ISLETS

ISLETS

8.0

Lietajúce ostrovy s chutnou dávkou zábavy

Recenzia na PC verziu

Metroidvania je obľúbený žáner a aj keď sa jej základné princípy v hrách opakujú, hráčom sa ešte nezunovali.  Odskákali sme si to už s rôznymi postavami a hrdinami a tentoraz je na rade myš. Malá, ale neobyčajná, hlavne odvážna, ručne maľovaná a s poteším vám môžeme oznámiť, že aj zábavná.

Úvod síce vyzerá trochu stroho, bľabotanie namiesto dabingu, azda ako uľahčenie pre tvorcov, aby sa nemuseli toľko namáhať, môže vzbudiť podozrenie, že to bude povrchný produkt. Ale zakrátko zistíte, že sa to dobre hrá a postupne sa nabaľujúce mechanizmy aj nové druhy nástrah, nepriateľov a prostredí vás do toho rýchlo vtiahnu.  Hlavným cieľom je prekutať päť ostrovov, ktoré boli kedysi rozdelené a vy z nich musíte vytvoriť zas jeden celok.

Každý ostrov má iný povrch, odlišné potvory a pridané herné prvky, takže má čím zaujať aj prekvapiť. Najskôr sa hodnú chvíľu zdržíte len na tom prvom, potom sa letecky môžete presunúť na ďalší a postupne sa sprístupnia aj ostatné. Pritom sa viete aj vrátiť na predošlé ostrovy, čo je neraz aj potrebné, pretože predtým ste sa tam nedokázali dostať na určité miesta, lebo ste ešte nemali potrebné schopnosti. To  je napokon jeden z notoricky známych princípov metroidvanie. Takže niektoré úseky si užijete až potom, keď získate schopnosť dvojskoku, prerazenie bariér pod vami, lezenie po stenách, silný úder, čo zničí spevnené debny, neskôr aj teleportačné šípy a také, čo vytvoria dočasnú plošinu z obláčiku.

Islets
Islets Pohyblivé plošiny, ostne, klasika.
Pohyblivé plošiny, ostne, klasika.


Islets Zaujímavé potvorky, možno mi postavička vedľa mňa poradí čo ďalej.
Zaujímavé potvorky, možno mi postavička vedľa mňa poradí čo ďalej.


Islets Po seknutí sa celý múr postupne rozpadne a uvoľní sa cesta k vylepšeniu.
Po seknutí sa celý múr postupne rozpadne a uvoľní sa cesta k vylepšeniu.





Aj bez toho ale máte nejaké solídne možnosti už od začiatku. V hopkaní po plošinách ste ako doma, prekážkam sa vyhnete pokĺznutím, vo vode sa neutopíte a viete plávať a nie je problém občas potiahnuť nejakú páku a čosi aktivovať. Nepriateľov, ktorí sa po vašom návrate do predošlých miestností neustále obnovujú, viete rozsekať mečom alebo zasiahnuť na diaľku šípmi, ktoré sa automaticky dopĺňajú pri bežných útokoch zblízka.

Mečom dokážete zrušiť aj jednoduché kamenné zátarasy a tiež komplexnejšie, ktoré sa šinú v dlhších líniách. Tie sa však dajú preraziť len na konkrétnych labilnejších bodoch, pričom potom sa v reťazovej reakcii rozpadne celý rozťahaný múr. Takéto valy slúžia na dočasné blokovanie nových priestorov. Spravidla ich musíte nejako komplikovanejšie obísť a nájsť ten kritický bod a potom je voľný nový prechod alebo skratka. Inokedy sú múry využité aj ako plošina, po ktorej treba preskákať skôr, ako sa rozpadne. Pri zlyhaní sa val obnoví. 

Pri postupe vás čakajú aj rôzne pohyblivé plochy, nebezpečné ostne, behajúce, lietajúce a po stenách lezúce potvory, občas miestnosti, ktoré musíte vyčistiť, aby sa otvoril prechod ďalej a nechýbajú ani bossovia. Tí po vás spravidla niečo vrhajú, pľujú, vrhajú sa a, samozrejme, majú veľa života, takže niekedy si súboj s nimi zopakujete. V prípade potreby sa dá aj počas hrania znížiť obťažnosť. Návraty na predošlé vzdialenejšie úseky uľahčujú teleportačné brány a postup sa ukladá pri veľkých svetlomodrých sochách akéhosi „myšacieho buddhu“. Tam sa súčasne doliečujete. Za zmienku stoja aj časové výzvy, kde buď musíte v krátkom limite poraziť všetky potvory naokolo, alebo skákaním a behaním treba aktivovať všetky hviezdy v poradí.

Odmenou je často možnosť výberu jedného z troch ponúkaných vylepšení. Môže to byť permanentné zvýšenie života, pridanie šípov, ich rýchlejšie vystreľovanie, väčší dosah útoku alebo jednorazová dávka surovín, ktoré inak získavate zabíjaním nepriateľov alebo z rozbitých a často v tajných chodbách ukrytých hrncov. Suroviny využijete v leteckých pasážach, teda keď sa premiestňujete medzi ostrovmi. Tam vás čakajú chodby a sály, kde natrafíte na plošiny s NPC postavami a obchodníkmi.

Jeden predajca vám za suroviny nastálo zvýši silu útoku mečom či kapacitu života, iný zviditeľní užitočné značky na minimape ostrovov, alebo označí bod, kde treba aktuálne vykonať dôležitý krok. A je tam aj letecký opravár, ktorý vám za špecifické súčiastky vylepší váš stroj. To je dôležité, aby ste mohli letieť do dovtedy neprechodných častí. Táto letecká fáza je príjemným spestrením, ale pozor, aj tam okrem nákupov a presunov niekedy bojujete s bossmi, ktorí chránia hlavné prechody.

Postupne bude vaša postavička natoľko šikovná, že nebudete mať problém pokračovať v nových alebo spočiatku nedostupných priestoroch. To umožnia ako spomínané schopnosti, tak aj zlúčenie ostrovov, kedy vzniknú extra prechody medzi nimi priamo uprostred podzemného bludiska. Do finále sa dostanete približne za 11 hodín a zvládnuť to dokáže skutočne každý.

Islets
Islets Samozrejmosťou sú súboje s bossmi, a to aj letecké.
Samozrejmosťou sú súboje s bossmi, a to aj letecké.


Islets Vylepšenia vám určite pomôžu, niektoré z nich oceníte, iné sú menej zaujímavé.
Vylepšenia vám určite pomôžu, niektoré z nich oceníte, iné sú menej zaujímavé.


Islets Pohyblivé lasery - to chce fintu.
Pohyblivé lasery - to chce fintu.





Hra ako taká je síce slušnou výzvou, ale viete si tam zvoliť a počas hrania pokojne dodatočne zmeniť náročnosť. Plus je v menu (počas hrania) voľba asistenčných možností, takže si môžete nastaviť výrazne vyššiu silu vašich útokov, nekonečné šípy alebo neviditeľnosť. Čiže hru naozaj vie prejsť hocikto. Táto možnosť je vhodná, keď je pre vás nejaký boss príliš náročný, inak je to ale väčšia zábava bez použitia asistencie. Môžete si dať aj speedrun mód, ktorý vynechá dialógy a má zapnutý časovač, aby ste vedeli, ako rýchlo ste všetko stihli.

Ovláda sa to klávesnicou bez myši alebo možno radšej uprednostníte gamepad. Klávesy sa dajú prestaviť, takže pri hraní si ich pohodlne upravíte, len voľby v hlavnom menu sa dosť ťažkopádne vyberajú a potvrdzujú. Ručne kreslená grafika je pomerne jednoduchá, ale veľmi príjemná, zvuky strohé a dabing len zmes strohých hlások, hudba decentná.  Ale stačí to a prípadné neduhy ľahko prekryje výborná hrateľnosť.

Islets je krištáľovo čistá, šarmantná metroidvania. S tradičnými mechanizmami, ale aj menšími novinkami v žánri, s výzvou, ktorú si nastavíte podľa svojich schopností a chutnou porciou zábavy. Cenovka je priaznivá a zážitok veľmi príjemný. Nie je dôvod váhať, vrhnite sa na to!


napísal uni 8.9.2022
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
ISLETS
+ metroidvania s kvalitnou náplňou, výzvou, ale podľa potreby aj asistenciou
+ osvedčené mechanizmy doplnené novými nápadmi
+ letecké pasáže sú príjemným spestrením
- niektoré vylepšenia postavy sú málo zaujímavé
- fádne podané rozhovory
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Pentium E2180, 4 GB RAM, GeForce GT 220, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
icon
7.5
????    3.12.2022
+ príjemná grafika+ dobrá optimalizácia+ v priebehu hry doplnené o minihry ktoré spestrujú... zobraziť

PC
Xbox One
Switch

Vývoj: Armor Games Studios / Kyle Thompson
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  august 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19595)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk