MONSTER ENERGY SUPERCROSS 5

MONSTER ENERGY SUPERCROSS 5

6.5

Ďalšie obyčajné preteky motoriek

Recenzia na PC verziu

Možno to bude znieť trochu zvláštne, že ako človek, ktorý má vo veľkej obľube motošport a s ním spojené pretekárske hry, mám v podstate minimálne skúsenosti s motorkami. Práve na tie sa špecializuje štúdio Milestone, ktoré už niekoľko rokov prináša hry zo sérií, ako Ride, oficiálne licencované MotoGP, MXGP a rovnako tak Monster Energy Supercross (MES), ktorý vychádza už od roku 2018. Zároveň je istým prekvapením a sklamaním, keď štúdio s takým množstvom skúseností s rôznymi typmi motoriek prinesie nanajvýš len priemernú hru. Hodnotenie naznačuje, že to je tak aj v prípade nového MES.

Ak ste nováčikom ako ja, najlepšie je začať časťou Futures Academy, čo je vlastne tutoriál. Na motorkách to totiž nie je len o pridávaní, brzdení a zatáčaní. Rovnako dôležité je správne prenášanie hmotnosti v zákrutách a pri skokoch. Hra všetko jednoducho a rýchlo vysvetlí, od ideálneho prechádzania zákrut, cez skoky a rôzne techniky ako „whoop“ a efektné „scrub“ a „whip“, počas ktorých s motorkou robíte triky vo vzduchu.

Monster Energy Supercross 5
Monster Energy Supercross 5 Hra disponuje aj fotorežimom.
Hra disponuje aj fotorežimom.


Monster Energy Supercross 5 Motorky sú pekné, detailné a dajú sa aj upravovať.
Motorky sú pekné, detailné a dajú sa aj upravovať.


Monster Energy Supercross 5 Jazdiť sa dá plnohodnotný aj skrátený formát pretekov.
Jazdiť sa dá plnohodnotný aj skrátený formát pretekov.





K dispozícii hlavne pre nováčikov sú aj bohaté možnosti pomoci vďaka rôznym asistentom. Hra vám môže pomáhať so zadnými brzdami, prenášaním hmotnosti jazdca, indikátormi ideálnych skokov a môžete aj vrátiť čas a napraviť chybu. Osobne mi tu ale chýba ideálna línia aj s farebným zvýraznením (plyn, brzda). Správne zvládnutie skokov je kľúčové pre čo najrýchlejší čas, ale keď neviete, ako rýchlo alebo pomaly máte ísť (obzvlášť keď nepoznáte trať), môže sa stať, že doskočíte takmer na tribúnu medzi divákov alebo do protismeru a podobne. Síce aj na to sú tu pomôcky a asistenti, ale nepomáhali až tak, ako by som čakal a potreboval.

Musím priznať, že zo začiatku to bolo veľké trápenie. Postupne som začal experimentovať, vypol som takmer všetko a jazdil, skákal, ležal v blate, nadával. Našťastie, nič skutočné nerozbil. A nakoniec som to „dostal do rúk“. Teraz môžem napísať, že samotné jazdenie ma baví, pocit z ovládania a fyziky na rôznych povrchoch je tiež fajn a cítim príjemné zadosťučinenie po (takmer) perfektne vybratých zákrutách, skokoch a sem-tam k tomu pridám aj nejaký ten „scrub“ a „whip“. Občas síce stále končím aj s hlavou v blate, či mimo trate, ale aj to je súčasťou tejto aktivity.

Príjemné jazdenie a fyzika však na kvalitnú súťažnú hru nestačia. Druhou dôležitou zložkou je pretekanie samotné. A tu veľa vecí nefunguje dobre. AI ponúka päť rôznych nastavení obťažnosti, od „Very Easy“ až po „Realistic“. V konečnom dôsledku však na tom ako nastavíte AI ani príliš nezáleží. Na trati je spolu dvadsaťdva pretekárov a na štarte ste všetci na jednej úrovni. Bez ohľadu na nastavenie AI, hneď viacero jazdcov máva perfektný štart, do prvej zákruty je to tak poriadne nahustené a riziko kolízii je veľké. A tieto kontakty nefungujú vždy ideálne. 

Niekedy padáte aj po drobných a smiešne vyzerajúcich kontaktoch, inokedy nie je problém po skoku pristáť inému jazdcovi na hlave (aj to vás však spomalí). Je fajn, že aj AI robí chyby, ale na úzkej trati a pri dôležitosti skokov to často ovplyvní aj vás. Síce môžete vrátiť čas a celkový časový úsek, ktorý môžete vrátiť, je dosť dlhý, ale k dispozícii sú len tri pokusy, potom sa postupne dopĺňajú hlavne úspešnými skokmi a technikami „scrub“ a „whip“. Tie však len málokedy budú úspešné, keď bojujete s ostatnými a ste tak dosť obmedzovaní. Ľahko sa tiež ocitnete mimo trať a takú jazdu hra dosť prísne penalizuje. Na skracovanie trasy zabudnite, hra vás vráti a resetuje naspäť.

Celkovo sa tak moje pretekanie zúžilo na dve možnosti. Prvá možnosť - budem jazdiť na nižších nastaveniach, pohodlne vyhrávať o mnoho sekúnd, či dokonca celé kolo a len s minimálnou potrebou reštartov pretekov. Ale aspoň si užijem samotné jazdenie. Druhá možnosť – budem jazdiť na vyšších nastaveniach, s príliš malou šancou na víťazstvo, trápiť sa s AI niekde v strede poľa a s množstvom reštartov. Je to takmer ako začarovaný kruh, všetko spolu súvisí a navzájom sa ovplyvňuje a ani lepšie nastavenia AI (napríklad na priamu hodnotu od nula do sto) by to zrejme nevyriešili. Je to veľká škoda.

Ponuka herných režimov je v rámci možností fajn. Základom je kariéra, nechýba mód jednej súťaže, oficiálneho a vlastného šampionátu, útok na čas, môžete tiež voľne jazdiť v jednej veľkej oblasti (trať + okolie), hra viacerých hráčov a delená obrazovka. Poteší tiež editor tratí a možnosť vytvoriť si vlastné polepy a helmy. Možnosti rôznych úprav sú naozaj bohaté, či už jazdca, alebo motorky od jedného zo známych výrobcov, ako Honda, Yamaha, Suzuki, Husqvarna, KTM.

Monster Energy Supercross 5
Monster Energy Supercross 5 Kto by nemal rád tlačenku.
Kto by nemal rád tlačenku.


Monster Energy Supercross 5 Pohľad z helmy je mimoriadne akčný.
Pohľad z helmy je mimoriadne akčný.


Monster Energy Supercross 5 Cmuk!
Cmuk!





Kariéru začínate vytvorením vášho jazdca alebo jazdkyne. Táto časť veľmi nevyšla, žena s menom Adam a slovinskou národnosťou nebola práve to čo som chcel. Začať musíte kapitolou „Futures“, tu sú len tri súťaže a po nich sa vám sprístupní kapitola „Rookie“, v ktorej odjazdíte deväť alebo desať súťaží podľa výberu západného alebo východného pobrežia. Ak skončíte v celkovom hodnotení na pódiu, sprístupní sa vám posledná časť „Pro“.

Hra je oficiálne licencovaná, a tak budete súperiť s reálnymi jazdcami a na skutočných tratiach naprieč celými USA. Navštívite Houston, Orlando, Indianapolis, Arlington a ďalšie, pričom každá lokalita má aj viacero konfigurácií tratí. Je tu strom schopností s perkami, ktoré budete postupne odomykať a zlepšovať svoje schopnosti pri brzdení, skákaní, zatáčaní a podobne. Zaujímavosťou v kariére sú zranenia, ktoré vás môžu postihnúť, dokonca aj viac naraz. Síce môžete jazdiť aj s nimi, ale bude vás to stáť drahocenný čas na kolo. Liečiť sa dajú jednoducho za kredity, ale aj posilňovacími cvičeniami, v ktorých môžete splniť tri rôzne úlohy v časovom limite a čiastočne alebo aj úplne sa vyliečiť.

Síce sa nepovažujem za niekoho, komu až príliš záleží na grafike, ale teda MES nevyzerá práve najkrajšie a najmodernejšie. Je tu vidieť pár fajn detailov, hlavne na motorkách a výstroji, ale inak jazdci, farby, nasvietenie, diváci na tribúnach či efekty ohňostrojov mohli byť lepšie. Za dažďa hra pôsobila krajšie. Ale aspoň výkon je bezproblémový a až na dve grafické, som na žiadne chyby nenarazil.

Monster Energy Supercross 5
Monster Energy Supercross 5 Kto by nechcel nálepku na zadok?
Kto by nechcel nálepku na zadok?


Monster Energy Supercross 5 Odomknutie celého stromu schopností zaberie čas.
Odomknutie celého stromu schopností zaberie čas.


Monster Energy Supercross 5 Budem potrebovať fyzioterapeuta.
Budem potrebovať fyzioterapeuta.




Moja prvá skúsenosť s hernými motorkami nedopadla práve najlepšie. Pre nováčikov nie je Monster Energy Supercross veľmi prívetivý, chce to trochu cviku, ale ide to. Nakoniec však táto snaha vychádza trochu navnivoč. Naučíte sa ovládať motorku, rýchlo jazdiť, ale celú hru si nebudete môcť poriadne užiť kvôli nastaveniam spojeným s AI a náročnosťou. To bol hlavne môj prípad. Vám to možno sadne viac. Navyše, ak ste fanúšikmi tohto športu a chcete hrať, veľa iných možností nemáte, len by mohlo byť vhodné počkať na nejakú zľavu.


napísal AdamXMX 14.4.2022
Páči sa mi!
6.5
Vo svete
6.5
Ohodnotiť
MONSTER ENERGY SUPERCROSS 5
+ jazdný model a fyzika
+ samotné jazdenie
+ veľké množstvo vizuálnych úprav pre motorky aj jazdca
+ hra na delenej obrazovke a editor tratí

- samotné pretekanie (AI, obťažnosť, kontakty)
- vizuál


RECENZIE HRÁČOV
Xbox One
PS4
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Comgad / Milestone
Štýl: Šport
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (5)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19923)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk