Od roku 2024 bude v mobiloch v EU povinné USB-C nabíjanie

Apple bude musieť spraviť zmeny.

pridal saver 7.6.2022 o 14:21 pod hardware
Od roku 2024 bude v mobiloch v EU povinné USB-C nabíjanie

HARDWARE > NOVINKY >

EU práve oficiálne odsúhlasilo povinnosť USB-C v menších elektronických zariadeniach. Tam spadajú mobily, čítačky, ale aj slúchadlá alebo klávesnice a myši a aj handheldy a notebooky. Všetko musí mať od jesene roku 2024 USB-C port, aby bolo nabíjateľné jednou nabíjačkou a jedným káblom. 

V zásade prakticky všetci väčší výrobcovia už prešli z Micro USB na USB-C a tí, ktorí ešte nestihli, už to plánujú. Pri notebookoch už niektoré notebooky idú čisto na USB-C nabíjanie, niektoré výkonnejšie už majú na výber medzi štandardným a USB-C nabíjaním. Najväčšiu zmenu musí spraviť Apple, keďže používa svoj už Lightning port. Tam sme už počuli, že už USB-C testuje, uvidíme, či to stihne do roku 2023 alebo až v 2024.

EU parlament k tomu hovorí:

"Dnes sme v Európe zaviedli spoločnú nabíjačku! Európski spotrebitelia boli dlho frustrovaní z množstva nabíjačiek, ktoré sa hromadili s každým novým zariadením. Teraz budú môcť používať jedinú nabíjačku pre všetku svoju prenosnú elektroniku." 

"Sme hrdí na to, že okrem smartfónov, tabletov, digitálnych fotoaparátov, slúchadiel a headsetov, handheldov a prenosných reproduktorov sú zahrnuté aj notebooky, elektronické čítačky, slúchadlá, klávesnice, počítačové myši a prenosné navigačné zariadenia. Pridali sme aj ustanovenia o bezdrôtovom nabíjaní, ktoré je ďalším vývojom technológie nabíjania, a zlepšili sme informácie a označovanie pre spotrebiteľov.

Ďalšia zmena budú aj balenia bez nabíjačiek, ktoré už väčšina výrobcov aj zaviedla. Zároveň musí mať kupujúci jasné informácie o nabíjaní, aby vedel, či sú jeho nabíjačky kompatibilné. Zákazník si bude mať možnosť vybrať si zariadenie s nabíjačkou alebo bez nej.

Zároveň to zníži odpad:

"Tieto nové povinnosti povedú k častejšiemu opakovanému používaniu nabíjačiek a pomôžu spotrebiteľom ušetriť až 250 miliónov eur ročne na zbytočných nákupoch nabíjačiek. Odhaduje sa, že vyradené a nepoužívané nabíjačky predstavujú ročne približne 11 000 ton elektronického odpadu," uviedol Európsky parlament v tlačovej správe.





Páči sa mi! (+8)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19952)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk