STRAY

STRAY

8.5

Viac než len simulátor mačky

Recenzia na PS5 verziu

Svet patrí mačkám a nám ľuďom iba dovolili v ňom bývať a starať sa o ne. Ak sa stotožňujete s touto myšlienkou, pravdepodobne ste už niekedy mačky chovali a hry s týmito chlpatými klbkami hrajú na vaše city. Po simulátoroch kozy a neživých objektov by si aj mačky zaslúžili hru, v ktorej by sme sa mohli vžiť do ich srsti. Preto mnohí milovníci mačiek spozorneli, keď sa pred niekoľkými rokmi objavili správy o hre označenej ako HK_Project, na ktorej pracujú odídenci z Ubisoftu známi iba pod prezývkami Koola a Viv. Bolo by to tak jednoduché urobiť mačací simulátor a ryžovať na všetkých mačkofiloch, no štúdio BlueTwelve sa rozhodlo priniesť omnoho hlbší zážitok a ich hra Stray má potenciál na svoju stranu pritiahnuť aj ľudí, ktorí nie sú uctievači mačiek.

Už prvé momenty v hre uspokoja minimálne požiadavky fanúšikov mačiek. Ovládate ryšavé štvornohé stvorenie, ktoré žije v skupinke s ďalšími mačkami. Môžete sa k nim pritúliť, chytať za chvost, láskyplne oblízať hlavu a za spoločného pradenia si pospíte na rozloženom kartóne. No až keď sa následne vydáte spoločne na potulky zvláštnym mestom obrasteným machom a divokými rastlinami, naplno sa ponoríte do roly mačky a oceníte všetky jej schopnosti. Bez problémov skáčete z jedného sudu na druhý, bez zaváhania prejdete po zábradlí a vyšplháte sa po kanalizačných rúrach. Až kým jeden kus starého kovu neudrží vašu váhu a spadnete do hlbokej priepasti plnej odpadkov.

Príbeh Stray sa vám odkrýva postupne a jeho autori premyslene odhaľujú nové informácie tak, aby bol pre vás stále pútavý a mali ste chuť zistiť viac o pozadí tohto sveta. Ocitáte sa v kyberpunkovom meste, ktoré obývajú roboti a mačku vidia vôbec po prvýkrát. Váš cieľ je jasný – vrátiť sa späť k svojej mačacej rodine, no budete k tomu potrebovať pomoc od robotov, ktorí sa správajú až prekvapivo ľudsky. Vaším najsilnejším spojencom sa stane umelá inteligencia v podobe malého dronu menom B-12. Spolu budete skenovať objekty, komunikovať s robotmi a brániť sa pred nepriateľmi. Postupne medzi mačkou a dronom vznikne puto aj napriek tomu, že mačka svoje city nevie vyjadriť slovami. O to dojímavejšie sú scény porozumenia, pri ktorých za štvornohého miláčika hovoria činy.

Stray
Stray Postupne odkrývate tajomstvá kyberpunkového mesta.
Postupne odkrývate tajomstvá kyberpunkového mesta.


Stray Ak zlyhá tiché našľapovanie, pred nepriateľmi bude treba bežať.
Ak zlyhá tiché našľapovanie, pred nepriateľmi bude treba bežať.


Stray B-12 je váš pomocník aj najlepší priateľ v núdzi.
B-12 je váš pomocník aj najlepší priateľ v núdzi.





Vaše úlohy v Stray sú relatívne jednoduché. Je potrebné nájsť tých správnych robotov, ktorí mesto poznajú lepšie ako vy a pomôcť im nájdením predmetov, ktoré potrebujú. Využívate pritom vaše mačacie prednosti – rýchlosť, obratnosť a veľkosť, vďaka čomu sa dostanete na ťažko prístupné miesta. V hre je dôležité pozorne skúmať svoje okolie, pretože kľúčové predmety nie sú nijak obzvlášť výrazné a ani B-12 nemá žiadnu formu ukazovateľa, ktorý by vás na riešenie úlohy naviedol. Tak ako ozajstná mačka vám ostáva iba loziť po nedostupných miestach a zvedavo skúmať všetko, do čoho sa dá štuchnúť. V hre sa tak občas zaseknete iba kvôli vlastnej nepozornosti. Aj keď natrafíte na niekoľko priestorových hádaniek, nejde o nič komplikované, až je škoda, že autori nevymysleli žiadnu väčšiu výzvu. Nepríjemnosti vám však predsa len vedia narobiť nepriatelia zvaní Zork.

Na rozdiel od robotov je mačka dostatočne rýchla, aby nebezpečným Zorkom ušla, no je potrebné meniť smer a vyhýbať sa skokom týchto malých potvor, ktoré sa na mačku nalepia, zaťažia ju a zabijú. Časti s utekaním pred Zorkmi vám prinesú najviac frustrácie, no sú jedinou väčšou výzvou v inak relaxačnej hre. Okrem utekania sa však mačka vie aj dobre zakrádať a to využijete pri nepriateľských dronoch. Zabaviť vás môže aj zbieranie spomienok, ktoré B-12 skenuje a vďaka nim vám viac prezradí o svete, v ktorom sa nachádzate. Práve zbieranie spomienok môže byť motiváciou k opätovnému hraniu hry, ktorá je inak lineárnym zážitkom s relatívne krátkou hernou dobou okolo 7 hodín.

Okrem jedinečnej emocionálnej väzby mačky na svojho opatrovateľa sa tvorcom podarilo aj perfektne zachytiť správanie a pohyb malej šelmy. Na všetkých animáciách je vidieť, že BlueTwelve Studio podrobne študovalo mačaciu obratnosť a ide o skutočne najlepší zážitok z ovládania štvornohej postavy. Nie je to len o skákaní a behaní. Hranie za mačku pôsobí skutočne organicky aj drobnými detailmi mačacieho správania od čistenia srsti po hranie sa s loptičkou. Hra je plná relaxačných aktivít, ktoré nemajú nijaký vplyv na posun v hre a sú tam len pre vaše potešenie. Dôkladné ničenie nábytku aj podriemavanie na vankúšoch vám môže pripomínať vašich domácich miláčikov a mnohokrát vám tieto inak bezcieľne huncútstva vyčarujú úsmev na tvári.

Na pozadí špinavého mesta sú tu roboti, ktorí sú zdrojom informácií aj humoru. Ich snaha napodobniť ľudí je úsmevná počas komunikácie aj kvôli vizuálnym štýlom robotov s rôznymi vlastnoručne vyrobenými kusmi oblečenia a doplnkov. Roboti s CRT monitormi namiesto hlavy láskavosťou aj naivitou pripomínajú skôr film WALL-E ako Ja, robot. Ich farebné outfity spolu s reklamnými neónmi rozžarujú ponuré dystopické mesto a vytvárajú jedinečnú atmosféru a pocit, že aj v tom najsmutnejšom prostredí si ľudskosť a hravosť vie nájsť svoju cestu. Všetky emócie podčiarkuje aj soundtrack od hudobníka Yanna Van Der Cruyssena, ktorý aj za pomoci chip tune vytvoril chytľavé piesne aj dramatickejšie melódie sprevádzajúce mačacie dobrodružstvo.

Hra úspešne využíva aj možnosti ovládača DualSense na PlayStation 5. Vďaka haptickej odozve budete cítiť každý dopad mačacích labiek na tvrdší povrch, dokonca ucítite aj rozdiel, keď mačka skočí na pevný povrch a keď dopadne na sud plávajúci na hladine vody. Reproduktor v ovládači vám nielenže znásobí mňaučanie, ale dodá hre ďalšiu úroveň relaxačného zážitku, keď v ňom budete počuť jemné pradenie. Stačí si nájsť pohodlné miesto na spanie, ideálne vedľa priateľského robota, sledovať, ako sa kamera pomaly vzďaľuje od pradúceho klbka a ukazuje pokojnú scenériu chladného mesta. Priložte si reproduktor k uchu a za pravidelného mačacieho pradenia sa dostanete do uvoľneného stavu, ktorému sa pravidelne venujú len štvornohí majstri relaxácie.

Stray perfektne zapadá do portfólia Annapurna Interactive, ktoré je známe vydávaním neobyčajných hier, ktoré vo vás zanechajú hlboký dojem. Je to presne ten typ hry, pri ktorej si vychutnáte každú minútu síce krátkeho, no jedinečného zážitku. Jej príbeh nesie posolstvo ľudskosti a prívetivosti aj v beznádejných situáciách a hra nás učí nestrácať nádej aj na tých najtemnejších miestach a zároveň si užiť každý moment tak, ako to robia mačky. Aj keď nie ste milovníkom mačiek, nie je to dôvod vyhýbať sa Stray, pretože jej jedinečná atmosféra sa vryje do pamäti každého hráča, ktorý dá hre šancu.

Stray
Stray Animácie mačacích pohybov sú veľmi realistické.
Animácie mačacích pohybov sú veľmi realistické.


Stray Vždy si treba nájsť čas si pospať.
Vždy si treba nájsť čas si pospať.


Stray Hra je plná aktivít, ktoré majú cieľ vás iba pobaviť.
Hra je plná aktivít, ktoré majú cieľ vás iba pobaviť.






napísal Tanya 22.7.2022
Páči sa mi! (+10)
8.5
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
STRAY
+ pútavý príbeh
+ ovládanie a realistické animácie mačky
+ množstvo aktivít a malých detailov, ktoré potešia mačkofilov
+ kyberpunkový dizajn mesta a soundtrack
- relatívne krátke dobrodružstvo
- priestorové hádanky mohli predstavovať väčšiu výzvu


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Annapurna / BlueTwelve Studio
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 19. júl 2022
 10.8. 2023 (Xbox One)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19527)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk