RUNICK

RUNICK

7.0

Vyfarbovanie, pri ktorom musíte premýšľať

Recenzia na Mobil verziu

Ak máte radi logické hry a zabávate sa aj na cestách, či len tak príležitostne na svojom mobile, mohla by vás zaujať nenápadná vecička Runick. Je od malého vývojárskeho tímu z chorvátskeho Záhrebu a hoci pôsobí skromne, prináša príjemnú relaxačnú zábavu. Dostanete sa do toho rýchlo, ale v tomto prípade platí staré známe, že sa to síce ľahko naučíte, ale zvládnuť pripravené levely už je náročnejšie.

Ale nebojte sa, až taká fuška to zas nie je a nebude sa vám z hlavy dymiť od sústredenia. Alebo áno? Je pravda, že herné princípy sú síce jednoduché, ale kým vyriešite všetkých šesťdesiatštyri hlavolamov, trochu sa aj zapotíte. Prvá tridsiatka je ale úplne v pohode – pri niektorých úrovniach sa síce zdržíte dlhšie a možno aj využijete možnosť vrátiť ťah, ale v zásade by vás nemali zaskočiť.

Zvyšné úrovne už sú prešpekulovanejšie a u mnohých z nich to až tak hladko nepôjde. Napriek tomu by ste u nich nemali skysnúť pridlho, s výnimkou niektorých naozaj dômyselných rébusov. No stačí si hlavne pozorne všímať hernú plochu a sústrediť sa a pôjde to. Časový limit vás trápiť nemusí, i keď za rýchle zdolanie máte bonusové ocenenie. A ak sa do hry zažeriete, môžete to všetko zvládnuť za jediný večer. To teda nie je veľmi dlho, ale cenovka je skromná a zodpovedá obsahu, ktorý je príjemným rozptýlením. Navyše prvý z vás, kto použije kód 83KT05V56LZ0XQKE48NYYKT na Google Play, má hru zdarma.

Runick

Jednoduché začiatky.
Runick

Toto je už náročnejšie, riešenie treba hľadať dlhšie..
Runick

A takto to vyzerá, keď sa všetko podarí a zafarbené sú tie správne miesta.

O čom to je, to vám nevysvetlí žiadny oficiálny tutoriál, ale prvé levely sú stavané tak, že to skrátka pochopíte sami prirodzeným aplikovaním. Pozvoľna sa pridávajú nové prvky a ani neviete ako, už ste do toho naplno zavŕtaní a máte polovicu hlavolamov za sebou. Čas pri tejto zábavke, ku ktorej sa najvnímavejší čitateľ dostane aj s kódom M9WV4AM6GN21Y7PT6KCNBUJ, skrátka plynie rýchlo a to je dobré znamenie. Značí to, že je to dosť návyková záležitosť, na ktorú sa ochotne sústredíte a nepozeráte pritom na hodinky.

Hrá sa na izometrickej ploche, ktorú predstavuje menší útvar, často s nejakými výčnelkami alebo úzkymi prechodmi. Na povrchu sú spravidla dva objekty, jeden červený a druhý modrý, ktoré môžete posúvať ľubovoľne hore, dolu a do strán v danom priestore. Cieľom je premiestňovaním týchto predmetov vyfarbiť plochy s červenými hviezdičkami na červeno a s modrými symbolmi na modro. Na prvý pohľad jednoduché zadanie sa razom stane náročnejším, keď vezmete do úvahy niekoľko faktorov.

Objekty môžete aj opakovane premiestňovať po všetkých miestach na hracej ploche, lenže potom zostane podklad v príslušnej farbe. Takže napríklad belasú značku prekryjete červenou, čo je ale nežiaduce. Hviezdy a symboly sú v tesnom priestore rozmiestnené tak, že musíte premyslene presúvať obidva objekty, aby podklad korešpondoval s požadovanou farbou. Neraz nastane dilema, ako zmeniť farbu jedného políčka bez toho, aby ste narušili kolorit dvoch susedných. A o tom to je. Máte záujem a predošlé kódy už sú použité? A3U68R16Y73CBW1GHRDEQ81 je možno ešte voľný.

Samotné objekty sa riadia určitými pravidlami na základe ich tvaru a veľkosti. Spočiatku sú to dve malé farebné kocky, ktoré majú presne rozmer jedného políčka. Jednoducho si ich prepínate a kocky sa charakteristickým pohybom preklápajú presne tam, kam chcete. Náročnejšie to začne byť vo chvíli, keď má jeden alebo aj obidva objekty tvar gule. Tá sa síce pekne kotúľa zvoleným smerom, ibaže zastane vždy len na konci hracej plochy, alebo keď jej stojí v ceste bariéra. Teda obvykle ten druhý objekt, ktorý musíte vhodne nastaviť a dostať do ideálnej polohy. A pri pohybe, podľa možností, správne nafarbí podklad.

Neskôr to bude ešte komplikovanejšie, keď budete mať veľkú kocku či mega guľu, čo zaberá viac políčok naraz. Alebo dostanete kváder so štvorcovou základňou a obdĺžnikovými stenami, s čím treba počítať pri jeho presune, keď sa preklápa. Zrazu tá jednoduchá zábavka dostane celkom iný rozmer a stane sa slušnou výzvou, kde musíte uplatniť svoje logické myslenie, všímavosť a precízne plánovanie. Zadajte 7PSEJT7EPBA82T6R6N1SG09 a ak vás nik nepredbehol, môžete hrať.

Grafika je strohá, čo je vlastne len dobre, pretože zbytočné čačky-mačky v pozadí by vás len rozptyľovali. Máte teda pred sebou len bielu hraciu plochu s vyznačenými symbolmi a na nej dva objekty. Postupne to všetko zafarbíte na modro a červeno. Pozadie zostáva sýtozelené. Po okrajoch sú symbolické hraničné čiary, logo hry, skóre, počítadlo ťahov a ikony na vrátenie o krok späť, výber všetkých levelov, vypnutie zvuku a menný zoznam autorov. A to je všetko. Strohé, minimalistické, ale postačujúce. Zážitok z hry je však príjemný.

Runick

Takmer úspešne, ale ten modrý symbol zafarbený na červeno je v skutočnosti veľký problém.
Runick

Finále nevyzerá zložito, ale...
Runick

64 levelov je slušná várka, ale ak vám to myslí, zdoláte ich pomerne rýchlo.

Runick sa nehrá na nič veľké, je to malá hra vhodná na malé obrazovky mobilných telefónov, ktorá vám ale pripraví horúce chvíľky pri riešení hlavolamov. Je otázne, či sa k nej po zdolaní poslednej úrovne ešte vrátite. O veľkej znovuhrateľnosti sa nedá hovoriť a dvojeurový obsah zvládnete aj pri príležitostnom zaseknutí v niektorom leveli za jedno popoludnie. No ak si to budete dávkovať po pár úrovniach, vydrží vám podstatne dlhšie. A nudiť sa pritom určite nebudete.


napísal uni 24.12.2021
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
RUNICK
+ princípy si rýchlo osvojíte, no pri hľadaní riešení sa aj zapotíte
+ minimalistický dizajn, ale komplexná hrateľnosť
+ nízka cena zodpovedá obsahu
- zhruba prvá polovica levelov je až príliš jednoduchá
- dá sa to zdolať za jediný večer
- po dohraní už sa k tomu zrejme nevrátite


RECENZIE HRÁČOV
Mobil
Android
iOS

Vývoj: Black Trumpet Games
Štýl: Logická
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Recenzia: Runick (70) 24.12.2021
| Runick 24.12.2021
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19989)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk