DEADLY DOZEN RELOADED

DEADLY DOZEN RELOADED

4.0

Niektoré zbrane už nemusia byť znovu nabité

Recenzia na PC verziu

Teraz v časoch, keď sa klasiky vracajú ako remaky alebo remastery, skúša sa na tomto trende zviezť aj Ziggurat Interactive so svojou hrou Deadly Dozen. Je to už 20 rokov stará záležitosť z prvej várky vojnových taktických 3D hier, ktorá sa teraz vracia v jednoduchšom remasteri. Rovno môžeme povedať, že toho veľa nemení, ale napriek tomu môže byť zaujímavou nostalgickou spomienkou na staré časy. Možno osloví jedine tým.

Hra pôvodne vyšla v roku 2001, teda v čase rozmachu taktických vojnových hier, ako Ghost Recon, Operation Flashpoint alebo Hidden Dangerous. Vtedy to bolo zlaté obdobie, kedy doslova vznikala budúcnosť tohto žánru hier. Na jednej strane však boli tieto taktické série, na druhej sa začali tlačiť čisto akčné Medal of Honor a Call of Duty série, ponúkajúce menej náročný prístup k bojom a postupne ovládli trh. Stále sa však dokázali tieto taktické hry dobre zviditeľniť a aj keď Deadly Dozen možno nepoznal každý, patrí práve do týchto začiatkov.

Nebola to najlepšia vec a všetky spomenuté hry ju prakticky v každom smere prekonávali, ale svojho času ponúkla slušnú tímovú hru a pridala aj ovládanie vozidiel na bojisku. Zároveň na svoju dobu pridala aj veľké a otvorené mapy. Dnes sa to už berie inak, ale na svoj čas bola zaujímavá. Jej problémom v tej dobe bolo, že to celé nebolo dostatočne dotiahnuté, ale napriek tomu vtedy si to dokázalo získať fanúšikov.

Deadly Dozen Reloaded
Deadly Dozen Reloaded Vitajte späť v Deadly Dozen.
Vitajte späť v Deadly Dozen.


Deadly Dozen Reloaded Šéfe, berieme auto?
Šéfe, berieme auto?


Deadly Dozen Reloaded Zadávanie rozkazov tímu nie je vyriešené práve ideálne.
Zadávanie rozkazov tímu nie je vyriešené práve ideálne.





Teraz to autori budú mať so získavaním fanúšikov ťažšie, hlavne keď sa nedostatočné dotiahnutie nesie aj touto verziou. Síce niektoré veci decentne spracovali, iné neriešili a len akoby narýchlo naportovali, niektoré dokonca s degradáciou kvality. Je to škoda. Keďže pár grafikov a lepší engine by to veľmi rýchlo dokázali posunúť výrazne vyššie.

V hre sa vydáme do bojov druhej svetovej vojny s jednotkou dvanástich vojakov. Bude to desať bojov v operáciách, ako Lafayette, Lottery, Overlord, Market Garden, alebo Battle of the Bulge. Do každej si môžete vybrať štyroch vojakov a pokúsiť sa s nimi dosiahnuť ciele v misii. Pôjde o získanie údajov, zničenie vysielačiek, eliminovanie vášho cieľa, oslobodenie zajatcov alebo aj získanie vozidla a dopravenie ho do bezpečia. 

Jednotliví vojaci vášho tímu majú svoju výzbroj a aj svoje skúsenosti v určitých oblastiach. Je tam séria parametrov, ktoré zrejme ani nebudete brať na vedomie, keďže sa to v boji výrazne neprejaví a je to celé len nevýrazný doplnok. Dôležité sú ich zbrane a teda niektorí majú samopaly, niekto snajperku, protitankovú výzbroj. Podľa toho si ich môžete aj vybrať, aj keď nikdy neviete, čo vás presne na bojisku čaká. Väčšinou pri prvom hraní danej misie idete skôr naslepo. Určite sú však najlepším doplnkom snajperi, keďže boje v zásade prebiehajú na desiatky alebo stovku metrov. Nepriatelia sú totiž ostrostrelci, vidia vás aj keď vy ich poriadne nie a často strieľajú presne. Je ich tak potrebné zlikvidovať čo najrýchlejšie. Prekvapivo vám v tomto likvidovaní dobre pomáha váš tím, ktorý má tiež dobrú presnosť a niekedy ani nestihnete zamieriť a nepriateľ je už mŕtvy.

Samotná hrateľnosť je založená na pomalom postupe mapou, kde sledujete okolie a už z diaľky likvidujete nepriateľov, ich tanky, alebo sa im snažíte vyhnúť. Popritom hľadáte svoj cieľ. Niekedy je to jednoduché a prejdete len po ceste, inokedy je level úmyselne postavený bludiskovo, aby ste ho celý obišli a až potom sa dostali tam, kam potrebujete. Následne čaká aj cesta späť alebo k inému východu z levelu. 

Cez toto všetko vediete svoj tím. Pričom sa viete prepnúť do hociktorého člena tímu ak má napríklad lepšie zbrane, alebo ak vám vaša primárna postava zomrela. Rovnako je vhodné sa starať o ich zdravie a používať ich lekárničky, keďže sami to zjavne nedokážu. Viac-menej jediné čo robia je, že strieľajú, keď treba a nasledujú vás ak majú daný rozkaz. Viete im rozkázať aj ísť na špecifické miesto alebo každého nasmerovať inde. Ale niečo také pri hraní ani nepotrebujete. Stačí, aby vás sledovali, aj keď vždy po prepnutí postavy musíte dať znovu tento rozkaz. Inak vám ostanú stáť na mieste a ak keď si to všimnete, ste už ďaleko. Tu totiž musia byť okolo vás, aby vás počuli, ak im chcete zadať rozkazy. Jediná zaujímavá vec v celej hre.

Samotná AI nepriateľov je veľmi slabá, väčšinou len postávajú na mieste a ak vás uvidia, tak strieľajú. Miestami sa k vám rozbehnú, aby následne zastali a zamierili. To je celý ich život. Vzhľadom na ich presnosť a aj to, že vás vidia cez stromy a kríky, sú dosť nebezpeční a je tak potrebné postupovať opatrne. 

Náležite tomu a pomalému alebo bludiskovému postupu hra vydrží celkom dlho a ak vás bude baviť a budete chcieť prejsť všetkých 10 misií, vyhraďte si takých 10 hodín. Hlavne si medzi bojmi zvyknete používať save a load, predídete tak zbytočnému reštartu misii od začiatku.

Deadly Dozen Reloaded
Deadly Dozen Reloaded Mapy sú relatívne rozľahlé a potrvá, kým nájdete cestu a prejdete ich.
Mapy sú relatívne rozľahlé a potrvá, kým nájdete cestu a prejdete ich.


Deadly Dozen Reloaded Miestami sa dostanete aj do vnútorných priestorov.
Miestami sa dostanete aj do vnútorných priestorov.


Deadly Dozen Reloaded Často sa stane, že nepriatelia sa pohybujú úplne rovnako.
Často sa stane, že nepriatelia sa pohybujú úplne rovnako.





Vizuál hry je zvláštny. Na jednej strane vidieť veľký rozdiel oproti pôvodnej verzii v oblasti textúr, kde sa autori posnažili, pridali aj viac vegetácie, ako aj detailnejšie stromy, ale v zásade je to stále rovnaké s veľmi zastaralými efektmi a nulovým nasvietením. Absencia nasvietenia zamrzí hlavne v noci, kde namiesto reálneho svetla sú použité len textúry z lampy. Z detailov môže dosť iritovať kopírovanie rovnakých vecí všade po okolí, ako napríklad kamene.

Zároveň veci ako menu a HUD autori prepracovali, ale namiesto toho aby boli lepšie a vizuálne kvalitnejšie, sú práve naopak slabšie a vyzerajú jednoducho a amatérsky. Akoby nemohli najať grafika, ktorý by im to zapracoval poriadne. Možno jediné čo je ako-tak dobre zapracované, je pohyb postavy, ktorý sa zdá dostatočne dynamický na rozdiel od všetkého statického okolo. Platí to však len pre vašu postavu. Dve - tri animácie, ktoré majú nepriatelia, sú len ako doplnok k ich trápeniu.

Čo mi však najviac vadilo, boli efekty streľby a zásahov, tie sú také minimálne, že ich nevidíte, necítite a zásah spoznáte jedine vtedy, ak niekde v diaľke spadne nepriateľ k zemi. Zvuky sú k tomu veľmi slabé, akoby nedotiahnuté s nízkou kvalitou a síce prvý patch sa to snažil vylepšiť, cítiť z toho lacný projekt.

Deadly Dozen Reloaded
Deadly Dozen Reloaded Kto tu rozhádzal tie kamene?
Kto tu rozhádzal tie kamene?


Deadly Dozen Reloaded Niekedy sa podarí spraviť aj pekný záber.
Niekedy sa podarí spraviť aj pekný záber.


Deadly Dozen Reloaded Absencia svetelného modelu je príliš viditeľná.
Absencia svetelného modelu je príliš viditeľná.




Celkovo je Deadly Dozen Reloaded slabý remaster, ktorý je skôr pre nostalgikov ako pre reálnych hráčov. Jediné čo môže ukázať, je to, ako sa niekedy dávno hry robili, aké dizajnové chyby mali a ako by vyzerali s vylepšenou grafikou.

Hra už však vo svojej dobe nedosahovala na konkurenciu a roky a len slabé vylepšenia jej nepomohli. Slabá AI, nevýrazná streľba a neprehľadné útoky zo strany nepriateľov hrateľnosti nepomáhajú. Nehovoriac o dizajne levelov. Aj keď vytváranie tímu a manažovanie na bojisku nie je zlé, ale, žiaľ, neposunuté na potrebnú úroveň.


napísal saver 11.5.2022
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
4.0
Ohodnotiť
DEADLY DOZEN RELOADED
+ základ tímovej hrateľnosti je stále slušný
+ rozmanité a rozľahlé mapy, aj keď často obmedzené a navádzajú vás
- slabá zvuková stránka
- zlý pocit zo streľby a reakcii nepriateľov
- rôzne vizuálne prvky nie sú dotiahnuté

Zaradené pod: Deadly Dozen


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Ziggurat Interactive
Štýl: Akcia / Stealth
Dátum vydania: 29. apríl 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19855)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk