AVICII INVECTOR: ENCORE EDITION VR

AVICII INVECTOR: ENCORE EDITION VR

8.0

Adrenalínový hudobný let vo virtuálnej realite

Recenzia na Oculus Quest verziu

Tim Bergling alias Avicii mal krátky, ale plodný život a fanúšikom zanechal slušný sortiment kvalitnej modernej hudby. Švédske štúdio Hello There Games si ho uctilo – a povedzme si pravdu, aj sa trochu priživilo na jeho sláve - v dynamickej rytmickej hre Avicii Invector. Tá si našla svojich priaznivcov na PC a konzolách, a to ako vďaka interpretovi, tak aj slušnej hrateľnosti. Teraz je tu aj s pridanou hodnotou vo virtuálnej realite.

Encore edícia obsahuje dodatočne vydané prídavky s extra piesňami a melódiami. Spolu s tými pôvodnými v základe to predstavuje pekných 35 kúskov, ktoré vás budú sprevádzať v rovnakom počte levelov v siedmich svetoch. Jadro hry tvorí pôvodná hudobná kampaň, kde sú piesne rozdelené do niekoľkých blokov. V každom sú minimálne štyri songy a musíte ich všetky zdolať s minimálne 75-percentnou úspešnosťou, aby sa vám sprístupnil ďalší blok a melódie. Postup sprevádzajú predelové 2D komiksové scény s nenáročným príbehom vesmírnej pilotky. Skutočne to nie je žiadny extra dej, ale príjemne dotvára celkový zážitok. Melódie doplnené v DLC  sú všetky prístupné okamžite, takže už v úvode máte slušný výber a nemusíte všetko odomykať.

Herný systém je jednoduchý, ale ako to už býva, zvládnuť jednotlivé mechaniky v praxi je už náročnejšie. Stanete sa pilotom rakety, s ktorou vždy musíte preletieť určenú trasu a správne vykonať požadované úkony, ktoré sú zosúladené s hudobným podkladom. Na Oculus Quest 2 hlavné pasáže od vás vyžadujú, aby ste v koridore, kde sa pohybujete automaticky, na miestach so žltými vodorovnými čiarami (niekedy tvoria stranu trojuholníka) stláčali (prípadne v dlhších pasážach podržali) hlavné tlačidlo ľavého ovládača. Ďalej na označených bodoch A a B príslušné tlačidlá na pravom ovládači a napokon na smerových šípkach použili páčku na natočenie do správnej strany. To platí na optimálnej náročnosti, ktorá je označená ako ľahká a bude vyhovovať väčšine používateľov.

AVICII Invector: Encore Edition VR

V hre je aj nižšia, začiatočnícka obťažnosť, kde sa nepoužíva B a tá je naozaj úplne pohodová prakticky pre každého, i keď tiež vyžaduje určité sústredenie a presnosť. Okrem toho je dostupná stredná  a ťažká náročnosť, kde už navyše treba stláčať aj tlačidlá X a Y na ľavom ovládači. Tieto prvky sa objavujú systematicky tak, aby zodpovedali rytmike a v podstate nahrádzajú notovú osnovu, akú poznáte z iných hudobných titulov, ako je napríklad Rocksmith či Unplugged. Pritom nemusíte sledovať samotnú raketku, len sa treba sústrediť na zobrazené symboly a vo vhodnej chvíli zareagovať.

Väčšinou treba stláčať intenzitou podľa rytmu. Nemusíte sa síce riadiť melódiami, ale rozhodne to pomáha, teda ak nemáte hudobný hluch. Samozrejme, je to náročnejšie u rýchlejších piesní, kde musíte pohotovejšie reagovať a skôr sa pomýlite. Výsledné skóre záleží od vašej presnosti a omylov, ako aj využitých násobičov, no ako už bolo povedané, pri odomykaní nových setov piesní je rozhodujúca celková percentuálne vyjadrená úspešnosť.

Minimálne v prvých blokoch sa to dá bez väčších problémov zvládnuť na začiatočníckej a ľahkej obťažnosti, no aj na medium som dosiahol už pri prvých pokusoch úspešnosť 85%.  Šlo to ako po masle, až kým ma nepribrzdili dosť šialene nakombinované otočky do strán v piesni Lonely Together, za ktorou, samozrejme, tiež stojí Avicii. Po niekoľkých reparátoch už ale bola aj táto bariéra prekonaná a letel som ďalej s nasledujúcim songom.

Okrem toho sa v úrovniach vyskytujú ešte doplnkové arkádové pasáže, kde nemusíte stláčať nič, ale treba manévrovať s raketou tak, aby preletela cez kruhy, ktoré máte pred sebou. Tieto úseky nie sú dlhé, čo je dobre, lebo inak by vás pri rýchlych otočkách mohla aj rozbolieť hlava, avšak vhodne oživujú hrateľnosť. Levely vďaka nim nie sú statické, na chvíľu sa uvoľníte a netreba sa neustále sústrediť na symboly.

Náplň ako taká zodpovedá doterajšiemu obsahu z tradičných konzolových a PC verzií. Až na multiplayer, ktorý tu úplne absentuje, čo je škoda. No potešia aspoň globálne rebríčky, v ktorých si môžete porovnať skóre s priateľmi a inými hráčmi z celého sveta. V samotnom menu je len spustenie hry so zoznamom levelov /piesní a nastavenia základných parametrov a ovládača.

Inak je na VR oproti iným platformám rozdiel v uvedenom ovládaní, na ktoré si s trochou cviku na Quest 2 zvyknete pomerne rýchlo a, samozrejme, kľúčové je zobrazenie vo virtuálnom prostredí. V zásade sú tu rovnaké dizajnové prvky, ale zručne prevedené do VR, čo skutočne výdatne obohatí herný zážitok. Je to naozaj veľmi pôsobivé, keď sa stanete súčasťou trojdimenzionálneho univerza, ktoré vás obklopuje zo všetkých strán. V tom farebnom abstraktnom vesmíre poletujete s raketkou v adrenalínovom ošiali, ktorý znásobuje dynamická hudba.  Všetko dokopy to vytvára skutočne veľmi osobitý celok.

AVICII Invector: Encore Edition VR

Avicii Invector vo VR prevedení prináša upgradovaný zážitok v chytľavej hudobnej arkáde. Ak už máte skúsenosť s tradičnou verziou a bavila vás, vedzte, že virtuálna realita tomu všetkému dáva celkom iný rozmer. Takže sa vám opäť oplatí do toho ísť. Hlbšie sa ponoríte do hry aj do muziky, ktorá je stále rovnako svieža ako pred pár rokmi. Ak vás doteraz Avicii Invector obišiel, máte VR headset a vzťah k hudobným zábavkám, nie je o čom, toto je popri Beat Saber jasná voľba, ktorá sa skvele vyníma vo virtuálnom prostredí.

 

Alternatívy - hudobné hry vo VR:

  • Beat Saber je jednoznačne najlepšou voľbou, skutočný VR hit a navyše od slovenských autorov, prináša dynamickú hrateľnosť, návykový koncept a skvelú hudbu. Hodnotenie v našej recenzii: 9.0
  • Synth Riders ponúka audiovizuálnu estetiku 80. rokov a viditeľne sa inšpiruje hrou Beat Saber. Hodnotenie v našej recenzii: 8.0
  • Unplugged, duchovný nástupca hry Rocksmith, prenáša do virtuálnej reality brnkanie na gitare a rockové vypaľováky. Hodnotenie v našej recenzii: 7.5

napísal uni 1.3.2022
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
AVICII INVECTOR: ENCORE EDITION VR
+ VR prostredie posúva zážitok z hudobnej arkády na vyšší level
+ stále chytľavé melódie z tvorby zosnulého umelca
+ presná a rýchla odozva pri ovládaní
+ náročnosti napasované pre úplných laikov aj machrov
- niektoré komplikované pasáže vás môžu úplne rozhodiť
- chýba multiplayer


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Wired Productions / Hello There Games
Dátum vydania: 10. december 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk