EXPEDITIONS: ROME

EXPEDITIONS: ROME

9.0

Veni, Vidi, Vici

Recenzia na PC verziu

Vývojársky tím Logic Artist v roku 2013 priniesol nápaditú, ale nedotiahnutú taktickú hru Expeditions: Conquistador. Španielov v roku 2017 nahradili severania v Expeditions: Viking, kde to už tvorcovia zvládli lepšie a posunuli sa vpred. No až teraz, s rímskou výpravou, to autori dotiahli takmer k dokonalosti a priniesli skutočne jedinečný zážitok.
 
Sériu som už síce poznal, ale nový prírastok ma prekvapil po každej stránke. A čím dlhšie som hral, tým viac som sa do toto zažral a vychutnával si úžasný zážitok. Bez preháňania môžem povedať, že okrem Rome: Total War ma žiadna iná hra z obdobia Rímskej ríše tak neupútala a nebola natoľko autentická ako práve Expeditions: Rome. Obsah do veľkej miery zodpovedá reálnym pomerom a faktom z historického obdobia. Pritom je masívny, komplexný a vyskytujú sa tam skutočné osobnosti danej doby, ktorých osudy už však autori ponechali do značnej miery v rukách hráča. Osobne sa stretnete s Cicerom,  reč sa vami ho Pompeius, natrafíte na mladého Gaia Julia Caesara a môžete flirtovať s egyptskou kráľovnou Kleopatrou.

Začína sa to útekom na lodi, pretože po rodinnej tragédii je osud hlavného hrdinu v nebezpečenstve. Aký presne bude, to závisí predovšetkým od vás. Najskôr si zvolíte meno, pohlavie a jedno z troch primárnych povolaní, pričom každé má ešte tri podskupiny, v ktorých sa môžete zdokonaľovať. Hlavný výber závisí najmä od toho, či uprednostníte útok oštepom a inými dlhými zbraňami a skôr ako podpora s povzbudivými schopnosťami. Alebo sa postavíte do prvej línie s mečom, prípadne kopijou a štítom, ktorý poskytuje extra obranu aj útok. Napokon môžete preferovať úlohu lukostrelca, ktorý sa drží v úzadí.

Na výprave vás už od začiatku sprevádza hŕstka spoločníkov, praetorianov,  ku ktorým sa pridajú ešte ďalší. Napokon je z toho ústredný tím postáv, s ktorými ste v úzkom kontakte, sprevádzajú vás v bojoch aj mimo nich. Dozvedáte sa viac z ich súkromia, viete im pomôcť v nepovinných úlohách. Ale to je len základné jadro vašej družiny. Onedlho dostanete možnosť viesť do boja rímskych vojakov a stanete sa veliteľom svojej prvej légie. Najskôr si to ale musíte zaslúžiť. Z toho vyplýva hneď niekoľko vašich výsad, povinností a možností.

Expeditions: Rome
Expeditions: Rome Aj priamo na bojovom poli niekedy uvidíte pôsobivé scenérie.
Aj priamo na bojovom poli niekedy uvidíte pôsobivé scenérie.


Expeditions: Rome Ťahové súboje vyzerajú na prvý pohľad neprehľadné, ale čoskoro sa zorientujete a oceníte ich bohaté možnosti.
Ťahové súboje vyzerajú na prvý pohľad neprehľadné, ale čoskoro sa zorientujete a oceníte ich bohaté možnosti.


Expeditions: Rome Pozriete sa aj priamo do útrob Ríma, okrem iného tam stretnete Cicera.
Pozriete sa aj priamo do útrob Ríma, okrem iného tam stretnete Cicera.





Prvou významnou úlohou bude zjednotenie krajiny, porazenie banditov, dobytie okolitých miest a napokon aj hlavného sídla nepriateľa. Menšie bitky, ktoré prebiehajú v ťahovom režime, zvládnete s partiou svojich verných,  popri ktorých môžete nasadiť aj centurionov. Tých si najmete v tábore légie. Podobne ako váš hrdina a jeho najbližší, aj títo rímski dôstojníci majú rôzne povolania a výzbroj. Okrem toho aj vojenské špecializácie, ktoré sa dajú využiť v rôznych pozíciách. Zatiaľ čo v taktických súbojoch fungujú ako bežní ozbrojenci a viete ich tam aj priamo ovládať, môžu zastávať aj významnejšie funkcie. Z ľubovoľných centurionov v kempe spravíte veliteľov légií, pričom na čele jednej armády môžu byť až štyria.

Légia je masívna vojenská jednotka, ktorá dosahuje niekoľko tisíc mužov, riadi sa vašimi príkazmi a je určená na dobýjanie nepriateľských sektorov a ložísk surovín. Aby ste sa zmocnili nového územia a následne aj jeho zdrojov, musíte vyslať légiu bojovať do hlavného sídla nepriateľa a potom ešte splniť doplnkovú úlohu, ktorá definitívne potvrdí vaše víťazstvo. Keď sa to podarí, sektor je váš a légiu môžete ďalej použiť na privlastnenie lokálnych fariem, garbiarní , drevovýroby, baní na železo a kameň. A tiež na získanie koristi vo väčšinou opakovateľných menších misiách, odkiaľ prinášajú peniaze, otrokov, potraviny a medikamenty. To sú špecifické zdroje, ktoré vám slúžia na rôzne účely.  Potrebujete ich na nákupy a vylepšenia v tábore a aj doplnenie strát légie. Jedlo a voda sa míňa pri putovaní vášho primárneho tímu krajinou a keď je ich málo, hrozí úbytok zdravia. Liečivá spotrebujete pri ošetrovaní ranených z osobnej družiny mimo mesta, pričom ich liečia ďalšie vaše postavy, ktoré majú potrebnú špecializáciu.

V tábore, ktorý sa rozloží vždy v osídlení, kde práve zotrváva vaša légia, nájdete aj hlavný stan so svojimi poradcami, obchodníkov, u ktorých nemusíte platiť len peniazmi, ale funguje aj výmenný tovar jednej základnej suroviny za druhú. Ďalej je tam šiator, kde kupujete užitočné budovy a ich rozvetvené vylepšenia. Súčasne tam nasadíte svojich druhov a centurionov, aby sa zotavili alebo niečo vykonali. To znamená, že ich viete poslať do stanu na obnovenie taktických doplnkov. Do kasární, aby sa rozšíril sortiment nových centurionov, do zbrojnice, aby vyrobili alebo zlepšili nové brnenia a zbrane. A ešte aj do dielne, kde produkujú karty s vojnovými trikmi, do kúpeľov a ošetrovne, kde sa zbavia aj kritických zranení. Tieto súčasti budú pri vašom progrese nesmierne dôležité a detailne sa s nimi oboznámite priamo v hre, pretože je to na dlhšie vysvetľovanie. No už z tohto výpočtu je vidieť, aké bohaté možnosti Rome poskytuje. A to sme ešte ani zďaleka nespomenuli všetko.

Ťahové boje s družinou nastávajú na vybraných miestach, kam vás zavedú úlohy, alebo pri náhodných udalostiach, keď váš tím presúvate po makete krajiny. Spravidla si zvolíte maximálne šesť (niekedy špecifických) postáv spomedzi spoločníkov a centurionov. Niekedy s nimi iba mierumilovne prechádzate po detailne spracovanej osade, jaskyni, oáze a môžete komunikovať s okolitými NPC alebo špeciálnymi postavami. V dialógoch sú početné voľby, ktoré určujú výsledok rozhovoru, ale aj ovplyvňujú postoj vašich druhov a veliteľov voči vám. Pritom sú to ale rôzne osobnosti, a tak s vami niektorí súhlasia, iní nie. U podaktorých centurionov to utuží vernosť a lojalitu, u iných práve naopak a nespokojní vás môžu napokon opustiť. Je ťažké vyhovieť súčasne arogantným, tolerantným, zásadným aj úlisným.

Keď sa však vyhrotí situácia, rečičky idú stranou a dochádza k samotným bojom. Pred každou bitkou si rozostavíte postavy na vyznačených miestach. Následne vykonáte s každou z nich aktivity a uzavriete kolo. Podobne postupujú nepriatelia. Vojaci sa môžu pohybovať na dosť veľké vzdialenosti, ak ich neobmedzuje brnenie. Súčasne vedia vykonať jednu, prípadne aj viac akcií. Sortiment schopností záleží od povolaní a výzbroje. V teréne sa dajú využiť výškové rozdiely, ktoré pomáhajú najmä lukostrelcom, natrafíte na nádoby s oštepmi a ohniská s fakľami, ktoré sa popri obväzoch a iných veciach radia medzi jednorazové taktické doplnky. Dajú sa použiť bez míňania akčných bodov. Zranenia postáv môžu byť bodné, sečné, mlátením, jedom alebo ohňom. Postavy pritom majú rôzne odolnosti často vychádzajúce z ich výbavy. A tiež morálku, ktorá klesá aj pri skonaní blízkych a veliteľa.

Bojovníci so štítom spravidla znesú prvý útok zbraňou nablízko bez zranenia, lebo sa im najskôr oslabí štít. Bežný šíp jednoducho vykryjú. Na telo sa im však dá preniknúť napríklad odzadu. Padlí spoločníci v bitke môžu chýbať, ale väčšinou sa dajú zachrániť. Musí ich však včas stabilizovať spriatelená postava, aby nevykrvácali. Vyspelý liečiteľ ich dokáže rovno vrátiť do boja. O definitívne mŕtvych nadobro prídete. V teréne sa pohybujú aj neviditeľní zabijaci, ktorí sa objavia, len keď ste  tesne vedľa nich, ale dajú sa sledovať podľa tieňa.

Krytie za objektmi je klasika, počítajte aj s reakciou protivníka počas vášho ťahu, keď chcete len tak prejsť popri ňom. No za zmienku stojí zoskakovanie postáv z vyvýšenín a brál a tiež zapájanie spriatelených jednotiek ovládaných vcelku rozumnou AI do mnohých bojov. Neraz vám takýto spojenci pomôžu zvrátiť priebeh boja a dôležití sú hlavne pri obliehaní, ktoré si o chvíľu podrobnejšie priblížime, lebo je osobité. Ciele ťahových bitiek sú rôznorodé. Niekedy stačí znížiť počet protivníkov o stanovené množstvo a ostatní to vzdajú. Neraz sú ale priority iné – spálenie nepriateľských lodí alebo zásob, vylákanie a zajatie dôležitej postavy a únik mestskou bránou a podobne.

Hlavný hrdina, jeho druhovia aj centurioni v družine majú rovnaký vývoj a možnosti. To znamená, že získavajú skúsenosti, levely a body na odomknutie a vylepšenie schopností. Môžete im  meniť výbavu – zbrane, brnenie, prilbu, pridať talizman a taktické doplnky. Každá osoba smie môže mať priradené dva sety výzbroje a prepínať si ich v boji. Pritom aj jednotlivé zbrane pridávajú postavám bojové schopnosti a keď si vymeníte meč, môže poskytnúť úplne iné útoky. Aj keď má vojak len holé ruky, vie s nimi kadečo urobiť. Dokáže stabilizovať raneného, udrieť päsťou, oslepiť nepriateľa hodeným pieskom alebo niečo iné. Skrátka a dobre, viete si parádne nakonfigurovať každého bojovníka a jeho možnosti. V bitke sa dá potom parádne taktizovať.

Expeditions: Rome
Expeditions: Rome Rímski dôstojníci majú podobný vývoj ako hlavný hrdina a jeho spoločníci. Navyše majú rôzne využitie.
Rímski dôstojníci majú podobný vývoj ako hlavný hrdina a jeho spoločníci. Navyše majú rôzne využitie.


Expeditions: Rome Dobýjanie území a surovín majú na starosti légie na strategickej mape.
Dobýjanie území a surovín majú na starosti légie na strategickej mape.


Expeditions: Rome Veľkoplošné bitky koordinujete používaním strategických kariet.
Veľkoplošné bitky koordinujete používaním strategických kariet.





Okrem toho zažijete aj mimoriadne ťahové bitky pri obliehaní vybraných centrálnych miest. Spravidla je to posledná bašta úhlavných nepriateľov. Takéto boje majú viac fáz a neraz si tam aj rozložíte svoj (rozšírený) tím do dvoch - troch skupín. S každou potom musíte vykonať iné aktivity. Napríklad prvá vedie útok na bránu, druhá musí zničiť mosty, aby nepriateľom neprichádzali posily. Tretia chráni katapulty alebo oslobodzuje väzňa. Apropo, katapulty – pri obliehaní ich môže mať každá strana. Dopad nepriateľských striel vidíte včas vyznačený, takže sa mu často dá vyhnúť. Protivníci však rovnako vidia zacielenie vašich katapultov, ktoré sami určíte spolu s muníciou – ťažké kamene, ohnivé strely alebo šrapnely. Nepochybujte o tom, že je to paráda, i keď niektoré fázy sú náročné. Po ťahových bitkách môžete zbierať korisť z tiel padlých a truhlíc. Je to výzbroj, ale v menšom množstve aj peniaze a suroviny a tiež návody na výrobu vecí v tábore.

Pri dobýjaní sektorov a ložísk légiou na makete krajiny boje vyzerajú inak. Takýto postup po mape je v tradičnom strategickom režime a rovnako aj veľkoplošné boje sú strategické. Pri strete s nepriateľskou armádou si najskôr zvolíte hlavného veliteľa bitky, no zúčastnia sa aj ostatní centurioni priradení k légii. Je vhodné dbať na parametre veliaceho dôstojníka, šancu na úspech, pravdepodobnosť prežitia, status armády, predpokladanej koristi a riziko neposlušnosti. Potom pred sebou vidíte schematicky zobrazené jednotlivé fázy boja, medzi ktorými použijete strategické karty s rôznou vojenskou taktikou.

Spravidla si vždy vyberáte z troch kariet a všímate si ich pozitívny aj negatívny dopad. Napríklad vrhanie oštepov, zníži počet nepriateľských jednotiek, ale oslabí vašu obranu, zmena formácie alebo výpad kavalérie môže protivníka zaskočiť, ale zvýši sa riziko, že prídete o veliteľov. Poslednú kartu vyberáte po (snáď) úspešnom boji. Doplníte stavy z radov porazených? Alebo ich budete prenasledovať, aby ich počet klesol natoľko, že sa nepridajú k svojim a neskôr vás nenapadnú? Či skrátka budete oslavovať a zvýšite tak morálku mužstva? Rozhodnutie bude na vás. K víťazstvu niekedy patrí aj skromná odmena vo forme surovín, prípadne truhlica s hodnotnejšími zdrojmi. Hlavne však ovládnete územie.

Toto všetko zažijete pri veľkých ťaženiach, ktoré vás zavedú až do Egypta a medzi Galov. No medzi týmito plošnými výpravami vás čakajú aj výrazne odlišne pojaté pasáže. Vtedy sa vraciate do Ríma, kde dočasne odložíte zbrane a brnenie a riešite aj svoje osobné problémy, prípadne pomáhate blízkym. Tu sa výraznejšie otvára príbeh, čaká vás množstvo rozhovorov a boj len okrajovo. Hlavný hrdina vo väčšej miere ukazuje svoju ľudskú stránku a prezentuje sa aj ako (ne)obyčajný vinár či syn, ktorý si ctí svoju matku. Zaujme postoj k udalostiam, ktoré  môžu byť bezvýznamné pre Rím, ale nie pre individuálne postavy a ich súkromný život. Ale keď už čakáte, že sa to tam doma uzavrie, zrazu opäť volá légia.

Expeditions: Rome
Expeditions: Rome Vaši druhovia aj centurioni vedia aj vyrábať a vylepšovať zbrane podľa receptov.
Vaši druhovia aj centurioni vedia aj vyrábať a vylepšovať zbrane podľa receptov.


Expeditions: Rome Postupne si odomknete rôzne užitočné prístavby v tábore légie.
Postupne si odomknete rôzne užitočné prístavby v tábore légie.


Expeditions: Rome V ťahových bojoch využijete výškové rozdiely terénu, taktické doplnky a niekedy máte aj výpomoc.
V ťahových bojoch využijete výškové rozdiely terénu, taktické doplnky a niekedy máte aj výpomoc.




Rovnako ako obsahu, aj spracovaniu hry venovali tvorcovia veľkú pozornosť. Dostanete sa do miest a lokalít, ktoré majú neraz prekvapivo veľkú rozlohu a sú bohaté na detaily. Z ostrova Lesbos sa presuniete do severnej Afriky, vstúpite do Alexandrie a potom vtrhnete medzi galských barbarov. Samotný tábor légie je plný rozmanitých súčastí. Nájdete tam veliteľský stan s taktickým stolom a dekoráciami, budovy na najímanie legionárov a vylepšenia, dielne, kúpele,  tržnicu s obchodníkmi, tábor pre vojsko. Naokolo sú rôzne NPC postavy a vaši spoločníci. Môžete si vypočuť dialógy, ktoré sa týkajú priamo deja, alebo sú to len klebety obyvateľov. Ľudia  prechádzajú uličkami, sedia pri ohni, hodujú pri stole. Pri palisádach sa pasú kone. Skrátka to tam žije a pôsobí to veľmi prirodzene.

Boje sa neraz odohrávajú v blízkosti príbytkov, takže sa tam pohybujú aj civilisti. Okolie poskytuje interaktívne predmety a rôzny terén, ktorý môžete využívať vo svoj prospech. Ani jaskyne nie sú len miesta plné skál, ale natrafíte tam na uskladnený tovar a ďalšie objekty, ktoré to tam robia zaujímavejším. Všetko si môžete približovať a otáčať. V boji vidíte farebne rozlíšené postavy aj hexagónové pole, respektíve body s dosahom pohybu. Pre  lepší prehľad sa dá zapnúť kompletná farebná škála všetkých postáv a interaktívnych predmetov.

Maketa sveta v strategickom režime pekne ukazuje štruktúru krajiny, mestá a záujmové body, po ktorých presúvate svoju družinu aj légie vo forme ikon. Je to pohľad v štýle Total War. Kvalitný dabing počujete ako v rozhovoroch, ktoré prebiehajú v oknách na celej obrazovke s vyobrazením portrétov komunikujúcich postáv, tak aj pri bežných debatách, ktoré začujete pri prechádzaní pomedzi ľudí. A dopĺňa to pôsobivá hudba s orchestrom. Za zmienku stojí kódex, ktorý obsahuje slovník  s výrazmi a pojmami z danej historickej epochy. Napriek zjavnému úsiliu ale hra obsahuje bugy. Nenašiel som ich veľa (v novinárskej verzii), ale kvôli jednej takej chybe som nemal možnosť uskutočniť odlišnú voľbu v závere hry, čo sa negatívne odrazilo vo finálnom bilancovaní. A trochu ma to rozladilo. Verím, že prídu rýchle opravy.

Rome: Expeditions je excelentná taktická RPG a ťahová stratégia. Hru si obzvlášť užijete, ak sú vám blízke obidva žánre, ktoré hra umne kombinuje. Prináša tak zážitky s menšou skupinou postáv s dôrazom na ich individualitu, vývoj, dejovú líniu, úlohy a boje. A súčasne ťaženie s rímskymi armádami, kde dobýjate svet koordinovaním postupu centurionov a légií. Navštívite pritom známe miesta, stretnete Kleopatru, Cicera a ďalšie osobnosti, no históriu budete meniť svojimi rozhodnutiami a činmi. Je to jednoducho epické a navyše aj masívne – kampaň sa môže natiahnuť cez 50 hodín. Naozaj parádna hra hneď v úvode roka, ktorá si zaslúži rímsky vavrínový veniec.


napísal uni 20.1.2022
Páči sa mi! (+4)
9.0
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
EXPEDITIONS: ROME
+ RPG s komplexným príbehom, bojmi, vývojom postáv, výrobou a vylepšovaním
+ strategická zložka s dobýjaním krajiny a koordinovaním armád
+ všestranné využitie spoločníkov a veliteľov légií
+ viacfázové obliehanie, v ktorom nechýbajú katapulty
+ reálne miesta aj historické osobnosti, ktorých osud ovplyvnia vaše rozhodnutia
+ precízne a veľmi detailne spracovaný svet a jeho možnosti
- príležitostné bugy
- postup po strategickej mape môže byť spočiatku nezrozumiteľný
- trochu silený záver
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel i5-4690K, 8 GB RAM, GTX 960 4GB, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: THQ Nordic / Logic Artists
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 20. január 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19806)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk