ZOMBIE ROLLERZ: PINBALL HEROES

ZOMBIE ROLLERZ: PINBALL HEROES

8.0

Odpaľovanie zombíkov na guľôčkovom automate

Recenzia na Switch verziu

Máte radi guľôčkové automaty? Ak áno, je to prvý predpoklad na to, aby sa vám táto hra páčila. Okrem toho by ste ale nemali mať problém s tower defense a RPG prvkami so štipkou roguelike. Môže byť? V tom prípade ste pripravení na Zombie Rollerz a hrozí vám dobrá pohodová zábava - či už na malej, alebo veľkej obrazovke preferovaného zariadenia.

Hra sa najskôr predviedla v mobilnej verzii a dodatočne sa pridal Switch a PC. Aj z toho dôvodu a pri pohľade na spracovanie naša voľba padla na konzolu od Nintenda, kde je to ideálna zábavka najmä na cesty v handheldovom režime. Aj keď je základom vystreľovanie a následne odrážanie gúľ páčkami do zombie postavičiek, ale aj rôznych objektov na (a)typickom stole automatu, hra sa s tým neuspokojuje a pridáva pomerne veľa prvkov navyše. Celé sa to stáva osobnejším a hráčovi bližším už vďaka tomu, že ovláda svojho hrdinu, ktorý putuje nebezpečným svetom.


Spočiatku je na výber len jedna postavička, Burnjamin orientovaný na ohnivú podporu. Neskôr si odomknete Pennie, ktorej primárnym elementom je ľad, potom aj ďalšie postavičky s inými bonusmi. Pri putovaní občas hodíte reč s profesorom Omnipedia, ktorý vám priblíži herný systém a povedie vaše kroky. Putujete krajinou s rôznymi cestičkami a odbočkami, na ktorých vás čakajú zátarasy a húfy zombíkov.

Zombie políčko na makete sveta vás pošle k hernému pinball stolu, pri bariérach a doplnkových objektoch vás spravidla čaká rozhodnutie, čo urobíte. Prekážky môžete odstrániť rukami, ale stratíte cenné body života. Ideálne je použitie magickej lopaty, o ktorú síce potom prídete, ale bez ujmy na zdraví a na uvoľnenej cestičke navyše potom nájdete niečo na doliečenie alebo podporu vašich schopností. Inokedy natrafíte na osobu, ktorej môžete zahojiť rany, či iné menšie udalosti, alebo na čierny trh, kde niečo nakúpite, ale neraz je potrebné obetovať kľúč.

Lopaty, kľúče, ale aj ďalšie predmety, napríklad aj fragmenty gúľ, najčastejšie získate popri minciach ako odmenu v boji, teda za výhry na hracích stoloch. Stáva sa však, že ich aj nájdete v krajine. Pohybujete sa pritom po ostrovoch s rôznym prostredím, kde je primárnym cieľom dostať sa k teleportu. Ten vás premiestni na menší ostrovček, kde čaká boss a potom sa presuniete do celkom novej lokality. Prirodzene, ak ustojíte súboje a prežijete. Po strate všetkých bodov života totiž umierate a definitívne končíte. Hru môžete začať znovu od začiatku, neskôr aj na vyššej obťažnosti a s inou postavou. Okrem neúspechov na hracích stoloch vás zraňujú aj nástrahy v samotnej krajine. Môže to byť infekcia, ktorá sa šíri za vami po cestičkách, alebo napríklad láva.  Dá sa tadiaľ síce stále prejsť, ale nie bez úbytku cenného zdravia.

Pri štandardnom boji máte na hracom stole za úlohu zlikvidovať vlny prichádzajúcich zombíkov. Občas si pritom na chvíľku odskočíte k bonusovému stolu, kde počas niekoľkých sekúnd môžete nazbíjať extra mince či srdiečka na doliečenie. Trochu náročnejšie je to s bossmi, ktorí toho viac znesú a obvykle majú aj špecifické formy obrany a útoku. Niekedy natrafíte aj na puzzle stoly, kde treba nejakým spôsobom aktivovať spínače či mechanizmy a dostať vystrelenú guľu k pokladu. Viac vám, prirodzene, dajú zabrať výzvy s vyšším levelom. Ale nemusíte mať obavy, pretože stúpa aj vaša úroveň a s ňou rastú atribúty s výdržou a účinnosťou v boji a navyše aj získate odmeny vo forme schopností a ich vylepšení.

V praxi to vyzerá tak, že mechanizmom v dolnej časti obrazovky odpálite guľu, ktorá lieta po ploche, čo sa rozprestiera pred vami. Odpal pritom pekne zameriate a môžete tak napríklad vystreliť priamo do nepriateľa alebo na vhodné miesto, kde sa guľa odrazí, prebehne cez uličku a mince, rozbije sudy alebo iné objekty. Potom používate dve, ale niekedy aj viaceré páčky na ľavej a pravej strane na odrážanie a udržiavanie gule na stole. Páčkami ale môžete aj udierať priamo do zombíkov, ktorí sa priveľmi priblížia. Tí vám môžu uberať život, rovnako ako guľa, keď spadne do diery, lebo ju nezachytíte. Nepriatelia často prichádzajú vo vlnách z rôznych otvorov a budov, ktoré je teda tiež vhodné ničiť. Po vyčistení oblasti, zabití bossa, či dosiahnutí cieľa hlavolamu, víťazíte, získate skúsenosti, odmeny a hodnotenie úspešnosti vyjadrené písmenom. A uvoľní sa cesta ďalej.

Vaše aktivity na stole ale nie sú obmedzené len na páčky. Kedykoľvek môžete zobrať späť vystrelenú guľu, znovu ju nabiť a vypáliť požadovaným smerom, čo je vhodné hlavne vtedy, keď chcete, aby sa pohybovala hlavne na druhej strane hracej plochy, alebo máte na muške konkrétneho protivníka. A potom sú tu schopnosti, ktoré sme už viackrát spomenuli a teraz je konečne čas si ich priblížiť.


V ľavej časti obrazovky máte zobrazený jeden, neskôr až tri podporné prvky a v pravej časti až štyri ďalšie v krížovom rozložení, ktoré na Switchi zodpovedá tlačidlám A, B, X, Y a na PC písmenám klávesnice. Stlačením zodpovedajúceho tlačidla alebo klávesu aktivujete schopnosť, ktorá ale musí byť nabitá. Po aplikovaní sa postupne zregeneruje a môže byť opäť použitá. Takýmto spôsobom dokážete pridať rôzne efekty gule – znásobíte ju, takže je ich zrazu na obrazovke niekoľko, pridáte ohnivý alebo zmrazovací účinok a podobne.

Ďalšie schopnosti vypália strely na nepriateľov, vytvoria ohnivú stenu, rýchlo nabijú a zmrazia cieľ a podobne. Ich účinok je podstatne silnejší po viacnásobnom vylepšení. Takže si napríklad parádny útok meteoritmi zdokonalíte z troch rán, ktorých dopad určíte na ploche, až na sedem. Obzvlášť dobre sa takto likvidujú bossovia. Niektoré pomôcky ani nepotrebujú aktiváciu a po ich nadobudnutí sa automaticky uplatnia. Napríklad keď získate asistujúceho bojovníka, je umiestnený priamo na ploche a strieľa šípy, i keď pritom aj trochu prekáža vašim strelám. Schopnosti si môžete meniť, prehadzovať a vylepšovať, keď sa pohybujete po svete a cez ikonu kapsy vstúpite do svojho inventára, kde máte prehľad o rôznych veciach.

Grafika je milá, rozprávková, pestrofarebná, pristane predovšetkým mobilom a handheldu. Na veľkej obrazovke televízora a monitoru je to trochu slabšie, ale stále nie zlé. Hudba a ozvučenie sú hravé a dostačujúce. Na Switchi sa všetko ovláda veľmi dobre a intuitívne. Na PC sa dá využiť aj gamepad, ak vám nepostačí klávesnica.

Zombie Rollerz: Pinball Heroes plní účel, na ktorý je táto hra určená. Je to príjemná záležitosť, pri ktorej sa hlavne dobre relaxuje a oživuje tradičné princípy guľôčkových automatov doplnkami z iných žánrov. Mňa osobne dokáže zaujať bežný pinball pár desiatok minút, potom je to už rutina. No v tomto prípade mi rýchlo ubiehali hodiny, ani som nevedel ako. RPG zložka s postupom a vývojom hrdinu a aplikovaním osvojených schopností je pekne skĺbená s osvedčeným mechanizmom hracích stolov. A pobavia sa pritom hráči každého veku.


napísal uni 9.3.2022
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
ZOMBIE ROLLERZ: PINBALL HEROES
+ vydarená kombinácia guľôčkového automatu, tower defense a RPG prvkov
+ schopnosti a kúzla pekne rozširujú aktivity na hracích stoloch
+ príjemná hrateľnosť, prevedenie a štýl
- niektoré stoly sa častejšie opakujú
- putovanie náhodne generovaným svetom čoskoro zovšednie


RECENZIE HRÁČOV
PC
Switch

Vývoj: Daedalic Entertainment / Zing Games
Štýl: Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk