LEGO STAR WARS: THE SKYWALKER SAGA

LEGO STAR WARS: THE SKYWALKER SAGA

9.0

Dávka nostalgie v novom Lego kabátiku

Recenzia na PS5 verziu

Len ťažko by som opísal enormné množstvo nostalgie, ktorá sa vo mne už od prvého ohlásenia novej Lego adaptácie Hviezdnych vojen prebudila. Už viac-menej tri roky som teda s dušou malého chlapca túžobne očakával návrat kráľa všetkých Lego hier. Lego Star Wars: The Skywalker Saga sa podľa môjho skromného názoru stal takzvaným magnum opus skúsených vývojárov zo štúdia Traveller's Tales a nastavuje tak vysoký štandard pre budúce Lego hry. Táto amalgamácia všetkého, čo nás na Lego hrách vždy bavilo, je až iritujúco zábavným a takmer bezchybným výtvorom, na ktorý sa rozhodne čakať vyplatilo.

Skywalker Saga je v prvom rade Lego hrou v každom slova zmysle. Áno, nájdete tu už klasicky platformovanie, nejaké puzzle či dokonca náznaky RPG, ale predovšetkým hra je prepletená enormným množstvom humoru a, samozrejme, kociek. Humor sa aj naďalej drží v tých starých dobrých známych koľajach, ktoré si pamätáte ešte z úplne prvej Lego hry z roku 2005, no napriek tomu nepôsobí samotná hra ani jej nápady ohrane. Práve naopak! Prináša totiž so sebou závan akejsi detskej radosti, ktorá sa rokmi strávenými hraním hier akoby vytratila.

Najnovšia Star Wars hra je adaptáciou celej Skywalker ságy, teda spája príbehové linky všetkých deviatich hlavných filmov zo série Hviezdnych vojen. To však v žiadnom prípade neznamená, že tu nenájdete odkazy na rôzne iné Lego hry alebo easter eggy z celého Star Wars univerza. Príbeh však nebudete skúmať iba prostredníctvom lineárnych misií, ako ste boli zvyknutí pri pôvodných hrách. K dispozícii budete mať celú galaxiu plnú výziev, postáv a mini príbehov, do ktorých sa s vidinou odmeny s radosťou vrhnete.

Lego Star Wars: The Skywalker Saga
Lego Star Wars: The Skywalker Saga Ikonické repliky a memes si našli svoju cestu aj do Lego adaptácie a rozhodne ich nie je málo...
Ikonické repliky a memes si našli svoju cestu aj do Lego adaptácie a rozhodne ich nie je málo...


Lego Star Wars: The Skywalker Saga Odrazy, nasvietenie, tiene,... Táto Lego hra jednoducho vyzerá úchvatne!
Odrazy, nasvietenie, tiene,... Táto Lego hra jednoducho vyzerá úchvatne!


Lego Star Wars: The Skywalker Saga Nebudú chýbať ani legendárne vesmírne bitky, ako je zničenie Hviezdy smrti.
Nebudú chýbať ani legendárne vesmírne bitky, ako je zničenie Hviezdy smrti.





Galaxia pozostáva z 24 rôznych planét, z ktorých ste niektoré videli len vzdialene, a tak možnosť preskúmať nikdy vo filmoch neodhalené zákutia tohto pútavého sveta oceníte. Asi by som vám zbytočne opisoval príbeh deviatich filmov, no spôsob akým je prerozprávanie realizované a na akých miestach galaxie sa dobrodružstvá odohrávajú, rozhodne za priblíženie stoja.

Zo začiatku si teda máte možnosť vybrať, ktorou trilógiou filmov začnete (Epizóda I, IV alebo VII) a po prejdení aspoň jednej epizódy sa vám v ponuke objaví aj možnosť voľne skúmať pestrú galaxiu. Ako pravý Star Wars (ďalej SW) fanúšik odrastený na prequeloch, som, prirodzene, začal Epizódou I. Phantom Menace, u nás známa ako Skrytá hrozba, začne spolu so všetkými ostatnými dielmi ikonickými titulkami a legendárnymi tónmi Johna Williamsa. Všetky epizódy obsahujú po päť rôznych levelov, medzi ktorými sa budete hýbať aj priamo v otvorenom svete. Za každou ďalšou misiou totiž budete musieť dobehnúť, doskákať či doletieť. Využijete tak verejné transporty či iné vznášadlá roztrúsené po otvorenom svete, X-Wing, Slave I či Millennium Falcon vás zase presunú nadsvetelnými motormi cez celú galaxiu a, samozrejme, po planéte sa nabehá aj vami ovládaná figúrka.

A figúrok tu veru nie je málo! 380 postavičiek a mnoho ďalších, ktoré sa objavia v rámci DLC obsahu, rozhodne nezozbierate tak ľahko. Postavy sú po novom rozdelené do viacerých tried, a tak už nebudete s Jar Jar Binksom skákať na nedosiahnuteľné miesta a taký R2-D2 si tiež veľmi nezalieta. Na druhej strane je však rozdelenie o čosi logickejšie, a tak na nostalgické schopnosti rýchlo zabudnete. Triedy ako Jedi či Sith, samozrejme, nechýbajú, doplnia ich aj Heroes a Villains, Astromech a Protocol droidi, ale aj Scavengeri, Scoundreli, Bounty Hunteri a Iní.

Keď už máme k dispozícii toto ohromné množstvo postavičiek, akými sú z filmov známi hrdinovia príbehu, ako Luke, Rey či Anakin, ale aj menej známe ako aj taká Yaddle či postavy z filmov Rogue One a Solo, treba im dať aj poriadny arzenál! Okrem tried vývojári poriadne prekopali aj súbojový systém. Už len upravená kamera, ktorá sa teraz viac podobá klasickému adventúrnemu, za rameno umiestnenému pohľadu, vám dopraje pohlcujúcejší zážitok z virtuálnych kociek.

Postavičky sa po novom môžu schovávať za steny a vlastnoručne postavené barikády, vykúkať spoza nich a zaútočiť práve v tej najvhodnejšej chvíli. Svetelné meče sa dajú vrhnúť a podobne ako Batmanov bumerang sa po zásahu opäť vrátia k majiteľovi. Scavengeri si budú môcť tvoriť vlastné nástroje z kadejakého bordelu, takmer každá postava má zbraň na diaľku aj na blízko, špeciálne bomby, účinnejšie pušky a mnoho iného. Ktorýkoľvek Sith aj Jedi vie v súbojoch využiť aj Silu. Tak natrafíte napríklad na elektrické výboje, škrtenie, odhodenie nepriateľov či všeobecnú manipuláciu s predmetmi, ktoré budete vedieť zdvíhať, odhadzovať, stavať na seba a tak podobne.

Nájdete tu aj ľahké kombá, kedy kombináciou troch tlačidiel viete nepriateľov vyniesť do vzduchu a šikanovať ich množstvom úderov. V rámci RPG prvkov potom nechýba ani ľahký strom skúseností, ktorý napríklad zvýši vaše životy, urýchli stavanie alebo zvýši percentuálne útoky zbraní a lodí. Okrem všeobecného stromu schopností pre všetky postavičky, dostala svoj strom aj každá z tried a takto sa veru núdza o obsah tak skoro nedostaví.

Kade-tade po svete nájdete v závratnom počte 1100+ kusov roztrúsené takzvané Kyber bricks. Pre ich získanie bude nutné vždy splniť akúsi parkour výzvu, drobnú misiu v otvorenom svete alebo jednoducho prejaviť snahu pri hraní lineárnych levelov, ktoré vám za rôzne aktivity tieto na modro žiariace kocky ponúknu. Za ne si budete v kombinácii so studs nakupovať spomínané schopnosti. Studs, teda drobné strieborné, zlaté, modré a fialové kruhové súčiastky, sú už tradične vami zbieranou hernou menou, za ktorú budete nakupovať nové postavy, lode a aj spomínané schopnosti. Okrem schopností nechýba v hre ani ikonické menu pre zadávanie kódov a Extras.

Extras ponúkajú herné módy a vylepšenia, ktoré nielen zabavia, ale občas aj citeľne pomôžu. Tieto módy budete skupovať za spomínané studs, avšak navyše budete potrebovať aj po svete rozmiestnené, zlatom žiariace dátové karty. Hru tak obohatíte napríklad o dvoj, štvor, či dokonca šestnásťnásobné hodnoty všetkých studs, filter starej televízie či retro mód a predovšetkým legendárny mumble mód. Lego hry totižto neobsahovali vždy veľmi kvalitný dabing a musím podotknúť, že tentokrát je obzvlášť autentický, pretože postavičky zvykli iba mumlať. A poviem vám, že vtipnejšiu interakciu postáv som za posledné roky nezažil.

Lego Star Wars: The Skywalker Saga
Lego Star Wars: The Skywalker Saga Každá epizóda je dokonca pekne animovaná už v menu.
Každá epizóda je dokonca pekne animovaná už v menu.


Lego Star Wars: The Skywalker Saga 380  postavičiek rozhodne nezozbierate len tak ľahko.
380 postavičiek rozhodne nezozbierate len tak ľahko.


Lego Star Wars: The Skywalker Saga Sila vám umožní taktiež ovplyvniť vašich nepriateľov, ktorí buď utečú, zatancujú si, alebo sa nechajú nedobrovoľne ovládať.
Sila vám umožní taktiež ovplyvniť vašich nepriateľov, ktorí buď utečú, zatancujú si, alebo sa nechajú nedobrovoľne ovládať.





Postavy prehovárajúce medzi sebou iba veľmi kvalitne nahraným mrmlaním, to sa pre mňa oficiálne stalo vrcholom komédie. Avšak ani si neviete predstaviť, ako ľúto mi bolo mód pri prvom prechádzaní hrou vypnúť, nakoľko originálny dabing je extrémne kvalitný. Anthony Daniels (C3PO) a Billy Dee Williams (Lando Calrissian) osobne, dokonalý Sam Witwer vracajúci sa do úlohy Maula a Darth Sidiousa či z Klonových vojen známe osobnosti James Arnold Taylor (Obi-Wan) a Tom Kane (Yoda). A mnoho ďalších významných mien, ktoré rozhodne celej hre dodávajú svojimi výkonmi ten správny šmrnc.

Rozhodne sa o dokonalý prežitok z celého diela stará aj licencovaná hudba od Johna Williamsa, ktorá jednoducho do tejto v dávnych dobách zasadenej a vzdialenej galaxie neodmysliteľne patrí! A tak si vypočujete originálne soundtracky ku každému filmu. Duel of the Fates vám hneď v prvej epizóde spôsobí mráz na chrbte, ohraná Force theme vás prinúti držať palce Lukovi v jeho Jedi púti a úvodné titulky vás jednoducho nabudia na toto epické dobrodružstvo.

Príbeh je teda, ako som už spomínal, prerozprávaný o čosi menej lineárne. Medzi každou príbehovou misiou budete cestovať otvoreným svetom, ktorý zároveň odpovedá danému časovému obdobiu epizódy, v ktorej sa dej práve odohráva. Blokáda okolo Naboo teda v prvej epizóde trvá, prvá Hviezda smrti sa nachádza iba v štvrtej epizóde a neobjavené regióny preskúmate až v sequeloch. Vďaka tejto novej formulke postupu sa však vynára na povrch aj zopár problémov, ktoré sťahujú skóre nižšie..

Putovanie svetom je zábavné. No cestovanie za misiami, bez toho starého známeho tlačidla „Continue story“ jednoducho pohltenie príbehom mierne rozbíja. Ak sú presuny kratšie a odohrávajú sa priamo v lokáciách, ktoré následne skúmate aj v misii, je to celkom elegantné. Ak sa však jedná o dlhšie presuny, lietanie z planéty na planétu a prezeranie niekoľkých načítavacích obrazoviek, tempo sa stráca. Dosť často tak odbočíte od príbehu a iba sa stratíte vo svete, čo vás na druhej strane prinúti skúmať pestrú galaxiu, ktorá má rozhodne čo ponúknuť. Spomínané načítavacie obrazovky sú síce vďaka SSD disku v PS5 krátke, avšak ich prekvapivo vyšší počet tiež trochu vytrhne hráča z deja. Obzvlášť keď sa jedná o kamerové prestrihy pri akejkoľvek interakcii s dopravou, ktoré by sa dali jednoducho nahradiť vyskočením z dopravného prostriedku.

Lego Star Wars: The Skywalker Saga
Lego Star Wars: The Skywalker Saga Jestvuje v celom Star Wars univerze niečo ikonickejšie ako Binary Sunset?
Jestvuje v celom Star Wars univerze niečo ikonickejšie ako Binary Sunset?


Lego Star Wars: The Skywalker Saga Kyber kocky bude potrebovať aj obávaný Mandalorian.
Kyber kocky bude potrebovať aj obávaný Mandalorian.


Lego Star Wars: The Skywalker Saga Ak chcete využívať sekciu Extras, budete musieť zbierať aj dátové karty.
Ak chcete využívať sekciu Extras, budete musieť zbierať aj dátové karty.





Z môjho pohľadu je však najväčším problémom samotný príbeh. Hra totižto neskutočne a nekonzistentne skáče. Nájdete tu zopár tých významných momentov z filmov, nejaké X-wingové bitky, veľké súboje s bossmi, akými sú Count Dooku, General Grievous či samotný Vader, ale veľa ich ani len neuvidíte. To, že hviezda smrti je veľká zbraň, ktorá zničila zeleným lúčom smrti planétu Alderaan, nikde nespozorujete, starý Ben Kenobi si totiž túto informáciu len vycucá náhodne z prsta. Viacero dôležitých momentov v epizódach chýba a podľa mňa by každej jedna misia navyše iba pomohla. Príbeh tak často vynechá aspoň podľa mňa dôležité úseky,  prestrihové scény sú dĺžkou nekonzistentné a vo výsledku jednu epizódu sfúknete za hodinu, inou sa budete ťahať aj zo tri.

Napriek týmto problémom sa však nikdy neprestanete baviť, čo je rozhodne najdôležitejšie. Hra humorom prekvitá, na každej ukážke sa budete rehotať ako kedysi v dávnych detských časoch, zábavné budú aj absurdné mechaniky a vtipné útržky príbehu roztrúsené po svete. Je ťažké opísať živosť tohto kockovaného sveta iba jednoduchými slovami, a preto si treba celé dielo jednoducho zahrať.

Obsahu je enormné množstvo a na jeho vychválenie by sa dala minúť celá ďalšia recenzia. Určite by som však rád odporučil aj vyskúšanie multiplayeru. Ak teda máte možnosť hrať lokálny kooperačný režim a poznáte ľudí, ktorí sú za vzájomnú kockovanú šikanu, rozhodne neváhajte! Skywalker ságu, priam stvorenú na hru s kamarátom, som si takto užil ešte viac. Viackrát sa stane, že jeden zo spoluhráčov bude zastávať tú menej zábavnú úlohu, a to najmä pri súbojoch s bossmi, akými bude Darth Vader, Sidious či Kylo Ren a mnoho iných. Avšak práve vtedy oceníte lokálne obmedzenie a ľahko si tak ovládače kedykoľvek zameníte. Hra je vo dvojici skutočne o poriadny kus zábavnejšou a za udržovanie kooperačnej komunity pri živote treba TT rozhodne pochváliť.

Okrem kvalitných mechaník, dabingu, hudby a množstva vtipov treba pochváliť samotné Lego. Kocky totižto pôsobia absolútne identicky vzhľadom na ich skutočné predlohy. Rovnako aj postavičky, ktoré sa vzhľadom na prostredie špinia a tak nájdete postavy obsypané prachom, v drážkach každej súčiastky sa zasekol nejaký ten sneh, ale aj piesok. Na hru je skutočne radosť pozerať. Odrazy v kockách či mlákach, krásne prostredia, vynikajúce a realistické nasvietenie. Viacero lokácií je tvorených čisto z Lego kociek, a tak sa nedočkáte iba realitu pripomínajúcich, predrenderovaných modelov lodí, ale poctivo poskladaných chodieb aj zovňajškov mnohých plavidiel. Vývojári z TT si zároveň mohli tvoriť aj vlastné kocky, a preto nájdete aj množstvo súčiastok, ktoré nemá ani samotné Lego.

Lego Star Wars: The Skywalker Saga
Lego Star Wars: The Skywalker Saga Adaptácie sa konečne dočkala aj najnovšia Star Wars trilógia.
Adaptácie sa konečne dočkala aj najnovšia Star Wars trilógia.


Lego Star Wars: The Skywalker Saga Scavengeri si budú môcť poskladať špeciálne nástroje, ako napríklad vrhač sietí.
Scavengeri si budú môcť poskladať špeciálne nástroje, ako napríklad vrhač sietí.


Lego Star Wars: The Skywalker Saga Najlepšie sa predsa hrá s parťákom! Aj keď súboje s bossmi sú potom až absurdne ľahké...
Najlepšie sa predsa hrá s parťákom! Aj keď súboje s bossmi sú potom až absurdne ľahké...




Rád by som vypichol aj fakt, že nielen pri úplne prvom, ale aj každom zapnutí hra upozorňuje epileptikov a zároveň ponúkla pri prvom spustení možnosti prispôsobenia ešte pred začiatkom samotnej hry. Nebolo tak nutné hrabať sa v nastaveniach priamo v hre a pohodlne som si upravil všetko ešte pred úvodným filmíkom. Za takéto dobré dizajnové rozhodnutia pre ideálny UX a aj vďaka množstvu ďalších nastavení UI veľký palec hore.

Lego Star Wars: The Skywalker Saga je pre mňa jednou z najlepších Lego hier, ktorá ma jednoduchým mávnutím svetelného meča opäť dostala do detských čias. Hra je objektívne najväčšou, najepickejšou a najkrajšie vyzerajúcou Lego hrou, akú sme tu kedy mali! Vďaka úžasnej hudbe, prekopanej hrateľnosti, enormnému množstvu obsahu a rozsiahlej škále nastavení sa s radosťou budem k titulu vracať. Škoda tých príbehových prešľapov a rozbitého ponorenia do príbehu, bez nich by si hra isto zaslúžila aj desiatku. Tú však hre môžete, ako nadšenec Star Wars univerza či samotných Lego kociek, bezproblémovo priradiť aj sami.


napísal Taiven 5.4.2022
Páči sa mi! (+7)
9.0
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
LEGO STAR WARS: THE SKYWALKER SAGA
+ nádherný vizuál, navyše v 4K so 60FPS
+ prekopaná hrateľnosť
+ dokonalá Star Wars adaptácia
+ dizajn lineárnych levelov aj otvoreného sveta
+ enormné množstvo obsahu a dôraz na znovuhrateľnosť
+ viac Lego kociek ako kedykoľvek predtým
+ licencovaná hudba
+ kvalitný voice acting a herecké výkony
+ nostalgický mumble mód
+ nastavenia prístupnosti a široká škála nastavení všeobecne
- viacero príbehových zvratov a udalostí chýba
- časté načítavania v otvorenom svete
- animácie zamenené za kamerové prechody
- hra je občas podivne rozmazaná



RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch
Co-op

Vývoj: Warner Bros / TT Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 5. apríl 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk