NINTENDO SWITCH OLED MODEL

NINTENDO SWITCH OLED MODEL

Trošku prémiovejší Switch

Test

O nových modeloch Switchu sa píše už roky. Začalo to snáď už v roku 2017 len pár mesiacov po vydaní pôvodnej verzie hybridnej konzoly Nintenda. Šírili sa naozaj rôzne správy o tom, čo by Nintendo malo pripravovať. Časom sa niektoré potvrdili, ako napríklad čisto handheldová Lite verzia, ale väčšinou správ doteraz pôsobí ako „wishful thinking" a je otázne, či sa vôbec niekedy zmenia na realitu. Veď si len spomeňte na všetky tie dohady o 4K Switchi, ktoré ste doteraz čítali. No a kým ten existuje pravdepodobne len vo fantázii ľudí, ktorí si tieto správy vymýšľajú, už zajtra sa stane realitou nový Nintendo Switch OLED model.

  • Displej: 7" , 60Hz, 340 ov nit, 1280x720px
  • Procesor: Tegra X1+ quad core
  • Pamät: 4 GB / 64 GB
  • Nabíjanie: 39W
  • Rozmery:  102 x 242 x 13.9 mm 
  • Váha: 425 g
  • Batéria:  4310 mAh
  • plná špecifikácia >>>

My sme sa naň mohli pozrieť v predstihu a poriadne ho otestovať v hrách, aby ste vedeli, či sa v piatok oplatí utekať do obchodu pre svoj kus. Dôležité informácie ohľadom nového modelu ste už pravdepodobne čítali pri jeho oznámení či  v iných článkoch, ale ak ste o ňom doteraz náhodou nepočuli, musíte si uvedomiť jednu dôležitú vec – aj napriek hardvérovým novinkám je toto stále klasický Switch. Nečaká tu tak na vás vyšší výkon, lepšia grafika, nekoná sa 4K a ani nič podobné. Nintento tento nový model posúva do prémiovejšej kategórie a znižuje cenu klasického modelu.


Snaha o prémiový dojem sa prejavila v menších zmenách dizajnu, ale čo sa týka balenia, tam sa toho veľa nemení. Krabica je samozrejme trochu iná a hlavne na nej vidíte nový biely OLED model. Po jej otvorení je ale všetko po starom. Do jednotlivých menších priečinkov sú zaradené jednotlivé súčasti konzoly, pričom vrchnej časti, ktorú vidíte hneď po otvorení, dominuje samotný nový Switch a s ním biele Joy-Con ovládače. Ak túto vrchnú časť dáte preč, pod ňou je dôkladne zabalená dokovacia stanica, napájací kábel, HDMI kábel, grip (ktorý vložením Joy-Conov premeníte na klasický gamepad) a pár strapov. Nesmie chýbať ani obligátna dokumentácia.

Switch je hybridnou konzolou a kým Lite model tento koncept zmenil, OLED model zostáva hybridom. Takže stále môžete hrať ako s handheldom v rukách, v tabletovom režime a po pripojení do dokovacej stanice aj na vašej TV. Potom je už len na vás, ako preferujete používať ovládače. Joy-Con ovládače vám totiž dávajú relatívne veľkú slobodu. Každý predstavuje polovicu klasického gamepadu, ale dokážete ho použiť aj samostatne na ovládanie. Oceníte to hlavne pri lokálnej kooperácii a pri nejakých jednoduchších hier si ani nevšimnete, že nehráte na plnohodnotnom ovládači, lebo vám poskytne všetky potrebné prvky.

Aby to však bolo pohodlnejšie, môžete si na koľajničky na zadnej/bočnej strane Joy-Conu nasunúť strap, ktorý vám jednak zlepší ergonómiu, ponúkne poriadne zadné tlačidlá (keďže tie na ňom sú len drobné), no taktiež tu nájdete aj šnúrku na pripnutie na ruku, aby vám Joy-Con nevyletel, čo sa hodí hlavne pri hraní pohybových hier, keďže tieto ovládače podporujú aj pohybové ovládanie. Môžete si ich zasunúť aj do už spomínaného gripu a dostať tak klasický gamepad. Prípadne môžete hrať s Joy-Conom v každej ruke. Je to len na vás. Joy-Cony navyše podporujú aj technológiu detailnejších vibrácií HD Rumble a na pravom Joy-Cone ani teraz nechýba IR kamera, ktorú však doteraz využila snáď len jedna hra.

Ovládače sú bez zmien, aby sa zachovala 100% kompatibilita. Na rozdiel od nich sa dokovacia stanica dočkala už väčších zmien. Tiež je kompatibilná aj s predchádzajúcimi modelmi, ale prináša novinky a nemyslím len dizajn. Ten je trochu upravený, vie viac oblý a zadná strana už nie je vyklápacia, ale viete ju celú dať preč a vyviesť si tadiaľ káble. Potom ju už len pripnete späť a zapadne do drážok. Switch do stanice pekne zapadne a ich farebná kombinácia bielej a čiernej v obývačke vyzerá dobre. na ľavej strane doku sú 2 USB porty, za zadným krytom je USB-C port na napájanie, HDMI port a premiéru si tu odbil LAN port. Trošku sa tak oproti originálu zmenila výbava portov. Dok navyše dostal diétu a je ľahší o 10 gramov.


Najväčších zmien sa ale dočkal samotný Switch, ktorý sa dizajnovo až tak nezmenil, no už na prvý pohľad viete, že toto je nový model. Okraje okolo displeja sú konečne užšie, takže nie sú tak neprimerane hrubé ako v predchádzajúcich modeloch. Rozmery ale zostali a displej tak narástol z 6,2“ na 7“. Okraje okolo neho sú lesklé, rovnako ako niektoré časti dokovacej stanice. A ak mám byť úprimný, nie som fanúšik takéhoto vyhotovenia. Vyzerá to lepšie, ale chytá to odtlačky a aj prach a všetko je to na tom vidno. Umiestnenie jednotlivých prvkov na Switchi je prakticky rovnaké, ale v dizajne sú menšie zmeny.

Napríklad sú širšie tlačidlá, takže dokážete lepšie ovládať vypnutie/zapnutie a aj regulovanie hlasitosti. A to aj v prípade, že máte väčšie prsty. Hore je stále vývod chladenia, slot na cartridge s hrami a aj výstup na slúchadlá. Dole je USB-C port na nabíjanie a zadokovanie do stanice. Výrazné zmeny sú ale na zadnej strane. Jedna chabá nožička bola nahradená poriadnym stojanom po celej šírke konzoly, ktorý je pevnejší, stabilnejší a má väčší uhol otočenia, takže s ním viete lepšie manipulovať. Pod ním je priestor na Micro SD karty. Na hrane sa môžete lepšie pozrieť na nové reproduktory, ktoré sú väčšie a lepšie. Kým dokovacia stanica pár gramov zhodila, nový OLED Switch ich zase nabral a zo 405 gramov šiel na 425 gramov (s Joy-Conmi).

Ako som už v úvode povedal, črevá samotnej konzoly sa nemenili, takže tu nenájdete veľa noviniek. Možno sú tam nejaké nové wi-fi moduly či niečo podobné, ale to asi možno ani nevšimnete. Hlavnou novinkou je nový väčší OLED displej, ktorý ukazuje Switch v najlepšej forme. Až si budete želať, aby takýto vyšiel už v roku 2017 – s väčším displejom s menšími okrajmi a hlavne parádnym podaním farieb a kontrastu. Čierna je čierna, biela je biela a ten zvyšok medzi nimi je živší než kedykoľvek predtým. Displej je naozaj paráda a hlavný dôvod upgradu, ak o ňom uvažujete. Akurát rozlíšenie sa nezmenilo a je stále 720p, takže keďže je väčší displej, je väčšie aj všetko na ňom. Jas si stále dokáže upravovať automaticky vďaka senzoru osvetlenia.

Ďalším pekným vylepšením je rozšírené interné úložisko, ktoré bolo v dobe vydania Switchu na maximálnej hrane len s 32GB miesta, no časom sa stalo naozaj neprakticky malé. Teraz narástlo na 64GB a vy tak už v základe máte predsa len lepší priestor dýchať a to aj s viacerými hrami naraz, keďže Switch hry sa z fyzických médií nemusia nutne inštalovať (ale veľa vydavateľov šetrí na cartridgoch, takže dávajú len menšie a vy si musíte zvyšok hry stiahnuť). Nie je to veľa, ale nejakú dobu to vydrží. A vy sa potom môžete obzerať po microSDHC alebo microSDXC karte s veľkosťou až do 2TB.


Batéria sa oproti modelu V2 z roku 2019 nezmenila a stále tak má kapacitu 4310mAh. Nintendo síce stále uvádza rovnakú papierovú výdrž 4,5-9 hodín, ale reálne je výdrž OLED modelu vyššia a aj taký nový Metroid Dread si dokážete užiť zhruba tých 7 hodín, čo nie je málo, keďže hra často využíva HD Rumble. Výdrž tak išla hore vďaka lepšej energetickej efektivite. Z dna na 100% konzolu nabijete za približne 3 hodiny. Teplotu som nemeral a ani som nehral nejaké vyslovené náročné hry, ale nezdá sa mi, že by sa OLED model výrazne inak zahrieval s porovnaní s V2.

Už vyššie som spomenul, že jedným z vylepšení nového OLED modelu je aj zvuk. Niežeby sa nejako razantne zlepšila kvalita, ale hlavne sú tu väčšie reproduktory a tie tak podávajú lepší a mohutnejší zvuk. Kým na predchádzajúcich modeloch som si hlasitosť často pridával, tu som dokonca uberal. Konzola stále podporuje 5.1 kanálový zvuk, stále sa na cestách hodí ju mať na slúchadlách, no teraz po rokoch konečne dostala oficiálnu podporu Bluetooth slúchadiel a tá v OLED modeli nechýba.

No a teraz na trošku inú notu – ako je na tom Switch v roku 2021? Výkonom už dosť zaostáva, ale ponuka hier je veľmi dobrá a stále sa rozširuje. Stále je tu sympatická podpora 3rd party vydavateľov, aj keď vydaní naozaj veľkých hier už ubúda, prípadne prídu v cloudovej verzii. Ponuka hier tak narástla, s ňou aj online obchod, ale jeho prehľadnosť sa nezlepšila a stále dáva do pozornosti často aj úplné hlúposti na úkor zaujímavejších hier len preto, že majú väčšiu zľavu a nižšiu cenu. Táto vec by sa však čoskoro mala zmeniť. Konzola sa za tie roky dočkala niekoľkých veľmi dobrých updatov a podporuje napríklad aj USB myši a klávesnice a mnoho iných vecí. Na druhú stranu sme sa stále nedočkali pridania populárnych video služieb, stále musíme priateľov hľadať cez predpotopné Friend kódy (v pôvodnej recenzii Switchu som odhadoval, že to bude len dočasné riešenie) a stále je tu veľa vecí, ktoré by si zaslúžili aktualizáciu a vylepšenia.

Oplatí sa teda nový OLED model? To závisí len na vás. Je to veľmi pekný upgrade konzoly, ktorá dokáže ponúknuť tisícky hodín skvelej zábavy, a to hlavne v exkluzívnych tituloch, ktoré inde nenájdete. Oplatí sa vám ten upgrade, ak už máte iný model? Ak netúžite po OLED displeji a nepotrebujete ani väčšie interné úložisko, asi ani nie. Ak navyše hrávate hlavne na TV, výhody OLED displeja pre vás nič neznamenajú. Mám dojem, že týmto modelom chce Nintendo osloviť tých, ktorých nepresvedčilo doteraz a zvažujú hlavne hranie v handheldovom režime. A keďže zároveň zlacnilo V2 model, ak niekto Switch ešte nemal a chce ušetriť, môže si vybrať aj ten. OLED model je tu pre tých, ktorí chcú Switch v trošku prémiovejšom kabáte na hranie počas ciest a robí to dobre hlavne vďaka kvalite displeja.


napísal matus_ace 7.10.2021
Páči sa mi! (+4)
NINTENDO SWITCH OLED MODEL


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19557)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk