MARIO PARTY SUPERSTARS

MARIO PARTY SUPERSTARS

7.5

Staňte sa superstar!

Recenzia na Switch verziu

Mario toho zvládne naozaj veľa. V zachraňovaní princezien je naozaj skúsený, vyučený je za inštalatéra, ale okrem toho je aj pretekár, futbalista, všestranný olympijský športovec, stavbár a mnoho ďalšieho. Až by sa mohlo zdať, že popri všetkých tých činnostiach Mario nevie ani oddychovať, ale nie je to pravda. Prvý raz si Mario doprial oddych v roku 1998 s vydaním prvej hry v sérii Mario Party. A odvtedy si to zopakoval ešte viackrát, keďže sa teraz séria dočká už svojej sedemnástej časti. Nie síce v hlavnej sérii, jej zatiaľ posledná časť vyšla v roku 2018, ale aj tak sa to ráta.

Mario Party Superstars je síce novou hrou, ale nie s novým obsahom. Séria má už svoj vek, priniesla množstvo skvelých momentov a hlavne minihier, takže sa v Nintende rozhodli obzrieť sa za touto bohatou minulosťou série a priniesť kompiláciu, ktorá bude obsahovo nabitá a ponúkne to najlepšie, čo sme tu od roku 1998 mali. Podarilo sa im to? To sa dozviete na nasledujúcich riadkoch, aj keď známka vyššie už asi niečo naznačila. Hneď v úvode ale musím povedať, že obsahovo je Superstars naozaj bohatou hrou, ktorá snáď v žánri párty hier ani nemá obdobu, takže aj zabudnete, že tu nie sú nové minihry.

Superstars totiž obsahuje až celkovo 100 minihier, pričom by to mali byť najobľúbenejšie a najlepšie minihry, aké nám hlavné časti priniesli. Ono je dosť náročné si to predstaviť, ale 100 je naozaj veľa. Je to až tak veľa, že sme review verziu hrali už peknú dobu, no stále som nevidel všetky a stále ma dokáže prekvapiť, že hra naservíruje niečo nové. Navyše sú to minihry rozdelené do mnohých kategórií, takže ak máte chuť na niečo konkrétne, napríklad športy, viete si vyfiltrovať len tie. Líšia sa však aj počtom hráčov. Niektoré sú duely, niektoré pre štyroch hráčov, no nájdete tu aj asymetrické minihry troch proti jednému.

Mario Party Superstars
Mario Party Superstars Pre online hranie si môžete vytvoriť svoj detailný profil
Pre online hranie si môžete vytvoriť svoj detailný profil


Mario Party Superstars Niektoré minihry sú naozaj nápadité
Niektoré minihry sú naozaj nápadité


Mario Party Superstars Mapy sú plné rôznych nástrah
Mapy sú plné rôznych nástrah





Ťažko sa nejako detailnejšie pozrieť na hrateľnosť. Každá z minihier je iná a je ich naozaj veľa, takže by bolo náročné opísať to všetko. Alebo opísať aspoň všetky tie, ktoré som hral ja. Je to ale naozaj pestrý mix plný rôznorodých krátkych minihier, ktoré ťažia z vysokej dynamiky, krátkej hernej doby a aj možnosti robiť si rôznorodými spôsobmi navzájom zle. Lebo je to práve o tom, aby ste si ku hrám sadli spoločne s ďalšími živými hráčmi. Mohli by sme ich ale aspoň zaradiť do niekoľkých „žánrových“ škatuliek – nájdete tu minihry zamerané na presnosť, zamerané na pozornosť, na pamäť (ktoré mi robili obzvlášť veľké problémy), trochu akcie, ale aj nejaké tie quick time eventy. A vlastne aj čokoľvek medzi tým.

Ak máte radi niečo možno komplexnejšie, je tu aj niekoľko takých minihier. Nedá sa povedať, že by boli štandardné, veď tu je napríklad variácia na americký futbal, kde si pohadzujete korytnačí pancier a snažíte sa s ním zrážať Goomba postavičky, pričom bránite útoky súperov. Podobne je tu napríklad aj hokej alebo skôr tradičný futbal. Všetko s vlastnými pravidlami a špecifikami. Tieto minihry však patria medzi tie dlhšie a naozaj aj komplexnejšie. Autori sa tak snažia vyhovieť každému a každej situácii. Chcete si len rýchlo zahrať niečo o bleskovom zbieraní mincí? Za 30 sekúnd máte víťaza. Chcete si zahrať proti sebe futbal? Ani to nie je problém.

Taktiež tu nájdete viacero spôsobov, ako si môžete minihry zahrať a je len na vás, ktorý sa vám do danej situácie hodí. Na ceste k vám sú kamoši, na stole je fľaša dobrého rumu a strávite spolu večer? Môžete si k tomu pustiť do režimu Mario Party. Chcete si s deckami na pár chvíľ zahrať niečo rýchle? Tak si vyberte režim Mt. Minigames a môžete sa do niečoho pustiť spoločne. Alebo si tam s priateľmi viete spraviť nejaký miniturnaj a ten, kto prehrá, donesie fľašu rumu nabudúce. Naozaj tu je kopa možností hrania a viete si tak vybrať presne to, na čo máte čas a chuť.

Poďme si režimy rozobrať detailnejšie. Mario Party by sa možno dal označiť ako ťažiskový režim a určite ho poznáte, ak ste hrali predchádzajúce hry. Vy a ďalší traja hráči sa dostanete na herný plán ako vystrihnutý z nejakej stolovej hry, akurát je teda oveľa viac dynamický. Obsahuje niekoľko druhov políčok, mnoho obchádzok, skratiek, pascí, eventov a mnoho ďalšieho. Herných plánov je tu celkovo 5 a sú známe z predchádzajúcich hier. Samozrejme sú však upravené aj vylepšené, aby dnes pôsobili dobre. Postupne majú stúpajúcu náročnosť, takže si viete vybrať niečo jednoduchšie pre každého, alebo aj náročný plán, ktorý vám chyby neodpustí.

Môžete si nastaviť vlastné pravidlá, limitovať minihry na základe nejakých kritérií a pustíte sa do nich na konci každého kola, alebo ak si to vyžiada nejaké políčko na mape. Vyhráva ten hráč, ktorý počas určeného počtu kôl získa najviac hviezd. Ak je počet hviezd rovnaký, rozhoduje počet mincí. Na záver môžete dostať ešte bonusy, napríklad za najviac vyhraných minihier. Nie vždy je to fér, nie vždy je tu čokoľvek fér, čo vás môže často strašne nasr...diť. Ale je to zábava. Raz sa šťastie usmeje na vás, potom na vašu polovičku, vášho kamaráta alebo vaše dieťa. Niektoré minihry, zvlášť tie asymetrické, ale naozaj občas pôsobia dosť nevyvážene.

Nevýhodou je aj to, že je herných plánov pomerne málo. Séria má za sebou bohatú históriu a vybrať z nej len 5 rozhodne nestačí, aj keď sú navrhnuté dobre. chápem, že tým chceli autori zamedziť tomu, aby boli v online multiplayeri dlhé čakačky, keby bolo viac možností, ale dalo by sa to možno vyriešiť tým, že by sa mapy menili v rotácii každý deň alebo každých niekoľko hodín. Síce sa tých piatich máp neprejete až tak rýchlo, ale predsa len by to chcelo viac obsahu v tomto ohľade. Snáď teda časom pribudnú ďalšie formou updatu.

Mario Party Superstars
Mario Party Superstars Do hry sa dostane naozaj každý, stačí stručná inštruktáž
Do hry sa dostane naozaj každý, stačí stručná inštruktáž


Mario Party Superstars Nechýba aj trochu akcie
Nechýba aj trochu akcie


Mario Party Superstars Hra ponúka detailné animácie a napríklad vás pobaví to, že sa postava modlí, ak jej hrozí nebezpečenstvo
Hra ponúka detailné animácie a napríklad vás pobaví to, že sa postava modlí, ak jej hrozí nebezpečenstvo





Mt. Minigame je vlastne hubom pre rýchlejšie možnosti hrania jednotlivých minihier podľa kategórií. Vo Freeplay si môžete sami vybrať z celej stovky minihier a ísť priamo na tú, na ktorú máte chuť. Ďalej sú tu 2v2 minihry, 1v3 minihry, športy a puzzle minihry, Survival, denné výzvy a súboje o čo najviac nazbieraných mincí. Musíte si však dať pozor, že niektoré sú hrateľné len v online režime, konkrétne Survival a denné výzvy. V týchto režimoch sa môžete priamo porovnávať s ostatnými hráčmi z celého sveta.

Takéto hry sú pre mňa osobne vždy o lokálnom hraní s priateľmi na jednom gauči, kde si ich užijem najviac. Doba si ale žiada, aby párty hry ponúkali aj online režim a v tomto smere sa Mario Party séria konečne posunula do súčasnosti. Ako Mario Party, tak aj Mt. Minigame režimy si môžete zahrať online s tromi ďalšími hráčmi, pozvať si priateľov a podobne. Online hra je tu stabilná a rýchla, pravidlá si nastavujete sami a ak hráte nejaké minihry v Mt. Minigame, losuje sa medzi minihrami, ktoré od vás dostali hlasy. Nejaké detailnejšie možnosti tu bohužiaľ nenájdete, ako je napríklad kvalita pripojenia súperov a podobne. Tak dve hodinky som však hral s rôznymi hráčmi a na lagy som zatiaľ nenarazil. Uvidíme, aké to bude po vydaní. Okrem online hrania je tu aj možnosť sieťového hrania, kedy bezdrôtovo spojíte viac Switch konzol, ktoré sú pri sebe.

Pochváliť musím prístupnosť a okamžitú hrateľnosť. Mario Party Superstars naozaj dokážete dať do ruky babke, dedkovi, decku, tomu kamarátovi, ktorí na vás vždy krivo pozerá, keď spomeniete hry. A tí všetci hru dokážu hrať takmer okamžite. Stačí krátka inštruktáž pred danou minihrou s možnosťou vyskúšať si to nanečisto. Hru si dokážete zahrať kedykoľvek a s kýmkoľvek. A ak by to niekto náhodou z nejakých dôvodov nezvláda, vždy viete pomôcť nastavením obťažnosti či hendikepu. Hra je vystavaná tak, aby tu bola len minimálna jazyková bariéra, je ovládanie a orientácia v menu sa dá naučiť ihneď, takže je naozaj vhodná aj pre menšie deti.

Mario Party Superstars
Mario Party Superstars Máp mohlo byť viac, ale sú dobre navrhnuté
Máp mohlo byť viac, ale sú dobre navrhnuté


Mario Party Superstars Online hranie je zakomponované veľmi dobre
Online hranie je zakomponované veľmi dobre


Mario Party Superstars Zoznam minihier je naozaj rozsiahly
Zoznam minihier je naozaj rozsiahly




Už skôr som napísal, že hra trpí nedostatkom máp v Mario Party režime, no to tu nie je jediný nedostatok. Nie je veľa sérií s tak bohatou históriou ako Mario. Séria priniesla kopu obľúbených postáv a je až hanba, že ich tu je na výber len 10 a aj to by som povedal, že niektoré nie sú práve najlepšie. Táto hra obsahuje až 100 minihier, čo je číslo, z ktorého padá sánka. Prečo tu preboha nedali viac máp a postáv, z ktorých by si mohli hráči vybrať? Nemusia byť dostupné hneď, ale napríklad na odomknutie v rámci progresu, no nič také tu nie je. Odomykáte si len bio k postavičkám a nové možnosti pre úpravu svojho online profilu. A to je sakramentsky málo.

Graficky sa tu asi nie je veľmi o čom baviť. Superstars je peknou a roztomilou hrou, ale nesie sa v tradičnom duchu Mario hier. Neprináša žiadnu výraznejšiu zmenu a ani nejaký posun vpred. Deťom sa ale bude páčiť a pre ostatných to je aspoň príjemné na pohľad. Dobre sa to hýbe v handhelde a aj na TV. Pri uvádzaní herných máp si môžete pozrieť porovnanie s originálmi a vidíte tak, ako sa vyvinul vizuál série. To isté platí aj pre hudbu, keďže vám tu budú hrať dobre známe melódie a nejaké ich novšie variácie. Neurazí, ale ani nenadchne, no k hre ako takej to sadne.

Mario Party Superstars je počtom minihier asi najviac nabitá párty hra vôbec a je to v tomto ohľade skutočná superstar. Minihier je nielen veľa, ale sú aj dobre namiešané a zábavné, čo vám v partii vydrží naozaj dlho. Musím pochváliť dobrú implementáciu online multiplayeru, aj keď by sa možno dalo spraviť aj niečo viac v ohľade jeho možností. Zamrzí ale málo herných máp v Mario party režime, ešte viac zamrzí málo postáv, s ktorými môžete hrať. Taktiež by som bol rád, keby tu boli aj minihry využívajúce pohybové ovládanie. Určite by som v Tug o' War radšej krútil ovládačom v ruke ako analógmi na Joy-Cone, kedy už tŕpnem, či sa náhodou neprejaví driftovanie. To ale nie sú veci, ktoré by zo zábavy uberali. Skôr by ich vyriešením bola zábava ešte lepšia.


napísal matus_ace 28.10.2021
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
MARIO PARTY SUPERSTARS
+ obrovské množstvo rôznorodých minihier
+ skvelá zábava pri lokálnom hraní
+ dobre zakomponovaný online multiplayer
+ rôzne možnosti hrania a aj prispôsobenia
+ dostupné pre každého
- málo máp a postáv
- občas nefér (a AI možno aj cheatuje)
- chýba ovládanie pohybom


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Nintendo / Nintendo
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 29. október 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk