GHOST ON THE SHORE

GHOST ON THE SHORE

7.5

Emotívny príbeh s duchmi na pobreží

Recenzia na PC verziu

Počítačové hry sú oficiálne plnoleté. Dôkazom sú nezávislé tituly, ktoré sa venujú vážnym témam a vedia ich podať hravo a nápadito. Jednou z takých hier môže byť práve recenzovaný titul Ghost on the Shore. Svoje zázemie na trhu si obháji rozhodnutiami, naratívnym príbehom a samotnými postavami.

Malé belgické štúdio like Charlie sa venuje práve takejto tvorbe, ktorá sa sústredí na výpravnosť, príbeh a emócie. Nebojí sa venovať vážnym témam, ako môže byť napríklad vyrovnanie sa so stratou blízkeho alebo dôsledky rôznych činov, a tým čo bolo spúšťačom daného rozhodnutia.

Ghost on the Shore budete mať na jedno dohratie zvládnuté za necelé štyri hodinky, ale viacero zakončení príbehu by vás malo viesť k opakovanému hraniu. Spôsob akým vediete dialóg a ako reagujete vzhľadom na vašu povahu môže viesť až k dramatickému a smutnému záveru. V koži hrdinky Riley objavíte na vlastnej malej lodi ostrov, ktorý nebol na mape. Alebo bol? Sama nevie. Každopádne potom čo zakotví a vystúpi z člnu, sa jej v hlave objaví hlas niekoho iného, ktorý k nej prehovára. Ten hlas patrí Joshovi. Prečo sa tak stalo, to sa dozviete počas rozvíjania príbehu.

Ghost on the Shore
Ghost on the Shore Rozhovor s neznámym duchom, ktorý časom prezradí, kým je.
Rozhovor s neznámym duchom, ktorý časom prezradí, kým je.


Ghost on the Shore Bolo by to príjemne strávené popoludnie, keby nešlo o večných duchov.
Bolo by to príjemne strávené popoludnie, keby nešlo o večných duchov.


Ghost on the Shore Čo tento pomník ukrýva?
Čo tento pomník ukrýva?





Ostrov je plný duchov, s ktorými budete mať možnosť aj diskutovať. V rámci žánru, ktorým je adventúra z pohľadu vlastných očí, budete mať možnosť čítať denníky, objavovať rôzne predmety a celkovo sa túlať po ostrove pokojným a pozvoľným tempom. V zásade je to hra bez akéhokoľvek akčného momentu a celá hrateľnosť je zameraná na dialógy a objavovanie. Neviete, k akému koncu to povedie, no dôležitejšia je samotná cesta než jej cieľ.

Hra má dospelo napísané dialógy, ale jazyková bariéra ani so slabšou angličtinou nehrozí. Nejde o ťažké a obsiahle texty, ale je vidieť, že autori majú skúsenosť s dialógmi do tej miery, aby to hráča nerušilo. To isté platí aj o denníkoch a objavených textoch priamo na ostrove. Niektoré hry majú týchto prvkov toľko, že ich hráč v podstate odignoruje a nezaujímajú ho, tu sa mi to nestalo.

Najväčším kladom je rozvíjanie zápletky. Samotné chodenie po ostrove je generické a nezáživné. Takzvaný chodiaci simulátor je žáner, ktorý má navodiť pohodovú atmosféru, ale mňa ako hráča prechádzanie krajinou v tomto prípade spomaľovalo a keď som sa náhodou vrátil na začiatok mapy, tak som nebol nadšený. Rutinnú cestu som musel zopakovať a hoci som natrafil aj na predmety, ktoré som predtým vynechal, nebol som úplne spokojný. Na druhej strane príbehovú zložku, najmä rozhovory a  schopnosť zahĺbenia sa do osudov hrdinov, miestami vývojári až remeselne zvládli. Neraz ma až zamrazilo. Bravó! Súčasťou výletu na ostrov je aj kurz dejepisu, keďže niektoré osudy spadajú do hlbokého devätnásteho storočia, ale príde na um aj prvá či druhá svetová vojna. Osudy ostrovanov sa dotýkajú aj nás zo strednej Európy.

Ťažko napísať viac o príbehu, pretože už len stretnutie ducha malého dieťaťa s mamou na pikniku prezrádza príliš veľa. Postupne zistíte, kto je čí príbuzný a či sa stala nejaká zrada. Vo výsledku sa aj tu ukáže, že rozhoduje ľudský charakter a samotné zlo pochádza často od nás samých.

Technické spracovanie je bez väčších nedostatkov, takisto grafika a prezentácia aj v dnešnej dobe obstojí. Dôležitejšie je však v tomto prípade audio a predovšetkým dabing. S pokojom v srdci môžem napísať, že je ozvučenie špičkové a rozhodne dôležité v takomto žánri. Osudy hrdinov budete intenzívnejšie prežívať spolu s nimi a viac si ich vychutnáte.

Ghost on the Shore je jednohubka, ktorá sa vydarila. Po hernej stránke síce trochu zaostáva, vizuálom až tak nezaujme, no to všetko kompenzuje emotívny príbeh s viacerými zakončeniami. Užijete si ho, len sa musíte prispôsobiť pomalšiemu tempu a zvolenému prístupu vývojárov.

Ghost on the Shore
Ghost on the Shore Idylka, domček na pláži a vrak lode.
Idylka, domček na pláži a vrak lode.


Ghost on the Shore Kto si pamätá ešte takéto magnetofónové pásky?
Kto si pamätá ešte takéto magnetofónové pásky?


Ghost on the Shore Denníky bola radosť čítať.
Denníky bola radosť čítať.






napísal Possol 24.2.2022
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
GHOST ON THE SHORE
+ rozhodnutia v príbehu
+ viaceré ukončenia
+ výborný a emotívny príbeh
+ zaujímavé osudy postáv
- priemerné grafické spracovanie
- pomalé herné tempo
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core Processor 2,5 GHz, 4 GB RAM, GTX 900+, OS Win 10 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: like Charlie
Štýl: Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk