Aká bola prvá séria Halo TV seriálu?

Paramount a 343 studios vytvorili zaujímavú adaptáciu Halo značky.

pridal saver 21.5.2022 o 13:00 pod filmy
Aká bola prvá séria Halo TV seriálu?

FILMY > NOVINKY >

Paramount a 343 studios práve ukončili v prvú sériu Halo seriálu, v ktorej v deviatich častiach rozpovedali príbeh Master Chiefa a ľudí a ich prvej vojny s Covenantmi.

Nie je to presne skopírovaný pôvodný kánon, ale seriál ide vlastným smerom a skúša udalosti viac stlačiť a vyrozprávať toho viac. Zároveň to nie je ani herná adaptácia a neponúka len čistú akciu, ale ide štýlom podobným knihám, ktoré rozoberajú aj udalosti mimo nich a zachytávajú viac postáv a aj Master Chiefa mimo bojov.

To nakoniec aj niektorým fanúšikom vadilo, keďže si Master Chief bežne dáva dole prilbu, ale to je základ toho ukázať ho ako normálneho človeka. Nie je to Mandalorian, ktorý si nesmie dať dole prilbu, ale vojak, ktorý brnenie používa len počas bojov. Nakoniec, kto čítal knihy, tak ani nečakal, že tu Master Chief bude aj spať s prilbou.

Pablo Schreiber, herec Master Chiefa to aj dobre vysvetlil:

 

Nasledujú spojlery ak ste nevideli seriál, nemusíte ďalej čítať.

A aká bola vlastne prvá séria?

Autori ponúkli zaujímavé zachytenie Halo univerza, do ktorého si popridávali špecifické doplnky. Viac menej ukazovali dva boje UNSC (United Nations Space Command), teda vesmírnej armády ľudstva, ktoré na jednej strane bojuje s kolóniami, na druhej s mimozemšťanmi. Boj s kolóniami bol prvý a práve kvôli týmto bojom vznikli Spartan vojaci. To bolo nakoniec aj šťastie ľudstva, keďže následne prišli Covenanti a Spartan bojovníci sú ich jedinou šancou, ako nepriateľov zastaviť. 

Seriál začal niekoľko rokov po prvom strete s Covenantmi. Zo začiatku výrazne na ľudí neútočili, hľadali svoje artefakty, ktoré ich dovedú k ich cieľu. Stalo sa tak práve v prvej časti, ktorá ukázala brutalitu Covenantov a silu Spartanov, kde sa rovno na začiatku stretli pri snahe o získanie artefaktu. Seriál tam ukázal svoju špecifickú vec a to spojenie Master Chiefa s artefaktmi, ktoré ho viac previazalo s celým základom vojny. 

Zároveň ukázal Kwan ako doplnkovú a minimálne zatiaľ dosť zbytočnú postavu (dalo sa to celé spraviť aj bez nej). Jej autori chceli ukázať kolónie a pridali k nej aj dezertovaného Spartan bojovníka. Ten je jednou z lepších postáv seriálu, ale minimálne v prvej sérii nebol využitý veľmi dobre. Skôr len sprevádza Kwan, ktorá, ako jedna časť ukázala, bude tiež prepojená. Zrejme dodá Master Chiefovi Guilty Spark, čo je pozostatok Forerunnerov a zároveň zariadenie, ktoré dokáže ovládať Halo. Môže ľuďom pomôcť, ale aj sa proti nim postaviť. Táto celá línia Kwan ostala nedokončená a dosť odseknutá, možno je to jednou zrušenou časťou, kde si zrejme nechali vývoj situácie na druhú sériu.

 

Na rozdiel od Kwan bola veľmi dobre vykreslená aj doktorka Halseyová, ktorá celý čas ukazovala, ako je nad všetkým a vždy bola o krok pred ostatnými, aj keď jej zmýšľanie nemusí byť ideálne pre ľudstvo.  Halseyová vytvorila Spartanov a aj Cortanu. Cortana bola tiež veľmi dobre zachytená, aj keď tu fungovala trochu inak ako v hre, keďže sa nevkladala do prilby, ale bola vložená priamo do hlavy Master Chiefa. Bola to dôležitá zmena, aby mohla byť aktívna, aj keď Master Chief nie je na bojisku. Zároveň jej primárna úloha bola aj iná a to ovládnuť telo Master Chiefa, nie mu asistovať. To nakoniec však nechcela spraviť ani ona ani Halseyová, keďže ovládnutie zrušilo prepojenie s artefaktmi. 

 

Veľkou zmenou oproti hlavnému príbehu bola Makee, dievča, ktoré pri prvých stretoch uniesli Covenanti a vyrastala medzi nimi. Neuniesli ju však náhodou. Vedeli, že má spojenie s artefaktmi rovnaké ako Master Chief a práve vďaka nej hľadajú artefakty a chcú nájsť Halo. Bola roky indoktrinovaná a jej názor na ľudí nie je práve pozitívny. Pomáha Covenantom, ale zároveň je stále človekom, čo sa v spojení s Master Chiefom dostáva na povrch. Je jednou zo zaujímavých postáv seriálu a možno škoda, že jej nevenovali tú časť seriálu, ktorú obetovali Kwan.

Vykreslenie samotného velenia ľudskej armády nie je zlé, majú cieľ a idú aj cez mŕtvoly až na Keysovú,  dcéru Halseyovej a veliteľa Keyesa, ktorá je príliš mladá a na veliteľstvo sa veľmi nehodí. Snažili sa jej pridať určité zásluhy a objavy, ktoré mohla spraviť len ona, ale bola to jedna z tých slabších postáv. Lepšia ako Kwan, ale tiež neobsadená a nepoužitá najlepšie.

 

Samotný Master Chief nie je taký Master Chief ako z hier, tu je zachytený ako príliš ľudský, za čo môže ako vytrhnutie čipu, ktorý obmedzoval pocity, tak jeho prepojením na artefakty, ktoré ho robili váhavým. Stále však v bojoch odviedol svoje. Na rozdiel o Kai-125, ktorú to rozhádzalo. Seriál dobre zachytil vývoj jeho postavy, ktorá tak nie je plochá a bez hĺbky.

 

Príbeh ako celok nebol zlý, ukázal vývoj bojov, ľudí, nepriateľov a aj ich cestu k cieľu. Cieľ však v tejto sérii boli len artefakty a nie samotné Halo, čo je možno škoda, keďže mohli v druhej sérii už riešiť rovno Halo a nie ďalšiu snahu dostať sa tam. Ale viditeľne na to ešte príbeh nebol pripravený, keďže Guilty Spark ešte nebol pripravený, artefakty rovnako a ešte pár častí to bude chcieť. Zároveň to, čo sa stalo s Master Chiefom a Makee nebolo práve ideálne, a tiež sa z toho budú spamätávať. Producentka však už potvrdila, že v novej sérii prinesú niečo nové.

 

Nakoniec škoda aj CGI, ktoré nebolo vždy ideálne. Niektoré veci mali veľmi pekne prepracované, niektoré slabšie a niektoré úplne slabo. Hlavne pohľady a nadhľady na bojisko v poslednej časti viditeľne nedotiahli. Vyzeralo to ako len prvá úroveň renderingu a chýbalo tomu dotiahnutie (okrem zvláštnej kompozície piesku a vesmíru). Je to tým, že CGI štúdiá sú teraz veľmi vyťažené a zjavne ak chceli mať premiéru teraz, museli robiť kompromisy. Napriek renderingu boli boje v poslednej epizóde choreograficky dobré, nakoniec to mal seriál vždy zvládnuté. Scény boja priamo z pohľadu prilby vždy potešili fanúšikov. Podobne ako aj Cortana aj jej hlas.

 

 

Celkovo seriál ponúkol pekné zachytenie Halo univerza. Možno škoda len deviatich častí a niektorých nevýrazných príbehových línií, ktoré mohli byť použite na niečo iné, ale ako celok to sedelo a viedlo vpred.  Uvidíme, či do ďalšej série pridajú väčší rozpočet, respektíve nechajú CGI firmám viac času, nech dotiahli všetky detaily.  

Zatiaľ za prvú sériu 8/10.





Páči sa mi! (+8)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20041)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk