FOOTBALL MANAGER 2022

FOOTBALL MANAGER 2022

8.5

Staronový kráľ športových manažmentoviek

Recenzia na PC verziu

Paľa Staňa je mi trochu ľúto, tím MŠK Žilina pod ním predvádzal pekný, hlavne v útočnej fáze veľmi atraktívny futbal. Prišla však dlhá séria bez výhry a skončilo to tak, ako to na Slovensku končí stále – bleskovou výmenou trénera. Pritom každý vie, že takto mladý a neskúsený, aj keď talentovaný tím nedokáže dlhodobo podávať vyrovnané výkony. Keď už teda vedenie „Šošonov“ pustilo opory tímu, malo buď vhodne doplniť mladý talentovaný tím skúsenejšími hráčmi, alebo akceptovať to, že výsledky budú ako na horskej dráhe – raz hore a raz dole. Naozaj to nemusel odniesť tréner. A pritom stačilo naozaj tak málo – približne 4 dobré prestupy.

Viem, o čom hovorím. Ten žilinský „dorast“ som v letnom prestupovom období doplnil o štyroch skúsených hráčov, traja mali dokonca nad 30. Káder tak možno síce stále nenabral kvalitu, akú mali Bernát či Kurminowski, ale nabral zase skúsenosti a aj šírku, ktorá sa hodí, keď bojujete nielen v domácej lige, ale aj v európskych pohároch. Štyri prestupy skúsených hráčov a v kapse bol titul v slovenskej lige. Navyše som sa nielenže dostal do skupiny Európskej konferenčnej ligy, ale z nej aj postúpil (Osijek a Austria v skupine však patrili k najľahším možným súperom). Vidíte pán Antošík? Dá sa to. Minimálne teda v hre.

Football Manager 2022, podobne ako mnoho ročníkov predtým, som teda rozohral primárne za MŠK Žilina. Fanúšikom som už naozaj dlho, od éry gólových hodov Mareka Mintála, no nie preto. Hru ma viac baví hrať za takéto kluby, keď nie ste automaticky v skupine Ligy majstrov a peňazí tiež nie je na rozhadzovanie. Samotný začiatok kariéry vám tak vytvára výzvy, ktoré nie sú jednoduché, ale dajú sa zvládnuť. A sú trošku iné ako tie, ktorým čelíte, keď hráte za Real, Barcelonu, United, Juve, PSG alebo nejaký podobný tím.

Football Manager 2022
Football Manager 2022 Hra je o naozaj komplexnom riadení klubu
Hra je o naozaj komplexnom riadení klubu


Football Manager 2022 Prístupná je aj pre nováčikov
Prístupná je aj pre nováčikov


Football Manager 2022 Musíte sa vedieť orientovať v množstve dát
Musíte sa vedieť orientovať v množstve dát





Vy ale môžete a pravdepodobne aj budete hrať úplne inak a v tomto ohľade treba oceniť, aké naozaj neuveriteľne široké sú možnosti tejto série, ktoré navyše nový ročníkom ešte o niečo narástli. Už len úvodný výber režimu vám toho dáva pomerne dosť. Môžete si vybrať nejaký klub a priviesť ho k trofejam podobne ako ja. Môžete si tiež vytvoriť vlastný klub, ktorý povediete k víťazstvám v Create a Club režime. No a nechýba ani multiplayer. Môžete jednoducho prebrať nejaký klub v online sezóne alebo vybrať režim Fantasy Draft, kde si vybudujete tím snov, s ktorým sa môžete postaviť svojim priateľom. Na ceste je Versus režim, ktorý vyjde niekedy v budúcom roku.

Ťažko písať recenziu na takúto hru, je totiž príliš rozsiahla, príliš komplexná. Aj tak ale môže byť pre niektorých recenzia plytká, hlavne teda pre tých, ktorí sú už roky fanúšikmi série. Pre iných zas bude prehnane nasýtená a plná vecí, ktorým nerozumejú. Čo platí zväčša pre nováčikov. Ja ale musím písať recenziu pre obe tieto skupiny a skvelé je, že Sports Interactive robia hru pre obe skupiny. Veteráni si dokážu užiť celú jej krásnu hĺbku, kedy hodiny len sledujete tabuľky, grafy a iné ukazovatele, ktoré porovnávate, na základe toho plánujete prestupy, zostavy aj tréningy. Je to vlastne taký farebnejší a dynamickejší Excel. Zároveň, ak ste nováčikom, všetko v hre má nejaký tutoriál. A keďže je tu toho tak veľa, nájdete tu aj poriadne veľa tutoriálov.

Je naozaj jednoduché stratiť sa v hre, najmä ak ste nováčikom. Stovky rôznych obrazoviek v sebe skrývajú stovky rôznych možností a hlavne nutností. Musíte venovať pozornosť aj detailom, lebo si napríklad dáte simulovať 2 týždne medzi jesennou a jarnou časťou sezóny, no zabudnete zakázať prestupy a zrazu vám umelá inteligencia predá hráčov. Všetko tu má zmysel, na všetko sa dá nejako reagovať a prípadne z toho nejako ťažiť. Ako som už ale napísal, na každej z tých všetkých obrazoviek sa vám pri ich prvom zobrazení ukážu pomôcky a vysvetlivky, ktoré vás detailne prevedú prestupmi, zmluvami, tréningom, rozhovormi s hráčmi, jednoducho so všetkým, čo v hre je.

Takto sa z vás pomaly môže stávať profesionál, no keďže je manažment klubu v hre naozaj komplexný, môžete si zvoliť, že sa budete orientovať len na niektoré činnosti a iné necháte na „automatiku“. Rôznych asistentov totiž môžete poveriť činnosťami, ktorým by ste sa inak museli venovať vy. Napríklad na asistenta necháte tréningy a taktickú prípravu a vy sa budete sústrediť na hráčov, prestupy a zápasy. Alebo na asistentov necháte mediálne povinnosti, ktorých tu je naozaj hŕba a po toľkých rokoch už ma osobne rozhovory s novinármi každú chvíľu nebavia.

Alebo ak chcete kontrolovať každý jeden aspekt klubu, môžete si na svoje plecia naložiť úplne všetko, čo má tiež svoje čaro. Len sa musíte pripraviť, aj v prípade, ak poznáte predchádzajúce ročníky, že je tu toho naozaj veľa. Viac ako kedykoľvek predtým, keďže pribudli nové možnosti prakticky do každej oblasti hry. Nepovedal by som, že je tu nejaká jedna väčšia vyslovene nová vec. Skôr sú tu menšie novinky napchaté do všetkých oblastí hry, aby tak hra pôsobila rozsiahlejšie a aj realistickejšie. Aby ste vy mali detailnejšiu kontrolu nad takmer všetkým, čo sa v klube deje. Len tie financie sú stále obmedzené a musíte vyjednávať s vedením. Bacha ale na to, aké ultimátum im dáte. Môžete sa vyhrážať tým, že ak vám neposkytnú viac na prestupy, skončíte. Tak vás rovno vyhodia.

Musí povedať, a to sériu hrávam už roky a predtým som hrával aj iné, že asi po prvý raz som mal dojem, že je na mňa toho v hre jednoducho priveľa. Prvý raz som sa naozaj cítil zasypaný povinnosťami, takže som ich na asistentov delegoval viac ako predtým. To však neberte ako chybu hry. Skôr to berte tak, že starnem. Pred takými desiatimi rokmi by som sa rád na všetky tie nové možnosti a povinnosti vrhol, no dnes naozaj ocením, že sa môžem sústrediť len na veci, ktoré ma zaujímajú.

Football Manager 2022
Football Manager 2022 Zápasový engine sa dočkal pekných vylepšení
Zápasový engine sa dočkal pekných vylepšení


Football Manager 2022 Čaká na vás kopa malých aj veľkých rozhodnutí
Čaká na vás kopa malých aj veľkých rozhodnutí


Football Manager 2022 Namiešať správne zostavu je hotová alchýmia
Namiešať správne zostavu je hotová alchýmia





A to sú napríklad veci, kde dokážem hneď cítiť dopad svojich rozhodnutí – prestupy, rozhovory s hráčmi, nejaké to pokarhanie a aj pochvalu, no a hlavne zápasy. K tomu raz za čas vytiahnuť niekoho z béčka, venovať sa rozvoju mládeže a prípadne podľa nutnosti skúsiť nejakého hráča prerobiť na inú pozíciu, ak tam môj tím tlačí topánka. Hra je dobrá v tom, že naozaj máte dojem, že vaše rozhodnutia majú zmysel a aj dopad. Nie je to o tom, zvozíte hráča za tréningy každý týždeň a nič sa nedeje. Môže si priznať chybu a zlepšiť sa, môže o tom povedať médiám, môže požiadať o prestup. Vy z toho chcete dosiahnuť jeden konkrétny výsledok, ale je skvelé vidieť aj tie ďalšie.

Občas ale nastanú aj trochu nezmyselné momenty. Mal som v tíme Kornela Salátu. Aj keď už má svoj vek, súrne som potreboval stopéra a už som bol bez peňazí. Navyše mal na ten vek výborné štatistiky, tak jednoročná zmluva za pár drobných bola jasná vec. Samozrejme, nebol spokojný so zápasovým vyťažením a v rozhovore mi povedal, že musí myslieť na svoju kariéru. Neviem, na jeho mieste by so v 36 rokoch pomaly začal s trénerskou licenciou a nie sa obzeral po vyššej záťaži. Na druhú stranu ale vyjadril nespokojnosť s tréningami, lebo že už má svoj vek a nebude sa učiť nové veci. Séria rozhovorov naprieč sezónou ale problémy vyriešila, len mi tieto situácie s tým istým hráčom prídu trošku protichodné.

Najviac mi ale vadila jedna konkrétne situácia, ktorú som si sprvu ani neuvedomoval, ale keď som si ju začal všímať, tak som sa rozhodol ju replikovať dookola v jednom zápase. Keď totiž s tímom ako Žilina nastúpite proti silnejším tímom (čo je v EKL väčšina), tak sa hra rozhodne, že by ste na základe papierových predpokladov mali prehrať. Ale aj v prípade, že vyhrávate. Viacero zápasov sa tak na konci rozhodlo v situácii, kedy vás brankár v posledných 10 minútach rozohrá loptu nakrátko (aj keď to v celom zápase nerobil) a vaši hráči pokazia prihrávky, čo vedie k protiútoku. A to takým štýlom, že už tretí dotyk s loptou je zlý.

Football Manager 2022
Football Manager 2022 Musíte vedieť aj správne namotivovať tím
Musíte vedieť aj správne namotivovať tím


Football Manager 2022 Takto sa kopú priame kopy!
Takto sa kopú priame kopy!


Football Manager 2022 Hre sa bohužiaľ nevyhli ani bugy a chyby
Hre sa bohužiaľ nevyhli ani bugy a chyby




Je to naozaj špecifická situácia a ukazuje, kde autorov tlačí topánka v oblasti balansu herných situácií. Každý rok niečo takéto uletí, raz sú to zranenia, inokedy niečo iné, tentoraz sú to papierové predpoklady. A to aj vtedy, keď máte dobrých hráčov, dobrú formu, dobrú mentalitu a aj zápas sa vyvíja vo váš prospech. Samozrejme, deje sa to len v takto špecifických situáciách. Ak hráte za Chelsea, ani si to nevšimnete. A je to aj asi moja najväčšia výčitka voči hre. Všetko ostatné som si naozaj užíval. Možno ešte covid by som v hre uvítal – zníženú návštevnosť, nakazených hráčov a tak. Pár rokov dozadu autori naozaj detailne spracovali rôzne možnosti Brexitu roky pred samotným vystúpením Británie z Únie. Mali ste možnosť si nastaviť, či Brexit chcete riešiť a v akej miere. Aj s pandémiou by v hre mohlo byť niečo podobné.

Zápasový engine sa dočkal pekných vylepšení, takže síce stále nevyzerá úplne ako futbal, ale má k tomu o pár krokov bližšie. Tu a tam je lopta za čiarou a stále sa hrá a podobne, ale na tom ani tak veľmi nezáleží. Na zápasy sa pozerá dobre, ponuka herných situácií je pekne rozšírená a dosť bohatá. Dokonca nechýba ani VAR, ktorý je v hre zastúpený tak akurát. Vylepšené sú aj štadióny (napríklad žilinský sa dokonca takmer podobá) a tiež diváci. Dojem trochu kazí jeden bug, ktorý sa mi dvakrát vyskytol v zápasoch, kedy zmizla väčšina tiel niektorých hráčov a po ihrisku tak behali len hlavy a obrysy. Rovnako je rozšírená zvuková banka, takže zápasy pôsobia živšie aj v tomto ohľade.

Sports Interactive s Football Manager 2022 zmenili prístup k vývoju hry a oplatilo sa. Nepriniesli nejakú jednu veľkú novinku, ale gigantické množstvo rôznych menších vylepšení, rozšírení a aj noviniek, ktoré z hry robia ultimátny futbalový zážitok, do ktorého sa veľmi radi ponoríte. Nejaké zakopnutia tu sú a sú závažnejšie ako pred rokom, ale nie je to nič, čo by sa nedalo opraviť patchom v najbližších dňoch.


napísal matus_ace 8.11.2021
Páči sa mi!
8.5
Ohodnotiť
FOOTBALL MANAGER 2022
+ najkomplexnejší futbalový zážitok, aký v hrách dokážete dostať
+ hlboké pre veteránov a prístupné pre nováčikov
+ množstvo menších a väčších vylepšení a noviniek
+ obrovské množstvo dát a analýz
+ výborne zvládnuté prestupy aj s pohybom cien pri blížiacom sa konci prestupového obdobia
+ lepší a bohatší zápasový engine
- menšie bugy
- niektoré situácie si ešte vyžadujú úpravu balansu
- stále chýba zakomponovanie pandémie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dualcore CPU 1,8GHz; 4GB RAM; 256MB VGA; 7GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One
Xbox Series X|S
Switch

Vývoj: Sega / Sports Interactive
Štýl: Šport / Managementová
Dátum vydania: 9. november 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (8)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18376)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk