosťami
- v neskoršej fáze zle vybalansované a nastupuje stereotyp
- nezaujímavý príbeh a úlohy


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Soulgame
Štýl: Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18422)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk