Slovenské múzeum dizajnu otvára výstavu histórie slovenských digitálnych hier 8-bit

Slovenské múzeum dizajnu otvorilo historicky prvú výstavu zameranú na domáce hry a výpočtovú techniku z 80. a 90. rokov

pridal matus_ace 1.12.2021 o 12:07 pod hry
Slovenské múzeum dizajnu otvára výstavu histórie slovenských digitálnych hier 8-bit

HRY > NOVINKY >

Slovenské centrum dizajnu, Galéria dizajnu Satelit a Slovenské múzeum dizajnu odhalili v rámci výstavy 8-bit počiatky videohernej tvorby a osobnej výpočtovej techniky na Slovensku. Tvorba digitálnych hier na našom území má bohatú históriu, ktorá sa vďaka príchodu prvých osobných počítačov u nás začala formovať už v 80. rokoch minulého storočia.

Na výstave budú predstavené vybrané hry a ich tvorcovia, ukážky najpopulárnejších osobných počítačov domácej výroby vyrábaných v 80. rokoch v závodoch Tesly a Didaktiku, ale aj rozhovory s pamätníkmi či dobové reportáže Slovenskej televízie.

Výstavu 8-bit sme pripravovali takmer rok, no jej obsah vychádza z niekoľkoročného výskumu, ktorý v múzeu realizujeme. S výstavou spojené aktivity pozostávali z vytvorenia detailnej databázy hier, ktorú priebežne aktualizujeme, hľadania dobového hardvéru, krabicových verzií hier, ale i pátraní po ich tvorcoch za účelom získania ďalších informácií, ktoré využívame pri našom výskume,” komentuje otvorenie výstavy jej kurátor Maroš Brojo.

Slovenské múzeum dizajnu otvára výstavu histórie slovenských digitálnych hier 8-bit

Mnoho z týchto hier vzniklo ešte "na kolene" a dalo by sa o nich povedať, že sú to vlastne aj akési herné samizdaty. Maroš Brojo nám priblížil, ako takéto hry vôbec hľadali a prečo sa rozhodli zorganizovať takúto, na naše pomery netradičnú výstavu: "Videoherná tvorba na Slovensku má dlhú a bohatú históriu, pričom zozbieraných materiálov, podkladov a hier sme v rámci nášho výskumu dokázali nazhromaždiť dostatok na to, aby sa mohla zrealizovať takáto výstava. Výstava s touto tematikou bola plánovaná vždy, nakoľko odhaľovanie lokálnych histórií je jednou z hlavných činností múzea a je nesmierne obohacujúce dávať ju do kontextu s globálnou všeobecne akceptovanou históriou hier, ktorá nedokáže dostatočne detailne zachytávať národné alebo lokálnejšie tvorby a fenomény."

"Pri pátraní po hrách nám nesmierne pomohli už existujúce fanúšikovské databázy špecializované na rôzne platformy ako ZX Spectrum. Veľkou pomocou nám však boli aj lokálni entuziasti, fanúšikovia a pamätníci, od ktorých prichádzala pomoc vo forme technickej expertízy, detailných znalostí daného obdobia alebo vecných darov v podobe hier a hardvéru, ktoré sme mohli zaradiť do našich zbierok."

Vďaka spolupráci s Ľudovítom Wittekom, zakladateľom prvej distribučnej spoločnosti zameranej na distribúciu softvéru u nás Ultrasoft, si budú môcť návštevníci výstavy vyskúšať v prehliadači alebo stiahnuť takmer 30 hier z 80. a 90. rokov. Medzi inými aj režim zosmiešňujúci titul Šatochin alebo populárne hry Quadrax a Towdie, dobre známe nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Hry si môžete pozrieť a aj vyskúšať online na stránke: www.scd.sk/hry


Zdroj: scd.sk



Slovenské múzeum dizajnu otvára výstavu histórie slovenských digitálnych hier 8-bit  Slovenské múzeum dizajnu otvára výstavu histórie slovenských digitálnych hier 8-bit  Slovenské múzeum dizajnu otvára výstavu histórie slovenských digitálnych hier 8-bit
Slovenské múzeum dizajnu otvára výstavu histórie slovenských digitálnych hier 8-bit  Slovenské múzeum dizajnu otvára výstavu histórie slovenských digitálnych hier 8-bit  Slovenské múzeum dizajnu otvára výstavu histórie slovenských digitálnych hier 8-bit
Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19544)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk