SSX ON TOUR

SSX ON TOUR

8.9

EA rulez. Neveríte vlastným očiam, čo to tu ten pacient vypisuje? Sledujte najlepší snowboarding SSX a pochopíte.

Recenzia na PS2 verziu

EA Rulez. Neveríte vlastným očiam, čo to tu ten pacient vypisuje? Tak ešte raz: EA Rulez! Ešte predtým, než si stihnete popraviť štucne a natiahnete sa za hokejkou, pozrite sa na názov hry. SSX to nie je každoročná múka, ale poctivý prach navyše s tučnými doskami!

Raz je to už tak. Niekto miluje, iný nenávidí. Kvalita tradičných športových hier od EA má každoročne tendenciu kolísať. Éterom sa nesie snáď nekonečná ozvena sťažností na minimum inovácií a čo-ja-viem-čoho-ešte. Dnes je však čas na poriadny extrém, poriadne pokračovanie extrémnej série SSX vychádzajúcej pod labelom EA BIG. Vlastne táto séria by sa už od posledného dielu s číslovkou 3 nemala nazývať športovou, ale extrémnym racingom. SSX vyráža na kopec a berie so sebou aj koly do plota.

SSX On Tour si skutočne obúva na nohy lyže, ale v prvom rade ide o jazdenie na doskách. Rozdiely medzi trikmi na doskách a lyžiach nie sú nijak dramatické. Sú tu pripravené rozdielne sady, ktoré sa líšia predovšetkým v obrovských Monster trikoch. Výhodou lyží je lepšia manévrovateľnosť pri vyšších rýchlostiach, lepšie držia stopu pri jazde na ľade a celkovo majú lepší grip so zjazdovkou. Ďalšou chuťovkou je jazda dolu chrbtom, čo pri boarde nehrozí. Pre účely recenzie zostanem verný doske, pretože o nich je vlastne celá séria.

Nech sa už rozhodnete pre lyže alebo snowboard, pred vstupom na Turné si musíte vytvoriť vlastného jazdca. Vyberiete mu tvár, pohlavie, nastavíte výšku, proporcie, navlečiete ho do šiat a môžete vyraziť. Na to, aby ste rulovali kopcu, vás čaká dlhá cesta na vrchol rebríčka. Počas turné narazíte na zjazdovkách na skutočných borcov, budú vás vyzývať na rýchle jazdy alebo na súťaž v trikovaní. Preto znalosť tratí, ich úskalí a trikov je povinnosťou.

SSX On Tour

Tie najlepšie triky sa po preletení ikonky foťáka ukladajú do albumu.
SSX On Tour

Toto radšej neskúšajte na skutočných svahoch, bolesť by bola veľká, au.
SSX On Tour

Handplate grind jeden z nových kúskov.

Trate sú jednou z predností SSX On Tour. Na začiatok môžu odrádzať množstvom skratiek, svojou šírkou alebo členitosťou. Zoberte jed nato, že keď začne prihárať a obtiažnosť máličko poskočí, budete sa učiť zjazdovky naspamäť a hľadať ideálnu stopu, pri ktorej nahrabete najviac bodov za úžasné triky. Zablúdiť na svahu však nie je možné. Trasa je označená nasprejovanými tagmi alebo šípkami, udávajúcimi smer jazdy a z oboch strán je ohraničená nepreskočiteľnými prekážkami, ako stromy, vysoké previsy či domy. To vám však nezabraňuje, aby ste si trať nezjazdili po svojom, skrátili si serpentíny v lese, podliezli kmene stromov alebo cez horské mestečko prefrčali po strechách domov.

Výborným doplnkom sú skratky, ktoré vám ukáže dobrý ujo Yeti. Jazda skratkou sa trochu skomplikuje, hrozia poriadne držkopády, ale na druhej strane narazíte na plniče boostu, prachy a zažijete tie najdivokejšie kúsky vo svojej boarderskej kariére. Na zbesilé grindovanie po kmeňoch stromov či voľný pád vedľa steny najväčšej priehrady sa len tak ľahko nezabúda. Zjazdovky poskytujú dostatok príležitostí, ako nahrabať body a to tu predsa ide.

Bez trikovania nie je boost, bez boostu nie je rýchlosť a bez rýchlosti nie sú prachy a rešpekt. Táto zrozumiteľná rovnica vystihuje náladu celého turné, ktoré budete absolvovať, aby ste sa dostali na absolútnu špičku. V On Tour narazíte na tradičné herné režimy Race (jazda na čas), Slope (jazda + trikovanie) a Trick (iba triky), novinkami sú však rôzne úlohy, ktoré preveria response vašej dosky i ovládania. Na začiatku je to triviálny únik pred protivníkom či predbehnutie protivníka v počte bodov, ale postupne začnú stúpať nároky. Prejsť za vyhradený čas určitý úsek trate a pritom sa nedotknúť snehu, alebo nahrabať Air Time (čas, ktorý plachtíte vzduchom) počas krkolomného limitu.

Ovládať jazdca je skutočný základ, na nejaké divoké mačkanie tlačítok nie je čas, pretože keď sa rozbehnete, ako keby ste strhli lavínu. Triky sa dajú zreťaziť do efektného komba. A dať nejaké to kombo sa dá prakticky na každom metri trate, len treba hľadať príležitosti. Po krátkom tréningu už budete dávať tail press (balansovanie na zadnej hrane)-to-handplate (stojka na raili)-to-grind-to-flip-to-grab. Jednotlivé saltá a premety sa dajú po vzore predchodcu predtočiť (prewind) stlačením skoku, čím ich jazdec na kickeri vykoná rýchlejšie a vo vzduchu je čas aj na iné frajerinky ako grab. Čím viacej trikujete, tým je viacej boostu a keď sa úplne naplní, vstupuje na scénu absolútna novinka – Monstery.

SSX On Tour

Moster trik, len či stihne obuť naspäť tie lyže.
SSX On Tour

Jednoduchšie manévrovanie na lyžiach vám bez trikov nepomôže.
SSX On Tour

Závrat? A to sme sa ešte z toho mostíka ani nerozbehli!

Najlepšie je ich zjesť všetkých, ale na tie najpeckovejšie Monster triky, nebudú na začiatku prachy. Budete sa musieť uspokojiť s vyzúvaním dosky z viazania počas spomaleného plachtenia. Takýto let je umocnený aj stíšením hudby, kedy počujete iba svišťanie vetra. Neskôr prídu na rady také pecky, ako kompletné vyzutie dosky, obtočenie okolo pása, alebo solóvanie ako na gitare. Za Monster triky je tučný balík bodov a je ich možné kombinovať s ostatnými.

Šialenosti na svahu sa premietajú do rastúceho Hype (rešpektu) a tučnejšieho konta, čím sa otvára viacej súťaží a sortiment v obchodoch je zrazu bohatší. Kúpiť si môžete absolútne všetko, zabudlo sa snáď iba na ponožky. Od vrchného oblečenia (bundy, nohavice), cez svetre, nátelníky, rukavice, okuliare, pokrývky hlavy, až po šialené kostýmy ala ružový zajac. Pozadu nie je ani ponuka lyží a boardov požehnaná renomovanými značkami. Osobne ma potešilo zaradenie značky Nitro (Takto si môžem na doske Magnum zajazdiť nielen v skutočnosti, ale aj v hre). Investovať do novej výbavy sa oplatí, drahšie modely sú rýchlejšie, majú lepší grip a lepšie sa na nich trikuje.

SSX On Tour je stále extrémnym športom, ale pri narastajúcej rýchlosti má najbližšie k racingu. Prudké zjazdy s naloženým boostom rozmažú obraz, perspektíva sa natiahne ako žuvačka a ledva stíhate registrovať, že grindujete po trubkách na stavenisku, alebo skáčete po radlici ratracku, ktorý sa znenazdajky objavil v zákrute na asfaltke. Board sa inak chová v prašane, inak na upravenej trati, inak na ceste a inak na ľade, kde vo vysokých rýchlostiach strácate kontrolu (pri náhlej zmene smeru jazdy).

On Tour si aj napriek svojej divokosti zachováva vysokú detailnosť. Po tratiach sa potulujú začiatočníci (môžete ich knokautovať), hranami v lese striháte vrcholky stromov, sem-tam narazíte na deštrukčné objekty (kostru dreveného domu, ploty), mega jumpy sú doprevádzané ohňostrojmi, za doskou sa zdvíha prach a zanecháva stopu v nastriekaných tagoch. Grafická stránka je na vysokej úrovni a pritom nedochádza k poklesu framerateu ani v splitscreene - jedinej možnosti ako si zahrať multiplayer. Naplno si ho vychutnáte až po niekoľko hodinovej stáži na turné, pretože jednotlivé zjazdovky (s novými jazdcami) si postupne odomykáte v kampani aj pre multiplayer. Online režim chýba.

SSX On Tour

Dám to cez rail alebo kicker?
SSX On Tour

Nečum na ten zadok!
SSX On Tour

Tak toto na Jasnej neuvidíte.

To najlepšie z On Tour som nechal na koniec. Skutočnou lahôdkou je prezentácia samotnej hry a štylizácia všetkých menu. Predstavte si ručne kreslené karikatúry, ktoré zapĺňajú zošity počas nudných hodín (prednášok), ako sú rozpohybované a spolu vytvárajú jednu nekonečnú animáciu. Nielen že sa na takého vtipné animácie dobre pozerá, ale maskujú nahrávacie časy (loading obrazovky sú doplnené šialenými zvukmi). Pre malú ochutnávku nemusíte chodiť ďaleko, stačí ak si kliknete na oficiálnu stránku. Spravíte si obraz o štylizácii SSX On Tour, aj keď to nenahradí pohľad na jednorožca ako na vrcholkoch hôr sóluje na gitare vypalovák Run to the Hills od Iron Maiden.

EA vie, ako má extrémny šport znieť a SSX On Tour preto vybavili najlepším soundtrackom tohto roka. Výber skladieb vsádza aj na hip-hop (Jurassic 5, Sweetshop Union), ale točí sa predovšetkým okolo rýchleho punku (Billy Talent, The Hives, Pennywise) a dunivého metalu (Iron Maiden, Motorhead). 41 kúskov sa tak rýchlo neobohrá, navyše si v EA Traxx môžete navoliť iba požadovaný štýl.

EA rulez. SSX rulez. On Tour ruluje dnešným snowboardovým hrám. Ani hrozba konkurenčného tábora 2K Games v podobe next-gen dosky Amped 3 nemá gule vyzvať SSX na priamy súboj. Stretneme sa na kopci.


napísal spacejunker 5.12.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.9
Ohodnotiť
SSX ON TOUR
+ monstery
+ rýchlosť
+ plynulá jazda
+ nadupaná prezentácia
+ soundtrack
- odomykanie súťaží do MP
- pri vysokých rýchlostiach neprehľadné


RECENZIE HRÁČOV
PS2

Vývoj: EA Sports BIG / LOGUS / EA Canada
Štýl: Šport
Dátum vydania:  2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19959)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk