LAWN MOWING SIMULATOR

LAWN MOWING SIMULATOR

7.0

Kosím, kosíš, kosíme

Recenzia na PC verziu

Simulátor kosenia trávy. Názov hry hovorí za všetko a nie je potrebné rozoberať hernú náplň do najmenších detailov. Ak však predsa len tápete, Lawn Mowing Simulator je o kosení trávy. A nič viac, nič menej. Kuriózne na tejto šialenosti je však fakt, že sa po dvoch hodinách jazdenia po trávniku prichytíte pri myšlienke, čo to vlastne, preboha, robíte a prečo vás to, preboha, baví. Pretože aj kosenie nie je len o tom, aby ste behali sem a tam.

Starnem a starnete aj vy. Priority sa menia všetkým a hoci je voľného času na úkor súkromných či rodinných aktivít stále menej a menej, radi sa ponárame do virtuálnych svetov, zažívame pútavé dobrodružstvá a snažíme sa relaxovať. V prípade, že nepatríte medzi deti betónových džunglí, nie je vám činnosť, respektíve hlavná a v podstate takmer jediná náplň Lawn Mowing Simulator, príliš cudzia. Či už tlačíte akumulátorovú alebo benzínovú kosačku, šantíte so strunovou alebo máte záhradný traktor, viete o čom je presne reč.

Ak vám teda kosenia trávniku niečo hovorí a nie je to činnosť, ktorú musíte vykonávať z donútenia, máte predstavu o tom, prečo sa dá koseniu trávy úplne podľahnúť. Až tak, že zabudnete na čas alebo vám to skrátka ubehne neskutočne rýchlo. Pri virtuálnom kosení v Lawn Mowing Simulator, samozrejme, nie je pohltenie také dokonalé, nevyčistíte si hlavu tak ako v skutočnosti, ale hrateľnosť je identicky relaxačná až pohodová. Herná náplň je naozaj prostá: vyberiete si kosačku, zákazku a kosíte.

Lawn Mowing Simulator
Lawn Mowing Simulator Okraje trávnika sú najväčšou výzvou.
Okraje trávnika sú najväčšou výzvou.


Lawn Mowing Simulator Výber zákaziek na mape sa otvára postupne.
Výber zákaziek na mape sa otvára postupne.


Lawn Mowing Simulator A ide sa na to.
A ide sa na to.





Najprv je potrebné pozbierať z trávnika predmety, ktoré by mohli poškodiť samotný stroj a idete na to. Nemôžete však jazdiť prirýchlo, trávnik musí mať správnu výšku, musíte dbať na to, aby ste nezničili okolité kvety a taktiež nie je vhodné jazdiť viackrát po tom istom mieste. Rovnako je nutné dbať na ostrosť nožov, pri kosení do vaku ho vysýpate a nešetrné správanie sa ku kosačke vás po finálnom zúčtovaní môže stáť nemalý obnos. K úspešnému splneniu misie musíte pokosiť 99,5% trávy, takže je potrebné postupovať systematicky. Zákazky vám zaberú od dvadsať minút do hodiny a keď tápete, môžete si zapnúť pomocníka a uvidíte, ktoré úseky ste pri kosení prehliadli.

Na začiatku je voľba zúžená na jeden traktorík s mizerným záberom, ale v konečnom dôsledku sa mi do novšej mašiny nechcelo ani za nič presedlať. Strojov je k dispozícii hneď niekoľko, no kým si na nový zarobíte, budete musieť pokosiť mnoho trávnikov. Dôležitá je garáž, aby ste kosačky mali kde ukladať a vždy sa hodí pomocná pracovná sila. Najatie nového kolegu niečo stojí, no zároveň môžete vziať viac zákaziek a napokon sa peniaze predsa len začnú hrnúť na váš virtuálny účet. Obrovská škoda, že RPG prvky sú len vstupom do ďalších máp a výziev, neprejavujú sa inak na výkonoch postavy, jej schopnostiach a zlepšovať nie je možné ani kosačku, dokonca jej ani prikupovať iné vylepšenia. Je to síce logické a viac blížiace sa realite, no tu ide o predovšetkým o hrateľnosť a motiváciu do hrania.

Spočiatku vaše konto rastie len príšerne pomaly a rovnako je na tom celkový progres vašej postavy, naberanie skúseností a tým pádom otváranie nových výziev. Až sa zdá, že to kosenie je vlastne za trest. Lawn Mowing Simulator určite nie je titulom na dlhodobé hranie. Nielenže je hrateľnosť už princípu po hodinke príliš monotónna, ale nedostanete nič osviežujúce. Prítomnosť špeciálnych výziev, kde dostanete konkrétnu úlohu (napríklad pokosenie trávnika s poloprázdnou nádržou), je potrebné pochváliť. Ale nie je to liek na virtuálnu rakovinu zvanú nuda. Ona skrátka príde. Ale vtedy to stačí vypnúť, začať robiť niečo zmysluplné (napríklad pokosiť ten skutočný trávnik, konečne natrieť stôl a terasu, opraviť dvierka na záhradke, veď to poznáte). A k Lawn Mowing Simulator sa po náročnom dni v práci určite radi vrátite.

Na hre nie je skutočne nič výnimočné, čo by vás prinútilo po nej siahnuť, hoci vás kosenie v skutočnosti vôbec neláka alebo mu neholdujete. Je to ako s lovením či chytaním rýb, kedy vlastne nejde o činnosť ako takú, ale o mentálny detox. Ani to kosenie nie je také jednoduché, ako sa vám na prvý pohľad môže zdať a je vhodné si dopredu rozmyslieť trasu, ktorú chcete absolvovať. A to všetko len preto, aby ste splnili časový limit a dostali vyššiu finančnú odmenu alebo sa zbytočne nevracali cez už pokosené úseky. Prípadne aby ste nenechávali úzke pásy nepokosenej trávy, nemuseli sa neustále otáčať.

Technické spracovanie nie je odradzujúce, hoci grafické orgie nečakajte. Škoda, že svet okolo vás nie je príliš interaktívny a fyzikálny model je, žiaľ, z jednoduchších. Detaily vymodelovanej trávy, ktorá je vaším úhlavným nepriateľom, by si zaslúžili omnoho väčšiu pozornosť, no stále sa na hru dá pozerať bez toho, aby ste sa necítili ako v čase prvých grafických akcelerátorov. Dalo by sa to aj lepšie, pričom pohľad na Hunting Simulator či Farming Simulator hovorí jasnou rečou. Postavička sedí na kosačke strnulo, počasie sa vôbec nemení, nezafúka ani mierny vánok a tých zopár ľudí korzujúcich po ulici to nezachráni. Svet okolo vás je takmer mŕtvy. Ozvučenie pozostáva z motoru, hudbu budeme radšej ignorovať a je na vás, čo si pustíte do slúchadiel.

Písanie recenzie na Lawn Mowing Simulator je nevďačná záležitosť. Hranie už však nie. Lawn Mowing Simulator je totiž o kosení trávy. A len o tom. Dalo by sa písať o tom, že navštívite lokality z anglického vidieka, k dispozícii máte značkové kosačky Toro, SCAG alebo Stiga. Mechanika kosenia je zjednodušená, takže sa otáčky nemenia v závislosti na hustoty trávnika alebo výšky kosenia. Nie je to simulátor ako taký, ale relaxačná hra. Niečo ako Flower, len nelietate v tráve, ale ju kosíte.

Lawn Mowing Simulator
Lawn Mowing Simulator Napriek monotónnej hrateľnosti je hranie príjemne relaxačné.
Napriek monotónnej hrateľnosti je hranie príjemne relaxačné.


Lawn Mowing Simulator K dispozícii je aj pohľad z vlastných očí.
K dispozícii je aj pohľad z vlastných očí.


Lawn Mowing Simulator Tucet strojov sa bude pravidelne dopĺňať.
Tucet strojov sa bude pravidelne dopĺňať.





Ovládanie mohlo byť menej kostrbaté, interface prehľadnejší a vrelo odporúčam gamepad. Predovšetkým kvôli kamere, ktorú nedokážete nikdy nastaviť presne tak, ako by vám vyhovovala na sto percent. Niekoľko externých pohľadov je pomerne zbytočných, pretože sú obmedzené pohybom a určite by stačilo, ak by sme si mohli kameru sami nastaviť. Bonbónikom sú objekty, ktoré vám budú zavadzať vo výhľade, ak kameru oddialite od kosačky (napríklad listy stromov či kríky), ktoré sa nestanú priehľadné. Pohľad z vlastných očí to vyrieši. Vždy to však hodíte za hlavu, pretože Lawn Mowing Simulator je presne tá hra, ktorú si spustíte, ak si chcete oddýchnuť, úplne vypnúť a baví vás kosenie trávy.


napísal kordi 22.9.2021
Páči sa mi! (+2)
7.0
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
LAWN MOWING SIMULATOR
+ vyše 30 prostredí
+ relaxačná hrateľnosť pri ktorej vypnete
+ bohatý výber strojov
- monotónnosť a grindovanie
- spracovanie trávnika a hardvérové nároky
- kamera
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Core i7-7700HQ 2.8 GHz/AMD FX-9590 4.7 GHz, 8 GB RAM, GeForce GTX 1050Ti/Radeon R9 390X
Doporučená konfigurácia: CPU Core i7-6950X 3.0 GHz/AMD Ryzen 7 1700X 3.4 GHz, 8 GB RAM, GeForce RTX 2060/Radeon RX 5700 XT


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox Series X|S

Vývoj: Curve Digital / Skyhook Games
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 10. august 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19462)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk