NARNIA: LEV, ŠATNÍK A ČARODEJNICA

NARNIA: LEV, ŠATNÍK A ČARODEJNICA

8.0

Videli ste prvý film z Narnie? Páčil sa vám? Teraz máte jedinečnú možnosť vrátiť sa do tohto čarovného sveta.

Recenzia na PC verziu

Videli ste film Narnia: Lev, šatník a čarodejnica? Páčil sa vám? Teraz máte jedinečnú možnosť vrátiť sa do rozprávkového sveta a prežiť osudy hlavných hrdinov prostredníctvom rovnomennej hry. Čaká na vás originálny príbeh, množstvo fantastických bytostí a... ale poďme pekne po poriadku. Všetko sa začína leteckým náletom. Akosi vám to nepasuje do fantasy hry? Potom je jasné, že ste film ešte nevideli. Inak by ste sa nečudovali a vedeli by ste aj to, prečo sa v názve vyskytuje lev, čarodejnica a na prvý pohľad obyčajný šatník.

Takže ako to vlastne je? Ako som už spomenul, v úvode vás prekvapí letecký nálet. Je vojna a ako to už býva, najviac trpia nevinní. Nepriateľské lietadlá bombardujú Londýn a práve v tejto pohnutej situácii sa zoznámite s hlavnými hrdinami hry. Štyria súrodenci - Peter, Zuzka, Edmund a Lucinka - musia nájsť cestu z horiaceho domu a dostať sa do bezpečia. V tejto fáze hry si osvojíte základné ovládanie a jednoduché funkcie postáv. V tomto duchu pokračujete aj v honosnom sídle na vidieku, kam sa deti presťahovali po strate domova. Súrodenci sa zoznamujú s prostredím kaštieľa, ale musia byť na pozore, pretože s prísnou vychovávateľkou nie sú žarty. Naučíte sa tu, ako presúvať predmety, ako sa schovať pred nebezpečím a použiť niektoré zručnosti detí. Ten skutočný príbeh sa však začína rozvíjať až potom, čo Lucinka, pri hre na schovávačku, objaví šatník, ktorý je bránou do fantastického sveta Narnie.

Narnia: Lev, šatník a čarodejnica

Niektoré deti jednoducho nemajú radi knihy...
Narnia: Lev, šatník a čarodejnica

Úspešne zdolaná ľadová prekážka.
Narnia: Lev, šatník a čarodejnica

Eh, Gandalf ???

Narnia je kráľovstvo, kde vládne neprávosť, trpaslíci nie sú príjemní, ale zákerní a biela čarodejnica  nepredstavuje dobro, ale je naopak symbolom zla. Sú tu však aj milé a láskavé bytosti, vrátane satyrov, kentaurov, či hovoriacich bobrov, ktorí úprimne vítajú príchod detí. Zlá strana však kladie súrodencom do cesty prekážky a snaží sa ich zničiť, pretože podľa legendy sa stanú vládcami krajiny. Deti musia čeliť mnohým nebezpečiam: útokom vlkov, minotaurov, zlobrov a rôznych iných kreatúr. Navyše im putovanie komplikujú ďalšie prekážky, ako krehký ľad, rozbúrená rieka alebo pováľané kmene stromov. Sympatická štvorica sa však nezľakne a vďaka osobitým danostiam môže ďalej napredovať. Jednotlivé deti si môžete prepínať podľa potreby a ostatné vás nasledujú. Kľúčom k úspechu je spolupráca všetkých členov skupiny a využívanie ich unikátnych schopností.

Peter je najstarší z detí a jeho fyzické predpoklady ho predurčujú k posúvaniu ťažkých predmetov, vyrážaniu dverí a silným výpadom proti útočníkom. Najmä po tom, čo si osvojí meč, je z neho dokonalý ochranca a vodca skupiny.

Zuzana je šarmantná a zručná pri streľbe z luku, prípadne pri hádzaní snehových gúľ. Navyše dokáže vylúdiť čarovné melódie na satyrovej flaute a tak uspí nepriateľa, alebo objaví tajné predmety.

Edmund je trochu roztopašný, ale podobne ako jeho brat, vie rozdávať údery, hoci o niečo slabšie ako Peter. Dokáže sa však šplhať na stromy a lampy a tak sa dostane aj na bežne neprístupné miesta. Vďaka nízkej váhe sa udrží aj na menej stabilnom povrchu, ako je napríklad ľad.

Drobná Lucinka je veľkou oporou súrodeneckého tímu. Keby nebolo jej liečiteľských schopností, skupinka by sa ďaleko nedostala. Hodí sa aj na hľadanie bezpečnej cesty na zamrznutom jazere. Jej malé telo sa ľahko dostane aj cez malé otvory, čo býva neraz užitočné. Navyše si toto nenápadné dievčatko dokáže osedlať vlka alebo inú nepriateľskú kreatúru a jazdiť s ňou po okolí.

Ako vidíte, deti sú naozaj mimoriadne schopné, to však zďaleka nie je všetko, čo dokážu. Súrodenci môžu úzko spolupracovať a vytvárať dvojice. Takto spojené deti dokážu vyvolať špeciálne útoky  s ničivým efektom. Niekedy je takáto spolupráca nevyhnutná. Napríklad iba Lucinka, ktorú hodí Zuzana určeným smerom, dokáže rozbiť nánosy ľadu, ktoré zatarasujú prechod. Ach tá súrodenecká láska, keď jeden druhému neváha rozbiť hlavu! Dôležité však je, že to v hre skvele funguje a má to svoj efekt (Podobne ako zúrivé mlátenie do nábytku, odkiaľ vypadávajú mince.)

Schopnosti detí, či už individuálne alebo tímové, získavate postupne a väčšinou si ich musíte kúpiť prostredníctvom inventáru. Platidlom sú mince, roztrúsené voľne po okolí alebo ukryté v objektoch, takže čím viac ich nazbierate, tým lepšie. Potom už nie je problém nadobudnúť dvojitý útok, či útok štítom, rýchlejšie dopĺňanie liečivej esencie, nové kúzelné melódie, či viac zdravia pre všetky deti.

Narnia: Lev, šatník a čarodejnica

Ktorý z vás chcel toho "milášika" ?
Narnia: Lev, šatník a čarodejnica

Boj na ľadovej pláni.
Narnia: Lev, šatník a čarodejnica

Nákup nových schpností.

Okrem mincí zbierate aj ďalšie predmety. Teda nemusíte, ale oplatí sa. Často narazíte na ikony predmetov, ktoré dočasne vylepšia efekt vašich zbraní. Napríklad Zuzana spočiatku používa len snehové gule, čo sa však zmení, ak nájde ikonku luku. Väčšinou v predmetoch objavíte ukryté bonusové štíty. Každá úroveň v hre má stanovený počet a keď ich skompletizujete, získate prístup k bonusovým predmetom, ako sú videá z prípravy hry a extra úrovne. Nájdete ich v šuplíku šatníka. Svoj význam majú aj kamenné sošky. Keď prekonáte nástrahy lesa, tunel a veľkú rieku a úspešne sa vymaníte z hradu čarodejnice, čaká na vás dramatický boj, kde čelíte niekoľkým prívalom nepriateľov. Pred touto veľkou bitkou si za utŕžené sošky môžete nakúpiť cenné posily. Jedná sa o jednorazové útoky rôzneho druhu: nával šípov, útok kentaurov, nálet orlov alebo efektný útok fénixa. Za posily zaplatíte od 2 do 20 sošiek a samozrejme ak ich máte veľa, môžete nakúpiť viac podpory. Útoky potom potvrdíte aktivačným tlačítkom na určenom mieste na bojovom poli. A keď prežijete veľký boj, potom vás čaká... nie happy end ešte nie! Najprv predsa treba ponaprávať kríže bielej čarodejnici.

Hru si môžete uložiť po každej kompletne absolvovanej úrovni. Úrovne majú rôzny rozsah a jednotlivé  pasáže sa automaticky ukladajú, keď dosiahnete kontrolný bod (checkpoint). Takže, ak utrpíte porážku, začínate z miesta posledného aktivovaného bodu. Hru môže hrať jeden alebo dvaja hráči súčasne a to na spoločnej obrazovke. Druhý hráč sa môže kedykoľvek zapojiť, alebo odstúpiť z hry. V prípade dvoch hráčov každý ovláda jedno dieťa a obaja majú možnosť prepnúť na ďalšiu voľnú postavu. Táto vymoženosť má svoje čaro, bohužiaľ je zrejme aj príčinou rozporuplnej obtiažnosti v hre. Totiž, obtiažnosť sa nemení bez ohľadu na to, či je prítomný jeden hráč, alebo dvojica.

Ak sa úrovňami prebíjajú dvaja hráči, je to nepomerne ľahšie, lebo napríklad zatiaľ čo jeden odráža  útočníkov, druhý bez väčších problémov uvoľní prechod. Keď však všetko prenecháte na jednotlivca, je to miestami poriadna makačka. Najmä v pokročilom štádiu hry. Žiarivý príklad hard core úlohy je cesta cez tunel. Tu musíte chrániť bobra pred goblinmi, zabíjať vlkov, aby neprerazili bránu a ničiť trolov, ktorí chcú zvaliť kameň, aby sa k vám dostali. Pritom na všetko musíte dozerať súčasne a na viacerých miestach. Ak sa na jednom mieste omeškáte, svorka prerazí zátaras a ste v koncoch. Keď sa opozdíte na kamennom moste, trolovia vás pošlú do večných lovísť. Uneseného bobra treba oslobodiť, inak sa ďalej nepohnete. Poviem vám, toto je skutočne útok na nervy. Ak ste pred časom hrali podobne ladenú hru LOTR: The Return of the King a zdala sa vám ťažká, tak tentoraz sa pripravte sa skutočné peklo (alebo si zabezpečte spoluhráča).

V prípade verzie pre PC môžeme hovoriť aj o nie celkom ideálnom ovládaní. Určite by veľmi pomohlo ovládanie myšou, ktoré chýba. To by však až tak nevadilo, nebyť zanedbaných inštrukcií v hre, ktoré sa odvolávajú výlučne na znaky prítomné na konzole. V niektorých prípadoch vás to skrátka vyradí z konceptu. Keď musí Zuzana rýchlo zahrať určitú melódiu, aby uspala prichádzajúce monštrum a vy odhadujete tóny na základe nikde neprítomných znakov, je to naozaj des.

Narnia: Lev, šatník a čarodejnica

Zlý trpaslík musí byť priviazaný o strom... a potom mu oholíme bradu!
Narnia: Lev, šatník a čarodejnica

Neboj sa, máš tvrdú lebku, to prerazíš.
Narnia: Lev, šatník a čarodejnica

V zápale boja.

Možno trochu opozdilo, ale o to obšírnejšie sa vyjadrím aj k videosekvenciám. V hre je použité veľké množstvo pôvodného filmového materiálu, ktorý veľmi dobre dopĺňa dej a jednotlivé úrovne. Vďaka tomu môžeme smelo hovoriť o multimediálnej hre. Problémové sú herné vstupy v krízových situáciách. Keď neviete, čo skôr, či ničiť minotaurov, zadržať obrov kusmi dreva, alebo uvoľniť vstup a bojové pole pretne náhla scéna s rozďavenou býčou papuľou, niekedy vás to vyvedie z hry. Pôsobí to jednoducho rušivo na vašu koncentráciu. Najmä, keď neúspešnú pasáž opakujete niekoľkokrát.

To už sa vlastne dostávame k technickej stránke hry. Nebyť spomínaných šialených vstupov, nebolo by vlastne čo kritizovať. Narnia má skvelé a moderné 3D spracovanie. Automatická kamera vás väčšinou sleduje z najlepšieho uhla, kde máte dokonalý prehľad o situácii, hoci trpaslíci na skalách sú občas ťažšie rozoznateľní. Titul je obohatený o kvalitné efekty, napríklad pri pohľade na spenenú vodu, čo sa valí z obrazovky, priam čakáte, kedy sa vám vyleje do obývačky. Ozvučenie Narnie je jedinečné. Kompletný český preklad vrátane prvotriedneho dabingu vo filmových pasážach nemá chybu. Sprievodná hudba výborne dotvára už aj tak jedinečnú atmosféru titulu. Pritom hardvérové nároky sú férové a v súlade s požiadavkami doby.

Názor na knižnú predlohu C.S. Lewisa alebo jej filmovú adaptáciu vám predkladať nebudem, prezradím vám však, čo môžete očakávať od tejto hry. V prvom rade tu nájdete kvalitne spracovaný svet Narnie a originálne herné doplnky, najmä čo sa týka tímových zručností detí. Titul sa  dobre hrá vo dvojici, obtiažnosť pre jednotlivca je však pritvrdá. Hoci hra mohla byť o niečo rozsiahlejšia, bonusové misie a šarvátky v náročných úsekoch životnosť hry dostatočne predlžujú. Majitelia PC zrejme nebudú celkom spokojní ani s ovládaním. Hra Narnia je technicky vydarená, ale veľmi obtiažna, čo jej značne uberá na atraktívnosti. Napriek tomu je to však veľmi dobrý titul, hoci tak trochu pre masochistov.

Narnia: Lev, šatník a čarodejnica

Ruky preč od mojej sestry!


Narnia: Lev, šatník a čarodejnica

Schyľuje sa k veľkému boju.


Narnia: Lev, šatník a čarodejnica

Aj na čarodejnicu prišiel mráz.



napísal uni 19.1.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Narnia (video 3)
| NARNIA (VIDEO 3)
[19.1.2006]
Narnia (video 1)
| NARNIA (VIDEO 1)
[19.1.2006]
Narnia (video 2)
| NARNIA (VIDEO 2)
[19.1.2006]
8.0
Ohodnotiť
NARNIA: LEV, ŠATNÍK A ČARODEJNICA
+ kvalitne spracovaný svet Narnie
+ individuálne a tímové zručnosti hrdinov
+ kooperatíva vo dvojici
+ filmové videosekvencie
+ vydarená lokalizácia do češtiny
- vysoká obtiažnosť (najmä pre jednotlivca)
- pomerne krátke
- časovo limitované úlohy
- niekedy fádne úrovne
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,5 GHz, 256 MB RAM, VGA 64 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, VGA 128 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS2
PSP
Xbox
Gamecube
DS

Vývoj: Buena Vista Games / CD Projekt / Travellers Tales
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5. január 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk